Στις 3 Ιουνίου 2024 δημοσιεύτηκε από το υπουργείο Εργασίας η φετινή εγκύκλιος που αφορά την «πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων» (συνημμένο 1).

1) ΝΕΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗΣ 2024

Σε σχέση με τις εγκυκλίους των προηγουμένων ετών, αυτό που βασικά άλλαξε είναι η ημερομηνία. Τα μέτρα πρόληψης και προστασίας ΔΕΝ εξειδικεύτηκαν, και ΔΕΝ έγιναν σαφή.

Το υπουργείο Εργασίας είναι σταθερά απρόθυμο να ορίσει με καθαρό λόγο τα ανώτατα (και κατώτατα) όρια θερμοκρασίας, πέρα από τα οποία οι εργαζόμενοι σταματούν την εργασία τους, και μετατρέπει σε συνάρτηση με πάρα πολλές παραμέτρους την υπόθεση της προστασίας των εργαζομένων από τις καιρικές συνθήκες. Θυμίζουμε το έγγραφο του ΣΕΚΑ με τίτλο «Όχι θερμική, εγκεφαλική καταπόνηση των εργαζομένων» (συνημμένο 2),

2) ΟΧΙ ΘΕΡΜΙΚΗ, ΑΛΛΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ, 23-06-22

αλλά και τη σχετική καταγγελία των εκπροσώπων του Συλλόγου μας στο τελευταίο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Επαναλαμβάνουμε την καταγγελία μας: οι εργαζόμενοι ΔΕΝ είναι υποχρεωμένοι να λύνουν εξισώσεις για να προστατεύσουν την υγεία τους, κάθε φορά που εκτίθενται είτε σε υψηλές θερμοκρασίες είτε σε ψύχος, και ταυτόχρονα, στην υποκειμενική κρίση του εργοδότη τους για τις καιρικές συνθήκες. Πρέπει να οριστεί με καθαρό, ρητό και κατηγορηματικό λόγο, ανώτατο όριο θερμοκρασίας πέρα από το οποίο απαγορεύονται οι εργασίες, και το ίδιο πρέπει να γίνει και για το κατώτατο όριο θερμοκρασίας.

Μολονότι και η φετινή εγκύκλιος ενέχει, για μια ακόμη φορά, υψηλότατο δείκτη δημιουργικής ασάφειας υπέρ των εργοδοτών, ωστόσο υφίστανται, αν και συγκαλυμμένα, πιο συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία είναι καρπός πιέσεων που και ο Σύλλογός μας έχει ασκήσει.

Σε πρακτικό επίπεδο, με απλά και σαφή λόγια, όταν η θερμοκρασία υπό σκιάν είναι 36 βαθμοί κελσίου, πολλαπλασιάζονται τα οργανωτικά μέτρα (συχνότερες παύσεις εργασίας, περισσότερα διαλείμματα για νερό, κλπ.). Όταν η θερμοκρασία υπό σκιάν είναι 38 βαθμοί κελσίου, οι εργασίες σταματούν.

Περαιτέρω, παραθέτουμε τον πίνακα με τον «Δείκτη ΘΥΒΜΑΣ» (συνημμένο 3) που συνοδεύει την πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας.

Ο Δείκτης εξηγεί πως σε ό,τι αφορά την εργασία μας, η θερμοκρασία δεν κρίνεται μονοσήμαντα, αλλά σε συνάρτηση με τα επίπεδα της υγρασίας. Παράδειγμα: Αν στον χώρο που εργαζόμαστε η θερμοκρασία στο θερμόμετρο υπό σκιάν δείχνει την τιμή «35o κελσίου» και το επίπεδο της υγρασίας βρίσκεται στο «65%», αυτό ισοδυναμεί με βαθμό θερμοκρασίας «38,14o κελσίου», άρα θα πρέπει να παυθούν οι εργασίες.

Τα μέλη μας που τυχόν αντιμετωπίσουν σχετικά προβλήματα στους χώρους εργασίας τους να μη διστάσουν να επικοινωνήσουν με τον Σύλλογο.

Κατηγορίες: ΑνακοινώσειςΕτικέτες:

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Τελευταίες ανακοινώσεις

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις