ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

 

 

Οριστικό κλείσιμο όλων των εργασιών του Μετρό Θεσσαλονίκης αποτέλεσε η 1.12.2015, ημερομηνία απομάκρυνσης του συνόλου των εργαζομένων του Αρχαιολογικού τμήματος, του μοναδικού ενεργού τμήματος του έργου, καθώς το κατασκευαστικό είχε σταματήσει τις εργασίες εδώ και έναν χρόνο.

Μετά από χρόνια παροχής έργου, το εναπομείναν προσωπικό, περί τα εβδομήντα άτομα, εκδιώχθηκε ατάκτως και ανήθικα από το χώρο εργασίας του χωρίς εξηγήσεις και χωρίς τις νόμιμες αποζημιώσεις. Χωρίς να έχει ληφθεί καμία σχετική μέριμνα νωρίτερα, σφραγίστηκε το άμεσο μέλλον 70 νοικοκυριών και η επιβίωση ακόμη περισσότερων ανθρώπων. Τα επικοινωνιακά παιχνίδια τέλειωσαν πια αλλά το φινάλε πράγματι ταιριάζει στο “πιο σύγχρονο Μετρό της Ευρώπης” καθώς εγκαινίασε την πιο απάνθρωπη εκδίωξη εργαζομένων στην Ευρώπη. Σε απόλυτη συνέργεια και σύγκλιση η ανάδοχος κοινοπραξία, η Αττικό Μετρό και οι κυβερνήσεις τρέχουσες και απελθούσες, καθόρισαν το αβέβαιο μέλλον του έργου, καταδίκασαν την εμπορική ανάπτυξη της πόλης και καταδίκασαν σε αφανισμό της αρχαιότητες της Θεσσαλονίκης.

Επί χρόνια οι αρχαιότητες χρησιμοποιήθηκαν ως καλό εξιλαστήριο θύμα για τη μη πρόοδο του έργου, για το ξέπλυμα των λάθος χειρισμών του κάθε είδους υπεύθυνου που αποτύγχανε στα καθήκοντα του. Όλοι είχαν λόγο και όλοι επεδείκνυαν την ανάλογη θέση εξουσίας. Την αντίστοιχη θέση ευθύνης, ποιος θα την αναλάβει;

Το έργο διακόπτεται βίαια, με τις αρχαιότητες να αναμένουν την περάτωση της διερεύνησης τους, την επαρκή φύλαξη τους με εξειδικευμένο προσωπικό, τη συντήρηση τους προς αποφυγή της καταστροφής τους.

Οι εργαζόμενοι, έρμαια των εκάστοτε παιχνιδιών συμφερόντων, με δέος παρακολούθησαν τις ανύπαρκτες διαδικασίες μετατροπής των συμβάσεων τους από αορίστου σε ορισμένου χρόνου, εν μία νυκτί και χωρίς καν να το γνωρίζουν. Έτσι δικαιολογήθηκε η μη καταβολή των αποζημιώσεων των εργαζομένων…

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, εκφράζει τη συμπαράσταση του στα εκδιωχθέντα από το έργο μέλη του. Καταγγέλλει ως παράνομες και απάνθρωπες τις λύσεις των συμβάσεων του προσωπικού. Απαιτεί την ανάκληση των απολύσεων, την πλήρη εφαρμογή του Αρχαιολογικού Νόμου και τη διασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Κατηγορίες: Δελτία τύπου

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Δελτία τύπου