ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΟΧΙ στον περιορισμό της ελεύθερης πρόσβασης σε χώρους Πολιτισμού!

Ενημέρωση από την κινητοποίηση της Τρίτης 15/10 έξω από το ΥΠΠΟΑ

 

 

Το απόγευμα της Τρίτης, 15 Οκτωβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κεντρικό κτήριο του ΥΠΠΟΑ στην Αθήνα, με συμμετοχή συναδέλφων από πολλούς συλλόγους, ενώσεις και συλλογικότητες, μεταξύ των οποίων οι: Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, Σωματείο Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών, Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού, Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, ΕΛΜΕ Αθήνας, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, και άλλων Σχολών της Αθήνας.

Εξαμελής επιτροπή συναντήθηκε με τον Γ.Γ. του ΥΠΠΟΑ κ. Διδασκάλου, καταθέτοντας τα συγκεντρωμένα σχετικά ψηφίσματα Συλλόγων και Σωματείων, καθώς και κατάλογο με τις 1.200 υπογραφές που συλλέχθηκαν ψηφιακά μέσα σε τρεις μόλις ημέρες. Σημειώνουμε ότι μία ημέρα μετά την κινητοποίηση οι υπογραφές έχουν ξεπεράσει τις 1.500, ενώ νέα ψηφίσματα συνεχώς προστίθενται. Επιθυμούμε να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε την προσπάθεια αυτή μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2019, ημερομηνία κατά την οποία ενεργοποιούνται οι περιορισμοί στην ελεύθερη πρόσβαση σε χώρους Πολιτισμού σε βάρος πολλών ειδικοτήτων στον χώρο του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης, που θεσπίστηκαν λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, την 1η Ιουλίου 2019 (ΦΕΚ 2666/1.7.2019) από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Στην συζήτηση με τον Γ.Γ. του ΥΠΠΟΑ, εκ μέρους της επιτροπής μεταφέρθηκε η απαίτηση για την αναίρεση των δρομολογημένων περιορισμών στην ελεύθερη πρόσβαση, και μάλιστα ως βήμα στην κατεύθυνση της εξασφάλισης της ελεύθερης πρόσβασης σε χώρους Πολιτισμού για όλους τους πολίτες της χώρας. Εκτέθηκε η ουσία του προβλήματος, ενώ έγινε η προσπάθεια να κρατηθεί ο διάλογος μακριά από ένα νομικίστικο ή οικονομίστικο πλαίσιο.

Χωρίς να δεσμευτεί για το παραμικρό, η στάση του Γενικού Γραμματέα ήταν να φέρει στη συζήτηση δημοσιονομικές παραμέτρους οι οποίες δεν επιτρέπουν την πλήρη υλοποίηση του αιτήματος, ή επιτρέπουν μικρό περιθώριο (αδιευκρίνιστο κι αυτό) κινήσεων στο ΥΠΠΟΑ.

Θεωρούμε ότι σημαντική επιτυχία της κινητοποίησης στέκεται το γεγονός ότι μια σειρά συλλόγων και σωματείων βρέθηκαν μαζί σε μια κοινή προσπάθεια, διεκδικώντας αυτό που σωστά ονομάζουν δικαίωμά τους, και δικαίωμα όλου του λαού. Ο Πολιτισμός και η Παιδεία δεν μπορούν να μπαίνουν σε ζυγαριές δημοσιονομικού κόστους, και δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με κριτήρια οικονομικής «ανταποδοτικότητας».

Συνεχίζουμε αγωνιστικά στον δρόμο που χαράξαμε: της συμπόρευσης, της επιχειρηματολογημένης ανάδειξης του προβλήματος, της συλλογικής διεκδίκησης, μέχρι την πλήρη άρση, χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους, των δρομολογημένων περιορισμών στην ελεύθερη πρόσβασή μας σε χώρους Πολιτισμού.

Εκ μέρους της επιτροπής που συναντήθηκε με τον Γ.Γ. του ΥΠΠΟΑ,

  •  Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων,

Δημήτρης Κουφοβασίλης, sekarchaeologists@gmail.com

  •  Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων,

Ζωή Χατζή, enosieem@gmail.com

  •  Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης,

Νέλλη Κολυβοδιάκου, s_saet@yahoo.gr

  •  Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών,

Τάσος Σταυρόπουλος, syntaxekpedeftikoi@gmail.com

  •  Μεταπτυχιακοί Φοιτητές Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ,

Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, Kon.loukop@gmail.com

  •  Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ,

Μιχαήλ Ζερβός, ektaktoiyppo@gmail.com

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις