Κινητοποιήσεις και ΔΤ ΣΕΚΑ και ΣΕΑ ενάντια στις απολύσεις συναδέλφων στο ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης
 
Ο ΣΕΚΑ, καλεί σε τοπική στάση εργασίας στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη 16/05, καλύπτοντας τους συναδέλφους έκτακτους αρχαιολόγους που εργάζονται στις βάρδιες 11:00-14:00 και 14:00-17:00 στο έργο του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης. Η συγκέντρωση για την κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί έξω απ’ τα γραφεία της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ στη Θεσσαλονίκη, 26ης Οκτωβρίου, αρ. 40.
 
Σε ό,τι αφορά στην πόλη της Θεσσαλονίκης, το σημείο προσυγκέντρωσης για τη Γενική Απεργία της 17ης Μαΐου μεταφέρεται στον χώρο έξω απ’ το εργοτάξιο του σταθμού Συντριβάνι.
 
Ο ΣΕΚΑ προκηρύσσει 24ωρη τοπική απεργία στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 18/05, για τους εργαζόμενους έκτακτους αρχαιολόγους στο ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, σε περίπτωση που μέχρι το χρονικό εκείνο σημείο δεν έχουν αρθεί οι απειλές απόλυσης των δύο συναδέλφων μας. Η συγκέντρωση για την κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί έξω απ’ το εργοτάξιο του σταθμού Συντριβάνι.
 
Ακολουθεί το ΔΤ του ΣΕΚΑ και το ΔΤ του ΣΕΑ:
 
MEΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Υπέρμετρα προσβολών, απειλών και απολύσεων

Στο πλαίσιο της «φιλεργατικής πολιτικής» της κυβέρνησης ο μαινόμενος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κος Χ. Σπίρτζης, βάλλεται κατά αρχαιοτήτων, θεσμών και δημόσιων λειτουργών και προβαίνει σε εντολή απόλυσης αρχαιολογικού προσωπικού, στην αντικατάσταση 2 εκτάκτων αρχαιολόγων.
 
Οι ανασκαφικές και τεχνικές εργασίες του έργου «ξεπάγωσαν» μόλις πριν έναν χρόνο και το καλά οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης ήταν η ολοκλήρωση των εργασιών την άνοιξη του 2017. Ο εν λόγω Υπουργός τον Ιανουάριο του 2016 υπογράμμιζε την προστασία των εργαζομένων και εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ ο διευθυντής της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, κος Μυλόπουλος, διατυμπάνιζε ότι η βασική αρχή είναι η προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων, η συνύπαρξη αρχαίων και ΜΕΤΡΟ.
 
Από την πρώτη όμως κιόλας στιγμή οι πολιτικές υποσχέσεις αναιρέθηκαν και έπεσαν στο κενό με την υπογραφή συμβάσεων ορισμένου χρόνου, την παραγκώνιση και υπερπήδηση της αρχαιολογικής υπηρεσίας ως προς την υπόδειξη του προσωπικού, με την υπογραφή συμβάσεων με όρους ανήκουστους και παράλογους υπό συνθήκη «omerta»,  καταστρατηγώντας κάθε ίχνος ηθικής και λογικής. Ένα έργο που ξεκίνησε και συνεχίζει με συνθήκες εκφοβισμού για την διατήρηση της εργασίας πάντα με τις πλάτες της κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης που αντίκειται και διαμαρτύρεται για τις αποφάσεις διατήρησης σπουδαιότατων αρχαιολογικών ευρημάτων. Οι απειλές και το μένος του υπουργού έρχονται να τα επιβεβαιώσουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο.
 
Η πραγματικότητα είναι πως ουδέποτε το ίδιο το έργο και τα προβλήματά του δεν αντιμετωπίστηκαν ποτέ σοβαρά από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, ενώ η τελευταία κυβέρνηση φερόμενη της επίλυσης δεν έκανε τίποτα άλλο, παρά να συνεχίζει με τη σειρά της το παιχνίδι μόνο στον βαθμό που αυτό εξυπηρετούσε πολιτικά συμφέροντα, προσωπικές επιδιώξεις και πελατειακές σχέσεις. Η δε στάση της κοινοπραξίας και του κυρίου του έργου, Αττικό μετρό, ήταν και παραμένει χαρακτηριστική για το πως προσπάθησε στο παρελθόν να στρέψει την κοινή γνώμη και τους πολίτες εναντίον της αρχαιολογικής έρευνας με πραγματικό στόχο τον αποπροσανατολισμό από τα μεγάλα και ουσιώδη προβλήματα του έργου. Στο σήμερα πια τώρα που πλέον οι συσχετισμοί δεν είναι υπέρ τους, ξεθάβουν το γνωστό θύμα, τα αρχαία…
 
 

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων καταγγέλλει τις απολύσεις του επιστημονικού αρχαιολογικού προσωπικού ως παράνομες και καταχρηστικές. Καταδικάζουμε την καταπάτηση του αρχαιολογικού νόμου και υπερπήδηση του ρόλου της αρχαιολογικής υπηρεσίας, καθ’ ύλην αρμόδια για την πρόσληψη και απόλυση του επιστημονικού προσωπικού. Καταγγέλλουμε την παραβατικότητα του υπουργού Σπίρτζη για την αυθαίρετη και ανήθικη εντολή απόλυσης των συναδέλφων. Απορρίπτουμε κάθε αντεργατικό μέτρο που ασκείται στο Μετρό της Θεσσαλονίκης έχοντας βλαπτικές επιπτώσεις στο εργασιακό και οικονομικό καθεστώς του προσωπικού. Απαιτούμε την εφαρμογή του Αρχαιολογικού νόμου για την ολοκλήρωση των αρχαιολογικών εργασιών και την ανάδειξη- προστασία των αρχαιοτήτων.

 

Δελτίο Τύπου σχετικά με το έργο του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, 6937075765, Email:archaeol@otenet.gr,www.sea.org.gr

 

Αθήνα, 12/5/2017
 

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων παρακολουθεί με έκπληξη ακόμη ένα επεισόδιο των εξελίξεων που αφορούν το έργο του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης. Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρ. Σπίρτζης -κατά την πάγια πρακτική των προηγούμενων δεκαετιών- έθεσε στο στόχαστρο τον «συνήθη ύποπτο» για κάθε δυσπραγία στα μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά έργα. Σε μπαράζ επιθέσεών του αποδίδει στην Αρχαιολογική Υπηρεσία «τεράστιες ευθύνες για τις καθυστερήσεις» στα εργοτάξια του Μετρό και απειλεί με πειθαρχικές διώξεις συναδέλφους!

Ο κ. Σπίρτζης καταφέρεται εναντίον των συναδέλφων, των Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και των συλλογικών οργάνων (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, παραβλέπει τη μοναδική πυκνότητα σημαντικών ευρημάτων που έχουν αποκαλυφθεί στο σταθμό «Σιντριβάνι» και εκφράζει απόψεις για θέματα που δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα του. Επεμβαίνει ανεπίτρεπτα στις διοικητικές διαδικασίες άλλου Υπουργείου και επιχειρεί  να καταφέρει πλήγμα στο κύρος των θεσμών. Επιπρόσθετα πυροδοτεί κοινωνικούς αυτοματισμούς αποδίδοντας αιτιάσεις «…για τα εκατομμύρια αποζημιώσεων που πληρώνει ο ελληνικός λαός και ο λαός της Θεσσαλονίκης και την ταλαιπωρία από τις αποζημιώσεις και τις καθυστερήσεις….,», τις οποίες «…πληρώνει ο ελληνικός λαός και να έχουμε αυτά τα σχολεία και όχι καινούργια, …», βεβαίως χωρίς να υποβιβάζει «τη σημασία που πρέπει να δώσουμε στην πολιτιστική κληρονομιά και στα αρχαία μας».
Κοντά σ’ αυτόν ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, κ. Γ. Μυλόπουλος, παρά τις πρόσφατες πανηγυρικές δηλώσεις περί εξεύρεσης λύσης από κοινού με την Υπηρεσία για τις αρχαιότητες του σταθμού «Αγία Σοφία», έσπευσε να συνταχθεί με τον πολιτικό του προϊστάμενο και αίφνης να διαπιστώσει προβλήματα στη συνεργασία λόγω της διαφορετικής κουλτούρας με τον αρχαιολόγο, ο οποίος «…δεν ενδιαφέρεται τόσο να τελειώσει γρήγορα το έργο, όσο να αναδείξει τις αρχαιότητες, να κάνει έρευνα»!

Μάλιστα, εντελώς απροειδοποίητα την Παρασκευή 12 Μαΐου 2017 οι αρχαιολόγοι-συντονιστές του εργοταξίου στο σταθμό «Σιντριβάνι» -οι πιο ευάλωτοι από τους εμπλεκόμενους- κλήθηκαν να υπογράψουν την απόλυσή τους και δεν τους επιτράπηκε να εισέλθουν στον χώρο εργασίας τους, με αποτέλεσμα οι ανασκαφικές εργασίες να συνεχίζονται χωρίς επιτήρηση και συντονισμό για την ώρα.
Ωστόσο, η τοποθέτηση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης «Οι καθυστερήσεις δεν γίνανε επειδή βρέθηκαν οι αρχαιότητες. Οι καθυστερήσεις γίνανε επειδή δεν υπήρχαν λεφτά. Αυτό είναι ξεκάθαρο» βάζει τα πράγματα στην πραγματική τους τους βάση.
Υπενθυμίζουμε ότι η διαχρονική στάση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας υπέρ της προστασίας, διατήρησης και ανάδειξης των μνημείων, των αρχαιολογικών χώρων και των ιστορικών τόπων είναι αυτή που κατέστησε την Πολιτιστική Κληρονομιά της χώρας εθνικό κεφάλαιο. Μάλιστα, η στάση είναι ενιαία και αρραγής χωρίς καμία κομματική απόχρωση, παρά τα κατά καιρούς καταγγελλόμενα. Είναι κοινός τόπος ότι τα πάμπολλα παραδείγματα δημόσιων και ιδιωτικών έργων, στα οποία συνυπάρχουν αρμονικά σύγχρονες δομές και μνημεία, έχουν δημιουργήσει άριστο προηγούμενο καθώς έχουν προαγάγει τον Πολιτισμό ως κοινωνικό αγαθό προστιθέμενης αξίας.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων -που πάντοτε στάθηκε υπέρ της συνέχισης και της ολοκλήρωσης του έργου με παράλληλη ανάδειξη των αρχαιοτήτων- θα συνεχίζει να στηρίζει τους μαχόμενους συναδέλφους αρχαιολόγους και τις Υπηρεσίες τους, τις διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα και ο Αρχαιολογικός Νόμος καθώς και την ανεπηρέαστη λειτουργία των Συλλογικών Οργάνων του ΥΠΠΟΑ, απέναντι σε κάθε αναίτια επίθεση εναντίον τους που επιχειρείται για σκοπιμότητες που δεν αρμόζουν στο αντικείμενο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. 

 

Κατηγορίες: Δελτία τύπου

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Τελευταίες ανακοινώσεις

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Δελτία τύπου