Πρωτομαγιά 2022

 

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) συμμετέχει αγωνιστικά στις κινητοποιήσεις για την Πρωτομαγιά 2022. Προασπιζόμαστε τα εργασιακά δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας, καταθέτουμε τη συμβολή μας στην ενότητα των εργαζομένων και όλων των καταπιεζόμενων κομματιών της ελληνικής κοινωνίας, κόντρα στις πολιτικές εκείνες που επιθυμούν την Πρωτομαγιά κάτι ανάμεσα σε ιστορικό μαυσωλείο και γιορτή των λουλουδιών, κάτι ανάμεσα σε ψοφοδεές μνημόσυνο και ευκαιρία για παραγοντισμούς, με αντικειμενικό αποτέλεσμα την καλλιέργεια της απογοήτευσης στις τάξεις των εργαζομένων.

Στη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά, για τους εργαζόμενους της χώρας μας εγείρεται με ιδιαίτερη επιτακτικότητα το καθήκον της πάλης ενάντια στον πόλεμο, για να σταματήσουν η εισβολή της Ρωσίας και οι επεμβάσεις των ΗΠΑ – ΕΕ στην Ουκρανία, για να πάψει κάθε εμπλοκή της Ελλάδας στα φιλοπόλεμα σχέδια των ΗΠΑ και ΕΕ, για να φύγουν οι βάσεις και το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα.

Στη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά, ο κόσμος της δουλειάς, αντιμέτωπος με πρωτοφανή αρνητικά ρεκόρ των τελευταίων 40 ετών, με εκτοξευμένο πληθωρισμό και ακρίβεια, με ιλιγγιώδεις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που πυροδοτούν εξωφρενικές καθημερινές ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής, στις μεταφορές και στα ενοίκια, με λογαριασμούς ρεύματος που σταδιακά μετατρέπουν όλους τους καταναλωτές σε χρεοφειλέτες, πρέπει να βάλει φραγμό στις αντιλαϊκές πολιτικές της φτώχειας και της εξαθλίωσης, με την οργάνωση, την πεποίθηση, τους συντονισμένους αγώνες του.

Στη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά, οι εργαζόμενοι πρέπει να σταθούν ενωμένοι, πρέπει να αντιμετωπίσουν το ισχυρότατο αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό πλήγμα που ακούει στο όνομα «Νόμος Χατζηδάκη», ο οποίος ήρθε για να σαρώσει κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα όπως το 8ωρο, η Κυριακάτικη Αργία, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, το δικαίωμα στην απεργία, το ίδιο το δικαίωμα στο συνέρχεσθαι και στη συγκρότηση και ύπαρξη σωματείων και φορέων συλλογικής δράσης. Μόνο με τους αγώνες υπερασπιζόμαστε πραγματικά τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας!

 

Ως αρχαιολόγοι που εργαζόμαστε με συμβάσεις, έχουμε γνωρίσει σε όλο τους το μεγαλείο την ανεργία, την εργασιακή ομηρία, τις σκληρές συνθήκες εργασίας που επιδεινώνονται από τον γραφειοκρατικό παραλογισμό του δημοσίου και την αυθαιρεσία των ιδιωτών εργοδοτών. Χέρι χέρι βαδίζουν η υπόσκαψη από την πλευρά της επίσημης πολιτείας των εργασιακών μας δικαιωμάτων και της επιστημονικής μας ταυτότητας, με την εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού και την παράδοσή του, κομμάτι κομμάτι, στον ιδιωτικό τομέα.

Ως Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι η μόνιμη και σταθερή εργασία είναι δικαίωμά μας, όχι παραχώρηση! Διεκδικούμε:

 • Άμεσα μαζικές προσλήψεις αρχαιολόγων!
 • Κατάργηση των απαράδεκτων αντεργατικών χρονικών περιορισμών στην εργασία μας (συνολική διάρκεια 60 μηνών για την εργασία μας στο δημόσιο, όριο 84 μηνών στον υπολογισμό της προϋπηρεσίας μας)!
 • Κατάργηση των προαπαιτουμένων της ξένης γλώσσας και της γνώσης χειρισμού Η/Υ που αφαιρούν το δικαίωμα συμμετοχής μας στις προκηρύξεις του δημοσίου!
 • Να μοριοδοτηθεί το σύνολο της προϋπηρεσίας μας, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα! Να προσμετράται σε κάθε περίπτωση στη μισθολογική εξέλιξη των αρχαιολόγων ο μεταπτυχιακός τίτλος τους (μεταπτυχιακό ή διδακτορικό)! Όχι στην κατάτμηση της εμπειρίας μας και στην υπό προϋποθέσεις προσμέτρησή της!
 • Να σταματήσουν επιτέλους οι αυθαίρετες απαιτήσεις εξειδίκευσης στις προκηρύξεις, οι οποίες διαιρούν την ενιαία ειδικότητά μας «ΠΕ Αρχαιολόγος», μαζί με τα εργασιακά μας δικαιώματα! Μοναδικό προαπαιτούμενο για την εργασία, ο τίτλος σπουδών μας!
 • Ένταξη του κλάδου των αρχαιολόγων στις ειδικότητες στις οποίες χορηγείται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας!
 • Ίσα δικαιώματα, καμία διάκριση ανάμεσα σε ΙΔΟΧ, ΙΔΑΧ, μονίμους αρχαιολόγους!
 • Όχι στην υποβάθμιση της επιστημονικής μας ταυτότητας! Μετά το πέρας της ανασκαφής, να δίνεται ο απαραίτητος χρόνος για σύνταξη αρχαιολογικών ημερολογίων, καταλόγων, ευρετηρίων ευρημάτων, κλπ. Ανεμπόδιστο δικαίωμα σε δημοσιεύσεις για ευρήματα των δικών μας ανασκαφικών/εκσκαφικών επιτηρήσεων!
 • Κανένα σκάμμα, κανένα δίκτυο, καμία εκσκαφή, χωρίς αρχαιολογική επίβλεψη!
 • Ανεξαίρετη εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης του ΣΕΚΑ στα δημόσια έργα που εκτελούνται από εταιρείες μέλη του ΣΑΤΕ. Καταγγέλλουμε την εταιρεία ΑΚΤΩΡ, τη μόνη εταιρεία σε επίπεδο επικράτειας που δεν υλοποιεί τον νόμο και την υποχρέωσή της απέναντι στον ΣΕΚΑ και στη νέα ΣΣΕ, συγκεκριμένα στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης.
 • Διεκδικούμε την επέκταση της σύμβασής μας σε όλα τα δημόσια έργα, και ζητάμε από την εταιρεία ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ να υιοθετήσει τη ΣΣΕ του ΣΕΚΑ ως πλαίσιο εργασίας και αμοιβής των συμβασιούχων αρχαιολόγων στο έργο της κατασκευής της Γραμμής 4 στο Μετρό της Αθήνας. Αντιδρούμε στη δημιουργία αρχαιολόγων πολλών ταχυτήτων.
 • Απαιτούμε την απόσυρση του φακελωματικού μητρώου ΓΕΜΗΣΟΕ και καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργαζόμενους στη συνολική απόρριψη του εργατοκτόνου νόμου Χατζηδάκη, ο οποίος καταπατά κεκτημένα δικαιώματα αιώνα, όπως η 8ωρη εργασία, ενώ επιχειρεί να βάλει τέλος σε κάθε συνδικαλιστική δραστηριότητα, να καταργήσει πρακτικώς τα σωματεία, τις συλλογικές συμβάσεις, τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

 

Η μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση της Πρωτομαγιάς έχει μεγάλη σημασία για την πάλη της εργατικής τάξης ενάντια στην πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας και του ποδοπατήματος των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου.

Τιμώντας ζωντανά και αγωνιστικά εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους υπηρετώντας τις διεκδικήσεις και ελευθερίες των εργαζομένων, γνωρίζουμε πως η θυσία τους δικαιώνεται στους αγώνες του σήμερα, στις μικρές και μεγαλύτερες μάχες για ψωμί, δουλειά, δημοκρατία, ειρήνη. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στις κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις τιμής της 1ης Μάη.

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Τελευταίες ανακοινώσεις

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις