Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων

(ΔΑΣ ΣΕΚΑ)

Δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ. στο ΥΠΠΟ

 

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες,

Δημοσιεύτηκε από την ΕΦΑ Ηρακλείου η ‘Απευθείας ανάθεση παροχής υπηρεσιών αρχαιολόγου για την υλοποίηση της πράξης με τίτλο «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΝΕΤΙΚΟΥ ΦΡΟΥΡΙΟΥ ΚΟΥΛΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ» [Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» του Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013].’

 

Πρόκειται δηλ. για την προσπάθεια να λειτουργήσει ένα έργο, όχι με την πρόσληψη εργαζόμενου, αλλά με την ανάθεση εργολαβίας της αρχαιολογικής εργασίας. Αποτελεί συνέχεια απευθείας αναθέσεων από την ίδια ΕΦΑ τα τελευταία δυο χρόνια για το ίδιο έργο σε διάφορες ειδικότητες επιστημονικού προσωπικού (πολιτικό μηχανικό, μηχανολόγο μηχανικό κλπ).

 

Βρισκόμαστε μπροστά στην υλοποίηση της πλήρους απαξίωσης της δουλειάς με δικαιώματα για τους εργαζόμενους του ΥΠΠΟΑ. Στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα της τεράστιας ανεργίας, της δουλειάς με τα 5μηνα προγράμματα της φτώχειας, που η κυβέρνηση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ υλοποιεί, έρχεται να προστεθεί και αυτό της δουλειάς με μπλοκάκι.

 

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες,

Εδώ και καιρό έχουμε προειδοποιήσει ότι θα ερχόταν αυτή η μορφή εργασίας πιο εντατικά, με σκοπό να παγιωθεί. Αυτή είναι η ανάπτυξη που μας πιπιλίζουν το μυαλό, αυτά είναι τα ΕΣΠΑ «της ευκαιρίας και της δουλειάς». Το γεγονός αυτό αποτελεί επικίνδυνη εξέλιξη, που ανοίγει έμπρακτα το δρόμο στο περαιτέρω χτύπημα των δικαιωμάτων μας αλλά και στην περαιτέρω εργολαβοποίηση του αρχαιολογικού έργου. Ο αρχαιολόγος, αλλά και οι υπόλοιπες ειδικότητες, ειδικά οι  επιστημονικές, πλέον θα εργάζονται στο ΥΠΠΟΑ σαν ελεύθεροι επαγγελματίες.

 

Αυτό σημαίνει εργαζόμενοι-λάστιχο:

 

        χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

        χωρίς ωράρια, άδειες, προστασία της μητρότητας και κανένα δικαίωμα

        τεράστια φορολογία και τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές (ΟΑΕΕ- πρώην ΤΕΒΕ)

Επίσης:

        η Υπηρεσία δε θα έχει καμία υποχρέωση και ευθύνη απέναντι στον αρχαιολόγο – αυτοαπασχολούμενο πια, που με το τέλος των εργασιών του δε θα έχει ούτε το δικαίωμα του ταμείου ανεργίας.

      παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος της υλοποίησης εργασιών από μεγαλοεργολάβους, από μεγάλες επιχειρήσεις, που τώρα θα αντικαθιστούν τους αρχαιολόγους.

 

Για κάποιους συναδέλφους της πλειοψηφίας του ΔΣ, που δεν θεωρούν απαραίτητα κακή αυτή την εξέλιξη, που είναι υπέρ των εργολάβων γιατί «αυτή είναι η πραγματικότητα», ας σκεφτούν κι ας απαντήσουν: όταν θα έρχεται ο Μπόμπολας, ο Νιάρχος και ο κάθε μεγαλοεργολάβος να αναλάβει ένα έργο, ποιός θα είναι πιο ανταγωνιστικός και θα παίρνει το έργο, αυτός ή εμείς; Ας σκεφτούν σε τι κατάσταση βρίσκονται οι μηχανικοί, που οι περισσότεροι είναι ανασφάλιστοι επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε το ΤΣΜΕΔΕ.

 

Συνάδελφοι, ήρθε η ώρα να μας βρουν μπροστά τους!

 

Να απαντήσουμε τώρα με την άμεση κινητοποίησή μας στην ΕΦΑ Ηρακλείου και ταυτόχρονα στο ΥΠΠΟΑ. Προτάσσουμε το αίτημα για ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. Να μην επιτρέψουμε τη δουλειά με μπλοκάκι.

 

Μας καταδικάζουν στην ανεργία και στη δουλειά όποτε και αν, με μπλοκάκι, με ελαστικές μορφές εργασίας. Μας λένε ότι το μέλλον μας είναι να περιμένουμε τα έργα ΕΣΠΑ της ΕΕ, τα οποία είδαμε ότι με το τέλος τους δημιούργησαν στρατιές ανέργων σε όλους τους κλάδους, αλλά και κατά τη διάρκειά τους χτύπησαν τη λογική της μόνιμης και σταθερής δουλειάς. Η τωρινή κυβέρνηση, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων, στρώνει το δρόμο μέσα από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει το μεγάλο κεφάλαιο. Για αυτούς δουλεύει, για αυτούς νομοθετεί αντιασφαλιστικά και φορολογικά νομοσχέδια και τους χαρίζει φτηνούς εργαζόμενους. Μας δείχνουν σαφώς ότι θέλουν τους αρχαιολόγους αναλώσιμους, να μας χρησιμοποιούν με τα ελάχιστα, όποτε μας χρειαστούν, με συμβάσεις έργου σαν να ήμασταν εργολάβοι και όχι με συμβάσεις εργασίας.

 

Πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα, να τινάξουμε από πάνω μας αυταπάτες και φόβο και να διεκδικήσουμε τη ζωή μας. Με συμμετοχή στο σωματείο, με ζωντάνεμά του. Το σωματείο δεν είναι το ΔΣ αλλά όλοι εμείς. Να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας. Να μην αφήνουμε άλλους να μας εκπροσωπούν εκεί που μπορούμε να είμαστε και εμείς για να αποφασίζουμε για το μέλλον μας.

 

Ήδη, ως ΔΑΣ, θέσαμε το θέμα στο ΔΣ και προτείναμε την άμεση οργάνωση κινητοποίησης τη Δευτέρα σε ΕΦΑ Ηρακλείου και ΥΠΠΟΑ. Περιμένουμε την απάντησή τους. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει όλοι άμεσα να πάρουν θέση.

 

Καλούμε τους όλους συναδέλφους να είναι σε ετοιμότητα, ειδικά σε Κρήτη και Αθήνα. Να είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε όλοι. Ως ΔΑΣ δεσμευόμαστε ότι δεν θα το αφήσουμε αυτό να περάσει έτσι.

 

Απαιτούμε:

 

s  Να ανακληθεί η εν λόγω ανάθεση. Ο  αρχαιολόγος, που θα δουλέψει για το έργο, να έχει κανονικά σύμβαση εργασίας.

s  Σταθερή, μόνιμη δουλειά για όλες τις ειδικότητες, για την κάλυψη όλων των αναγκών. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μισθούς, δικαιώματα, σύνταξη και Ασφάλιση που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες μας.

s  Όχι στις ελαστικές μορφές εργασίας, τέλος στην ομηρία των εργαζομένων (πεντάμηνα – οκτάμηνα).

 

s  Απόλυτη προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

s  Προβολή και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων όχι με κριτήριο την καπιταλιστική ανάπτυξη. Αύξηση του προϋπολογισμού για τον Πολιτισμό. Διεξαγωγή των έργων με εθνικούς πόρους και εφαρμογή του θεσμού της αυτεπιστασίας.

 

ΔΑΣ ΣΕΚΑ, 12/5/2016

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Τελευταίες ανακοινώσεις

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Συνδικαλιστικό βήμα