Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες!
 
Οι επαναλαμβανόμενες εικόνες των πνιγμένων προσφύγων στα νερά του Αιγαίου, οι εκατοντάδες χιλιάδες ξεριζωμένες ψυχές, άνδρες, γυναίκες με τα βρέφη στα χέρια τους, ανήλικα παιδιά, που πραγματοποιούν απέλπιδες πορείες εκατοντάδων χιλιομέτρων προς την «προοδευμένη και ειρηνική» Ευρώπη, ο εκτοπισμός ολόκληρων πληθυσμιακών ομάδων από τα εδάφη στα οποία γεννήθηκαν, έζησαν και δημιούργησαν για δεκάδες αιώνες, η δρομολογημένη επιλογή και μετατροπή των «τυχερών» κομματιών των προσφύγων σε φτηνή εργατική δύναμη, είναι μόνο, η δεύτερη πράξη του δράματος.
 
Έχουν προηγηθεί οι βόμβες των ιμπεριαλιστών, μετρούμενες σε εκατοντάδες χιλιάδες τόνους, οι οποίες με την υποτιθέμενη «χειρουργική» τους ακρίβεια έπληξαν και συνεχίζουν να πλήττουν, για να «απελευθερώσουν», σήμερα τη Συρία, χτες τη Λιβύη και το Αφγανιστάν, προχτές τη Γιουγκοσλαβία και το Ιράκ, για να αναφερθούμε μόνο στη γειτονιά μας. Εκατοντάδες χιλιάδες είναι και τα άμεσα θύματά τους.
 
Η ελληνική κυβέρνηση, όταν δεν διατρανώνει την αδιαπραγμάτευτη θέση της χώρας στη Δύση και στο ΝΑΤΟ (βλέπε την προεκλογική υποβολή «διαπιστευτηρίων» του Α. Τσίπρα με αποδέκτες εντός και εκτός της χώρας), όταν δεν πανηγυρίζει για δημιουργία νέων δολοφονικών ορμητηρίων στην επικράτειά μας (βλέπε ενθουσιώδεις δηλώσεις Π. Καμμένου, για την προοπτική δημιουργίας καινούριου σταθμού ανεφοδιασμού των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Κάρπαθο) ή για την κάθοδο του ίδιου του ΝΑΤΟϊκού στόλου στο Αιγαίο και την περαιτέρω εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, όταν δεν υποπίπτει σε υποτιμητικά έως ρατσιστικά ατοπήματα με τα πιο επίσημα χείλη της (βλέπε δηλώσεις πρώην και νυν υπουργών Μεταναστευτικής Πολιτικής), όταν δεν παρακολουθεί το δράμα των βυθισμένων φουσκωτών και των πνιγμένων ανθρώπων στα ύδατα της χώρας ανίκανη να το αποτρέψει, τότε «απλώς» περιορίζεται στο να συγκαλύπτει το έγκλημα, ξεκινώντας από το κουκούλωμα των αιτιών του.
Βέβαια, το ίδιο πράττει και ολόκληρη η «πολιτισμένη και ειρηνική» Ευρώπη. Ακούστηκε άραγε το παραμικρό από τους εταίρους μας, για τη ρίζα, την αιτία του προσφυγικού ρεύματος; Ειπώθηκε κάποια …θεωρία, έστω, για το πώς γεννήθηκαν τα κύματα των προσφύγων; Αναζητήθηκε κατ’ ελάχιστον η πηγή του προβλήματος;
 
Όχι μόνο δεν συνέβησαν αυτά, αλλά, αντιθέτως, σε επίπεδο κυβερνήσεων, έχει επιβληθεί ένα πανευρωπαϊκό, καθολικό αν και ακήρυχτο …μνημόνιο σιωπής!
 
Άποψη του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων είναι καταρχάς ότι, αν θέλουμε να επιχειρήσουμε ουσιαστικά να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο πρόβλημα, όπως είναι η προσφυγιά, πρέπει πρώτα να μιλήσουμε για τις αιτίες του προβλήματος, για τις αιτίες που δημιουργούν τα καραβάνια των μεταναστών και των προσφύγων. Αλλιώς θα πρέπει να αρκούμαστε στην καλύτερη περίπτωση σε μια διαχείριση του προβλήματος: η κυβέρνηση και σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση συζητούν τώρα για το «πώς θα περιορίσουμε τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές υψώνοντας φράχτες και πολλαπλασιάζοντας τις επαναπροωθήσεις» για το «πώς θα προσκαλέσουμε το ΝΑΤΟ να αναλάβει τη φύλαξη των συνόρων μας», για το «πώς θα συλλάβουμε τους διακινητές», για το «πώς θα δώσουμε αεροπορικά εισιτήρια στους πρόσφυγες για να πετάξουν κατευθείαν στις χώρες προορισμού τους».
 
Όλες αυτές οι «απαντήσεις» στο προσφυγικό πρόβλημα, όταν δεν συγκροτούν ένα εθνικιστικό όσο και ρατσιστικό υπόβαθρο αντιμετώπισης της ανθρώπινης τραγωδίας που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας, όταν δεν μεταφέρουν τη συζήτηση μακριά από τις αιτίες που το γεννούν, τότε αποτελούν πολιτικώς αφελείς, αποπροσανατολιστικές όσο και επιζήμιες προσεγγίσεις της πραγματικότητας.
 
Δίπλα στην έμπρακτη αλληλεγγύη μας πρέπει να ενισχυθεί το αίτημα, να ασκηθεί πίεση προς την πολιτεία για να εξασφαλιστούν καταρχάς ανθρώπινες συνθήκες διαμονής στους εγκλωβισμένους εντός των συνόρων μας πρόσφυγες. Οι εικόνες από τα «Νταχάου» της εποχής μας, σύμφωνα με την ομολογία του ίδιου του υπουργού Εσωτερικών, πιστοποιούν πόσο ανέτοιμη ή απρόθυμη ή ανίκανη, πιθανώς και τα τρία μαζί, είναι η κυβέρνηση, η οποία απέχει ακόμη παρασάγγας από το να καλύπτει τις στοιχειώδεις ανθρώπινες ανάγκες των προσφύγων σε όλη την επικράτεια.
Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων δεν κάνει κηρύγματα ηθικής ή ευσπλαχνίας. Η έμπρακτη έκφραση της αλληλεγγύης μας αποκτάει ουσιαστικό νόημα και προοπτική όταν συνοδεύεται από την καταγγελία, από πλευράς μας, του πολέμου και των δολοφονικών ιμπεριαλιστικών επιδρομών που προκαλούν τις εκατόμβες των νεκρών όσο και τα εκατομμύρια των προσφύγων.
 
Ζητάμε να μην υπάρχει η παραμικρή εμπλοκή της χώρας μας σε πολεμικές επιχειρήσεις εκτός των συνόρων μας (είτε αυτές ονομάζονται «ειρηνευτικές», είτε αποκαλούνται «συμβατικές υποχρεώσεις μας» στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ), να μη συρθούμε πίσω από τα ιμπεριαλιστικά άρματα υπό οιαδήποτε πρόφαση. Να παύσει η παραχώρηση γης, θάλασσας, ουρανού στους δολοφονικούς σχεδιασμούς των «εταίρων» μας σε βάρος των λαών όλης της υφηλίου. Να μη γίνουν τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά μας ορμητήρια θανάτου!
 
Από τους σφαγείς των λαών δεν έχουμε να προσδοκούμε ούτε κηδεμονία ούτε καλύτερες ημέρες. Ζητάμε να αποπλεύσει από τα χωρικά μας ύδατα ο ΝΑΤΟϊκός στόλος. Δεν έχουμε ανάγκη από προστάτες! Να καταγγελθεί η κυβέρνηση για την επιπλέον εκχώρηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στους ευρωπαίους και υπερατλαντικούς «συμμάχους μας».
 
Όσο πιο ολόπλευρα εκφραστεί η αλληλεγγύη μας προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τόσο πιο ουσιαστικά και δραστικά αποτελέσματα θα έχει.
 
Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων γνωρίζει καλά ότι «Πολιτισμός» δεν είναι μόνον ούτε κυρίως η αρχαιολογία. Να σταθούμε στο πλευρό των δοκιμαζόμενων προσφύγων, να καταθέσουμε τη συμβολή μας υπηρετώντας τις βαθύτερες αρχές του Πολιτισμού, τον ίδιο τον άνθρωπο.
Κατηγορίες: Δελτία τύπου

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Τελευταίες ανακοινώσεις

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Δελτία τύπου