Πέμπτη, 6 Μαΐου, 24ωρη πανελλαδική απεργία ΣΕΚΑ

Με αγώνες να τιμήσουμε την εργατική Πρωτομαγιά!

 

Προσυγκεντρώσεις για την κινητοποίηση της 6ης Μάη:

Αθήνα: Πλατεία Κλαυθμώνος, 12:00

Θεσσαλονίκη: Καμάρα, 10:30

 

Πέρυσι, απαγόρευσαν τις εκδηλώσεις τιμής για την Πρωτομαγιά. Φέτος, επιχειρούν να διαιρέσουν τους εργαζόμενους και τη δυναμική μιας ενιαίας κινητοποίησης.

Ως Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων καλούμε όλους τους συναδέλφους, καλούμε όλο τον λαό, να θυμηθούμε ότι οι μικρές και μεγαλύτερες εργατικές και κοινωνικές νίκες έχουν επιτευχθεί με τους αγώνες, και όχι με την αέναη άπραγη «υπομονή» και τις στωικές «πλάτες» των εργαζομένων, τις οποίες ετοιμάζεται ξανά να ζητήσει το διεθνές και εγχώριο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Μάλιστα η φετινή Πρωτομαγιά νοηματοδοτείται διπλά, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζει έναν εκτρωματικό αντεργατικό – αντισυνδικαλιστικό νόμο, με τον οποίο επιτίθεται σε κατακτήσεις κυριολεκτικώς ένος αιώνα: χτυπάει το 8ωρο, την 5θήμερη εργασία, την κυριακάτικη αργία, το δικαίωμα στην απεργία.

Απαιτούμε:

 • Καμία σκέψη για καταπάτηση του 8ώρου και του 5θημέρου! Όχι στην περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας μας, όχι στις ατομικές συμβάσεις εργασίας! Να προστατευτεί η Κυριακάτικη αργία!
 • Όχι στο φακέλωμα των σωματείων, όχι στον κυβερνητικό έλεγχο του συνδικαλισμού! Συνελεύσεις και αποφάσεις απεργιών στα χέρια των συνδικάτων, όχι του υπουργείου Εργασίας!
 • Να σταματήσει η εγκληματική κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας! Φτάνει πια με το αφήγημα της ατομικής ευθύνης! Ενίσχυση τώρα του Δημόσιου συστήματος Υγείας: ΜΕΘ, και όχι ΜΑΤ, ιατρούς και όχι μονάδες καταστολής!

Ως αρχαιολόγοι που εργαζόμαστε με συμβάσεις, έχουμε γνωρίσει σε όλο τους το μεγαλείο την ανεργία, την εργασιακή ομηρία, τις σκληρές συνθήκες εργασίας που επιδεινώνονται από τον γραφειοκρατικό παραλογισμό του δημοσίου και την αυθαιρεσία των ιδιωτών εργοδοτών. Χέρι χέρι βαδίζουν η υπόσκαψη από την πλευρά της επίσημης πολιτείας των εργασιακών μας δικαιωμάτων και της επιστημονικής μας ταυτότητας, με την εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού και την παράδοσή του, κομμάτι κομμάτι, στον ιδιωτικό τομέα.

Ως Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι η μόνιμη και σταθερή εργασία είναι δικαίωμά μας, όχι παραχώρηση! Διεκδικούμε:

 

 • Άμεσα μαζικές προσλήψεις αρχαιολόγων!
 • Κατάργηση των απαράδεκτων αντεργατικών χρονικών περιορισμών στην εργασία μας (συνολική διάρκεια 60 μηνών για την εργασία μας στο δημόσιο, όριο 84 μηνών στον υπολογισμό της προϋπηρεσίας μας)!
 • Κατάργηση των προαπαιτουμένων της ξένης γλώσσας και της γνώσης χειρισμού Η/Υ που αφαιρούν το δικαίωμα συμμετοχής μας στις προκηρύξεις!
 • Να μοριοδοτηθεί το σύνολο της προϋπηρεσίας μας, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα! Να προσμετράται σε κάθε περίπτωση στη μισθολογική εξέλιξη των αρχαιολόγων ο μεταπτυχιακός τίτλος τους (μεταπτυχιακό ή διδακτορικό)! Όχι στην κατάτμηση της εμπειρίας μας και στην υπό προϋποθέσεις προσμέτρησή της!
 • Να σταματήσουν επιτέλους οι αυθαίρετες απαιτήσεις εξειδίκευσης στις προκηρύξεις, οι οποίες διαιρούν την ενιαία ειδικότητά μας «ΠΕ Αρχαιολόγος», μαζί με τα εργασιακά μας δικαιώματα! Μοναδικό προαπαιτούμενο για την εργασία, ο τίτλος σπουδών μας!
 • Ένταξη του κλάδου των αρχαιολόγων στις ειδικότητες στις οποίες χορηγείται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας!
 • Ίσα δικαιώματα, καμία διάκριση ανάμεσα σε ΙΔΟΧ, ΙΔΑΧ, μονίμους αρχαιολόγους!
 • Όχι στην υποβάθμιση της επιστημονικής μας ταυτότητας! Μετά το πέρας της ανασκαφής, να δίνεται ο απαραίτητος χρόνος για σύνταξη αρχαιολογικών ημερολογίων, καταλόγων, ευρετηρίων ευρημάτων, κλπ. Ανεμπόδιστο δικαίωμα σε δημοσιεύσεις για ευρήματα των δικών μας ανασκαφικών/εκσκαφικών επιτηρήσεων!
 • Άμεσα επανυπογραφή ΣΣΕ με αξιοπρεπείς όρους για τους εργαζόμενους αρχαιολόγους σε εργολάβους και κατασκευαστικές εταιρείες!
 • Κανένα σκάμμα, κανένα δίκτυο, καμία εκσκαφή, χωρίς αρχαιολογική επίβλεψη!

 

Η συσπείρωση στον ΣΕΚΑ, η υποστήριξη των συλλογικών μας αποφάσεων και ενεργειών, η προάσπιση των κεκτημένων του κλάδου και οι διεκδικήσεις για τη διεύρυνσή τους, ο αγώνας μας στο πλευρό των κομματιών της κοινωνίας που εξακολουθούν να αντιστέκονται, αυτή είναι η μεγαλύτερη δική μας συμβολή στην επέτειο της εργατικής Πρωτομαγιάς!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους στις κινητοποιήσεις μνήμης και τιμής που θα διοργανωθούν σε όλη τη χώρα στις 06/05 για την επέτειο της Πρωτομαγιάς.

 

Προσυγκεντρώσεις για την κινητοποίηση της 6ης Μάη:

Αθήνα: Πλατεία Κλαυθμώνος, 12:00

Θεσσαλονίκη: Καμάρα, 10:30

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Τελευταίες ανακοινώσεις

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις