Το αεροδρόμιο στο Καστέλλι, άλλο ένα έργο για το μεγάλο κεφάλαιο!
Η κυβέρνηση φιλική προς τους επενδυτές,
εχθρική προς τους κατοίκους και το περιβάλλον της Πεδιάδας
Η κυβέρνηση, συνεπής στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, ετοιμάζει το φαραωνικό έργο του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι. Χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τους κατοίκους της Πεδιάδας και παραμερίζοντας την πρόταση για τη δημιουργία λοξού αεροδιαδρόμου στο υφιστάμενο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, βάζει την υπογραφή της στην περιβαλλοντική καταστροφή της περιοχής της Πεδιάδας και στον οικονομικό μαρασμό των κατοίκων της.
Οι κυβερνητικοί παράγοντες εμμένουν σε ένα έργο που δεν συνάδει με τις ανάγκες των κατοίκων, αλλά εξυπηρετεί μονάχα τα συμφέροντα των ολίγων, του επενδυτή που θα κατασκευάσει και θα νέμεται το αεροδρόμιο, των τουριστικών πρακτόρων και των μεγαλοξενοδόχων.
Ήδη έχουν επισημανθεί τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν στη χωροθέτηση και λειτουργία του συγκεκριμένου έργου:
- Η μεγάλη απόσταση ανάμεσα στο νέο αεροδρόμιο από την πόλη του Ηρακλείου
- Οι απαλλοτριώσεις των γειτονικών ορεινών όγκων στην Πεδιάδα
- Η αχρήστευση και εγκατάλειψη αγροτικών εκτάσεων όχι μόνο εντός και εγγύς του αεροδρομίου, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή
- Οι επιπτώσεις των καυσαερίων
- Ο υψηλός θόρυβος και η φωτορύπανση.
Τα κυριότερα ωστόσο, προβλήματα αφορούν στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής που οδηγεί στον κοινωνικό αποκλεισμό. Έχει ήδη επισημανθεί ότι με την κατασκευή του νέου αεροδρομίου «ο μόνιμος πληθυσμός των περίπου 15 χιλιάδων θα αντιμετωπίσει προβλήματα ανεργίας καθώς μεγάλο ποσοστό του αγροτικού πληθυσμού θα είναι πλέον οι ακτήμονες και εκατοντάδες πρώην αγροτικές οικογένειες θα εκδιωχθούν σταδιακά από την περιοχή, που πλέον δεν θα είναι επιθυμητή για κατοικία, με προβλεπόμενη την μετεγκατάσταση ενός υψηλού ποσοστού κατοίκων του Καστελλίου και των τριγύρω χωριών και μαζική φυγή προς τα ήδη κορεσμένα αστικά κέντρα».
Η επένδυση για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι είναι αποκαλυπτική της “δίκαιης ανάπτυξης” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και όχι μόνο, γιατί την ίδια στάση είχαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αφού ουσιαστικά πρόκειται για ένα ιδιωτικό αεροδρόμιο, το οποίο θα εξασφαλίζει τεράστια και σίγουρα κέρδη από την κατασκευή και τη διαχείρισή του στην κοινοπραξία ξένων και ντόπιων μονοπωλιακών ομίλων, μέσα και από την παχυλή κρατική χρηματοδότηση, το δανεισμό, που θα πληρώνουν οι εργαζόμενοι-φορολογούμενοι, και την τσάμπα εργασία εκατοντάδων εργαζομένων, που θα εργάζονται με τις διαλυμένες πλέον εργασιακές σχέσεις που έχουν νομοθετήσει η τωρινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Στην ουσία πρόκειται για ένα αεροδρόμιο που θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι-φορολογούμενοι και θα εκμεταλλεύεται με τεράστια κέρδη η κοινοπραξία.
Ο Σύλλογος των Εκτάκτων Αρχαιολόγων καλεί τους πολίτες να αναλογιστούν τι είδους ανάπτυξη θα φέρει αυτή η επένδυση, ποιον θα ωφελήσει, ποιες ανάγκες θα ικανοποιήσει το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι. Το χωροταξικό ζήτημα, το περιβαλλοντικό και οι επιπτώσεις στους κατοίκους της περιοχής δεν θα πρέπει να ξεκόβεται από το χαρακτήρα του αεροδρομίου, ποιος θα το πληρώσει και ποιος θα ωφεληθεί από αυτό.
Τη στιγμή που η ανεργία, η μαύρη εργασία, η φορομπηχτική πολιτική, το τσεκούρεμα των συντάξεων, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, το ξεπούλημα των κοινωνικών δομών και της δημόσιας περιουσίας, πλήττουν την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων και της νεολαίας της Κρήτης, εμείς στεκόμαστε αλληλέγγυοι στις πραγματικές μας ανάγκες. Δεν αποδεχόμαστε την, λόγω της αυξανόμενης τουριστικοποίησης της νήσου, διαρκώς υποβαθμιζόμενη ποιότητα ζωής των κατοίκων των πόλεων και της επαρχίας. Εναντιωνόμαστε στην «ανάπτυξή» κυβερνήσεων και κεφαλαίου, που θέλει τη ζωή στα αστικά κέντρα όλο και πιο ασφυκτική και τους μόνιμους κατοίκους τουρίστες στον τόπο τους.
Ως συμβασιούχοι αρχαιολόγοι στα αποκαλούμενα «μεγάλα έργα» γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν και τι σημαίνει, όταν μιλούν για «ανάπτυξη». Μισθοί που δεν ανταποκρίνονται πάντοτε στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, εξαντλητικά ωράρια, αλλά και αυθαιρεσίες των εργοδοτών που πολλές φορές παρακάμπτουν ακόμα και τις Εφορείες Αρχαιοτήτων σε ζητήματα που αφορούν στις προσλήψεις και τη διαχείριση των αρχαιοτήτων. Επίσης δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που σημειώνονται καταστροφές αρχαίων, που στην περιοχή του Καστελλίου αφθονούν.
Η Κρήτη έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο αεροδρόμιο, το οποίο θα εξασφαλίζει σεβασμό στο περιβάλλον, φτηνές, ποιοτικές και ασφαλείς μεταφορές για το λαό, για επιβάτες και εμπορεύματα, το οποίο θα συνδέεται με ένα σύγχρονο πλέγμα οδικών αξόνων και μέσων σταθερής τροχιάς με όλο το νησί, σε ισόρροπη ανάπτυξη με τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας, όπως τον τουρισμό, τον αγροτικό τομέα, κ.ά.
Ο Σύλλογος των Εκτάκτων Αρχαιολόγων απαιτεί να σταματήσει η φαραωνική «επένδυση» στο Καστέλλι και η αποκαλούμενη «αξιοποίηση» της Πεδιάδας με την κατασκευή του νέου αεροδρομίου, και καλεί τους Κρητικούς να παλέψουν για μία ανάπτυξη του συνόλου των παραγωγικών δυνατοτήτων του τόπου τους, όλων των κλάδων της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των αερομεταφορών.
Τα έργα ανάπτυξης δεν μπορούν να θυσιάζουν τις περιοχές και τους κατοίκους, για να εξυπηρετηθούν ντόπια και διεθνή οικονομικά συμφέροντα. Η εύφορη γη του τόπου και ο πολιτισμικός της πλούτος αποτελούν δημόσια αγαθά που οφείλουμε να προστατεύσουμε. Ο κεντρικός σχεδιασμός που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί πρέπει να τα λάβει υπόψη του, συνάμα με τις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων.
Τελευταίες ανακοινώσεις
Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις
Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του με αφορμή τα εγκαίνια της νέας περιοδικής έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο [...]
Στις 13 Ιούνη του 2020 έγινε στο Βόλο, έξω από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ - Lafarge, μια από τις μεγαλύτερες, δυναμικότερες [...]
Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) συμμετέχει με προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, στη Γενική Απεργία της 20ης Νοεμβρίου. Καλούμε τα μέλη [...]
Συμπληρώνονται φέτος 51 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Νοέμβρη του 1973, την κορυφαία εκδήλωση λαϊκής αντιφασιστικής και αντιιμπεριαλιστικής πάλης [...]