Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α) μαζί με άλλους τους επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς της προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς πραγματοποίησαν στις 15-01-24 κοινή συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κ. Στέφανο Κασσελάκη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, η Τομεάρχης Πολιτισμού, κα Κυριακή Μάλαμα, η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κα Δώρα Αυγέρη, και η συντονίστρια του Τμήματος Πολιτισμού κα Τζένη Αρσένη.

Συγκεκριμένα από την πλευρά των φορέων, εκτός από τον ΣΕΚΑ στη σύσκεψη παραστάθηκαν ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων Υπαλλήλων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Υπουργείου Πολιτισμού, η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων.

Όπως καταγράφεται και στο Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στη σύσκεψη έγινε συζήτηση για τα διαρθρωτικά, θεσμικά κι εργασιακά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον τομέα του Πολιτισμού, ενώ τέθηκε κι ο συλλογικός στόχος της διατύπωσης μιας νέας πρότασης για τις πολιτικές προστασίας των μνημείων και για τη μουσειακή πολιτική. Από τη συζήτηση αναδύθηκαν τρία πολύ κρίσιμα ζητήματα. Η ανάγκη επαναφοράς των πέντε μεγάλων μουσείων στο σώμα της αρχαιολογικής υπηρεσίας, η επαρκής στελέχωση των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, απέναντι στη λογική των εργολάβων και η αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων των ανθρώπων που εργάζονται επί δεκαετίες ως συμβασιούχοι, με συμβάσεις ακραίας επισφάλειας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε το αμέσως επόμενο διάστημα να θέσει ο Τομέας Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε δημόσια διαβούλευση μία πρόταση νόμου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και για την αποκατάσταση της ως δημοσίου αγαθού, μαζί με την θωράκιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων που εργάζονται στο συγκεκριμένο τομέα.

Εκτός από την προφορική τοποθέτηση που έγινε εκ μέρους του Συλλόγου κωδικοποιώντας τα σημαντικότερα ζητήματα για τους επί συμβάσει αρχαιολόγους, κατατέθηκε το συνημμένο έγγραφο που συνοψίζει πολλά από τα προβλήματα, αλλά και τις διεκδικήσεις του ΣΕΚΑ.

 

Κατηγορίες: ΑνακοινώσειςΕτικέτες:

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις