Μνημείο αδιαφορίας ή προκλητικής απαξίωσης;

 

Κοινή καταγγελία ΠΣΕΠ ΥΠΠΟ – ΣΕΚΑ

για τη στάση της Διοίκησης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων

η οποία εμπλουτίζει την έννοια της «εργασιακής ομηρίας»

 

 

Το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού (ΠΣΕΠ ΥΠΠΟ) και oΣύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.), καταγγέλλουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο τη στάση της Διοίκησης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ), η οποία για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα αρνείται να ενημερώσει ΙΔΟΧ συνάδελφό μας για την προοπτική παράτασης της εργασίας της. Η στάση αυτή, η οποία εμπλουτίζει την έννοια της «εργασιακής ομηρίας» όπως την έχουμε γνωρίσει, αποτελεί μνημείο είτε αδιαφορίας είτε προκλητικής απαξίωσης προς τη συνάδελφό μας. Ας αποφασίσει η Διοίκηση και η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της ΕΕΑ που φέρει ακέραια την ευθύνη, για ποιο από τα δύο πρόκειται.

Σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας 31/05-04/06, οι ίδιοι οι πρόεδροι των δύο Σωματείων έκτακτου προσωπικού και σε συνεννόηση και συνεργασία των δύο συλλογικών φορέων για να μην κάνουμε κατάχρηση του χρόνου της Υπηρεσίας, προσπαθήσαμε με τυπικό τρόπο να επικοινωνήσουμε με την Διοίκηση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και να επαληθεύσουμε την αυτονόητη για εμάς συνέχιση της εργασίας του προσωπικού στο έργο «Δημιουργία Επισκέψιμων Ενάλιων Αρχαιολογικών Χώρων (ΕΕΑΧ) στην Αλόννησο και στο Δυτικό Παγασητικό», που εκτελείται με αυτεπιστασία από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Στο τελευταίο έγγραφό μας με αρ. πρωτ. 3909 της 04/06/21, προς τους κ.κ. Αι. Δελλαπόρτα (Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της ΕΕΑ), Λ. Μενδώνη (Υπουργό Πολιτισμού), Μ. Αντωνόπουλο (Υπηρεσιακό Γραμματέα ΥΠΠΟΑ), Τ. Βελένη (Προϊσταμένη ΓΔΑΠΚ), και κοινοποίηση προς τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), οι δύο Σύλλογοι κατά λέξιν σημειώσαμε για την πολυήμερη μεν, άκαρπη δε, προσπάθεια τόσο της ΙΔΟΧ συναδέλφου, όσο και των εκπροσώπων των ΣΕΚΑ και ΠΣΕΠ ΥΠΠΟ για να ενημερωθούν σχετικώς:

«Θεωρούμε άδικο για τους ΙΔΟΧ συναδέλφους μας οι οποίοι εργάζονται στο έργο και δίνουν τη μάχη για την εργασιακή τους επιβίωση, σήμερα μόνο να υποθέτουν και να μη γνωρίζουν κυριολεκτικώς τι τους ξημερώνει, και παρά τις έγκαιρες και τυπικές προσπάθειές τους να πληροφορηθούν τα σχετικά με το εργασιακό τους μέλλον.

Θεωρούμε απαξιωτική για τα σωματεία μας, οι εκπρόσωποι των οποίων επιχείρησαν να μιλήσουν τηλεφωνικά με την Προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων, άφησαν σχετικά μηνύματα στη γραμματεία της Εφορείας εξηγώντας το επιτακτικό της υπόθεσης, μετέβηκαν στο Βυζαντινό Μουσείο για να πετύχουν εκ του σύνεγγυς συνάντηση, ακόμη να βρισκόμαστε στο σκοτάδι και στην αναμονή μιας απάντησης».

 

Τα δύο σωματεία, ΠΣΕΠ ΥΠΠΟ και ΣΕΚΑ, θεωρούμε τη «Δημιουργία Επισκέψιμων Ενάλιων Αρχαιολογικών Χώρων (ΕΕΑΧ) στην Αλόννησο και στο Δυτικό Παγασητικό» που εκτελείται με αυτεπιστασία από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, ένα πολύ σημαντικό έργο με πολιτιστική βαρύτητα η οποία ξεπερνά την ακτίνα της τοπικής κοινωνίας, και μέσο θετικής προβολής του επιστημονικού αντικειμένου της ενάλιας αρχαιολογίας.

Τα δύο σωματεία, θεωρούμε αυτονόητη τη συνέχιση του έργου αυτού (όπως και κάθε άλλου σημαντικού αρχαιολογικού έργου) το οποίο μάλιστα έχει ήδη αποδώσει πρόοδο και καρπούς, με την παράταση της σύμβασης να είναι προς το συμφέρον της Υπηρεσίας και του Έργου (όπως τεκμηριώνεται και στην Εισήγηση της Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου της 19/05/21), και έχει στρωμένο οικονομικό προϋπολογισμό για την επεξεργασία του πλούσιου φυσικού αντικειμένου σε ευρύτερο χρονικό ορίζοντα εργασιών (όπως ορίζεται στην Υ.Α. Αυτεπιστασίας εκτέλεσης του Υποέργου 1 και στο Τεχνικό Δελτίο του Υποέργου).

Η ΙΔΟΧ συνάδελφος αρχαιολόγος που μέχρι και σήμερα εργάζεται στο έργο, είναι ειδικευμένη Μουσειολόγος (επισημαίνουμε ότι η ΕΕΑ δεν διαθέτει άλλον υπάλληλο με την ειδικότητα αυτή, ούτε στο τακτικό προσωπικό της), και έχοντας εργαστεί από την αρχή του έργου (με την ολοκλήρωση της πρώτης πιλοτικής λειτουργίας) έχει σχηματίσει σαφή και εμπεριστατωμένη εικόνα της φύσης, των ιδιαιτεροτήτων των εναλίων αρχαιοτήτων και του προς εκτέλεση φυσικού αντικειμένου, έχει αποκτήσει ειδική πείρα επί της συγκεκριμένης εργασίας της, ενώ διαθέτει και την πολύτιμη εμπειρία στη διεξαγωγή διεθνών διαγωνιστικών διαδικασιών λόγω προηγούμενης εργασίας.

ΠΣΕΠ ΥΠΠΟ και ΣΕΚΑ κατέληγαν στο κοινό τους έγγραφο πως «θεωρούμε αναγνωρισμένη τοις πράγμασι την ανανέωση της σύμβασης εργασίας της συναδέλφου, και, καθώς υπάρχει αντικείμενο και χρηματοδότηση, καλούμε χωρίς άλλη καθυστέρηση την Εφορεία Εναλίων να αναγνωρίσει με τυπικό τρόπο αφενός τη συνέχιση της εργασίας της συναδέλφου, αφετέρου την απρόσκοπτη ανάπτυξη των εργασιών για το σημαντικό εν λόγω έργο. Κάθε άλλη σκέψη από την πλευρά της Διοίκησης της ΕΕΑ, δεν αποτελεί μόνο αντεργατική πρόκληση σε βάρος της εργαζόμενης συναδέλφου, αλλά απειλεί να τινάξει στον αέρα το έργο Δημιουργία Επισκέψιμων Ενάλιων Αρχαιολογικών Χώρων (ΕΕΑΧ) στην Αλόννησο και στο Δυτικό Παγασητικό, τόσο από την άποψη των διαδικασιών όσο και από την άποψη των χρονοδιαγραμμάτων».

Λίγες ώρες μετά την προώθηση του εγγράφου αυτού, στο κλείσιμο της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου, η ΙΔΟΧ συνάδελφος ενημερωνόταν προφορικά για την απόλυσή της. Η ΕΕΑ …«παρέλειψε» να ενημερώσει την εργαζόμενη, τόσο πριν, όσο και μία εβδομάδα μετά, για την (αδικαιολόγητη όσο και προκλητική) μη ανανέωση της σύμβασής της.

Προφανώς, για την Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της ΕΕΑ, από την οποία όλοι περίμεναν μία απάντηση, δεν είχαν και ιδιαίτερη σημασία

α) ούτε τα συνεχή ερωτήματα της ΙΔΟΧ συναδέλφου και των εκπροσώπων των δύο σωματείων, τα οποία συναντούσαν μόνο την άγνοια του προσωπικού της ΕΕΑ, το οποίο και αυτό βρισκόταν σε αναμονή της επίσημης θετικής εντολής από την πλευρά της Αναπληρώτριας Προϊσταμένης,

β) ούτε η «παράλειψη» στο αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα ειδοποίησης προς τη συνάδελφο να λάβει το σημαντικό αριθμητικά υπόλοιπο ημερών αδείας της (δύο εβδομάδες) στο πλαίσιο της πρώτης σύμβασης, γεγονός που εξάλλου αποτελούσε εύλογο υπαινιγμό από την πλευρά της ΕΕΑ για τη συνέχιση της εργασίας της

γ) ούτε το γεγονός ότι, μέχρι και τις 4 Ιουνίου, η συνάδελφος καθημερινώς ταξίδευε από την Χαλκίδα στην Αθήνα συνεχίζοντας ως όφειλε να προφέρει την εργασία της (με την μετακίνηση αυτή να είναι γνωστή στην ΕΕΑ).

Καλούμε την Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της ΕΕΑ να συνειδητοποιήσει πως οι (μη) ενέργείες της αυτές αποτελούν πρόκληση προς όλους τους ΙΔΟΧ «εργαζόμενους» που δίνουμε καθημερινά τον αγώνα για την εργασιακή μας επιβίωση.

Στον βαθμό που δεν έχει καταγραφεί το ελάχιστο πρόβλημα στη συνεργασία της ΕΕΑ με την ΙΔΟΧ συνάδελφο, και αντιθέτως παρατηρείται αξιοσημείωτη πρόοδος στο έργο από την εξειδικευμένη όσο και απαιτητική εργασία της τελευταίας, και με δεδομένο ότι υφίσταται πλούσιο φυσικό αντικείμενο, και συντρέχουν όλοι οι όροι (οικονομικοί, προγραμματισμός σε βάθος μηνών, κλπ.) για να συνεχιστεί το έργο, θεωρούμε αυτό που στις 04/06/21 επιχείρησε να υλοποιήσει η ΕΕΑ σε βάρος της συναδέλφου, δεν είναι «λύση της συνεργασίας», αλλά (αδικαιολόγητη όσο και προκλητική) απόλυση.

Ωστόσο πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμη ο χρόνος να αναιρεθεί η πολύ κακή αυτή εξέλιξη, και η Αν. Προϊσταμένη της ΕΕΑ να επαναφέρει στην εργασία της τη συνάδελφο. Μετά την αρχική πίεση που ασκήθηκε εκ μέρους της συναδέλφου και των δύο Συλλόγων, φάνηκε να διανοίγεται μια θετική προοπτική, και πάλι όμως χωρίς καμία δέσμευση και καμία συγκεκριμένη ενημέρωση από την πλευρά της Εφορείας.

Καλούμε ξανά την Διοίκηση της ΕΕΑ και τους εμπλεκόμενους φορείς του ΥΠΠΟΑ να προασπίσουν όχι μόνο τα βαλλόμενα εργασιακά δικαιώματα των ΙΔΟΧ συναδέλφων, αλλά και την προοπτική συνέχισης και ολοκλήρωσης του εν λόγω έργου, η οποία έχει τεθεί εν αμφιβόλω.

Τέλος, δεν θα μπορεί να θεωρηθεί κάτι λιγότερο από εμπαιγμός και υποκρισία, σενάριο ολιγοήμερης παράτασης της εργασίας της συναδέλφου, μόνο και μόνο για να εξασφαλιστεί τυπικώς (έστω και εκ των υστέρων) η ΕΕΑ ως προς την υποχρέωσή της να αναγνωρίσει και να χορηγήσει ημέρες οφειλόμενης αδείας στην ΙΔΟΧ συνάδελφο.

Να σταματήσει η κοροϊδία! Να δοθεί τώρα παράταση εργασίας στη συνάδελφο τουλάχιστον ισόχρονη με την πρώτη σύμβασή της, και στην προοπτική εργασίας της για όλους τους μήνες που προέβλεπε η προκήρυξη!

Να μεριμνήσει η ΕΕΑ, και όλες οι ΕΦΑ, ώστε το ΙΔΟΧ προσωπικό (στο συγκεκριμένο έργο, αλλά και σε κάθε ανάλογη περίπτωση) να μπορεί να κάνει τον εργασιακό προγραμματισμό του και να οργανώνει τη ζωή του. Να σταματήσουν οι απαξιωτικές και προσβλητικές πρακτικές που δηλητηριάζουν τις σχέσεις ανάμεσα στους εργαζομένους στον Πολιτισμό!

 

09-06-21

Κατηγορίες: Εργασιακά

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Τελευταίες ανακοινώσεις

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Εργασιακά