12/1/2016

Προς: Β. Ζυγούρη, πρόεδρο Σ.ΕΚ.Α.

 

Κοιν.: 1) Δ. Παπούδα, αντιπρόεδρο Σ.ΕΚ.Α.

2) Π. Δαμούλο, γραμματέα Σ.ΕΚ.Α.
3) Β. Λαναρά, ταμία Σ.ΕΚ.Α.
4) Γ. Σταυριδόπουλο, Γ. Παππά, Δ. Κουφοβασίλη, Α. Δαλαβέρα, Στ. Παπαγιαννάκη, μέλη Δ.Σ. Σ.ΕΚ.Α.

 
 

Θέματα για τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Σ.ΕΚ.Α. (13/1/2016, ώρα 17:00)

Συνάδελφοι,

Θεωρούμε σημαντικό να βελτιώσουμε τη λειτουργία και την επικοινωνία του ΔΣ, καθώς η επίθεση στα δικαιώματά μας συνεχίζεται.

Η διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, η ακόμα μεγαλύτερη ανεργία με το τέλος του ΕΣΠΑ και η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του λαού μας αποτελούν μεγάλες προκλήσεις για τις ζωές μας, για την επιβίωσή μας.

Όλα τα παραπάνω, στη δική μας αντίληψη, είναι κομμάτια του ίδιου παζλ και γίνονται στοχευμένα για την εξασφάλιση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, εγχώριων και ξένων.

Αυτό το δείχνει και η ίδια η ζωή, για αυτό όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται καλύτερα την ανάγκη να χτυπηθεί η αιτία των προβλημάτων. Εξάλλου, και στις Γενικές Συνελεύσεις (ΓΣ) του Σ.ΕΚ.Α. τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερο γίνεται κατανοητό ότι τα διάφορα θέματα των ΓΣ δεν είναι άσχετα μεταξύ τους, αλλά αντίθετα ότι προέρχονται όλα από την ίδια μήτρα. Η μήτρα αυτή έχει όνομα και είναι ο καπιταλισμός.

Συνάδελφοι,

Ξέρουμε ότι με πολλούς έχουμε ριζικές διαφορές στην αντίληψη για τα αίτια και, φυσικά, την λύση των προβλημάτων. Ωστόσο, πρέπει η αντιπαράθεση των απόψεων να γίνεται ανοιχτά και χωρίς προκαταλήψεις. Μόνο να κερδίσουμε έχουμε σαν σωματείο από την πολιτικοποίηση της δράσης μας, παρά τις διαφωνίες μας.

Στο πλαίσιο αυτό καλούμε άλλη μία φορά την πλειοψηφία του ΔΣ να τοποθετηθεί στα θέματα που θα εξετάσουμε με επιχειρήματα και όχι με αφορισμούς. Να δούμε πως θα κάνουμε το σωματείο μας πιο ισχυρό ενάντια στη μοιρολατρία, τις αυταπάτες και την λογική της ανάθεσης.

Έτσι προτείνουμε τα εξής για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης:

         1. Κοινωνική Ασφάλιση (ασφαλιστικό).

Αυτή την περίοδο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πιστή στις δεσμεύσεις της σε ΕΕ και στους  επιχειρηματικούς ομίλους, συνεχίζει την επίθεση στον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, προετοιμάζοντας την οριστική διάλυσή της. Δεν φέρνουν απλώς νέα αντιασφαλιστικά μέτρα. Πρέπει να έχουμε καθαρό ότι το ασφαλιστικό δεν αφορά μόνο τους τωρινούς συνταξιούχους, αλλά ιδιαιτέρως τους νέους, που με τις σύγχρονες εργασιακές σχέσεις λάστιχο, το μόνο που θα λαμβάνουν ειναι σύνταξη-επίδομα στην καλύτερη περίπτωση.

Συνάδελφοι,

δεν είναι δυνατόν να συμβιβαστούμε και με σκυμμένο το κεφάλι να πούμε ότι “υπάρχουν και χειρότερα”. Το ασφαλιστικό δεν είναι μόνο οι συντάξεις. Είναι οι παροχές υγείας, τα φάρμακα, όλα αυτά που λυμαίνονται οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και σαν τα κοράκια περιμένουν την ταφόπλακα του ασφαλιστικού, ώστε να οδηγούμαστε στην  ιδιωτική ασφάλιση από ανάγκη. Γι’αυτούς δουλεύει η συγκυβέρνηση κάνοντας τη βρώμικη δουλειά που οι προηγούμενοι άφησαν ημιτελή. Θέλουν να μετατρέψουν σε προσωπική υπόθεση το κοινωνικό αγαθό της ασφάλισης, το οποίο οι εργαζόμενοι έχουν χρυσοπληρώσει σε όλο τον εργασιακό τους βίο.

Συνάδελφοι,

πραγματικά το ασφαλιστικό δεν μπορεί παρά να ειναι αιτία πολέμου. Πώς θα απαντήσουμε;

Ήδη εκατοντάδες σωματεία, ομοσπονδίες και φορείς έχουν πάρει απόφαση για συμμετοχή σε απεργία. Ξεσηκωμός τώρα για να εμποδίσουμε την επίθεση και το νέο ασφαλιστικό όλεθρο.

Προτείνουμε την κήρυξη απεργίας για την ημέρα κατάθεσης και ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Ωστόσο αυτό από μόνο δεν λέει τίποτα. Σκοπός είναι οι εργαζόμενοι να καταλάβουν τηn σημασία των αλλαγών που θα φέρουν για ψήφιση. Να ενημερωθούν και να πάρουμε μέτρα για την επιτυχία της απεργίας. Δεν γίνονται μαζικές κινητοποιήσεις με ένα mail που θα στείλουμε 1-2 φορές.

Οπότε η πρότασή μας είναι:

Α. Συμμετοχή του Σ.ΕΚ.Α. στην κινητοποίηση που οργανώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας στο υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου με ραντεβού στις 18:00 στην πλ. Κάνιγγος.

 

Β. Άμεσα, μέσα στην άλλη εβδομάδα (18-24 Ιανουαρίου), να καλέσουμε τα μέλη του σωματείου σε συσκέψεις τουλάχιστον σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης για να ενημερωθούν. Να επικοινωνήσουμε με την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ προκειμένου να στείλουν εκπρόσωπο που θα βοηθήσει στην συζήτηση.

 

Γ. Προκήρυξη απεργίας την ημέρα κατάθεσης και ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Ταυτόχρονα, να είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να συμμετέχουμε και σε άλλες κινητοποιήσεις που θα υπάρξουν όλο το επόμενο διάστημα.

Ευθύνη δική μας ως μέλη του ΔΣ είναι να οργανώσουμε άμεσα περιοδείες και τηλεφωνικές επικοινωνίες, ώστε το κάλεσμα για τις συσκέψεις και την απεργία να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους. Να ιεραρχήσουμε τους χώρους δουλειάς που μπορούμε να παρέμβουμε καλώντας σε μαζικό ξεσηκωμό. Φυσικά αν τα μέλη του ΔΣ δεν πιστεύουν ότι πραγματικά μπορούμε να βασιστούμε στη δύναμή μας και ότι μπορούμε συλλογικά να κερδίσουμε μια ζωή με δικαιώματα που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, τότε με ευθύνη τους και η προετοιμασία των συσκέψεων και της απεργίας θα είναι αντίστοιχη.

       
            2.  Σχετικά με τα έργα ΕΣΠΑ.

Με τη λήξη των συγχρηματοδοτούμενων έργων ΕΣΠΑ στις 31/12/2015 οδηγήθηκαν στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενοι στο χώρο της αρχαιολογίας. Το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, που με την υλοποίησή του οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η τωρινή συγκυβέρνηση ευαγγελίζονταν την “ανάπτυξη”, χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο για την περαιτέρω εργολαβοποίηση και ιδιωτικοποίηση του αρχαιολογικού έργου και το περαιτέρω χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, με την κάλυψη θέσεων μόνιμου προσωπικού από συμβασιούχους. Οι ανάγκες πολλών υπηρεσιών καλύπτονται σχεδόν αποκλειστικά από συμβασιούχους των ΕΣΠΑ, οι οποίοι υπολείπονται μισθολογικά αλλά και σε εργασιακά δικαιώματα σε σχέση με το αντίστοιχο μόνιμο προσωπικό. Πέρα από τα διαχρονικά προβλήματα που προκαλεί η διαρκής υποχρηματοδότηση του Πολιτισμού με τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες, αυτή τη στιγμή οι εργαζομένοι των ΕΣΠΑ έχουν βρεθεί σε εργασιακό αδιέξοδο για μία ακόμη φορά, έχοντας στο χέρι το χαρτί της απόλυσης ή περιμένουν χωρίς να υπάρχει σαφής ενημέρωση για το πώς και εάν θα επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους σε περίπτωση που εργάζονταν σε έργο που συνεχίζεται.

Στις 8/1/2015 εκδόθηκε έγγραφο του ΥΠΠΟ με υπογραφή του υπουργού κου Μπαλτά και με τίτλο Έγκριση παρατάσεων προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου  ορισμένου χρόνου στο πλαίσιο των Υποέργων Αρχαιολογικών Εργασιών και Ερευνών”, στο οποίο αναφέρεται το παρακάτω:

“….. Σε συνέχεια των ανωτέρω είναι δυνατή η παράταση συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, του απαραίτητου προσωπικού για την ολοκλήρωση των Υποέργων Αρχαιολογικών Εργασιών και Ερευνών, που υλοποιούνται στο πλαίσιο δημοσίων έργων που είναι ενταγμένα στο Ε.Π. Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη και συνεχίζονται με οποιοδήποτε καθεστώς μετά την 31η – 12 – 2015 (έργα phasing μεταξύ των Προγραμματικών Περιόδων 2017 – 2013 και 2014 – 2020, έργα που ολοκληρώνονται με εθνικούς πόρους κ.λπ), σύμφωνα με το υπ΄ αριθμό 15 σχετικό έγγραφο.

Επισημαίνουμε ότι οι παρατάσεις προσωπικού ισχύουν από την ημερομηνία λήξης των προηγούμενων συμβάσεων.”

Παράλληλα, με τη λήξη του προγράμματος πολλά έργα παρέμειναν ανολοκλήρωτα. Είναι ευθύνη του Υπουργείου και των Υπηρεσιών η ανάκληση των απολύσεων των συναδέλφων στο σύνολό τους, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο οι εργαζόμενοι θα βρέθουν πίσω στις θέσεις εργασίας τους.

Να ανακληθούν τώρα οι απολύσεις για τους συναδέλφους που εργάζονται σε έργα που συνεχίζονται αλλά και για όσους εργάζονταν σε έργα που δεν συνεχίζονται αλλά και δεν  ολοκληρώθηκαν. Αυτά να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και να αποδοθούν στην ελληνική κοινωνία.

Δεν είναι δυνατόν να μην ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Θα δεχτούμε με μοιρολατρία ότι το καλύτερο είναι να περιμένουμε τα επόμενα ΕΣΠΑ για να διεκδικήσουμε μια θέση εργασίας, όπου και εαν μας τύχει;

Τώρα να διεκδικήσουμε σταθερή και μόνιμη δουλειά με μισθολογικές απολαβές και εργασιακά δικαιώματα, ίσα των αντίστοιχων θέσεων που καλύπτουμε. Να επιβάλουμε εμείς οι ίδιοι να σταματήσει αυτή η κοροϊδία από το ΥΠΠΟ και να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.  Δεν ανεχόμαστε να ζούμε στα απόνερα της δικιάς τους ανάπτυξης.

Προτείνουμε λοιπόν τα εξής:

1. άμεση παρέμβαση στο ΥΠΠΟ με παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο υπουργού και γενικής γραμματέως. Όχι μόνο του ΔΣ αλλά με κάλεσμα ανοιχτό τόσο στα μέλη του Σ.ΕΚ.Α όσο και σε όλα τα σωματεία του ΥΠΠΟ, εκτάκτων και μη. Για να βγαίνει συμπέρασμα και από την στάση του καθενός στο θέμα.

2. καλούμε τους συναδέλφους, όπου τα έργα συνεχίζονται ή δεν ολοκληρώθηκαν, να κάνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Εφορείες. Να μας ενημερώσουν για το που και πότε ώστε να βγάζουμε ανακοίνωση ανοιχτού καλέσματος προς όλα τα σωματεία της περιοχής αλλά και για παρεμβαίνουμε έιτε με φυσική παρουσία, όπου μπορούμε, είτε και τηλεφωνικά στις Εφορείες.

3. βασικό αίτημα στην απεργία για την κοινωνική ασφάλιση και εξίσου σημαντικό να είναι η μόνιμη και σταθερή δουλεια με μαζικές προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων στο ΥΠΠΟ.

Για την ημέρα ή ημέρες της απεργίας να δούμε μόλις οριστικοποιηθούν οι ημερομηνίες και δράσεις και προς αυτή την κατεύθυνση με δυναμική παρουσία στο ΥΠΠΟ.

 
          3. Σχετικά με το έργο της ΔΕΑΜ.
 

Ήδη στις 17/10/2014 – μόλις αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες επιτυχόντων για την προκήρυξη της ΔΕΑΜ – η ΔΑΣ δημοσίευσε ανακοίνωση προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα που θεωρούσαμε ότι θα προέκυπταν – και όντως προέκυψαν (μετακινήσεις στην επικράτεια των Εφορειών με έξοδα του έργου, σαφής δέσμευση ότι θα υπάρξει σταθερή και αδιάκοπη καταβολή του μισθού κάθε μήνα, για το σεμινάριο τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής να τα καλύψει το έργο και όχι οι εργαζόμενοι – αναλυτικά βλ.  http://www.seka.net.gr/s/paratakseis/17-10-2014). Το θέμα μάλλον δεν συγκίνησε την πλειοψηφία του ΔΣ, αφού δεν υπήρξε καμία αντίδραση.

Το θέμα το θέσαμε σε επόμενο ΔΣ αλλά και σε Γενική Συνέλευση, όπου η πρότασή μας υπερψηφίστηκε. Ωστόσο, μετά από το πέρας αρκετού χρονικού διαστήματος και αφού η πλειοψηφία δεν προχωρούσε τις διαδικασίες (π.χ. ραντεβού με τη ΔΕΑΜ), με αίτησή μας για έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο στις 14/12/2014, ξαναθέσαμε τα αιτήματα, εμπλουτισμένα, αυτή τη φορά (αναλυτικά βλ. http://www.seka.net.gr/s/paratakseis/14-12-2014).

Τελικά τα μέλη της ΔΑΣ στο ΔΣ χρεώθηκαν και έκλεισαν το ραντεβού εντός 3 ημερών, όπως είχαν δεσμευτεί. Φυσικά η αντίληψή μας ακόμα και για τα ραντεβού είναι διαφορετική. Η επικρατούσα δυστυχώς δεν απέδωσε τίποτα ιδιαίτερο εκτός από μία εθιμοτυπική ανταλλαγή απόψεων, πού μακριά από κάθε έννοια διεκδίκησης. Η απραξία εξάλλου του επόμενου διαστήματος, αφού η ϋποχρέωση» είχε βγει το επιβεβαιώνει.

Τα προβλήματα με τις καθυστερήσεις πληρωμών αλλά και η εμπλοκή των εργολάβων από την αρχή μας απασχόλησαν ως παράταξη, όπως φαίνεται και από τα κείμενά μας (βλ. παραπάνω links). Έτσι, όσο ο καιρός περνούσε και πλησίαζε η ώρα να μπουν οι εργολάβοι, ξαναβάλαμε το θέμα με αίτηση για έκτακτο ΔΣ τον Ιούνιο 2015 (αναλυτικά βλ. http://www.seka.net.gr/s/paratakseis/3-6-2015).

Το καλοκαίρι πέρασε και καμία ενέργεια δεν προχώρησε. Όταν τελικά έγινε γνωστό ότι ιδιωτικές εταιρείες πληροφορικής θα αναλάμβαναν να υλοποιήσουν τη δεύτερη φάση του έργου, με πρωτοβουλία της ΔΑΣ, στις 14/10/2015, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προτείναμε στο ΔΣ εκ νέου την ενημέρωση των εταιρειών, αλλά και της ίδιας της ΔΕΑΜ για την ενεργή ΣΣΕ του ΣΕΚΑ και να απαιτήσουμε την εφαρμογή της. Υπήρξε συμφωνία από κάποια μέλη του ΔΣ- κάποια άλλα δεν απάντησαν ποτέ- και εστάλη έγγραφο στις 17/10/2015. Ωστόσο, από τότε δεν έγινε άλλη κίνηση και δεν έχουμε άλλη ενημέρωση εάν υπήρξε κάποια απάντηση.

Κατόπιν αυτών, και αφού πλέον ήδη κάποιοι συνάδελφοι έχουν στείλει βιογραφικά σε εταιρείες, προτείνουμε:

Άμεση συνάντηση με τους εργολάβους όπου θα κάνουμε ξεκάθαρο ότι:

  1. Κανείς εργαζόμενος με μπλοκάκι. Οι μισθοί θα πρέπει να δίνονται με βάση τη ΣΣΕ του ΣΕΚΑ.
  2. Αγγελίες δημόσια από τους εργολάβους, ώστε οι συνάδελφοι να ενημερωθούν και να κάνουν αίτηση για δουλειά.
  3. Οι εργαζόμενοι που θα χρειαστεί να μετακινηθούν σε διάφορες περιοχές θα πρέπει να αποζημιωθούν για τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής.
  4. Μετά τις συναντήσεις να βγει ανακοίνωση που να ενημερώνει τους συναδέλφους και να τους καλεί να μην υπογράφουν σύμβαση εργασίας με τις εταιρείες, που θα τις κατονομάσουμε, χωρίς προηγούμενη επαφή με το Σωματείο μας.
 
 
 

 

           4. Ορισμός Γενικής Συνέλευσης

Έχουμε μπροστά μας, εκτός από το τελικό κείμενο της ΣΣΕ, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από τη ΓΣ μιας και υπάρχουν αλλαγές, και άλλα ζητήματα (ΕΣΠΑ, Μισθολόγιο, Ασφαλιστικό κλπ).

Προτείνουμε λοιπόν τον ορισμό Γενικής Συνέλευσης για τα μέσα με τέλη Φεβρουαρίου.

Μάλιστα, θεωρώντας ότι είναι επιβεβλημένο το Σώμα της ΓΣ να είναι όσο γίνεται πιο μαζικό και γνωρίζοντας ότι είναι εξαιρετικά δαπανηρή και δυσχερής η μετακίνηση των μελών σε μια πόλη, όπως έδειξε και η πείρα των 3 τελευταίων Συνελεύσεων, προτείνουμε να βρεθούν χώροι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο με γρήγορη σύνδεση internet, ώστε να είναι δυνατή η διεξαγωγή της Συνέλευσης με κάμερα, μικρόφωνα, ηχεία κλπ. Φυσικά θεωρούμε ακόμα καλύτερο να εξετάσουμε τη δυνατότητα ανέυρεσης ή το κόστος ενοικίασης χώρων για κάποιες ώρες στις αντίστοιχες πόλεις, όπου λειτουργεί σύστημα τηλεδιάσκεψης (συνεδριακοί χώροι πανεπιστημίων ή ξενοδοχείων κ.λπ.).

 

Για τα υπόλοιπα θέματα θα τοποθετηθούμε και προφορικά. Ευχόμαστε σε όλους καλή χρονιά με υγεία και δύναμη για οργανωμένη αντεπίθεση των εργαζομένων ώστε να πάρουμε ότι μας ανήκει.

Για τη ΔΑΣ Σ.ΕΚ.Α. τα μέλη στο ΔΣ

Ρίτα Χατζή                 Γιάννα Ποθητού

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Τελευταίες ανακοινώσεις

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Συνδικαλιστικό βήμα