Την Πέμπτη 22 Ιουνίου εξετάστηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας του Κεντρικού Τομέα Θεσσαλονίκης η καταγγελία συναδέλφων μας στο έργο κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης, ενάντια στην υποχρεωτική άδεια που επιχείρησε να επιβάλει σε βάρος τους η ανάδοχος ΑΚΤΩΡ ΑΕ για την ημέρα της Μ. Παρασκευής.

Θυμίζουμε ότι ο Σύλλογος είχε ενημερώσει έγκαιρα όλους τους συναδέλφους, αλλά και την εταιρεία, ότι ο εξαναγκασμός των εργαζομένων σε υποχρεωτική άδεια σε ημέρα κατά την οποία ο ίδιος ο εργοδότης έχει αποφασίσει να κλείσει τους χώρους εργασίας, είναι παράνομη και αντεργατική. Μικρόψυχα, και με μίζερους λογαριασμούς, ο ΑΚΤΩΡ προτίμησε πρώτα να ασκήσει πιέσεις στους εργαζόμενους να υπογράψουν άδεια, και έπειτα να δηλώσει πως «με δική τους πρωτοβουλία όλοι σχεδόν οι εργαζόμενοι ζήτησαν να λείψουν την ημέρα της Μ. Παρασκευής».

Το ΣΕΠΕ Θεσσαλονίκης, αφού καταρχάς παρατήρησε τον «μπακαλίστικο» τρόπο με τον οποίο η ΑΚΤΩΡ ΑΕ τηρεί αρκετά από τα στοιχεία που αφορούν τους εργαζόμενους, υποχρέωσε τον ανάδοχο σε αναδίπλωση. Τελικώς αποκαταστάθηκε για τους συναδέλφους που είχαν προσφύγει στην επιθεώρηση εργασίας η ημέρα αδείας που δικαιούνται (η οποία ισοδυναμεί με το ημερομίσθιο, το ένσημο, και την κατ’ αναλογία προσαύξηση στα οικεία επιδόματα).

Με έγγραφα, τηλεφωνικές επικοινωνίες, δημόσιες ανακοινώσεις, και με παραστάσεις εκπροσώπων της Διοικούσας του παραρτήματος Β. Ελλάδας στο ΣΕΠΕ Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα στους συναδέλφους που αντιστάθηκαν στις πιέσεις της εργοδοσίας. Μέσω της συλλογικής πίεσης και με μοχλό την επιθεώρηση εργασίας έγινε κατορθωτό, για όσους συναδέλφους δεν έβαλαν την υπογραφή τους στην υποχρεωτική άδεια, να δικαιωθούν.

Και τώρα; όλα είναι καλά; Προφανώς όχι. Καταγγέλλουμε τη μίζερη αντεργατική διαχείριση που επέλεξε η ΑΚΤΩΡ ΑΕ, με σκοπό να γλιτώσει λίγα μεροκάματα, και αποδοκιμάζουμε την «αυστηρότητα» της επιθεώρησης εργασίας, η οποία, στον βαθμό που συμμορφώθηκε η εταιρεία, δεν την τιμώρησε για την παραβίαση της νομοθεσίας, αλλά θεώρησε το θέμα λήξαν.

Ως καλύτερη απάντησή μας, καλούμε όλους τους συναδέλφους σε συσπείρωση στον Σύλλογο, στις δύσκολες αντεργατικές μέρες που έρχονται!

Προσκαλούμε όλους τους επί συμβάσει αρχαιολόγους να γίνουν μέλη του Συλλόγου, και όσοι είναι ήδη μέλη του Συλλόγου να δώσουν δύναμη στον εαυτό τους, να δώσουν δύναμη στις κοινές μας διεκδικήσεις, να μην κάνουν βήμα πίσω από τα συλλογικώς κατακτημένα δικαιώματά μας!

Κάθε φορά που τα δικαιώματά μας θα δέχονται επίθεση, μαζί με το Σύλλογο, προασπίζουμε τις κατακτήσεις μας και περιφρουρούμε όσα μας έχουν εξασφαλίσει οι κοινοί μας αγώνες!

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Τελευταίες ανακοινώσεις

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Δελτία τύπου