Ο τόπος, και η ιστορία του τόπου
δεν αντέχουν πολλές ακόμη τέτοιες «αναπλάσεις»
Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) ενημερώθηκε από τη σχετική αρθρογραφία που ήδη διακινείται πλατιά στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την πρόσφατα δημοσιοποιημένη τεχνική περιγραφή του έργου «Προμελέτη για την Βιοκλιματική Ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου της Ακτής Θεμιστοκλέους Δήμου Πειραιά».
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η ανάδειξη των τειχών του Πειραιά και η «βιοκλιματική ανάπλαση» επιτυγχάνεται με
- σύστημα φωτιστικών σωμάτων (…) Οι φωτιστικοί προβολείς θα τοποθετούνται ανά διαστήματα περίπου 6μ. και θα είναι πακτωμένοι στο έδαφος.
- δημιουργία παραθαλάσσιας διαδρομής (…) Το πλάτος της προτείνεται να είναι 2μ. και το υλικό κατασκευής του με γραδελάδα ήτοι ανοξείδωτο χάλυβα 306.
Βιοκλιματική ανάπλαση που έχει στηθεί πάνω σε πληροφορίες τύπου Wikipedia (εκπέμποντας πέρα από ανακρίβειες, προχειρότητα και βιασύνη), που στρώνει τόνους μετάλλου πάνω στα βράχια της Πειραϊκής και για ένα συνολικό μήκος 2,5 χιλιομέτρων (εισαγάγοντας ξένα προς το συγκεκριμένο τοπίο και προς τα αρχαία τείχη υλικά, και προσβάλλοντας αισθητικώς αμφότερα), που προϋποθέτει την κοπή πολλών αιωνόβιων δέντρων για να διαμορφωθεί ποδηλατόδρομος χωρίς καν να έχει εκπονηθεί φυτοτεχνική έκθεση (έστω για τα προσχήματα), μας θυμίζει τον «εκσυγχρονισμό» που γνώρισε η Ακρόπολη των Αθηνών δια της τσιμεντοκάλυψης του ιερού βράχου, αλλά και την ανάδειξη του σύγχρονου κέντρου της Αθήνας δια των ψευδοπιπεριών που είχαν τιμές φοίνικα, εντός των ορθογώνιων γλαστρών – σαρκοφάγων, του Μεγάλου Περιπάτου. Τα πιο πρόχειρα κομμάτια της τεχνικής μελέτης ανάπλασης της Πειραϊκής, μας θύμισαν τις τεχνικές μελέτες ανάπλασης του Λόφου Στρέφη.
Θεωρούμε ότι ο τόπος, και η ιστορία του τόπου, δεν αντέχει πολλές ακόμη τέτοιες «αναπλάσεις».
Διεκδικούμε την προστασία και ανάδειξη του φυσικού τοπίου, αλλά και των αρχαίων μνημείων, που αποτελούν κληρονομιά όλου του ελληνικού λαού. Δεν θεωρούμε ότι με το άπλωμα εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων μεταλλικής σχάρας δίπλα στα αρχαία τείχη του Πειραιά υπηρετείται είτε η αρχαία ιστορία είτε η σύγχρονη ζωή της τοπικής κοινωνίας.
Καλούμε την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων να προστατεύσει με τις ενέργειές της την πολύπαθη, όσο και πολύτιμη, περιοχή της Πειραϊκής.
Απαιτούμε μνημεία προσβάσιμα από όλον το λαό, όχι αγοραία θεάματα και σκηνικά που προορίζονται αποκλειστικά για τους τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων.
Τελευταίες ανακοινώσεις
Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις
Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) καλεί τα μέλη του στη συγκέντρωση και πορεία που θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το απόγευμα [...]
Παρακαλούμε όποιος συνάδελφος προτίθεται να ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη για την κινητοποίηση, και επιθυμεί να κάνει χρήση της δυνατότητας αυτής, να ενημερώσει με mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Συλλόγου (sekarchaeologists@gmail.com) το αργότερο μέχρι το μεσημέρι (12:00) της Τετάρτης, 4 Σεπτεμβρίου.
Η «απόσταση» της Μυκόνου με τα υπόλοιπα νησιά, αλλά και την ηπειρωτική χώρα, ολοένα και μικραίνει. Το μεσημέρι της Τρίτης, [...]
Το 2018 στο Οργανόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού καταγράφονται 1.084 μόνιμοι και ΙΔΑΧ αρχαιολόγοι. Το 2023 ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί [...]