Στάση εργασίας 06/07/26
Ενάντια στις αντι-αρχαιολογικές πολιτικές και πρακτικές τής Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων (ΕΦΑΠΝ), ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) κήρυξε 3ωρη παναττική στάση εργασίας τη Δευτέρα 06 Ιουλίου 2026, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία τής Εφορείας. Στάση εργασίας επίσης κήρυξαν τα σωματεία ΠΣΕΠ ΥΠΠΟ και Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, ενώ στήριξαν την κινητοποίηση το ΠΑΣΕ ΣΑΕΤ, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, ο ΣΕΑ, καθώς και οι κινήσεις πολιτών/ πολιτιστικές συλλογικότητες «Παρατηρητήριο Πειραϊκής» και «Άγνωστη Σαλαμίνα». Δεκάδες συνάδελφοι και πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συλλόγων και συλλογικοτήτων σε μια μαζική κινητοποίηση προάσπισης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και των εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού.
Ο ΣΕΚΑ είχε δημοσιεύσει ήδη από την 1η Ιουλίου δύο ξεχωριστά, όσο και αλληλοσυμπληρούμενα, κείμενα καταγγελιών, στα οποία βρίσκεται και η συγκεκριμένη τοποθέτηση του Συλλόγου στα συγκεκριμένα προβλήματα.
Ποιος αποφασίζει τις απολύσεις των αρχαιολόγων στο Ελληνικό; – Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων
Καθώς η προϊσταμένη της ΕΦΑΠΝ απουσίαζε την ημέρα της κινητοποίησης, δόθηκε νέο ραντεβού στους εκπροσώπους των συλλογικών φορέων για την Τετάρτη 15 Ιουλίου.
Συνάντηση στα γραφεία της ΕΦΑΠΝ 15/07/26
Στη συνάντηση με την κα Καραπαναγιώτου προσήλθαν οι εκπρόσωποι του ΣΕΚΑ και του ΠΣΕΠ ΥΠΠΟ, καθώς και οι εκπρόσωποι των συλλογικοτήτων.
Από την πλευρά του Παρατηρητηρίου της Πειραϊκής, η Δ. Βήνη αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας των αρχαιοτήτων και νεωτέρων μνημείων στην ΑΖΕΛ και στην περιοχή των έργων Piraeus gate. Ζήτησε την εφαρμογή της ΥΑ στο Παλατάκι με την άμεση συμμόρφωση του ΟΛΠ Α.Ε./Cosco στην απόφαση του 2018, καθώς και την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στο Μνημείο του Θεμιστοκλή, με απόδοση ζώνης πρασίνου στον αστικό ιστό και απομάκρυνση της διαδρομής των βαρέων οχημάτων από το αρχαίο τείχος. Επίσης ζήτησε την άμεση κοινοποίηση της επικαιροποιημένης ακτομηχανικής μελέτης (Οκτ. ’25) και εξηγήσεις για το πώς τηρείται ο προβλεπόμενος από τον νόμο «συγχρονισμός» της ανάδειξης του Μνημείου με το λιμενικό έργο, τη στιγμή που το δεύτερο ολοκληρώνεται χωρίς εγκεκριμένη μελέτη, οδηγώντας ήδη σε ρύπανση στον μυχό της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία Πάρκου (ΧΡΩΠΕΙ), εισηγήθηκε την περιβαλλοντική διερεύνηση του Αλίπεδου και την πλήρη ανάδειξη του νοτίου σκέλους των Μακρών Τειχών. Τέλος, ζήτησε την άμεση αξιοποίηση των απαλλοτριωμένων κτηρίων επί της Αλκιβιάδου για την επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά, διασφαλίζοντας ότι καμία αρχαιότητα που βρίσκεται στις αποθήκες του παλαιού μουσείου Πειραιά δεν θα μεταφερθεί εκτός πόλης.
Από την πλευρά της πολιτιστικής συλλογικότητας «Η Άγνωστη Σαλαμίνα», ο Ι. Χαραλαμπόπουλος έθεσε τα θέματα της άρσης προσβολής των μνημείων στον όρμο Αμπελακίων Σαλαμίνας και της καθαίρεσης των αυθαιρέτων που έχουν εγερθεί επί αρχαίων μνημείων. Παράλληλα ζήτησε την αποκατάσταση των αρχαίων τειχών με διενέργεια αποχωμάτωσης, έπειτα από τις παράνομες επιχωματώσεις που συντελέστηκαν πρόσφατα σε βάρος του μνημείου. Ήδη από τις τοποθετήσεις των συλλογικοτήτων καταδείχτηκαν τα κενά και οι ανεπάρκειες της ΕΦΑΠΝ σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν μνημεία και διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Στην περίπτωση της επικράτειας της ΕΦΑΠΝ χαρακτηριστική είναι η επέλαση των εφοπλιστικών συμφερόντων σε βάρος των μνημείων.
Εκ μέρους του ΣΕΚΑ, ο Δ. Κουφοβασίλης ζήτησε να προστατευτούν οι αρχαιότητες και οι εργαζόμενοι, τονίζοντας ότι κοινός παρονομαστής των καταγγελιών είναι η υποχώρηση της διοίκησης της ΕΦΑ Πειραιώς στις πιέσεις των χρονοδιαγραμμάτων και των απαιτήσεων των εργολάβων, οι fast track ανασκαφές σε βάρος της αρχαιολογικής διαδικασίας και των αρχαίων μνημείων. Ο πρόεδρος του ΣΕΚΑ κάλεσε την ΕΦΑΠΝ να αναθεωρήσει τη στάση της ξεκινώντας από πιο πρόσφατη περίπτωση παράδοσης από την πλευρά της Εφορείας οικοπέδου στους εργολάβους (χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η αρχαιολογική ανασκαφή και με αδικαιολόγητη απόλυση της συναδέλφου αρχαιολόγου), περίπτωση στην οποία η τύχη των αρχαιοτήτων δεν έχει κριθεί οριστικά, αλλά διακυβεύεται. Η Προϊσταμένη της ΕΦΑΠΝ κάλεσε τον ΣΕΚΑ «να προσφύγει στον Εισαγγελέα» (!) για κάθε περίπτωση καταγγελίας, αρνούμενη να τοποθετηθεί για οποιαδήποτε από αυτές. Η κα Καραπαναγιώτου προσφέρθηκε μάλιστα να δείξει στον εκπρόσωπο του ΣΕΚΑ τα …γραφεία του Εισαγγελέα, με τον Δ. Κουφοβασίλη να απαντάει ότι η αντιμετώπιση των αρχαιολόγων σαν ξένο σώμα και η παραπομπή στον εισαγγελέα όλων των υποθέσεων καταγγελιών δεν τιμάει ούτε την Εφορεία ούτε την ίδια την κα Καραπαναγιώτου.
Για το ζήτημα των απολύσεων αρχαιολόγων στο έργο του Ελληνικού τις οποίες δεν γνώριζε καν η Εφορεία Πειραιώς κατά την υλοποίησή τους, η Προϊσταμένη της ΕΦΑΠΝ πρότεινε στον ΣΕΚΑ να στρέψει τη σχετική καταγγελία του προς τον τυπικό εργοδότη, δηλαδή την εταιρεία AVAX(!). Ο εκπρόσωπος του ΣΕΚΑ θύμισε στην Προϊσταμένη της ΕΦΑΠΝ ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία, η οποία κάνει και τις υποδείξεις των αρχαιολόγων που θα εργαστούν στα έργα τρίτων, είναι εκείνη που έχει, και οφείλει να έχει, ως πραγματικός και ουσιαστικός εργοδότης, τον έλεγχο τόσο των προσλήψεων, όσο και των απολύσεων.
Εκ μέρους του ΠΣΕΠ ΥΠΠΟ, ο Γ. Γάλλιος κάλεσε την Προϊσταμένη της ΕΦΑΠΝ να τοποθετηθεί καταρχάς για τις περιπτώσεις των καταγγελιών που διατυπώθηκαν δημόσια από τις ανακοινώσεις των σωματείων. Η κα Καρπαναγιώτου αμφισβήτησε όλες τις καταγγελίες ως αναληθείς, και, χωρίς να αναφερθεί σε καμία συγκεκριμένα, περιορίστηκε να πει ότι στο σύνολό τους θα απαντηθούν στη Βουλή, όπου και έχει μεταφερθεί η συζήτησή τους έπειτα από σχετικό ερώτημα που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ προς την υπουργό Πολιτισμού.
Σε πρακτικό επίπεδο η κα Καραπαναγιώτου, μιλώντας επί διαφόρων θεμάτων, αναφέρθηκε στο πεδίο ευθύνης της Πολεοδομίας, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, του Εισαγγελέα, των τυπικών εργοδοτών στα έργα τρίτων, των συλλογικοτήτων, και οποιουδήποτε άλλου, με μόνη εξαίρεση στις απαντήσεις της την αναφορά της σε τυχόν ευθύνες της διοίκησης της ΕΦΑΠΝ.
Ο γραμματέας του ΠΣΕΠ ΥΠΠΟ μίλησε για την πολιτική της διοίκησης των ΕΦΑ ως συνέχειας της πολιτικής της διοίκησης του ΥΠΠΟ και της κυβερνητικής πολιτικής. Απέκρουσε την παραπομπή των καταγγελιών των σωματείων σε εισαγγελείς και δικαστήρια τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι και το εργατικό κίνημα έχουν τους τρόπους για να διεκδικούν και να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους.
Σε ό,τι αφορά τον Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων, η συνάντηση εκπροσώπων συλλόγων και συλλογικοτήτων με την προϊσταμένη της ΕΦΑΠΝ αποτέλεσε και αποτελεί μια ευκαιρία να (ξανα)αναγνωστεί με τον πιο καθαρό τρόπο η απαράδεκτη για εμάς πολιτική τοποθέτηση της διοίκησης (και) της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς απέναντι σε προβλήματα που αφορούν τα μνημεία και τους εργαζόμενους στον χώρο του Πολιτισμού. Συνεχίζουμε μαχητικά στην προάσπιση των αρχαιοτήτων και της εργασίας μας, στην αποφασιστική και αγωνιστική κατεύθυνση που έχουμε χαράξει.
Τελευταίες ανακοινώσεις
Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις
α) Μισθωτή εργασία Όλοι ανεξαιρέτως οι αρχαιολόγοι επί συμβάσει με τυπικό εργοδότη τους τόσο το δημόσιο, όσο και κατασκευαστικές/τεχνικές εταιρείες [...]
Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) καλεί τα μέλη του να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν το απόγευμα της Κυριακής, [...]
Το παράρτημα Κρήτης του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων καλεί τα μέλη του, καθώς και τους οικείους και τα φιλικά τους πρόσωπα [...]
Με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυσή του, ο ΣΕΚΑ θα πραγματοποιήσει τον Νοέμβριο του 2026 στην Αθήνα [...]


