Εδώ και χρόνια διεκδικούμε με κάθε τρόπο την εξαίρεση των αρχαιολόγων και άλλων εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού από τους περιορισμούς των άρθρων 5 και 6 του Π.Δ. 164/2004, που δεν μας επιτρέπει να εργαστούμε με την ίδια ειδικότητα στον ίδιο φορέα για πάνω από 24 μήνες. Η διάταξη αυτή, όχι μόνο αποδυναμώνει την Αρχαιολογική Υπηρεσία από έμπειρο, εξειδικευμένο, επιστημονικό προσωπικό, αλλά μας στερεί και το δικαίωμα εργασίας, εφόσον το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού αποτελεί το μόνο φορέα απασχόλησης μας.

Για τους λόγους αυτούς, η αναγκαιότητα της εξαίρεσης του προσωπικού που εργάζεται στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού από το «24μηνο» έχει αναγνωριστεί καθολικά από πολλούς παράγοντες, όπως φορείς της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, Πανεπιστημιακούς και Βουλευτές όλων των παρατάξεων, ακόμα και του ΠΑΣΟΚ (Δαμανάκη Μ., Σκραφνάκη Μ., Στρατάκη Μ., Κεγκέρογλου Β., Μερεντίτη Σ.), που με επανειλημμένες ερωτήσεις έθεταν το ζήτημα στον εκάστοτε Υπουργό Πολιτισμού ζητώντας την εξαίρεση μας από το «24μηνο».

Ακόμα και το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, έχει παραδεχτεί επανειλημμένα τα προβλήματα δυσλειτουργίας που παρατηρούνται στην αρχαιολογική Υπηρεσία με την εκδίωξη του έμπειρου προσωπικού και για αυτό τον Ιούνιο του 2010 κατέθεσε στη Βουλή σημείωμα του Πολυνομοσχεδίου, το οποίο εμπεριείχε άρθρο που εξαιρούσε μέρος ειδικοτήτων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από τον περιορισμό του 24μηνου. Προσωρινά πιστέψαμε ότι η Κυβέρνηση είχε την βούληση να λύσει το μείζον αυτό ζήτημα εύκολα και χωρίς κόστος. Προς μεγάλη μας έκπληξη και απογοήτευση όμως, διαπιστώσαμε ότι επρόκειτο για φρούδες ελπίδες και ότι πέσαμε πάλι θύμα κενών υποσχέσεων, καθώς στις 24/8/10 κατατέθηκε τελικά στην Βουλή το Πολυνομοσχέδιο, χωρίς την τροπολογία για την εξαίρεση μας από το 24μηνο. Προφανώς, σκοπός τους ήταν να μείνουμε ήσυχοι την τουριστική σεζόν και τώρα την απέσυραν.

Η κατάστασή μας είναι τραγική. Εργαζόμενοι με αγάπη και πάθος για τη δουλεία τους, με πολυετείς σπουδές, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους και με πολυετή εμπειρία, ανάμεσά τους και οικογενειάρχες συνάδελφοι με περισσότερα από 20 χρόνια προϋπηρεσία, δεν μπορούν να εργαστούν ξανά πουθενά. Η Κυβέρνηση μας δίνει πλέον ως μόνες λύσεις ή να αλλάξουμε επάγγελμα ή να αλλάξουμε χώρα ή να διεκδικήσουμε δυναμικά το δικαίωμά μας να είμαστε αρχαιολόγοι.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας διώξει από τη χώρα μας, ούτε να μας στερήσει την ελπίδα.

Κατηγορίες: Δελτία τύπου

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Τελευταίες ανακοινώσεις

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Δελτία τύπου