Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Ανοιχτή επιστολή προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.ΕΚ.Α.

Συνάδελφοι,

Στις 13/1 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του ΔΣ. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν ο ορισμός Γενικής Συνέλευσης στις 14/2/2016. Με απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ αποφασίστηκε η συνέλευση να γίνει σε ένα μόνο μέρος, στην Αθήνα.

Από τη μεριά της ΔΑΣ ΣΕΚΑ, θεωρώντας ότι είναι επιβεβλημένο το Σώμα της ΓΣ να είναι όσο γίνεται πιο μαζικό και γνωρίζοντας ότι είναι εξαιρετικά δαπανηρή και δυσχερής η μετακίνηση των μελών σε μια πόλη, όπως έδειξε και η πείρα των 3 τελευταίων Συνελεύσεων, προτείναμε να βρεθούν χώροι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο με γρήγορη σύνδεση internet,ώστε να είναι δυνατή η διεξαγωγή της Συνέλευσης με κάμερα, μικρόφωνα, ηχεία κλπ. Πιο συγκεκριμένα προτείναμε να εξετάσουμε άμεσα τη δυνατότητα ανεύρεσης ή το κόστος ενοικίασης χώρων για κάποιες ώρες στις αντίστοιχες πόλεις, όπου λειτουργεί σύστημα τηλεδιάσκεψης (συνεδριακοί χώροι πανεπιστημίων ή ξενοδοχείων κ.λπ.).

Ενώ κάποια μέλη του ΔΣ συμφώνησαν γενικά με το σκεπτικό, δεν φάνηκε διάθεση να γίνει προσπάθεια εξεύρεσης χώρων, έτσι ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η Γενική Συνέλευση να γίνει στην Αθήνα. Κατόπιν τούτων, ως ΔΑΣ, πήραμε την πρωτοβουλία και κάναμε μία προσπάθεια προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια, και οι προφάσεις από ορισμένους, και να γίνει η πρότασή μας πράξη.

Έτσι, στο Ηράκλειο Κρήτης βρέθηκε αίθουσα που υποστηρίζει την τηλεδιάσκεψη στο ΤΕΕ και μπορεί να παραχωρηθεί την ημερομηνία που έχει ήδη οριστεί η ΓΣ (14/2) με κόστος 150 ευρώ αρχική. Αν επικοινωνήσουμε ως σωματείο με την εκεί διοίκηση του ΤΕΕ μπορεί να είναι ακόμα μικρότερο το κόστος. Ωστόσο, αν σκεφτούμε ότι μόνο τα έξοδα μετάβασης στην Αθήνα για τη ΓΣ των μελών του ΔΣ, που βρίσκονται στην Κρήτη, ανέρχονται μέχρι και τα 180 ευρώ, βλέπουμε ότι το κόστος της αίθουσας στο ΤΕΕ είναι μικρότερο. Αν κάποιοι συνάδελφοι από την Κρήτη θελήσουν να είναι στη ΓΣ στην Αθήνα, τότε το κόστος μετακίνησης που θα πληρώσει ο Σύλλογος είναι πολλαπλάσιο της ενοικίασης της αίθουσας. Και θα συμμετέχουν πολλαπλάσια μέλη στην ΓΣ.

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη υπάρχει αίθουσα στο Βυζαντινό Μουσείο, που πιθανόν υποστηρίζει την τηλεδιάσκεψη(χρειάζεται τεστάρισμα, όπως μας είπαν). Εκτός αυτής, και στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, από τηλεφωνική επαφή που είχαμε, μας είπαν ότι μπορούν να προσπαθήσουν να μας εξυπηρετήσουν. Το δίκτυό τους αναβαθμίζεται αυτές τις μέρες και μπορούμε να κάνουμε δοκιμή. Τέλος, αίθουσα τηλεδιάσκεψης, που πιθανόν θα παίρναμε δωρεάν, υπάρχει στο ΑΠΘ. Ωστόσο, μας είπαν ότι μόνο καθημερινές, και απογεύματα, είναι ανοιχτά. Φυσικά θα μπορούσαμε άνετα να βρούμε αίθουσα στη ΔΕΘ, αλλά με ενοίκιο. Μπορούμε άμεσα να δούμε και αυτό. Και εδώ, αν σκεφτούμε τα έξοδα μετακίνησης μελών του ΔΣ, αλλά και άλλων που θα κατέβουν Αθήνα, η λύση είναι οικονομικότερη, ακόμα και αν τελικά νοικιάσουμε αίθουσα, εφόσον δεν καλυφθούμε με τις δωρεάν, και θα έχουμε και μεγαλύτερη συμμετοχη.

Ως προς την Αθήνα, μπορεί να ζητηθεί χώρος από το ΥΠΠΟ. Άλλωστε είμαστε εργαζόμενοι του Υπουργείου και θα πρέπει να έχουμε πρόσβαση στις εγκαταστάσεις που διαθέτει. Ακόμα και το αμφιθέτρο στη Μπουμπουλίνας μπορεί να μας εξυπηρετήσει τεχνικά, όπως μας είπε τεχνικός που εργάζεται εκεί, όμως μόνο καθημερινές, και απογεύματα, καθώς είναι κλειστό τα Σαββατοκύριακα. Με μία πρόχειρη επαφή με άλλα σωματεία διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ελεύθερη αίθουσα που στηρίζει τηλεδιάσκεψη στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ. Το κόστος είναι 213 ευρώ, όμως μπορούμε να ζητήσουμε σαν σωματείο προς σωματείο άλλη τιμή, συμβολική, αίτημα που πιθανόν θα γίνει δεκτό.

Συνεπώς υπάρχει σαφώς η δυνατότητα να λειτουργήσουμε στη Γενική Συνέλευη ως ένα σώμα και με διαδικασία που θα τηρηθεί όπως εάν πραγματοποιούσαμε τη συνέλευση σε ένα μέρος. Η επιλογή των τηλεδιασκέψεων θα δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερα μέλη να συμμετέχουν στη ΓΣ. Ταυτόχρονα το κόστος θα είναι πολύ μικρότερο αναλογικά και με τη συμμετοχή.

Έτσι προτείνουμε:

  1. να νοικιάσουμε την αίθουσα στο Ηράκλειο ζητώντας και μία καλύτερη τιμή,
  2. στην Αθήνα να έρθουμε σε επαφή με το ΥΠΠΟ σε ανώτερο επίπεδο (Γενική Δ/νση) και να ζητήσουμε χώρο. Εάν είναι αρνητική, στην παρούσα φάση και για μην χάνουμε χρόνο, να δούμε επαφή με ΔΣ ΕΣΗΕΑ για να πετύχουμε καλύτερη τιμή στην αίθουσα τους και
  3. στη Θεσσαλονίκη, μόλις κλείσουμε τους παραπάνω χώρους, να κάνουμε άμεσα δοκιμή στο Βυζαντινό Μουσείο και το ΕΚΘ για να δούμε πιο από τα δύο ανταποκρίνεται καλύτερα.
  4. Παράλληλα, για όσους συναδέλφους μετακινηθούν από αλλού (Ήπειρο, Θεσσαλία, Μακεδονία-Θράκη, Πελοπόννησο κ.λπ.) σε ένα από τα τρία σημεία για τη ΓΣ να καλυφθούν τουλάχιστον κατά το ήμισυ τα εισιτήριά τους. Το ιδανικό βέβαια είναι οι συνάδελφοι να κανονίζουν ομάδες 3-4 με αυτοκίνητο, οπότε να μπορεί να καλυφθεί τουλάχιστον το 70% των εξόδων (βενζίνες, διόδια).

Με βάση τα παραπάνω η πρόταση μας κοστίζει λιγότερο με την πραγματοποίηση της συνέλευσης μόνο στην Αθήνα, που θα είναι και κοστοβόρα και με πολύ μικρότερη συμμετοχή.

Θεωρούμε ότι, ως μέλη του ΔΣ, ευθύνη μας είναι να εξαντλούμε κάθε δυνατότητα, ώστε να μαζικοποιούνται οι συνελεύσειςκαι κάθε μορφή δράσης του Συλλόγου. Με άμεση δράση, και εφόσον όντως εννοούμε πραγματικά όλοι μας ότι θέλουμε την συμμετοχή των μελών στη ΓΣ, μπορούμε να υλοποιήσουμε την παραπάνω πρόταση. Ως ΔΑΣ ΣΕΚΑ μπορούμε να δεσμευτούμε για την άμεση εμπλοκή μας και βοήθεια για τις παραπάνω ενέργειες.

Συνάδελφοι,

Βρισκόμαστε μπροστά στη ψήφιση του νέου ασφαλιστικού, ενώ ταυτόχρονα με τη λήξη των έργων ΕΣΠΑ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των συναδέλφων βρίσκονται στην ανεργία. Τα μέλη του Συλλόγου τώρα είναι αναγκαίο όσο ποτέ να βγουν μπροστά, ώστε να μπορέσουν να βάλουμε εμπόδια στους σχεδιασμούς της συγκυβέρνησης, που κάνει πλάτες στους επιχειρηματικούς όμιλους και τους προσφέρει στο πιάτο φτηνούς, ευέλικτους και χωρίς δικαιώματα εργαζόμενους. Αυτούς εξυπηρετεί η απομαζικοποίηση των σωματείων και η κατευθυνσή τους σε αιτήματα και πρακτικές μακριά απο τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Πρέπει να έχουμε καθαρό στο μυαλό μας ότι το σωματείο δεν είναι το ΔΣ, αλλά παράλληλα οι εργαζόμενοι δεν μπορούν μεμονωμένα και ατομικά να γυρίσουν τούμπα την κατάσταση και να κερδίσουν μια ζωή με μόνιμη-σταθερή δουλειά και αξιοπρέπεια. Γι αυτό η συμμετοχή στη ΓΣ πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας και πιστεύουμε ότι, ως πανελλαδικός σύλλογος, ένα μέτρο που μπορούμε να πάρουμε για την αύξηση της συμμετοχής, είναι η ταυτόχρονη διεξαγωγή ΓΣ, ως ένα σώμα, από διαφορετικά μέρη. Άλλωστε η τεχνολογία είναι με το μέρος μας!

 

Για τη ΔΑΣ ΣΕΚΑ

τα εκλεγμένα μέλη στο ΔΣ

Ρίτα Χατζή Γιάννα Ποθητού

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Τελευταίες ανακοινώσεις

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Συνδικαλιστικό βήμα