ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ «ΙΤΖΕΔΙΝ» – ΤΟΠΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

Το τελευταίο διάστημα και ειδικά τον τελευταίο μήνα έχει απασχολήσει την επικαιρότητα η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το φρούριο «Ιτζεδίν» που δεσπόζει στον κόλπο της Σούδας στα Χανιά.

Πρόκειται για έναν ιστορικό τόπο μαρτυρίου που δεν πρέπει να χαθεί. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι την ίδρυσή του επι τουρκοκρατίας το 1875 για αμυντικούς λόγους διαδέχτηκε η λειτουργία του ως φυλακή και εξορία μέχρι και το 1971 οπότε και έκλεισε. Σε αυτόν φυλακίστηκαν πολλοί κομμουνιστές, αντιφρονούντες των δικτατοριών (Παγκάλου, Μεταξά, Χούντα Συνταγματαρχών κλπ.), θύματα του «Ιδιώνυμου» του Ελ. Βενιζέλου, αλλά και ποινικοί κρατούμενοι. Μέσα στο «Ιτζεδίν» μάλιστα με την μορφωτική – πολιτιστική δραστηριότητα που ανέπτυξαν οι πολιτικοί κρατούμενοι πολλοί ποινικοί έμαθαν να γράφουν και να διαβάζουν, ήρθαν σε επαφή με τις προοδευτικές σοσιαλιστικές – κομμουνιστικές ιδέες, την τέχνη του θεάτρου, της ποίησης αλλά και με αθλητικές και άλλες δραστηριότητες. Δεν είναι τυχαίο ότι στον χώρο αυτό έχουν γυριστεί σκηνές από αριστουργήματα του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου (όπως «Μέρες του 36», «Πέτρινα Χρόνια», «Το Τελευταίο Σημείωμα»).

Αν και το φρούριο «Ιτζεδίν» είναι κηρυγμένος χώρος ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1986 στην πραγματικότητα δεν έχει συντηρηθεί ποτέ με αποτέλεσμα η κατάσταση του να είναι τραγική. Σήμερα ανήκει στην Εταιρεία Ελληνικών Ακινήτων (ΕΤΑΔ Α.Ε.) έτοιμο να εκχωρηθεί προς «εκμετάλλευση». Άραγε εκμετάλλευση από ποιον και για ποιον; 

Θεωρούμε ότι το μνημείο αυτό πρέπει άμεσα να φύγει από την ΕΤΑΔ ΑΕ. Με ευθύνη του ΥΠΠΟΑ και όλων των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων να αποκατασταθεί ΑΜΕΣΑ -πριν καταρρεύσει πλήρως- ώστε να αποτελέσει χώρο μνήμης, γνώσης και πολιτισμού που θα αποδοθεί στο λαό των Χανίων αλλά και όλης της Κρήτης και της Ελλάδας. Ειδικά για τις γενιές που δεν γνωρίζουν την ιστορία του τόπου μας και επιβάλλεται να την γνωρίσουν.

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις