Σχετικά με την πώληση, μέσω ΤΑΙΠΕΔ, του αρχ. χώρου και ιαματικών πηγών της περιοχής Θερμοπυλών-Καλλιδρόμου

 

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων καταγγέλλει τις μεθοδευμένες ενέργειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, που σε συνεργασία με τη δημοτική και περιφερειακή διοίκηση Λαμίας και Στερεάς Ελλάδας αντίστοιχα, επιχειρεί την πώληση, μέσω ΤΑΙΠΕΔ, του αρχαιολογικού χώρου και των ιαματικών πηγών της περιοχής Θερμοπυλών Καλλιδρόμου.

Συγκεκριμένα, το παραπάνω ακίνητο μεταβιβάστηκε το 2013 στην εταιρεία ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. και σήμερα, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, προωθείται η πώλησή του, στο πλαίσιο συνολικότερης επένδυσης που αφορά τη λουτρόπολη Καμμένων Βούρλων, την ιαματική πηγή Κονιαβίτη και την ιαματική πηγή Θερμοπυλών.

Ιδιαίτερα στην περίπτωση της ιαματικής πηγής Θερμοπυλών, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η επένδυση και να αλλάξουν οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης, μεθοδεύεται ο κατακερματισμός του αρχαιολογικού χώρου του κείμενου ακινήτου και η δόμηση του σε τμήματα που κανονικά χρήζουν απολύτου προστασίας, με δεδομένο ότι αποτελεί και τον εμβληματικό αρχαιολογικό τόπο της ιστορικής μάχης των Θερμοπυλών. Είναι χαρακτηριστικές, εξάλλου, οι συναντήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, με την παρουσία εκπροσώπων του δήμου Λαμιέων, του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων και του ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε.

Η παραπάνω εξέλιξη αποδεικνύει το πώς εννοεί η κυβέρνηση συνολικά την «ανάπτυξη» και την «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας: παράδοση αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων και ιαματικών πηγών σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, αφού πρώτα, διαχρονικά, όλες οι κυβερνήσεις συνειδητά τα απαξίωσαν και τα στέρησαν από τον ελληνικό λαό, ενώ θα έπρεπε να τα αξιοποιήσει προς όφελος του.

Όλα αυτά θα έχουν σαν αποτέλεσμα να θυσιαστεί το πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον της περιοχής, στο βωμό των κερδών των διαφόρων επενδυτών. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, από το 2013, που ξεκίνησε η συγκεκριμένη διαδικασία, υπήρξαν αντιδράσεις κατοίκων και μαζικών φορέων, με τη συμμετοχή τότε και εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα πρωτοστατούν στην πραγματοποίηση της εκποίησης.

 

Απαιτούμε:

  • Να μην εκποιηθεί και να διασφαλιστεί ότι θα παραμείνει αδόμητος στο σύνολό του ο αρχαιολογικός χώρος των Θερμοπυλών και να μην προχωρήσει ο κατακερματισμός του.

  • Να μην προχωρήσει η εκποίηση των ιαματικών λουτρών της περιοχής και να αξιοποιηθούν από το Δημόσιο, με κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών του ελληνικού λαού και την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβά

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις