Ενημέρωση για τη «συμφιλιωτική σύσκεψη» ΣΕΚΑ – ΕΦΑΗ – ΥΠΠΟΑ

για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι

 

Στις 18/11/21, πραγματοποιήθηκε η 2η φάση της «τριμερούς συμφιλιωτικής» διαδικασίας ανάμεσα στην εργοδοτική πλευρά (ΕΦΑΗ), την εργατική πλευρά (ΣΕΚΑ) και τη διαμεσολάβηση (ΟΜΕΔ), ως αποτέλεσμα των καταγγελιών του ΣΕΚΑ (βλ. και συνημμένο έγγραφο που κατατέθηκε στον ΟΜΕΔ) για: α) τον παράνομο και καταχρηστικό όρο στις συμβάσεις των εργαζόμενων της 4ης κατά σειρά προκήρυξης της ΕΦΑΗ για τις αρχαιολογικές εργασίες στο νέο αεροδρόμιο Καστελλίου, β) τα τέσσερα ημερομίσθια που αφαιρέθηκαν από τον μισθό των εργαζομένων του Καστελλίου, οι οποίοι έκαναν επίσχεση εργασίας, γ) τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας που επικρατούν εντός του εργοταξίου. Δίπλα στις κινητοποιήσεις και τις ενημερώσεις τις οποίες πραγματοποίησε ο ΣΕΚΑ στο προηγούμενο διάστημα, η συμφιλιωτική διαδικασία είναι μία από τις δύο τυπικές διεξόδους για τη δικαίωση των εργαζομένων του Καστελλίου, καθώς οι συμβασιούχοι ιδιωτικού δικαίου του δημοσίου δε μπορούν, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Καραγιάννης, διευθυντής του ΣΕΠΕ Ηρακλείου, να απευθύνονται πλέον στην Επιθεώρηση Εργασίας για να καταγγέλουν εργοδοτικές αυθαιρεσίες (η ανατροπή αυτή είναι προϊόν της εφαρμογής του προσφάτως ψηφισμένου αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη). Η δεύτερη λύση είναι η δικαστική οδός.

Αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής σε σχέση με τα εργατικά συμφέροντα ήταν η υιοθέτηση των διατυπώσεων του ΣΕΚΑ για την αντεργατική στάση της ΕΦΑΗ και του ΥΠΠΟΑ στο κείμενο απόφασης του ΟΜΕΔ. Σε αυτό, επίσης, περιλαμβάνεται η υποχρέωση της ΕΦΑΗ να εισηγηθεί στο ΥΠΠΟΑ την απαλοιφή του παράνομου όρου από οποιαδήποτε μελλοντική σύμβαση, αφετέρου να ζητήσει από αυτό επίσπευση της απάντησης που αφορά στην επίσχεση εργασίας.

Κατά τη διαδικασία αυτή ο ΣΕΚΑ βρέθηκε αντιμέτωπος με μια διαρκή και κυνική μακρηγορία αντεργατικών τοποθετήσεων και αντιλήψεων σε βαθμό τέτοιο, που άρχισε να θυμίζει μαύρη κωμωδία.

Το ΥΠΠΟΑ, μέσω της κ. Β. Συθιακάκη, η οποία εκπροσώπησε την ΕΦΑΗ, και της νομικής συμβούλου του ΥΠΠΟΑ, κ. Κ. Ρετζεπέρη, επιβεβαίωσαν την αρχική διαπίστωση και καταγγελία του ΣΕΚΑ ότι το ΥΠΠΟΑ και η ΕΦΑΗ πρακτικώς αξιώνουν να είναι εργοδότες μόνο όπου έχουν δικαιώματα. Αντιθέτως, όπου έχουν υποχρεώσεις, ο εργοδότης ή ο υπόλογος είναι κάποιος άλλος. Έτσι, για τις καθυστερήσεις πληρωμών, όπως ερμήνευσε η νομική σύμβουλος, φταίει συνολικά το δημόσιο, και αυτό πρέπει να λογίζεται ως εργοδότης (!), καθώς και η γραφειοκρατία, που κορυφώνεται τη στιγμή που ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών καταλήγει να υπογράφει το κόστος πληρωμής. Για τις μετακινήσεις εντός του εργοταξίου υπεύθυνο, είναι το ΥΠΟΜΕ, ενώ η ΕΦΑΗ τελικώς ευθύνεται μόνο για ό,τι συμβαίνει μέσα στα αρχαιολογικά σκάμματα… Η προσθήκη του παράνομου και καταχρηστικού όρου στις συμβάσεις, όπως ανέφερε η κα Συθιακάκη, ήταν αποτέλεσμα έμπνευσης του διευθυντή του ΣΕΠΕ Ηρακλείου και οδηγία εκ των στελεχών του υπουργείου. Κυνικά έγινε παραδεκτό από την έφορο ότι ο λόγος που προστέθηκε ο καταχρηστικός αυτός όρος είναι για να αποτραπούν επισχέσεις εργασίας στο μέλλον!

Το μόνο πράγμα για το οποίο φάνηκε η ΕΦΑΗ να λαμβάνει σχετικώς άμεσα την ευθύνη είναι για την πρωτοβουλία της να μην πληρώσει 4 από τις 6 ημέρες της επίσχεσης (όταν, ερμηνεύοντας ως δικαστήριο τον νόμο, η ΕΦΑ θεώρησε ότι η συνέχιση της επίσχεσης μετά την ειδοποίηση των εργαζομένων για την προοπτική απολήρωμής τους, δεν ήταν σύννομη). Ωστόσο, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, για το αν δηλαδή οι εργαζόμενοι πληρωθούν τελικά τις 4 αυτές ημέρες ή όχι, υποστηρίχθηκε ότι υπόλογος είναι ο νομικός σύμβουλος του ΥΠΟΜΕ, που ακόμα δεν έχει δώσει κάποια απάντηση… Μάλιστα, στο ερώτημα του ΣΕΚΑ γιατί η ΕΦΑΗ λειτούργησε ως τιμωρός-δικαστής, δε δόθηκε απάντηση αλλά αναγνωρίστηκε, πάλι ευθαρσώς και κυνικά, πως αυτό όντως έγινε, και ότι αν θέλουν δικαίωση οι εργαζόμενοι θα πρέπει οι ίδιοι να αναζητήσουν την τύχη τους στα δικαστήρια… Ίσως αυτή ήταν η ενδεικτικότερη στιγμή, όπου έγινε πασιφανής ο βαθμός κατάχρησης της εξουσίας από την πλευρά της ΕΦΑΗ.

Βέβαια, η νομική σύμβουλος μας ενημέρωσε, ταυτίζοντας το νόμιμο με το σωστό, ότι το δημόσιο έχει πράξει καθόλα νομίμως και, κατά συνέπεια, δεν έχει γίνει κάποιο λάθος. Παρότι οι εργοδότες μάς έχουν …ταράξει στη νομιμότητα και αυτό-ανακηρύσσονται δικαστές και απόλυτα σωστοί σε όλα, θα πρέπει να μας εξηγήσουν τα πισωγυρίσματα σε σχέση με την παρακάμψη του 8μηνου, που οδήγησε σε πρόωρη απόλυση αρκετών συμβασιούχων στο Καστέλλι.

Παρόλα αυτά, στη «συμφιλιωτική», όπως καλείται, αυτή διαδικασία, η εργοδοτική πλευρά εξέφρασε την ειλικρινή διάθεσή της να αποκατασταθούν οι σχέσεις με τους εργαζόμενους. Ως δείγμα της θέλησης αυτής, η διευθύντρια της ΕΦΑΗ μας υπενθύμισε ότι όταν βρέχει και δεν γίνονται εργασίες στο πεδίο… η ΕΦΑΗ δεν κόβει τα μεροκάματα!

Συνάδελφοι/ισσες, δύο εύγλωττα συμπεράσματα προκύπτουν από τα παραπάνω. Αφενός, ότι οι εργαζόμενοι δεν αντιμετωπιζόμαστε συναδελφικά από τους εργοδότες μας, για τους οποίους προτεραιότητα έχει το έργο και όχι αυτοί που το υλοποιούν. Αφετέρου, ότι ο μόνος τρόπος να αποφεύγονται αντεργατικές πρακτικές και παρωδίες είναι η δυνάμωση του σωματείου και η ουσιαστική, συλλογική και οργανωμένη πάλη μας.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΕΚΑ ΓΙΑ ΚΑΣΤΕΛΛΙ

 
Κατηγορίες: Εργασιακά

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Τελευταίες ανακοινώσεις

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Εργασιακά