Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) στέκεται στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας που αγωνίζεται ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ.

Καταδικάζουμε τη στρατιωτική επίθεση και επέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα που αποτελεί ακόμη ένα έγκλημα του ιμπεριαλισμού σε βάρος των λαών. Επιστρατεύοντας κάθε φορά διαφορετικά προσχήματα, άλλοτε επειδή τάχα καταπολεμούν την τρομοκρατία, άλλοτε επειδή απελευθερώνουν λαούς από τους τυράννους τους, άλλοτε για να σώσουν τον πλανήτη από την πυρηνική απειλή, από όπλα μαζικής καταστροφής ή χημικά, οι ΗΠΑ αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τον πλανήτη, υπεύθυνο για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση δεκάδων πολέμων, επεμβάσεων, δολοφονιών, απαγωγών, καθώς και για την υποκίνηση εμφυλίων, πραξικοπημάτων κλπ. ανά την υφήλιο, όπως συστηματικά πράττουν εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.

Καθώς ο ανταγωνισμός για το μοίρασμα της γης κορυφώνεται ανάμεσα στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και σχηματισμούς (κυρίως ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία και ΕΕ), οι ΗΠΑ, για να μη χάσουν την πρωτοκαθεδρία τους, θα αιματοκυλήσουν τον πλανήτη, και θα εξαπολύσουν ακόμη πιο λυσσασμένη επίθεση σε βάρος των λαών όλου του κόσμου, τους οποίους θα λεηλατήσουν και θα αφαιμάξουν …για να τους «σώσουν». Δεν είναι σχήμα λόγου. Η κλιμάκωση του ανταγωνισμού για την πρωτοκαθεδρία ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με κύριο μέτωπο τον ανταγωνισμό ΗΠΑ – Κίνας, φέρνει όλη την ανθρωπότητα μπροστά σε θανάσιμο κίνδυνο.

Έχοντας απειλήσει το τελευταίο έτος μια σειρά χώρες με συμβατικό πόλεμο, και άλλες τόσες με οικονομικό, οι ΗΠΑ και η κυβέρνηση Τραμπ οργάνωσαν το Σάββατο, 3/1/26 την πρώτη επέμβαση της νέας χρονιάς, με θύμα τους αυτή τη φορά τη Βενεζουέλα, και πραγματοποίησαν απαγωγή, την οποία ονόμασαν σύλληψη, του εκλεγμένου προέδρου της, Ν. Μαδούρο. Μάλιστα, κουρελιάζοντας το διεθνές δίκαιο, οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τον λαό της Βενεζουέλας και όλο τον πλανήτη ότι οι ίδιες …θα κυβερνήσουν τη Βενεζουέλα μέχρι να υπάρξει ασφαλής, κατά την κρίση τους, μετάβαση της εξουσίας, απειλώντας με δεύτερη επέμβαση αν η χώρα της Λατινικής Αμερικής δεν συμμορφωθεί στα σχέδια Τραμπ (τα οποία ισοδυναμούν με πολιτικό, στρατιωτικό, και οικονομικό έλεγχο της χώρας και του λαού της Βενεζουέλας).

Καταγγέλλοντας την επέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, καταδικάζουμε ταυτόχρονα και τη στήριξη που γνωρίζουν οι ιμπεριαλιστικές πολιτικές από τις «συμμάχους» της, εξαρτημένες και υποτελείς χώρες όπως είναι η Ελλάδα. Καταγγέλλουμε τις ντροπιαστικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ανάμεσα στις οποίες η διαπίστωση πως «το τέλος του καθεστώτος Μαδούρο προσφέρει νέα ελπίδα για τη χώρα». Ο Έλληνας πρωθυπουργός, όχι μόνο υιοθέτησε το αφήγημα και τα προσχήματα των ΗΠΑ, αλλά αρνείται το δικαίωμα του λαού της Βενεζουέλας να αποφασίζει και να καθορίζει ο ίδιος τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα του, νομιμοποιεί τις στρατιωτικές επιθέσεις και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, και κάνει «κανονικότητα» μια ιμπεριαλιστική δύναμη να μπορεί να οργανώνει πραξικοπήματα και ανατροπές κυβερνήσεων ανάλογα με τα συμφέροντά της. Επίσης καταγγέλλουμε και τη Διεθνή Κοινότητα και τον ΟΗΕ, που συστήνουν απλώς τήρηση ψυχραιμίας και δεν καταδικάζουν την εγκληματική πολιτική των ΗΠΑ!

 

  • Καλούμε όλους τους συναδέλφους, τα σωματεία, τα συνδικάτα και τον ελληνικό λαό να καταδικάσουν την ενέργεια των ΗΠΑ, και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον λαό της Βενεζουέλας και στον δίκαιο αγώνα που διεξάγει ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στην πατρίδα του!
  • Όχι στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις!
  • Ειρήνη και φιλία των λαών!
Κατηγορίες: ΑνακοινώσειςΕτικέτες:

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις