Στις 17/12/2010 δημοσιεύτηκε ο ν. 3899/2010 (ΦΕΚ Α΄ 212) υπό τον τίτλο «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Προγράμματος Στήριξης της ελληνικής οικονομίας». Ο νόμος αυτός, πλήρης αντεργατικών ρυθμίσεων, προβλέπει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα σύναψης ενός νέου είδους Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, της λεγόμενης «Ειδικής Επιχειρησιακής».

 

 

Και το νομοθέτημα αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από μια ξεκάθαρη εκχώρηση προς την εργοδοσία, ενώ αποτελεί ισχυρό πλήγμα στα συμφέροντα και τα κεκτημένα των εργαζομένων: στο όνομα της «σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας» χορηγείται στους επιχειρηματίες η δυνατότητα να «διαπραγματευτούν» και να «συμφωνήσουν» με τους εργαζομένους τους την περικοπή των μισθών και την επιδείνωση των όρων εργασίας των τελευταίων.

 

Εν όψει των αναδυόμενων σχετικών εργασιακών κινδύνων, ο ΣΕΚΑ επιθυμεί να ενημερώσει τα μέλη του και να διευκρινίσει τα ακόλουθα, σχετικά με τις Ειδικές Επιχειρησιακές Συμβάσεις:

 

α) Για τη σύναψη Ειδικής Επιχειρησιακής Σύμβασης απαιτείται συμφωνία εργοδότη και σωματείου εργαζομένων. Όπου δεν υπάρχει σωματείο, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της κλαδικής οργάνωσης από την οποία εκπροσωπούνται οι εργαζόμενοι ή της ομοσπονδίας τους.

 

β) Πριν συναφθεί Ειδική Επιχειρησιακή Σύμβαση ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καταθέσει αιτιολογική έκθεση για την πρόθεση υπογραφής αυτής. Η έκθεση απευθύνεται στο Συμβούλιο κοινωνικού ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας.

 

γ) Σε περίπτωση άρνησης του σωματείου ή της κλαδικής οργάνωσης ή της οικείας ομοσπονδίας στις προτάσεις της εργοδοσίας, δεν μπορεί να ισχύσει Ειδική Επιχειρησιακή Σύμβαση.

 

Επισείουμε την προσοχή στα μέλη μας, καθώς παρά τις μεγάλες εκχωρήσεις που γίνονται στους εργοδότες μέσω της νέας νομοθετικής ρύθμισης, δεν καταργούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις, όπως διέδωσαν τα ΜΜΕ σε μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.

 

Συνάδελφοι, τονίζουμε:

 

α) Η ομοιοεπαγγελματική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχει υπογράψει ο ΣΕΚΑ με τους συνδέσμους τεχνικών εταιριών βρίσκεται σε πλήρη και αδιαμφισβήτητη ισχύ. Δεν έχει καταργηθεί κανένα επίδομα και δεν μειώθηκαν καθόλου οι αποδοχές. Οι εργοδοτικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να δέχονται την Συλλογική μας Σύμβαση και δεν δικαιούνται να απαιτήσουν χαμηλότερο μισθό. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα, επικοινωνήστε με το ΔΣ του ΣΕΚΑ.

 

β) Ο ΣΕΚΑ θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τη διατήρηση της υπάρχουσας σύμβασης, και θα συνεχίσει τον αγώνα για την επέκταση, όχι τον περιορισμό, των δικαιωμάτων των μελών του. Καταγγέλλουμε απερίφραστα την κυβερνητική αντεργατική, αντικοινωνική πολιτική, τη νέα επίθεση στα κεκτημένα δεκαετιών.

 

γ) Δεν έχει τεθεί ακόμη σε καμία περίπτωση πρόταση σύναψης (σε κάποιο τεχνικό ή κατασκευαστικό έργο) Ειδικής Επιχειρησιακής Σύμβασης. Ο Σύλλογος καλεί τα μέλη του σε επαγρύπνηση, με πρώτο μέλημά τους να ενημερώσουν το Δ.Σ. του ΣΕΚΑ αν προσκληθούν σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή τέτοιας σύμβασης.

 

Όπλο μας απέναντι στα κυβερνητικά νομοθετήματα και τις εργοδοτικές μεθοδεύσεις και αυθαιρεσίες είναι η συσπείρωσή μας γύρω από το Σύλλογο, η ενημέρωση και η διαρκής εγρήγορσή μας, η μαζικοποίηση και ο συντονισμός των ενεργειών μας.

 

Κατηγορίες: Δελτία τύπου

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Δελτία τύπου