Για τον νέο τρόπο πρόσληψης των ΙΔΟΧ αρχαιολόγων σε έργα αυτεπιστασίας (2021)

 Με αφορμή το νέο υπόδειγμα προσλήψεων του ΙΔΟΧ προσωπικού σε έργα αυτεπιστασίας, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) επαναλαμβάνει τις διατυπωμένες απόψεις του, επικαιροποιώντας και προσαρμόζοντάς τες στο νέο εργαλείο με το οποίο οργανώνεται από την πλευρά του ΥΠΠΟΑ η διαχείριση της ανεργίας και της ομηρίας των συμβασιούχων αρχαιολόγων.

Η συνολική τοποθέτησή μας εδράζεται και συμπυκνώνεται σε τρία αιτήματά μας:

  • Ζητάμε να σταματήσουμε να αντιμετωπιζόμαστε από την πολιτεία σαν αναλώσιμοι. Η δημιουργία μόνιμων και σταθερών θέσεων εργασίας συνιστά, εκτός από τη μόνη ουσιαστική δικαίωση και αποκατάσταση των συμβασιούχων που έχουν βρεθεί επί δεκαετίες σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας, αυτόματη αναβάθμιση της λειτουργίας της ίδιας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, και αποδοτικότερη προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς
  • Για όσο καιρό ακόμη θα υφίσταται ο αντεργατικός θεσμός των επί συμβάσει εργαζομένων, ζητάμε να μην υπάρχουν διακρίσεις στα εργασιακά δικαιώματα ανάμεσα σε Μονίμους – ΙΔΑΧ – ΙΔΟΧ Αρχαιολόγους. Σήμερα, από τους συμβασιούχους αρχαιολόγους απαιτούνται προσόντα, τα οποία συχνά δεν διαθέτουν οι Διευθυντές των Εφορειών και οι Τομεάρχες προϊστάμενοί τους
  • Το ίδιο το ΥΠΠΟΑ συντάσσει με απολύτως αυθαίρετο τρόπο (αντεργατικούς) κανόνες προσλήψεων, τους οποίους αμέσως μετά καταπατά. Ζητάμε να μηδενιστεί το πεδίο ερμηνειών, υποκειμενισμού, αυτοσχεδιασμών και αυθαιρεσιών στους κανόνες και στη διαδικασία πρόσληψης και εργασίας των αρχαιολόγων. Ζητάμε από το ΥΠΠΟΑ έλεγχο και απόδοση ευθυνών σε κάθε περίπτωση καταπάτησης των εργασιακών μας δικαιωμάτων

 

 

Για τον νέο τρόπο πρόσληψης των ΙΔΟΧ αρχαιολόγων σε έργα αυτεπιστασίας

 

ένα ακόμη αυθαίρετο υπόδειγμα ή

«θυμίζοντας στους “αναλώσιμους”, τη θέση τους»

Την 1η Ιουνίου 2021 η ΕΔΕΠΟΛ προωθούσε σε όλες τις διευθύνσεις και υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, τροποποιημένο Υπόδειγμα Προκήρυξης πρόσληψης προσωπικού ΙΔΟΧ. Με το υπόδειγμα αυτό, το υπουργείο Πολιτισμού βρίσκει αφορμή δήθεν για να προσαρμοστεί στις αλλαγές του τρόπου προσλήψεων που επιφέρει ο νόμος 4765/2021. Στην πραγματικότητα (και) το υπόδειγμα αυτό δεν αποτελεί κάτι περισσότερο από μια απολύτως αυθαίρετη συστηματοποίηση κριτηρίων, υπό τα οποία θα προσλαμβάνονται στο εξής οι συμβασιούχοι όλων των ειδικοτήτων σε έργα αυτεπιστασίας του ΥΠΠΟΑ (συγχρηματοδοτούμενα και μη). Το υπόδειγμα δεν βασίζεται σε καμία μελέτη ή συγκεκριμένο στατιστικό δεδομένο, κι επουδενί δόθηκε σημασία στα επί σειρά ετών αιτήματά μας και παρατηρήσεις στα λάθη των προηγούμενων προτύπων. Αποτελεί ελεύθερη έκφραση ιδεών της ΕΔΕΠΟΛ και της ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ. Για την ακρίβεια, η ΕΔΕΠΟΛ και όλοι οι προϊστάμενοί της φρόντισαν δια των νέων κριτηρίων τους βασικά να θυμίσουν στους αναλώσιμους, τη θέση τους.

Η συνεχής αλλαγή των κριτηρίων πρόσληψης, εκφραστής των οποίων για το ΥΠΠΟΑ είναι η ΕΔΕΠΟΛ (θυμίζουμε εδώ ότι μόνο στην τελευταία τετραετία είχαμε 3 επίσημες αλλαγές υποδειγμάτων: υπόδειγμα Ιουνίου 2017, υπόδειγμα Ιουνίου 2020, υπόδειγμα Ιουνίου 2021) έρχεται να υπενθυμίσει στους συμβασιούχους ότι δεν μπορούν να κάνουν εργασιακό προγραμματισμό, ότι στην πραγματικότητα δεν επιτρέπεται να κάνουν προγραμματισμό ζωής.

Ως Σύλλογος δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι η μόνιμη και σταθερή εργασία είναι δικαίωμά μας. Δεν είναι παραχώρηση!

Απαιτούμε άμεσα μαζικές προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων για να υπηρετηθεί ο Τομέας του Πολιτισμού και να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση του ΥΠΠΟΑ!

Να οργανωθεί συστηματικός τρόπος προσλήψεων με σκοπό να αποκασταθούν εργασιακά όλοι οι επί συμβάσει αρχαιολόγοι!

Να σταματήσουν οι συνεχείς αλλαγές των υποδειγμάτων προσλήψεων!

Μοναδική προϋπόθεση για την εργασία, το πτυχίο μας!

Ίσα εργασιακά δικαιώματα ανάμεσα σε Μονίμους – ΙΔΑΧ – ΙΔΟΧ Αρχαιολόγους. Εξασφάλιση και προστασία του εργασιακού βίου, της μητρότητας, της ασφάλισης, της συνταξιοδότησης!

 

για τις υπερ-εξ-ειδικεύσεις στις προκηρύξεις

Το νέο υπόδειγμα, σε ό,τι αφορά την «ειδικότητα» υπό την οποία προσλαμβάνεται ένας αρχαιολόγος με σύμβαση ΙΔΟΧ, αναγνωρίζει δύο κύριες κατηγορίες:

α) ΠΕ Αρχαιολόγων [όταν δεν απαιτείται εξειδίκευση από τη φύση του έργου πχ. όταν πρόκειται για σωστικά έργα]

β) ΠΕ Αρχαιολόγων με εξειδίκευση στην […] [Πχ. Προϊστορική – Κλασική Αρχαιολογία, Βυζαντινή – Μεταβυζαντινή Αρχαιολογία, Ιστορία Τέχνης, Μουσειολογία, κλπ.]

Περιττό είναι να σημειωθεί ότι, σε αντεργατική συνεργασία, ΕΔΕΠΟΛ – ΓΔΑΠΚ -ΕΦΑ, έχουν από καιρό, σε δημόσια θέα, παραβιάσει και τα δικά τους αυθαίρετα υποδείγματα, αλλά και τα δικαιώματα του ΙΔΟΧ προσωπικού, εγκρίνοντας στις προκηρύξεις τους ειδικότητες οι οποίες δεν προβλέπονται πουθενά (από τον «ΠΕ Αρχαιολόγο με εξειδίκευση στην αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη αρχαίων θεάτρων», στον «ΠΕ Αρχαιολόγο με ειδίκευση στην Διαχείριση Μνημείων», από τον «ΠΕ Αρχαιολόγο με εμπειρία σε αρχαιολογικές εργασίες πεδίου», στον «ΠΕ Αρχαιολόγο με εξειδίκευση στην Κλασική-Ρωμαϊκή Αρχαιολογία» από τον «ΠΕ Αρχαιολόγο με εξειδίκευση στην Παλαιολιθική Αρχαιολογία και τη Μουσειολογία – Μουσειοπαιδαγωγική», στον «ΠΕ Αρχαιολόγο με εξειδίκευση στη Μινωική Αρχιτεκτονική», κλπ.).

Έτσι, ενώ το Οργανόγραμμα προβλέπει ελάχιστες εξειδικεύσεις για τους μόνιμους και ΙΔΑΧ συναδέλφους μας (σύμφωνα με τον Οργανισμό του ΥΠΠΟΑ, στο Π.Δ. 4/2018 (ΦΕΚ 7Α/ 22.01.2018) https://www.e-nomothesia.gr/kat-arxaiotites/proedriko-diatagma-4-2018-fek-7a-22-1-2018.html άρθρο 74: Κλάδος ΠΕ Αρχαιολόγων Ειδικότητες: Προϊστορικών – Κλασικών, Βυζαντινών – Μεταβυζαντινών, Ιστορικών Τέχνης, Μουσειολόγων, Επιγραφολόγων, Νομισματολόγων, Πολιτιστικής Διαχείρισης, Αρχαιοζωολόγων, Αρχαιοβοτανολόγων), οι εξειδικεύσεις για τους ΙΔΟΧ μετριούνται σε δεκάδες.

Οι απαντήσεις που δίνουν οι ΕΦΑ στις καταγγελίες μας είναι προσβλητικές και για τους εργαζόμενους και για τον Σύλλογό μας, υποτιμώντας, μαζί με τα εργασιακά μας δικαιώματα, τη νοημοσύνη μας. Μόνο στο έτος 2021 ο Σύλλογός μας έχει καταγγείλει 36 περιπτώσεις παράτυπων προκηρύξεων.

Ηδη από την 1η Ιουνίου 2021 και το νέο υπόδειγμα προκηρύξεων, μεταξύ άλλων, έχουμε δει ΕΦΑ να ζητούν «ΠΕ Αρχαιολόγο με εξειδίκευση στην ψηφιακή καταγραφή, έρευνα και τεκμηρίωση αρχαιολογικού υλικού» (ΕΦΑ Άρτας), «ΠΕ Αρχαιολόγο με εξειδίκευση στην Παλαιολιθική περίοδο» (Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας), «ΠΕ Αρχαιολόγο με εξειδίκευση στην Κλασική Αρχαιολογία» (ΕΦΑ Χαλκιδικής και Αγίου Όρους), «ΠΕ Αρχαιολόγο με εξειδίκευση στην Προϊστορική Αρχαιολογία» (ΕΦΑ Λέσβου), «ΠΕ Αρχαιολόγο με εξειδίκευση στις εφαρμοσμένες αρχαιολογικές επιστήμες», «ΠΕ Αρχαιολόγο με εμπειρία σε συγχρηματοδοτούμενα έργα», «ΠΕ Αρχαιολόγο με εξειδίκευση στην αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείων και αρχαιολογικών χώρων» (ΕΦΑ Λασιθίου). Αλήθεια, από ποιο ακριβώς υπόδειγμα ή οργανόγραμμα ή πτυχίο πηγάζουν αυτές οι ειδικότητες;

Ως Σύλλογος ζητάμε να προστατευτεί η ειδικότητα «ΠΕ Αρχαιολόγος» και τα εργασιακά δικαιώματα που προκύπτουν από το πτυχίο μας. Καταγγέλλουμε ως δυνάμει φωτογραφικές όλες τις προκηρύξεις που σήμερα διαγκωνίζονται σε ένα κρεσέντο υπερεξειδικεύσεων, με πρακτικό αποτέλεσμα σε κάθε προκήρυξη να γεννάται και μια νέα ειδικότητα για τους ΙΔΟΧ αρχαιολόγους.

Θεωρούμε ότι είναι γνωστό ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν χορηγούν πτυχία με ενσωματωμένη την εξειδίκευση.

Τυχόν μεταπτυχιακός ή διδακτορικός τίτλος ασφαλώς μπορούν να  μοριοδοτούνται, όπως και το σύνολο της εμπειρίας μας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελούν προαπαιτούμενα στις προκηρύξεις για σύμβαση ΙΔΟΧ αρχαιολόγων.

 

βεβαιώσεις και πεδίο αυθαιρεσίας λαμπρό

Είναι περιττό να σημειωθεί ότι ο κατακερματισμός της ενιαίας ειδικότητας ΠΕ Αρχαιολόγος και ο αυθαίρετος πολλαπλασιασμός των εξειδικεύσεων παράγει με τη σειρά του αδιέξοδο λαβύρινθο βεβαιώσεων προϋπηρεσίας.

Στην πραγματικότητα, το ΥΠΠΟΑ δίνει το δικαίωμα στις υπηρεσίες του να δίνουν βεβαιώσεις προϋπηρεσίας κατά το δοκούν, και έπειτα, σε κάθε περίπτωση νέας προκήρυξης, να επιλέγουν και να μοριοδοτούν τις βεβαιώσεις επίσης κατά το δοκούν. Ας μη ξεχνάμε ότι «ο προσδιορισμός της συνάφειας των τίτλων σπουδών και της εμπειρίας με το αντικείμενο της προς πλήρωση θέσης εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας που εκδίδει την προκήρυξη».

Ως Σύλλογος ζητάμε την αναγνώριση ως συναφών όλων των μεταπτυχιακών τίτλων με αντικείμενο την αρχαιολογική επιστήμη. Το απολύτως λογικό αίτημά μας αυτό είδαμε εξάλλου να έχει εφαρμογή και στην πιο πρόσφατη προκήρυξη μονίμων θέσεων για αρχαιολόγους (16Κ/2017), που διενήργησε ο ΑΣΕΠ.

Σε πολλές περιπτώσεις, το ΥΠΠΟΑ ζητάει από το ΙΔΟΧ προσωπικό να βρει τις ψηφιακές υπογραφές για τις βεβαιώσεις από φορείς και υπηρεσίες που σήμερα έχουν καταργηθεί ή συγχωνευτεί. Οι συνάδελφοι δεν γνωρίζουν καν πού πρέπει να απευθυνθούν για τις βεβαιώσεις τους αυτές, πολλές εκ των οποίων τους «γυρίζουν πίσω» πολλά χρόνια ή και δεκαετίες, όσο και η υπόθεση της εργασιακής ομηρίας των συμβασιούχων του ΥΠΠΟΑ. Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι το υπουργείο έχει μετατρέψει σε γραφειοκρατικό γολγοθά την προσπάθειά μας να διεκδικήσουμε μια θέση εργασίας για να υπηρετήσουμε το αντικείμενό μας.

Αναγνωρίζουμε μία ειδικότητα, απαιτούμε μία βεβαίωση: «ΠΕ Αρχαιολόγος».

Ζητάμε να μην εφαρμοστεί η απαίτηση για επικαιροποίηση βεβαιώσεων προϋπηρεσίας.

Ζητάμε κριτήρια προσλήψεων που να μην επιτρέπουν πεδίο υποκειμενισμού και ερμηνειών σε εκείνους που μοριοδοτούν, ελέγχουν και τελικώς πραγματοποιούν τις προσλήψεις.

 

φιλτράρισμα τύπου «να ξεμπερδεύουμε με τους πολλούς πολλούς»

Το νέο υπόδειγμα της ΕΔΕΠΟΛ αναζητά με πολλούς τρόπους να φιλτράρει τους υποψήφιους εργαζόμενους, προσθέτοντας προσκόμματα και βασικά απόρριψη στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας.

Έτσι, κάθε υποψήφιος εργαζόμενος τώρα έχει προθεσμία έως «5 ημερολογιακές ημέρες» για να διεκδικήσει θέση εργασίας, ενώ μέχρι πρότινος είχε «5 εργάσιμες ημέρες». Η αλλαγή αυτή, δίνει τη δυνατότητα στις ΕΦΑ, αξιοποιώντας ενδεχομένως τα Σαββατοκύριακα, να μειώσουν τον χρόνο υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών, και αυτομάτως να μειώσουν τους υποψηφίους.

Παρεμπιπτόντως, κάθε υποψήφιος εργαζόμενος τώρα έχει «δυνατότητα ένστασης που λήγει μετά την πάροδο πέντε (5) ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία ανάρτησης των πινάκων κατάταξης» ενώ μέχρι πρότινος υπήρχε χρονικό πλαίσιο «δέκα (10) ημερολογιακών ημερών».

Μάλιστα κάποιες ΕΦΑ, παίρνοντας πρωτοβουλία, αναρτούν τους πίνακες κατάταξης των συμβασιούχων στις προκηρύξεις όχι με τα ονοματεπώνυμα, αλλά με τους Αριθμούς Δελτίων Ταυτότητάς τους, πρακτικώς δηλαδή μηδενίζουν τη δυνατότητα ελέγχου και ένστασης ενός υποψηφίου προς άλλο.

Ζητάμε διαφάνεια. Ζητάμε να τερματιστεί εδώ το πεδίο «πρωτοβουλίας» και αυτοσχεδιασμού κάθε ΕΦΑ στον τρόπο που προκηρύσσει, μοριοδοτεί, προσλαμβάνει, μισθοδοτεί.

Ο μεγάλος νικητής στη ρουλέτα της εκάστοτε προκήρυξης, ο οποίος μέχρι πρότινος είχε 3 εργάσιμες ημέρες για να αποδεχτεί τη θέση, πλέον «πρέπει εντός 2 εργάσιμων ημερών από την λήψη της ανωτέρω έγγραφης ειδοποίησης να απαντήσει εγγράφως (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συστημένη επιστολή) στην Υπηρεσία σχετικά με την αποδοχή ή μη της θέσης, άλλως θα θεωρείται ότι δεν την αποδέχεται».

Σε περίπτωση σύμβασης εκτός έδρας, ο μεγάλος τυχερός θα πρέπει να είναι ικανός να βρει μέσα σε λιγότερο από δύο ημέρες (η ημέρα στην οποία πραγματοποιείται η ειδοποίηση του συμβασιούχου για την αποδοχή ή απόρριψη της θέσης, υπολογίζεται στο 48ωρο, ακόμη κι αν ο συμβασιούχος λάβει ενημέρωση το μεσημέρι ή απόγευμα αυτής) στέγη με τιμή ενοικίου η οποία να του επιτρέψει να επιβιώσει για να υπηρετήσει τη σύμβαση.

Πρέπει να τονίσουμε ότι, ενώ το ΥΠΠΟΑ υποβάλλει τους συμβασιούχους σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια και διορίες, οι ίδιες οι υπηρεσίες του μπορεί να καθυστερούν εβδομάδες ή και μήνες σε ό,τι αφορά στην έκδοση πινάκων προσωρινών και τελικών αποτελεσμάτων, αλλά και σε ό,τι αφορά την επεξεργασία ενστάσεων ή σχετικών καταγγελιών, κι ακόμη χειρότερα, στην καταβολή της μισθοδοσίας τους.

Ζητάμε να σταματήσουν τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και η διαρκής μείωση των προθεσμιών στις προκηρύξεις σε βάρος του ΙΔΟΧ προσωπικού, που δεν συνάδουν με τους χρόνους στο δημόσιο.

Οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ να εξασφαλίζουν στέγη για τους συμβασιούχους που θα εργαστούν εκτός μεγάλων αστικών κέντρων, όπου τα ενοίκια -ειδικά σε τουριστικές περιοχές και περιόδους- είναι απαγορευτικά, τουλάχιστον με τους μισθούς του υπουργείου, αλλά και η ίδια η εύρεση καταλύματος είναι απίθανη εντός τουριστικής σεζόν.

Σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις:

Η επιτροπή ενστάσεων να είναι ανεξάρτητη και να μην αποτελείται από τα ίδια πρόσωπα που εκδίδουν την προκήρυξη.

Να προβλεφθεί δελτίο ένστασης συγκεκριμένα για τις συμβάσεις του ΥΠΠΟΑ (σήμερα υπάρχει μόνο παράβολο ένστασης γενικώς για τον ΑΣΕΠ). Να καταργηθεί το οικονομικό τίμημα σε βάρος όσων υποβάλλουν ενστάσεις.

Να υπάρχει σε κάθε προκήρυξη, το όνομα και η υπογραφή του υπαλλήλου της ΕΦΑ, της ΕΔΕΠΟΛ, της ΓΔΑΠΚ που ελέγχει την ορθότητα της.

 

η νέα αριθμητική του υποδείγματος του ΥΠΠΟΑ

► Με το νέο υπόδειγμα της ΕΔΕΠΟΛ, και την νέα αριθμητική, οι μονάδες του βασικού τίτλου σπουδών, υπολογιζόμενες σε δεκάβαθμη κλίμακα με δύο δεκαδικά ψηφία, πολλαπλασιάζονται με τον αριθμό 60, ενώ μέχρι πρότινος πολλαπλασιάζονταν με συντελεστή 110. Δεν μπορεί να περιγραφεί πιο εύγλωττα η υποτίμηση του πτυχίου, και άσχετα από το γεγονός ότι η αλλαγή αφορά όλους τους ΙΔΟΧ αρχαιολόγους. Η υποτίμηση αφορά τη σύγκριση των μονάδων που δίνει το πτυχίο, σε σχέση με τις μονάδες που δίνουν όλα τα υπόλοιπα προσόντα.

Ως Σύλλογος αναγνωρίζουμε ως μοναδική προϋπόθεση για την εργασία μας, το πτυχίο μας. Τα λοιπά προσόντα να μοριοδοτούνται, χωρίς να προαπαιτούνται.

► Με τη νέα αριθμητική, ο δεύτερος τίτλος σπουδών σε αντικείμενο συναφές με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ και της αυτής εκπαιδευτικής βαθμίδας με τον τίτλο σπουδών που απαιτείται σύμφωνα με την προκήρυξη βαθμολογείται με 100 μονάδες (από 150 μονάδες που έδινε μέχρι πρότινος).

► Δεν υπάρχουν αλλαγές στη μοριοδότηση διδακτορικού στο γνωστικό αντικείμενο της θέσης (400 μόρια), και στη μοριοδότηση διδακτορικού σε άλλο γνωστικό αντικείμενο (200 μόρια).

► Με τη νέα αριθμητική, ο μεταπτυχιακός τίτλος ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης στο γνωστικό αντικείμενο της θέσης δίνει 180 μονάδες (από 200 μονάδες που έδινε μέχρι πρότινος). Στην πράξη, με τη μείωση αυτή, ένα μη συναφές διδακτορικό προσφέρει περισσότερη μοριοδότηση από ένα συναφές μεταπτυχιακό (για παράδειγμα, ένας απόφοιτος αρχαιολογίας με διδακτορικό στη διοίκηση επιχειρήσεων ή στην διδακτική της λογοτεχνίας λαμβάνει περισσότερα μόρια από έναν αρχαιολόγο με μεταπτυχιακό στην αρχαιολογία).

► Με τη νέα αριθμητική, ο μεταπτυχιακός τίτλος ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης σε άλλο γνωστικό αντικείμενο δίνει 90 μονάδες (από 100 μονάδες που έδινε μέχρι πρότινος).

► Επίσης με το νέο υπόδειγμα αναγνωρίζονται (για πρώτη φορά) 90 μονάδες στα πτυχία 5ετών σπουδών («integrated master»), εξέλιξη που βαδίζει στα χνάρια της αντιεκπαιδευτικής συνθήκης της Μπολόνια. Ας σημειωθεί ότι ακόμη δεν έχουν αναγνωριστεί οριστικά στη χώρα μας οι σχολές που δίνουν «ενιαίο και αδιάσπαστο τίτλο σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου».

Το ΥΠΠΟΑ πρωτοστατεί ανάμεσα στα υπουργεία δρομολογώντας μοριοδοτήσεις για τίτλους οι οποίοι ακόμη δεν υπάρχουν στη χώρα μας, την ίδια ώρα που είναι το μόνο υπουργείο το οποίο στις συμβάσεις για ΙΔΟΧ προσωπικό δεν αναγνωρίζει κριτήρια όπως η πολυτεκνία ή η αναπηρία! Αυτό θα πει …υπουργείο «Πολιτισμού»!

► Με τη νέα αριθμητική, σε περίπτωση ύπαρξης περισσοτέρων του ενός διδακτορικών διπλωμάτων ή/και μεταπτυχιακών τίτλων ή/και ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) ή/και δεύτερου τίτλου σπουδών ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας, βαθμολογείται επιπλέον ένας μόνο εξ αυτών των τίτλων και εάν πρόκειται για μη ομοιόβαθμους τίτλους, βαθμολογείται ο υψηλότερος εξ αυτών, λαμβάνοντας σε κάθε περίπτωση το 50% των μονάδων που προβλέπονται για τον οικείο τίτλο σπουδών. Μέχρι πρότινος, ο υποψήφιος που είχε δεύτερο μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο σπουδών, λάμβανε επιπλέον 30% των μορίων που προβλέπονται για τον αντίστοιχο πρώτο τίτλο.

Απαιτούμε από το ΥΠΠΟΑ και την ΕΔΕΠΟΛ να σταματήσουν να παίζουν σε βάρος των συμβασιούχων, αποφασίζοντας μάλιστα πάντοτε γι’ αυτούς, χωρίς αυτούς.

Να σταματήσει το ανεβοκατέβασμα των μορίων που καταργεί κάθε έννοια εργασιακού προγραμματισμού για τους ΙΔΟΧ εργαζόμενους.

 

μοριοκεντρική ΥΠΠΟ-κρισία

Δεν πρέπει να παραλείψουμε να επισημάνουμε ότι, μολονότι το ΥΠΠΟΑ μετράει ένα ένα τα μόρια σε πτυχίο, μεταπτυχιακούς τίτλους, ξένες γλώσσες, κλπ., αναζητώντας υποτίθεται τον καταλληλότερο υποψήφιο στις ολιγόμηνες όσο και λιγοστές συμβάσεις του, ταυτόχρονα βάζει ανώτατο όριο στην προσμέτρηση της προϋπηρεσίας. Με άλλα λόγια, στερεί από τον εαυτό του, παρότι το ίδιο διαμορφώνει και εκδίδει υποδείγματα, τους πιο έμπειρους αρχαιολόγους.

Για την ακρίβεια, εν προκειμένω το δημόσιο είναι πολύ χειρότερο ακόμη και από τον κατά κανόνα πιο σκληρό ιδιωτικό τομέα, στον οποίο ωστόσο αναγνωρίζεται το σύνολο της προϋπηρεσίας μας. Όμως το ΥΠΠΟΑ μοριοδοτεί μόνο μέχρι τους 84 μήνες την προϋπηρεσία των συμβασιούχων, χωρίς μάλιστα να κάνει δεκτή την προϋπηρεσία των ΙΔΟΧ αρχαιολόγων υπό ιδιώτες εργοδότες στη μισθοδοσία.

Ζητάμε να προσμετράται το σύνολο της προϋπηρεσίας μας, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Να καταργηθεί το «ταβάνι» μηνών στη μοριοδότησή μας, και να συνυπολογίζεται όλη η προϋπηρεσία μας στη μισθοδότησή μας.

 

Παγκόσμια, ακατανόητη όσο και απαξιωτική πρωτοτυπία, ο εργασιακός αποκλεισμός των πτυχιούχων

Σε παγκόσμια αντεργατική πρωτοτυπία, το ΥΠΠΟΑ δεν επιτρέπει σε ανθρώπους που αφιέρωσαν κατ’ ελάχιστον τέσσερα χρόνια από τη ζωή τους σπουδάζοντας για να αποκτήσουν το πτυχίο τους στην αρχαιολογία, να εργαστούν στο αντικείμενό τους με κρατική χρηματοδότηση για περισσότερο από πέντε χρόνια (60 μήνες). Ο περιορισμός αυτός ισχύει εφ’ όρου ζωής, με τον αποκλεισμό να είναι καταδικαστικός για μία ειδικότητα η οποία είναι άρρηκτα δεμένη και δεν μπορεί να αναζητήσει εργασία εκτός του υπουργείου Πολιτισμού.

Ας σημειωθεί ότι για τα αρχαιολογικά έργα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους επιβάλλεται στους εργαζόμενους 8μηνος περιορισμός εργασίας μέσα σε συνολικό διάστημα 12 μηνών, το οποίο ισοδυναμεί με 4μηνη υποχρεωτική αργία για τους αρχαιολόγους.

Μπορούμε λοιπόν, στη διάρκεια του εργασιακού μας βίου, να εργαστούμε ως αρχαιολόγοι σε έργα με εθνικούς πόρους …7,5 φορές, και στη συνέχεια να αναζητήσουμε την τύχη μας σε άλλο εργοδότη ή σε άλλο αντικείμενο. Θεωρούμε την ΕΔΕΠΟΛ ιδιαιτέρως υπόλογη για το γεγονός ότι δεν έχει καταργηθεί δια παντός στο υπουργείο Πολιτισμού ο αντεργατικός περιορισμός του 8μήνου.

Απαιτούμε να αρθεί κάθε χρονικός περιορισμός και προϋπόθεση στην εργασία μας.

Η ευφάνταστη αντεργατική σύλληψη των περιορισμών στο χρόνο εργασία μας, εκτός του ότι στρέφεται προφανώς ενάντια στο ΙΔΟΧ προσωπικό, ζημιώνει τόσο τη λειτουργία και τον προγραμματισμό των Εφορειών, όσο και την πρόοδο των ίδιων των έργων.

 

ξένες γλώσσες

Στο ίδιο πλαίσιο της ανεύθυνης όσο και αυθαίρετης αλλαγής της μοριοδότησης των προσόντων, με βάση το νέο υπόδειγμα προσλήψεων η γνώση ξένης γλώσσας βαθμολογείται ως εξής: για άριστη γνώση 90 μονάδες, για πολύ καλή γνώση 60 μονάδες, και για καλή γνώση 40 μονάδες. Βαθμολογείται αθροιστικά η γνώση έως και τριών (3) ξένων γλωσσών. Μέχρι πρότινος η ξένη γλώσσα έδινε: για άριστη γνώση 70 μονάδες, για πολύ καλή γνώση 50 μονάδες, και για καλή γνώση 30 μονάδες. Οι προκηρύξεις του ΥΠΠΟΑ (όπως προβλέπεται για τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ) συνυπολόγιζαν τη γνώση μέχρι και 5 ξένων γλωσσών.

Ζητάμε την κατάργηση των προαπαιτουμένων κριτηρίων της ξένης γλώσσας και γνώσης χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών σε προκηρύξεις συμβάσεων ΙΔΟΧ. Τα προσόντα αυτά μπορούν να μοριοδοτούνται (όπως σε προκηρύξεις εκπαιδευτικών, και άλλων ειδικοτήτων).

Να αφαιρεθεί από το νέο υπόδειγμα η διατύπωση η οποία σχεδόν πάντοτε αποκλείει τους συναδέλφους οι οποίοι δεν έχουν άριστη γνώση ξένης γλώσσας: «Μόνο στην περίπτωση που δε συμμετέχουν υποψήφιοι, οι οποίοι διαθέτουν το προσόν της άριστης γνώσης ξένης γλώσσας, μπορούν να συμπεριληφθούν στους πίνακες κατάταξης και υποψήφιοι και με πολύ καλή γνώση ή ακόμη και καλή γνώση ξένης γλώσσας» και να επανέλθει η διατύπωση του υποδείγματος 2020: «Αν δεν υπάρξουν υποψήφιοι, οι οποίοι να διαθέτουν το προσόν της άριστης γνώσης ξένης γλώσσας, μπορούν να επιλεγούν και υποψήφιοι και με πολύ καλή γνώση ή ακόμη και καλή γνώση ξένης γλώσσας».

 

Βαδίζοντας στον δύσκολο δρόμο του συλλογικού αγώνα, και όχι στο αδιέξοδο της ατομικής σωτηρίας, η πιο πλατιά ενημέρωση στους κόλπους των επί συμβάσει αρχαιολόγων για τα κοινά μας προβλήματα και τις διεξόδους που συλλογικά προτείνουμε, είναι αναγκαία προϋπόθεση στην πορεία μας. Η συστηματοποίηση των αιτημάτων και διεκδικήσεών μας, αποτελούν σημαντικότερο βήμα για την επίτευξή τους.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να επιμείνουν στην ουσιαστικότερη οδό προάσπισης των δικαιωμάτων και κατακτήσεών μας, δηλαδή στην ενεργητική συσπείρωσή τους στον Σύλλογο.

Κατηγορίες: Θέσεις

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Θέσεις

  • Δημοσιεύτηκε στις: 6 Ιανουαρίου 2024

    επίθεση σε όλα τα δημόσια αγαθά Τόσο οι αρνητικότατες για τον πολιτισμό στη χώρα μας εξελίξεις στο 2023, όσο και [...]

  • Δημοσιεύτηκε στις: 29 Ιουλίου 2023

    Ζητάμε από τις Διοικήσεις όλων των ΕΦΑ, αλλά και από όλους τους μόνιμους συναδέλφους μας, να σταθούν δίπλα μας στο αυτονόητο, κόντρα στις αφόρητες πιέσεις που θα μας ασκηθούν καταρχάς από το στρατόπεδο των εργολάβων.

  • Δημοσιεύτηκε στις: 18 Ιουλίου 2023

    Ως αρχαιολόγοι που εργαζόμαστε με συμβάσεις, έχουμε γνωρίσει σε όλο τους το μεγαλείο την ανεργία, την εργασιακή ομηρία, τις σκληρές [...]

  • Δημοσιεύτηκε στις: 18 Ιουλίου 2023

    Aιτήματα Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) για την εργασία μας στο Δημόσιο 1) Να αρθούν οι χρονικοί περιορισμοί στην εργασία μας. [...]