Άρθρο που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας ξανα-ανοίγει τη συζήτηση για τον σκοτεινό ρόλο των μεγάλων οίκων δημοπρασιών και τη «συγγένεια» που κάθε τόσο επαληθεύεται ανάμεσα στις διαδρομές της αρχαιοκαπηλίας και τις διενεργούμενες από τους οίκους δημοπρασίες. Θλιβερός παρονομαστής, η εκκωφαντική σιωπή του υπουργείου.

https://www.documentonews.gr/article/apokleistiko-h-mendoni-ixere-alla-adiaforise-gia-tis-klemmenes-arxaiotites-toy-oikoy-christie-s/

 

Θυμίζουμε τη διαμορφωμένη θέση του ΣΕΚΑ για τις δημοπρασίες αρχαιοτήτων, όπως έχει αποτυπωθεί σε πολλές ανακοινώσεις μας:

2019

Πωλούνται στις 03 και 04 Ιουλίου, στα Christie’s – Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων (seka.net.gr)

2020

Τρίτη και 13 για τις ελληνικές αρχαιότητες ή: «Αύριο, στα Christie’s» – Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων (seka.net.gr)

2022

Σε λίγες ημέρες, στα Christie’s – Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων (seka.net.gr)

 

Θυμίζουμε επίσης το έγγραφο του ΥΠΠΟ προς τον ΣΕΚΑ (επισυνάπτεται) με ημερομηνία 01-07-22,

ΤΟ ΥΠΠΟ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΕΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ

δηλαδή λίγο μετά από ανακοίνωση του Συλλόγου μας σχετική με δημοπρασία αρχαιοτήτων του οίκου Christies.

Το ΥΠΠΟ, όταν δεν καταντά να …ευνοεί τις διαδρομές της αρχαιοκαπηλίας, όπως έχει συμβεί με την υπόθεση της Συλλογής Στερν, νίπτει τας χείρας του μπροστά στις «νόμιμες» αγοραπωλησίες αρχαιοτήτων.

 

Ως ΣΕΚΑ, επαναλαμβάνουμε:

Όλες οι προς πώληση αρχαιότητες στους οίκους δημοπρασιών αποτελούν προϊόντα λεηλασίας και αρπαγής, και καμία «σύννομη» αγοραπωλησία τους, καμία «τυπική» διαδικασία και καμία ιδιοκτησία δεν μπορεί και δεν πρέπει να αναγνωρίζεται σε βάρος τους.

Οι οίκοι δημοπρασιών αποτελούν το εργαλείο εκείνο που μεταφέρει μοναδικά δημιουργήματα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε ιδιωτικές προθήκες. Για να το πετύχουν αυτό καμώνονται πως δεν γνωρίζουν την προέλευση των αρχαιοτήτων που κάθε φορά βγάζουν στο σφυρί. Για την ακρίβεια, οι οίκοι δημοπρασιών εξυπηρετούνται όταν τα αρχαία αντικείμενα δεν έχουν ταυτότητα.

Καταγγέλλουμε την υποκρισία των οίκων δημοπρασιών, και την ανοχή που γνωρίζει η εκποίηση πολιτιστικών αγαθών τόσο στην εθνική όσο και στη διεθνή αρχαιολογική νομοθεσία! Ο πλούτος της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς επιβάλλει να αναληφθούν πρωτοβουλίες από την ελληνική Πολιτεία για να προστατευτούν οι αρχαιότητες και να θωρακιστούν νομικά και ουσιαστικά απέναντι στο διεθνές εμπόριο προϊόντων αρχαιοκαπηλίας.

Απαιτούμε τώρα την ουσιαστική προστασία των αρχαίων μνημείων! Τα σταθερά και κινητά μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ανήκουν στον ελληνικό λαό.

Να μην επιτρέψουμε στους διεθνείς άρπαγες να σβήνουν τις ταυτότητες των αρχαίων κινητών μνημείων, για να τα εμπορεύονται! Κανένα δημόσιο αγαθό σε χέρια ιδιωτών αγοραστών! Τα μνημεία της ιστορίας μας και του τόπου μας δεν τιμώνται και δεν πωλούνται!

Μαζικές προσλήψεις αρχαιολόγων, φυλακτικού και λοιπού προσωπικού, για να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση του ΥΠΠΟΑ. Να επανεκκινηθεί το πρόγραμμα ψηφιοποίησης κινητών μνημείων, και να λειτουργήσει στο εξής σε μόνιμη βάση, προκειμένου να αποκτήσουν όλα τα αρχαία ευρήματα την ξεχωριστή τους ταυτότητα, ως μέτρο προστασίας τους.

Να επιστραφούν οι κλεμμένες και λεηλατημένες αρχαιότητες στις πατρίδες τους!

Όχι στην εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού, όχι στο ξεπούλημα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς!

Κατηγορίες: ΑνακοινώσειςΕτικέτες:

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Τελευταίες ανακοινώσεις

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις