Συμμετοχή ΣΕΚΑ σε διαμαρτυρία ενάντια στην απόσπαση αρχαιοτήτων στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

 

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) αναπαράγοντας το κάλεσμα της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στηρίζει τη διαμαρτυρία που διοργανώνεται μπροστά στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα, 24/05, στις 12:00.

«ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΙ-ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΑ»
Σιωπηρή διαμαρτυρία στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης,

24-05-2021, 12 το μεσημέρι


Mετά τη δημοσιοποίηση ευρύτατα στον Τύπο σχετικής πληροφορίας για την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η «Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» διοργανώνει, τη Δευτέρα 24 Μαΐου 2021, την πρώτη από μια σειρά συμβολικών δράσεων. Η τελική ετυμηγορία διαμορφώθηκε με την οριακή πλειοψηφία 13-12 καταλήγοντας στην απόρριψη της Αίτησης Ακύρωσης που υπέβαλαν 7 φορείς κατά της Υπουργικής Απόφασης για την απόσπαση των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου και θεωρητικά ανοίγει τον δρόμο για την κατασκευή του Σταθμού Βενιζέλου με την μέθοδο της απόσπασης /απομάκρυνσης των αρχαιοτήτων. Με διαπιστωμένη αφενός την σπανιότητα και τη μοναδική σημασία του εκτεταμένου και σε άριστη κατάσταση διατήρησης ευρήματος του τμήματος της βυζαντινής πόλης σε 1500 τ.μ., -όπως αναδείχθηκε διεθνώς από επιφανείς επιστημονικούς κύκλους, φορείς και προσωπικότητες- και, αφετέρου, με την εύθραυστη πλειοψηφία κατά μία ψήφο, η αναγκαιότητα της κατά χώραν διατήρησης των αρχαιοτήτων του βυζαντινού σταυροδρομίου τίθεται σε διαφορετική τροχιά. Είναι εμφανές ότι δεν υπάρχει το ηθικό πλεονέκτημα και οι ευρύτερες συναινέσεις για ανάλογη πράξη καταστροφής.
Μέλη της Κίνησης Πολιτών τη Δευτέρα 24 Μαΐου 2021 θα προβούν σε συμβολική σιωπηρή στάση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης στις 12 το μεσημέρι.
Καλούμε όσες και όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν κρατώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο (μάσκα απαραίτητη, αποστάσεις δύο μέτρων), με μαύρα ρούχα.

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Τελευταίες ανακοινώσεις

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις