4ωρη στάση εργασίας και παραστάσεις διαμαρτυρίας

σε Αθήνα (Yπουργείο Εργασίας) και Θεσσαλονίκη (Είσοδος Ρωμαϊκής Αγοράς)

την Παρασκευή, 23 Φεβρουρίου, από τις 11:00 έως λήξη της βάρδιας

Αυτήν την Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, στις 11:00, θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση (ΣΕΚΑ – ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ – εκπρόσωπος Υπ. Εργασίας) στο Υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα, για να συζητηθούν οι όροι εργασίας των αρχαιολόγων που εργάζονται στο έργο κατασκευής του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο ΣΕΚΑ θα επιχειρήσει να αναδείξει το αντεργατικό καθεστώς που διαμορφώνεται (και) στο έργο κατασκευής του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, καταγγέλλοντάς το. Η μη εφαρμογή των όρων της συλλογικής σύμβασης εργασίας του Συλλόγου μας και οι πρωτοφανείς, παράτυποι και καταχρηστικοί όροι των συμβάσεων των εργαζομένων διαμορφώνουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο η κυβέρνηση και η υπεύθυνη κατασκευαστική κοινοπραξία υλοποιούν fasttrack αρχαιολογικές διαδικασίες, σταθερά σε βάρος των εργαζομένων αλλά και του ίδιου του αρχαιολογικού υλικού.

Την ίδια ώρα που θα πραγματοποιείται η τριμερής συνάντηση στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη -κατά μια δυσάρεστη σύμπτωση- θα πραγματοποιείται ημερίδα της Εφορείας Πόλης Θεσσαλονίκης και της Αττικό Μετρό Α.Ε. με θέμα «Και Αρχαία και Μετρό», στην οποία θα διακηρυχθεί το πανηγυρικό από την πλευρά των διοργανωτών συμπέρασμα -μέσα από το παράδειγμα του Μετρό Θεσσαλονίκης- ότι οι αρχαιότητες και τα σύγχρονα μεγάλα έργα μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά. Μια ειρωνική διαπίστωση για μια πολυετή διαμάχη προτεραιοτήτων, που δίχασε μια ολόκληρη πόλη, τόσο τις ηγεσίες όσο και τους κατοίκους της.

Με έναν πρώτης τάξεως συμβολισμό, στην ημερίδα πρώτος θα χαιρετίσει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Σπίρτζης, και έπειτα η υπουργός Πολιτισμού, κα Κονιόρδου. Δεν τηρήθηκαν τα προσχήματα, ούτε καν η …αστική ευγένεια. Η «ανάπτυξη» προηγείται, ο πολιτισμός έπεται.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης,

-αφού σίγησε μπροστά στις απολύτως άδικες, αυθαίρετες όσο και προκλητικές απολύσεις αρχαιολόγων, τις οποίες διέταξε ο κος Σπίρτζης (προκειμένου να δοθεί το μήνυμα της επιτάχυνσης των διαδικασιών και της επιβολής των διαθέσεων των μεγαλοκατασκευαστών σε βάρος του Πολιτισμού) σε προηγούμενη επίσκεψή του πριν περίπου δέκα μήνες,

-αφού επέλεξε να μην αντιδράσει, μπροστά στην κατ’ επανάληψη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας σε βάρος εργαζομένων του Αρχαιολογικού Τμήματος, ακόμη κι όταν αρχαιολόγοι και εργάτες βρέθηκαν απλήρωτοι για μήνες, σε κατάσταση εργασιακής ομηρίας, η οποία βαφτίστηκε, εύηχα, καθεστώς «αναστολής εργασιών»,

-αφού ανέχτηκε τις παράνομες απολύσεις προσωπικού αρχαιολογίας τις οποίες αποφάσισε η Κατασκευάστρια Εταιρεία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, το καλοκαίρι που μας πέρασε,

-αφού παρέδωσε την πρωτοβουλία αλλά και τον έλεγχο των προσλήψεων προσωπικού αρχαιολογίας και πάλι στην Κατασκευάστρια Εταιρεία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, το φθινόπωρο που μας πέρασε,

-αφού αρνήθηκε μέχρι και σήμερα να απαντήσει στον Σύλλογο για το σκεπτικό υπό το οποίο παρέδωσε τα κλειδιά των προσλήψεων και απολύσεων προσωπικού αρχαιολογίας στην ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, και ενώ υπήρχαν ακόμη ενεργά αρχαιολογικά μέτωπα και εργασίες που δεν είχαν ολοκληρωθεί,

έρχεται σήμερα να μας πει ότι τελικά …μπορεί να υπάρξει συνεννόηση με την πλευρά των κατασκευαστών!

Με χαρά εξάλλου αναμένουμε από τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό Α.Ε., κο Γ. Μυλόπουλο, μετά και από την πρόσφατη ανάρτηση που έκανε στην προσωπική του ιστοσελίδα στο facebook, να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες για το αποκαλυφθέν άγαλμα της Αφροδίτης, το πιο πρόσφατο ανάμεσα στα 300.000 ευρήματα των αρχαιολογικών ερευνών του Μετρό Θεσσαλονίκης. Φαίνεται ότι μεταξύ άλλων, έχει κατακτήσει και το δικαίωμα σε παρουσίαση αδημοσίευτων ευρημάτων, αναλαμβάνοντας το ρόλο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Αναβαθμίζοντας, εν προκειμένω με την τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, την πίεση μας προς την εταιρεία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ θέλουμε να στείλουμε μήνυμα:

  • Διεκδικούμε σύννομους και αξιοπρεπείς όρους εργασίας στο έργο τού ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης για τους αρχαιολόγους που απασχολούνται σήμερα.
  • Διεκδικούμε να σταματήσει το καθεστώς παραβίασης της αρχαιολογικής και εργατικής νομοθεσίας (και) στα μεγάλα έργα, εν όψει ενδεχόμενου νέου γύρου εργασιών στο ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, εν όψει επικείμενων παρόμοιων εργασιών και επέκτασης του δικτύου (γραμμή 4) στο ΜΕΤΡΟ της Αθήνας, εν όψει υλοποίησης των δρομολογημένων μεγάλων έργων σε όλη την επικράτεια.
  • Διεκδικούμε υπογραφή νέας ΣΣΕ, με την αύξηση της πίεσης προς τον ΣΑΤΕ και τα μέλη του, προκειμένου να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις.

Καλούμε τα μέλη μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε αγωνιστική κινητοποίηση και παράσταση διαμαρτυρίας στα πλαίσια 4ωρης στάσης εργασίας (11:00-λήξη βάρδιας) που κηρύσσει ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) για την Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, με ορισμένα σημεία συνάντησης τα ακόλουθα (τροποποιήθηκε το σημείο συνάντησης στην πόλη της Θεσσαλονίκης):

  • Αθήνα, Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29), στις 11:30
  • Θεσσαλονίκη, Είσοδος Ρωμαϊκής Αγοράς, στις 11:30
Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Τελευταίες ανακοινώσεις

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις