Καθυστερήσεις καταβολής δεδουλευμένων σε έργα και υποέργα του ΥΠΠΟΑ

3ωρη πανελλαδική στάση εργασίας ΣΕΚΑ, Παρασκευή 17/12 

 

Με αφορμή καταγγελία συναδέλφου για καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων σε ΕΦΑ της βόρειας Ελλάδας, ο ΣΕΚΑ προέβη σε μια σειρά ενεργειών και δρομολογεί επιπλέον δράσεις, καταγράφοντας σε επίπεδο επικράτειας, όχι απλώς σε επίπεδο μίας ΕΦΑ, δίμηνες καθυστερήσεις πληρωμών πολλών έργων και υποέργων, καθυστερήσεις οι οποίες υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να περάσουν στο επόμενο έτος.

Ως ΣΕΚΑ απευθυνθήκαμε πρώτα

στο Λογιστήριο της ΕΦΑ, η οποία μας παρέπεμψε

στο Περιφερειακό Ταμείο, το οποίο μας ζήτησε να μεταφέρουμε το αίτημά μας

στη Διαχειριστική Αρχή, η οποία θεωρεί ότι το πρόβλημα πρέπει να αναζητηθεί

στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Μεταβήκαμε αυτοπρόσωπα στα κεντρικά του ΥΠΠΟΑ, και συγκεκριμένα

στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου, απευθυνόμενοι

στη Διεύθυνση Προϋπολογισμού & Οικονομικής Διαχείρισης Τομέα Πολιτισμού.

Παραπεμφθήκαμε, καταρχάς σε εκπρόσωπο, και έπειτα στην προϊσταμένη της

Μονάδας Σχεδιασμού, Προγραμματισμού και Παρακολούθησης Στόχων Τομέα Πολιτισμού στα Ε.Π., που υπάγεται

στην Επιτελική Δομή των ΕΣΠΑ του ΥΠΠΟΑ (ΕΔΕΠΟΛ).

 

Αποτέλεσμα και συμπέρασμα των επικοινωνιών αυτών:

  1. Ο Σύλλογος απέστειλε προς το σύνολο των Διαχειριστικών Αρχών (σε 13 περιφέρειες), με κοινοποίηση στην ΕΔΕΠΟΛ, έγγραφο αίτημα, ζητώντας από αυτές «να προβούν σε ανακατανομές πιστώσεων στα ενταγμένα έργα, προκειμένου να καλυφθούν οι οφειλές σε μισθοδοσίες προς ΙΔΟΧ επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό σε έργα και υποέργα Πολιτισμού, και να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα των συναδέλφων που έχουν δημιουργηθεί από τις καθυστερήσεις καταβολής δεδουλευμένων».

Αυτή είναι μια πρώτη ενέργεια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος συσσώρευσης οφειλόμενων μηνών προς τους εργαζομένους.

  1. Με αφορμή την κατάθεση ενός ακόμη προϋπολογισμού λιτότητας, του Προϋπολογισμού για το έτος 2022, ο ΣΕΚΑ θα προκηρύξει 3ωρη στάση εργασίας για την επόμενη Παρασκευή, 17/12/21, ζητώντας αύξηση των κονδυλίων για τον Πολιτισμό, με έγκαιρη καταβολή των μισθοδοσιών σε όλα τα έργα του ΥΠΠΟΑ, κόντρα στην απραξία των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων, και στην συνένοχη σιωπή των «μεγάλων» συνδικαλιστικών παρατάξεων.

Σε μια περίοδο παγώματος των μισθοδοσιών στο ΥΠΠΟΑ εξαιτίας έλλειψης ρευστότητας (άδειες δεξαμενές ΠΔΕ, με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ βορά σε άλλες «προτεραιότητες» της πολιτείας, ανάμεσα στις οποίες η κάλυψη των απαιτήσεων των εργολάβων, και οι υπερ-χρεώσεις από τις καθυστερήσεις εκτέλεσης εργασιών), λίγους μήνες μετά το θερινό πάγωμα μισθοδότησης πολλών ΙΔΟΧ εργαζομένων του Πολιτισμού (εξαιτίας ανεπαρκούς αριθμητικά προσωπικού στα λογιστήρια του ΥΠΠΟΑ!), επανέρχεται τώρα σε χριστουγεννιάτικο φόντο η υποτίμηση των εργαζομένων, με νέες καθυστερήσεις επί παλαιών καθυστερήσεων καταβολής δεδουλευμένων, και με υποσχέσεις για το …2022.

Απαιτούμε:

Να καταβληθούν τώρα όλα τα οφειλόμενα στο ΙΔΟΧ προσωπικό του ΥΠΠΟΑ!

Προτεραιότητα οι εργαζόμενοι, όχι οι εργολάβοι!

Επαρκή κονδύλια για τον Πολιτισμό! Συνεπής καταβολή των μισθοδοσιών!

Να σταματήσει εδώ η συνεχής προσβολή της εργασίας, και η διαρκής υποτίμηση του ΙΔΟΧ προσωπικού στον τομέα του Πολιτισμού!

Κατηγορίες: Εργασιακά

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Τελευταίες ανακοινώσεις

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Εργασιακά