Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων καταγγέλλει το γραπτό διαγωνισμό – παρωδία του ΑΣΕΠ, καθώς και τους όρους διεξαγωγής του. Περίπου 77.000 υποψήφιοι (ΠΕ – ΤΕ) έλαβαν μέρος το Σάββατο, 4/3/2023, σε εξεταστικά κέντρα σχολικών μονάδων ανά τη χώρα, στον πολυαναμενόμενο διαγωνισμό, που εντέλει αποδείχθηκε ένα φιάσκο διαχείρισης γνώσεων και εμπορίας ελπίδων.

Ήδη σε προηγούμενη ανακοίνωσή του ο ΣΕΚΑ είχε στηλιτεύσει την κοροϊδία και τον εμπαιγμό, στον οποίο το ΑΣΕΠ και η κυβέρνηση ετοιμάζονταν να υποβάλουν τους υποψηφίους, καθώς και τη μπίζνα που αναπτύχθηκε από φροντιστήρια παραπαιδείας, που αποκόμισαν τεράστια οφέλη από την απελπισία και την ανάγκη για επαγγελματική σταθερότητα των υποψηφίων.

Ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο αυτή η κυβέρνηση και μία Ανεξάρτητη Αρχή, το ΑΣΕΠ, αντιμετώπισαν αυτόν το διαγωνισμό αποτελεί η ελλιπής ενημέρωση για τρεις μήνες των υποψηφίων σχετικά με την εξεταστέα ύλη, η οποία άλλαζε μορφή, καθώς οι ασκήσεις ορθογραφίας και συντακτικού μετατρέπονταν σε γλωσσικό συλλογισμό και οι μαθηματικές ασκήσεις σε αριθμητικούς συλλογισμούς. Τέσσερις ημέρες, μάλιστα, πριν από τη διεξαγωγή του ανακοινώθηκε η εφαρμογή αρνητικής βαθμολογίας για το ένα από τα δύο εξεταζόμενα μέρη.

Οι καθυστερήσεις στην έναρξη του διαγωνισμού κατά την ημέρα διεξαγωγής του, οι διευκρινιστικές ενημερώσεις για ημίωρη παράταση στη χρονική διάρκεια του πρώτου μέρους ή η δυνατότητα αλλαγής των ήδη δοσμένων απαντήσεων, που έφτασαν στα εξεταστικά κέντρα δύο ώρες μετά την έναρξη και ενώ αρκετοί συμμετέχοντες είχαν ήδη αποχωρήσει, ξεγύμνωσαν το αφήγημα της εφαρμογής ενός αξιοκρατικού και άριστου μηχανισμού επιλογής μόνιμου προσωπικού.

Αυτό που απομένει ως τελικός απολογισμός είναι ένας γραπτός διαγωνισμός σχεδιασμένος με προχειρότητα, αναξιοκρατία και άνιση μεταχείριση των υποψηφίων, που σε ποσοστό 71% έδωσαν το παρών. Μέσα στους επόμενους τέσσερις έως επτά μήνες αναμένονται, σύμφωνα με τις σχετικές κυβερνητικές εξαγγελίες, οι πρώτες προσλήψεις των επιτυχόντων, αν και ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ έσπευσε να επισημάνει σε δήλωσή του ότι στην ουσία επρόκειτο για ένα διαγωνισμό κατάταξης και όχι πρόσληψης. Στον αντίποδα όσοι δεν πήραν μέρος στο διαγωνισμό και όσοι δεν κατάφεραν να περάσουν τη βάση, θα τεθούν σε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση ομηρίας και αποκλεισμού από προκηρύξεις πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, μέχρι τη διεξαγωγή του επόμενου ά(χ)ριστου διαγωνισμού – παρωδίας. Ενός διαγωνισμού που προωθεί και συντηρεί ένα εμπόριο γνώσεων και ελπίδων για υποψηφίους που αναζητούν επαγγελματική σταθερότητα μέσα σε ένα κοινωνικό πλαίσιο, που έχει καταπατήσει βασικά εργασιακά δικαιώματα και κεκτημένα ετών και αδυνατεί να εξασφαλίσει το σταθερό και πάγιο αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.

Κατηγορίες: Δελτία τύπου

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Τελευταίες ανακοινώσεις

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Δελτία τύπου