Σήμερα, 17/12/09, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προεδρείου του Σ.ΕΚ.Α. με τη Γ. Γραμματέα του ΥΠ.ΠΟ.Τ., κα Λ. Μενδώνη, κατά την οποία τέθηκαν τα προβλήματα των μονίμως εκτάκτων αρχαιολόγων και έγινε ενημέρωση για τις προθέσεις του Υπουργείου.

 

 

Αρχικά συζητήθηκε το ζήτημα της εργασιακής επιβίωσης των αρχαιολόγων, δηλαδή της άρσης του 24μηνου περιορισμού. Από την πλευρά του το Υπουργείο αναγνωρίζει ότι αποτελεί ακύρωση επαγγελματικού δικαιώματος και δεσμεύτηκε ότι έχει δρομολογηθεί η λύση του ζητήματος, ώστε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010 να βρεθεί η οριστική του λύση με το Υπουργείο Εσωτερικών. Παρά τις καλές προθέσεις, ήδη προκηρύσσονται μεγάλης διάρκειας συμβάσεις από τις οποίες αποκλείεται η πλειονότητα των συναδέλφων μας, καθώς έχουν εργαστεί ήδη πάνω από 24 μήνες. Είναι αναγκαία η επίσπευση των διαδικασιών και η άμεση επίλυση του ζητήματος.

 

Επιπλέον τέθηκε το αίτημα της εξαίρεσης όλων των ειδικοτήτων του ΥΠ.ΠΟ.Τ. από το «24μηνο», πράγμα που θεωρείται από την πολιτική ηγεσία ανέφικτο.

 

Από το Σύλλογο έγινε πρόταση για μία διορθωτική νομοθετική ρύθμιση για την μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, ειδικά για το ΥΠ.ΠΟ.Τ., καθώς το συγκεκριμένο υπουργείο έχει αδικηθεί στο παρελθόν λόγω της έλλειψης προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και της εξαίρεσής του από προηγούμενα προεδρικά διατάγματα. Επιπλέον, τονίσαμε ότι και το «Π.Δ. Παυλόπουλου», με τα αυθαίρετα κριτήρια που έθετε, άφησε εργαζόμενους με πολυετή εμπειρία εκτός, και τις υπηρεσίες της περιφέρειας άδειες από προσωπικό. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θεωρεί ότι είναι δύσκολη μια τέτοια ρύθμιση και μπορεί μόνο να γίνει «σε ένα πλαίσιο γενικής κυβερνητικής πολιτικής».

 

Η εξαίρεση των εργαζομένων σε αναστηλωτικές και ανασκαφικές εργασίες από το νομοσχέδιο προσλήψεων στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ αποτελεί αναγνώριση της ιδιαιτερότητάς τους. Για την επιλογή του προσωπικού ορισμένου χρόνου (που καλύπτει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας) υπεύθυνες θα είναι οι κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων, καθώς σχεδιάζεται η κατάργηση του νόμου για προσλήψεις μέσω της Γενικής Διεύθυνσης.

 

Για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού η Γ.Γ. δήλωσε ότι γίνεται συνεννόηση με το ΑΣΕΠ, ώστε «οι διαγωνισμοί για τους αρχαιολόγους να έχουν διαφοροποιημένα και περισσότερα κριτήρια από τους υπόλοιπους διαγωνισμούς». Πάγια θέση της πολιτικής ηγεσίας, όπως εκφράστηκε από τη Γ. Γραμματέα, είναι «η γραπτή διαδικασία με ερωτήσεις που θα αποδεικνύουν και αναδεικνύουν την εμπειρία». Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων ζήτησε να συμμετάσχει σ’ αυτές τις συζητήσεις που θα καθιερώσουν τον τρόπο πρόσληψης των αρχαιολόγων και εξέφρασε τον προβληματισμό του για την απαξίωση της μακροχρόνιας εμπειρίας και των σπουδών των αρχαιολόγων, προβάλλοντας παραδείγματα εργαζομένων για 10 και 20 χρόνια με σοβαρές σπουδές. Στο ερώτημα αν θα γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού το 2010, δόθηκε η απάντηση ότι θα γίνει αίτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών για κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, όπως αυτές ορίστηκαν το 2001, σε βάθος τριετούς προγραμματισμού.

 

Παρά τις καλές προθέσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, παραμένουμε κι απ’ ό,τι φαίνεται θα παραμείνουμε άγνωστο για πόσο, σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας. Η επίλυση των προβλημάτων μας εξαρτάται και από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, η στάση των οποίων φαίνεται αρνητική απέναντι στους εργαζομένους με πρόσχημα την οικονομική κρίση.

 

Είμαστε αναγκασμένοι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι την οριστική και δίκαιη λύση του εργασιακού μας προβλήματος. Ζητάμε:

 

-εξαίρεση άμεσα των αρχαιολόγων από τον 24μηνο περιορισμό του ΠΔ Παυλόπουλου, ώστε να έχουν ίσα δικαιώματα στην εργασία κατά το έτος 2010, γιατί μέχρι στιγμής αποκλείονται σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι.

 

– Εφαρμογή της εργασιακής νομοθεσίας με μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πληρωμή των μισθών όσων εργάζονται με δικαστικές αποφάσεις (ασφαλιστικά μέτρα).

 

– Άμεση πλήρωση των οργανογραμμάτων των Υπηρεσιών. Στελέχωση με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (επιστημονικό, τεχνικό, εργατοτεχνικό, φυλακτικό) με διαφανείς διαδικασίες και αντικειμενικά κριτήρια

 

Κατηγορίες: Δελτία τύπου

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Τελευταίες ανακοινώσεις

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Δελτία τύπου