24ωρη πανελλαδική απεργία ΣΕΚΑ την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου,

ενάντια στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση

Όλοι στην απεργία της 18ης Φεβρουαρίου!

Να μην περάσει το αντιασφαλιστικό τερατούργημα!

Συνάδελφοι,

την επόμενη Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να δώσει ένα σημαντικό χτύπημα στα ευρύτερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, με την ψήφιση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου της.

Και ο κλάδος των αρχαιολόγων, ο οποίος γνωρίζει την ανεργία από πρώτο χέρι, γνωρίζει ότι είναι περίπου αδύνατον για έναν αρχαιολόγο να συμπληρώσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που απαιτεί το νέο νομοθέτημα για να μπορέσει να έχει αξιοπρεπείς παροχές ασφάλισης όσο ακόμη εργάζεται, και αξιοπρεπή σύνταξη στη συνέχεια.

Συνάδελφοι,

ο αγώνας ενάντια στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση ΔΕΝ αφορά μόνο τις μεγαλύτερες γενιές. Αφορά τις οικογένειές μας, την τρέχουσα ασφάλισή μας, την προοπτική να επιδεινωθεί συνολικά, όσο και απότομα, η κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας.

Την ώρα που ο Σύλλογός μας, τον μήνα αυτό, κορυφώνει την πίεσή του προς τον ΣΑΤΕ περιμένοντας από την εργοδοτική πλευρά την υποβολή πρότασης ΣΣΕ στο πλαίσιο της Μεσολάβησης, θεωρούμε ότι κανένας συνάδελφος δεν περισσεύει από την αγωνιστική απεργιακή κινητοποίηση της 18ης Φεβρουαρίου, στην οποία καλούν πρωτοβάθμιες, δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Αντιγράφοντας το κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ, καλούμε κάθε έναν συνάδελφο να αναλάβει με τη φυσική του παρουσία να ενισχύσει το μπλοκ του ΣΕΚΑ, καταθέτοντας τη συμβολή του στη συλλογική μας προσπάθεια.

Την Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020, απεργούμε για να μην ψηφιστεί από τη Βουλή το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Το νομοσχέδιο που η Κυβέρνηση καταθέτει για ψήφιση δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχιση των μνημονιακών αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν την περίοδο 2010 – 2019 και είχαν ως συνέπεια τη μείωση των συντάξεων από 20% έως και 60%.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όχι μόνο δεν τήρησε τις προεκλογικές της υποσχέσεις για πλήρη κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16), ο οποίος επέφερε μειώσεις μέχρι και 350€ στις κύριες συντάξεις, αλλά αντίθετα τον εφαρμόζει πλήρως και τον ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο.

Οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται στα ποσοστά αναπλήρωσης, μετά τα
30 χρόνια υπηρεσίας, σε εκτέλεση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την επιστροφή ενός ελάχιστου ποσού, σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνουν 
ούτε στο ελάχιστο τις τεράστιες μειώσεις που είχαν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι με τον Νόμο Κατρούγκαλου και τους προηγούμενους μνημονιακούς αντιασφαλιστικούς νόμους.

Έτσι με τον Νέο Νόμο:

 • Διατηρούνται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια υπηρεσίας, που ψηφίστηκαν με τον Ν4336/15 (τρίτο μνημόνιο). Καμία εξαίρεση δεν υπάρχει για καμία κατηγορία εργαζομένων.
 • Διατηρούνται οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που έφτασαν στο 50%, καθώς και στο εφάπαξ όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%.
 • Το ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική ασφάλιση) ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πιθανή πλήρη κατάργησή του μελλοντικά. Ταυτόχρονα ενσωματώνονται στον ΕΦΚΑ στο σύστημα και τα 7 δις αποθεματικά που έχει το ΕΤΕΑΕΠ.
 • Διατηρείται η λεηλασία, που έγινε διαχρονικά στα ασφαλιστικά ταμεία και καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για επιστροφή των κλεμμένων.
 • Διατηρούνται τα εξευτελιστικά ποσοστά αναπλήρωσης του Νόμου Κατρούγκαλου, ιδιαίτερα για όσους έχουν μέχρι 30 χρόνια υπηρεσίας.
 • Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για καθιέρωση της 13ης και της 14ης σύνταξης, που περικόπηκε με τους με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς Νόμους του 2010-2012.
 • Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για τους εργαζόμενους στα ΒΑΕ, για μείωση των ορίων ηλικίας τους, ούτε για τους εκπαιδευτικούς που είχαν ειδικές συνταξιοδοτικές διατάξεις (Ν3075/02).

Είναι προφανές, από τα παραπάνω, ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιλέγει να «λύσει» για τα επόμενα 50 χρόνια μια και καλή το ασφαλιστικό, παγιώνοντας με τον Νόμο που φέρνει για ψήφιση τις μνημονιακές περικοπές όλων των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων, καταδικάζοντας έτσι τους συνταξιούχους της χώρας μας στη φτώχεια και στην εξαθλίωση στο διηνεκές.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική και σε αυτό το νομοσχέδιο οφείλουμε να αντιδράσουμε. Η κοινωνική ασφάλιση αφορά, συνολικά, τη ζωή των εργαζομένων, τον κόπο και τον μόχθο ολόκληρου του εργασιακού τους βίου και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να την λεηλατήσει. Γι’ αυτό και ο μόνος δρόμος που μας απομένει για να ανατρέψουμε τις νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις είναι ο δρόμος του αγώνα.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 1. Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν4387/16) και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών Νόμων.
 2. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
 3. Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων.
 4. Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Καμία ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

 

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

 

Συγκέντρωση ΣΕΚΑ στην Αθήνα:

Πλατεία Κλαυθμώνος, 11:00

 

Συγκέντρωση ΣΕΚΑ στη Θεσσαλονίκη:

Άγαλμα Βενιζέλου, 11:00

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις