Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων εκφράζει την αντίθεσή του στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή και αφορά στο «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις».

Στο όνομα της ανάπτυξης που γενικόλογα επικαλείται η παρούσα κυβέρνηση, κρύβοντας με επιμέλεια το περιεχόμενό της και ποιους αφορά, προσπαθεί να επισπεύσει τη διαδικασία αδειοδότησης των οικονομικών δραστηριοτήτων παραμερίζοντας, αν όχι καταργώντας στην ουσία, την εφαρμογή των διατάξεων της αρχαιολογικής νομοθεσίας.

Ο τρόπος που μεθοδεύεται η παράκαμψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας καθιστά το σχέδιο νόμου απειλή για τις αρχαιότητες και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Η παράκαμψη των ελεγκτικών μηχανισμών, η απαξίωση των Εφορειών Αρχαιοτήτων που παραμένουν υποστελεχωμένες, η πρόθεση να μοιραστεί ένα τμήμα του πολιτισμού στους εργολάβους, αλλά και η τάση τουριστικοποίησης του πολιτισμού (δεν είναι τυχαίο που η παράκαμψη της αρχαιολογικής νομοθεσίας εγγράφεται στο κεφάλαιο για την «απλούστευση πλαισιού λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, θεάτρων και κινηματογράφων») δεν μπορούν παρά να μας βρουν αντίθετους. Είμαστε αντίθετοι στις ενέργειες της αυτοαποκαλούμενης αριστερής κυβέρνησης που παράλληλα με τα βάρβαρα, αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα που ψηφίζει, δρομολογεί και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, που προσλαμβάνοντας τις αρχαιότητες ως εμπόδιο, ανοίγει το δρόμο για την ασύδοτη δράση του κεφαλαίου.

Ο ΣΕΚΑ απαιτεί την άμεση απόσυρση του εν λόγω νομοσχεδίου, την απόλυτη εφαρμογή της αρχαιολογικής νομοθεσίας και τη στελέχωση των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων που θα διαφυλάξει την πολιτιστική μας κληρονομιά.

 

Συμπαραστεκόμαστε στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων που έχει κηρύξει

την Τετάρτη 30/11 απεργία και καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ίδια

μέρα στην Αθήνα στις 11:00 έξω από το κτήριο του ΥΠΠΟΑ στην οδό

Μπουμπουλίνας.

Κατηγορίες: Δελτία τύπου

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Τελευταίες ανακοινώσεις

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Δελτία τύπου