Να μην παραδώσουν οι ΕΦΑ το κλειδί των προσλήψεων στον ΤΑΡ

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) έχει παρακολουθήσει με ενδιαφέρον την Κοινοπραξία J&P ΑΒΑΞ να επιχειρεί να γίνει ο απόλυτος ρυθμιστής των προσλήψεων και των απολύσεων προσωπικού της αρχαιολογίας στο έργο του διαδριατικού αγωγού, παρακάμπτοντας την αρχαιολογική νομοθεσία αλλά και τα μνημόνια συνεργασίας που υπέγραψε τις εφορείες αρχαιοτήτων. Χαιρετίζουμε τις πρόσφατες ενέργειες της Εφορείας Καστοριάς, η οποία στάθηκε στο ύψος της αποστολής της, θυμίζοντας στους μεγαλοκατασκευαστές ότι η αρχαιολογική έρευνα, η ανασκαφή, οι αρχαιότητες, οι εργαζόμενοι, δεν θα γίνουν παιχνίδι στις ορέξεις της Κ/Ξ, δεν θα γίνουν τσιφλίκι του ΤΑΡ. Σημειώνουμε ότι ο ΣΕΚΑ, με απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης της 06-05-2018, διέγραψε από τη λίστα των μελών του τον Κ. Θεοδωρίδη, συντονιστή αρχαιολόγο στο έργο του ΤΑΡ, θεωρώντας ότι οι ενέργειές του αντιτίθενται στις αρχές και τους σκοπούς τού Συλλόγου.


Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων παρακολουθεί σήμερα την Κ/Ξ να ετοιμάζεται να ξεκινήσει εργασίες στην περιοχή των Φιλίππων, χωρίς να έχει ακόμη εκδοθεί η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο προσέφυγαν κάτοικοι των δήμων Καβάλας (προερχόμενοι κυρίως από τον πρώην δήμο Φιλίππων), Σερρών, Εμμανουήλ Παπά και Δοξάτου, καθώς και ο Αγροτικός Σύλλογος Ν. Καβάλας, διεκδικώντας την αλλαγή της σχεδιασμένης όδευσης του αγωγού. Επιχειρώντας να καλοπιάσει τους κατοίκους, η Κ/Ξ προσφέρει τώρα σαν αντάλλαγμα τη χρηματοδότηση έργου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ύδρευσης, λειψυδρίας και πλημμυρών στην περιοχή Καβάλας-Φιλίππων. Η Κ/Ξ είχε στον πλευρό της ως, «συντονιστή» στις συσκέψεις με τοπικούς φορείς, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, ο οποίος λειτούργησε σαν άλλος εκπρόσωπος των συμφερόντων του ΤΑΡ.


Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων θεωρεί ότι όλοι οι  αρχαιολόγοι μπορούν και πρέπει από κοινού να αντιταχθούν στις πιέσεις των μεγάλων εταιρειών, να δώσουν κοινό αγώνα προάσπισης των αρχαίων μνημείων αλλά και των σύγχρονων εργαζομένων στον Πολιτισμό.

Για το λόγο αυτό θεωρούμε πρώτα και κύρια -και αποτελεί ένα από τα πάγια αιτήματα του Συλλόγου- ότι είτε πρόκειται για μικρό είτε για μεγάλο έργο οι εργασίες προστασίας, ανάδειξης, μελέτης της πολιτιστικής κληρονομιάς, πρέπει να υλοποιούνται άμεσα και αποκλειστικά από το ΥΠΠΟΑ και τις κατά τόπους ΕΦΑ. Συνεπώς, θεωρούμε ότι οι προσλήψεις του έκτακτου προσωπικού, που υλοποιεί τις παραπάνω εργασίες, είτε πρόκειται για μικρό είτε για μεγάλο έργο πρέπει να πραγματοποιούνται αποκλειστικά από τις κατά τόπους ΕΦΑ.

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις