Να μπει ένα τέρμα στις αυθαιρεσίες ΥΠΠΟΑ και ΕΦΑΗ

 

Σε κρεσέντο εργοδοτικής αυθαιρεσίας διολισθαίνει συνεχώς η ΕΦΑΗ και το ΥΠΠΟΑ απέναντι στους συμβασιούχους των αρχαιολογικών εργασιών στο νέο αεροδρόμιο Καστελλίου. Υπενθυμίζουμε ότι βασικά αιτήματα της στάσης εργασίας, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, 15/4, στο Ηράκλειο Κρήτης ήταν η άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων και η παύση διερεύνησης από την ΕΦΑΗ για τυχόν καταχρηστικότητα της επίσχεσης εργασίας, διάρκειας 6 ημερών, των απλήρωτων εργαζομένων. Ο ΣΕΚΑ σημείωνε σε ανακοίνωσή του ότι τέτοιες αποφάσεις τις λαμβάνει η αστική δικαιοσύνη και όχι οι εργοδότες.

Παρόλη την παρουσία περίπου 50 συμβασιούχων του εν λόγω έργου στη στάση εργασίας, η ΕΦΑΗ δεν εγκατέλειψε τον ρόλο του δικαστή και προώθησε προς το ΥΠΟΜΕ τις καταστάσεις πληρωμής των εν λόγω εργαζομένων χωρίς τις 4 από τις 6 ημέρες της επίσχεσης. Κάτι που ούτε υποχρεωνόταν ούτε έπρεπε να κάνει. Έκρινε, λοιπόν, προκαταβολικά ως καταχρηστική την επίσχεση από την 3η μέρα και έπειτα, από τη στιγμή, δηλαδή, που ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι σύντομα θα πληρώνονταν τον έναν εκ των χρεωστούμενων μισθών. Το κωμικοτραγικό της όλης υπόθεσης είναι ότι η ΕΦΑΗ συγχέει τον μέλλοντα με τον αόριστο, δηλαδή αυτό που πρόκειται να γίνει με αυτό που έγινε. Για παράδειγμα, οιοσδήποτε από τους εν λόγω απλήρωτους εργαζόμενους δε μπορεί να προμηθευτεί τα απαραίτητα για την διαβίωσή του επειδή θα υποσχεθεί στον εκάστοτε έμπορο ότι θα τον πληρώσει. Δεν ισοδυναμεί η υπόσχεση πληρωμής με την ίδια την πληρωμή.

Εκτός, λοιπόν, πραγματικότητας βρίσκεται το ΥΠΠΟΑ και η ΕΦΑΗ που επιλέγουν να τιμωρήσουν τους συμβασιούχους του Καστελλίου και να μετακυλήσουν σε αυτούς την ευθύνη καθυστέρησης καταβολής του μισθού του Μαρτίου, επειδή προκάλεσαν (!) τον έλεγχο νομιμότητας για την επίσχεση. Η αδιαφορία και εκδικητικότητά του ΥΠΠΟΑ αναδεικνύεται καθαρότερα από το γεγονός ότι οι απλήρωτοι συμβασιούχοι προέβησαν σε επίσχεση εργασίας και λόγω των μεγάλων εξόδων μετακίνησης στην εργασία τους, αφού δεν πληρώνονται οδοιπορικά για τα 80 χλμ. που διανύουν με ίδια έξοδα καθημερινά. Υπόδειγμα, λοιπόν, προς τον κόσμο της εργοδοσίας η ΕΦΑΗ, όχι μόνο επειδή εκδικείται κακοπληρωμένους εργαζόμενους, αλλά και επειδή διδάσκει τους απανταχού εργοδότες ότι μπορούν να ενεργούν κατά το δοκούν και καταχρηστικά απέναντι στους εργαζόμενούς τους.

Η πλήρως υποστελεχωμένη ΕΦΑΗ λειτουργεί απρόσωπα, διεκπεραιωτικά και, κατά συνέπεια, απαξιωτικά απέναντι στους εργαζόμενους. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, παρότι υπήρξε προειδοποίηση 3 μέρες πριν την στάση εργασίας, δεν υπήρξε κανείς στην υπηρεσία την ημέρα εκείνη να δεχτεί επίσημα τους εργαζόμενους και την αντιπροσωπεία τους. Για το λόγο αυτό, επίσης, ενώ ο ΣΕΚΑ κατάφερε να παρέμβει την ίδια μέρα που έγινε γνωστή η δυσμενής αυτή εξέλιξη, δηλαδή στις 16/4, στη διευθύντρια της ΓΔΑΠΚ, αντίθετα με την προϊσταμένη της ΕΦΑΗ δε έχει σταθεί δυνατό έως σήμερα να επικοινωνήσει. 

Καλούμε το ΥΠΠΟΑ και το ΥΠΟΜΕ να εγκαταλείψουν τις λογικές φαρ ουέστ και να πάψουν να αυτενεργούν προς βλάβη των εργαζομένων. Το αναπτυξιακό αφήγημα της νυν και πρώην κυβέρνησης προς τον λαό της Κρήτης και τους κατοίκους της περιοχής του Καστελλίου για το φαραωνικής κλίμακας νέο αεροδρόμιο αποδεικνύεται, όπως αναμενόταν, ένα αξιοθρήνητο φιάσκο στις πλάτες των εργαζομένων. Απαιτούμε την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων του Μαρτίου και όλων των ημερών της επίσχεσης. Απαιτούμε το αυτονόητο, δηλαδή την κανονική και έγκαιρη καταβολή των μισθών!

Κατηγορίες: Εργασιακά

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Τελευταίες ανακοινώσεις

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Εργασιακά