Τραγωδία δίχως τέλος

 

 

Τον Νοέμβριο που παρήλθε, ο Σύλλογός μας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση, έπειτα από τα τραγικά γεγονότα στην περιοχή της Μάνδρας Αττικής:

 

 

 

«Ασύμμετρες απειλές» και «Ακραία καιρικά φαινόμενα»

Ποτέ δεν φταίει το κράτος και οι σχεδιασμοί του (ή η απουσία τους).

Πριν 10 χρόνια, όταν θρηνούσαμε 63 συνανθρώπους μας που έβρισκαν τραγικό θάνατο μέσα στην πύρινη λαίλαπα, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ διαπίστωνε ότι επρόκειτο για «οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών» και «ασύμμετρη απειλή».

10 χρόνια μετά τον πύρινο θάνατο, η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρνει τον υδάτινο, σε τουλάχιστον 22 συνανθρώπους μας. Τώρα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, φταίνε «τα ακραία καιρικά φαινόμενα» και η «κλιματική αλλαγή». Η δε περιφερειάρχης Αττικής καταθέτει μήνυση και επιθυμεί να συνδράμει «ώστε επιτέλους να αποδοθούν ευθύνες».

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων θεωρεί ότι η μεγαλύτερη ασύμμετρη απειλή είναι οι πολιτικές των κυβερνήσεων των μνημονίων και της υποτέλειας, που θα συνεχίσουν να βυθίζουν τον ελληνικό λαό στη δυστυχία και στο πένθος, όσο δεν θα βρίσκουν μαζική καταδίκη, όσο δεν θα ορθώνονται συλλογικές αντιστάσεις για την ανάσχεσή τους.

Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στις οικογένειες και στους οικείους των τραγικών θυμάτων της εφαρμοζόμενης, εδώ και δεκαετίες, εγκληματικής (αντι-)κοινωνικής πολιτικής.

25-11-2017

 

 

Μετρώντας, και πάλι, νεκρούς, αυτήν τη φορά από πυρκαγιές, ο πρωθυπουργός έκρινε προφανώς ότι είναι ακόμη νωρίς για να αναφερθεί σε τυχόν ευθύνες της πολιτείας και της κυβέρνησής του. Δεν περιμέναμε, και, πράγματι, από τα επίσημα χείλη δεν ακούστηκε λέξη για το υποστελεχωμένο πυροσβεστικό σώμα ή για τα δίκτυα για κατάσβεση πυρκαγιών με τους κρουνούς εκτός λειτουργίας, πόσο μάλλον για τις αντιπυρικές ζώνες, οι οποίες αποτελούν πολυτέλεια, για να μην πούμε «άγνωστη λέξη», για την πολιτική πρόνοιας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Βέβαια ο πρωθυπουργός έκρινε σκόπιμο, περιγράφοντας τις πυρκαγιές, να μιλήσει κατʼεπανάληψη για «εικόνα ασύμμετρου φαινομένου», ενώ ήδη από τη Βοσνία όπου βρισκόταν για να βραβευθεί για την πολιτική του, είχε προλάβει να σημειώσει ότι τον «προβληματίζουν οι παράλληλες εστίες» εκδήλωσης της φωτιάς.

Στην τωρινή τραγωδία, επίστεψη της οποίας είναι, ακριβώς, το θράσος και η ασέβεια των συνυπολόγων και συνυπευθύνων για την τραγωδία αυτή, ο Σύλλογος μας θα περιοριστεί να επαναλάβει ότι η μεγαλύτερη ασυμμετρη απειλή είναι η μέχρι τωρα πολιτική των κυβερνήσεων και η επιδείνωση των όρων της ζωής μας με αφορμή τα μνημονια, που θα συνεχίσουν να βυθιζουν το λαόστη δυστυχία και στο πένθος, όσο δεν θα βρίσκουν μαζική καταδίκη, όσο δεν θα ορθώνονται συλλογικές αντιστάσεις απέναντί τους.

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Τελευταίες ανακοινώσεις

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις