Καταγγέλλουμε τον εργασιακό μεσαίωνα στο Μετρό Θεσσαλονίκης!

30/7/2017

Συνεχίζεται η εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία από την Αττικό Μετρό και τον ΑΚΤΩΡ με τη συμμετοχή-συνενοχή του ΥΠΠΟ και της Κυβέρνησης.

Εδώ και έναν χρόνο οι συνάδελφοι αρχαιολόγοι βρίσκονται σε μία διαρκή ομηρία. Έχει καταστρατηγηθεί κάθε έννοια σταθερού εργάσιμου χρόνου και γίνεται πλήρης διευθέτηση του χρόνου εργασίας σύμφωνα με τις ανάγκες του εργοδότη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι σε πολλές συμβάσεις δεν αναγράφεται η χρονική τους διάρκεια (εάν είναι αορίστου ή ορισμένου χρόνου) αλλά λήγουν όταν φτάσει σε συγκεκριμένο βάθος η ανασκαφή ή όταν τελειώσει ο ανασκαφικός τομέας στον οποίον εκτελούνται εργασίες, δηλαδή αντιμετωπίζονται σαν συμβάσεις έργου!

Επίσης, ο εργοδότης καλεί τους εργαζόμενους να μην πάνε για δουλειά όταν, για λόγους τεχνικούς (στηρίξεις, διαμορφώσεις κλπ.) ή γραφειοκρατικούς (αποφάσεις Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου κλπ.) πρέπει να σταματήσουν οι ανασκαφικές εργασίες. Στο διάστημα αυτό δεν τους πληρώνει, και δεν είναι σίγουρο πολλές φορές πότε θα ξαναξεκινήσουν να εργάζονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι συνάδελφοι που εργάζονται στον Σταθμό της Αγίας Σοφίας, που βρίσκονται σε αναστολή εργασιών από τα τέλη Μαρτίου, με κάποιους να έχουν δουλέψει όλο αυτό το διάστημα περίπου έναν μήνα, κάποιους μιάμιση μέρα (!) και κάποιους καθόλου! Μάλιστα, ανάμεσα σε αυτούς είναι και οι εργαζόμενοι που εκτέθηκαν στον υδράργυρο που βρέθηκε σε ανασκαφή.

Σε αυτά πρέπει να προστεθεί η συστηματική τρομοκρατία και οι απειλές για απολύσεις σε όποιον προσπαθεί να διεκδικήσει τα δικαιώματά του, ενώ δεν πέρασε πολύς καιρός από τις άδικες και παράνομες απολύσεις των δύο συναδέλφων μας στον Σταθμό Σιντριβάνι, τις οποίες οι εργαζόμενοι αντιπάλεψαν μαζί με το Σωματείο μας και είχαμε θετική εξέλιξη (καταβολή αποζημιώσεων και δέσμευση για επαναπρόσληψη).

Όλα τα παραπάνω είναι σε πλήρη γνώση του ΥΠΠΟΑ και της Κυβέρνησης και δείχνουν πώς εννοούν την ανάπτυξη ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: ανάπτυξη για τα κέρδη του κεφαλαίου και των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων – ανασφάλεια, φτώχεια, ανεργία, τρομοκρατία για τους εργαζόμενους. Φαίνεται λοιπόν και οι σκοποί που εξυπηρετούνται από το νέο Συμβούλιο Εργασίας για το Μετρό, που με τυμπανοκρουσίες ανακοινώθηκε.

Για την κατάσταση αυτή ευθύνη έχουν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που ψήφισαν αλλά στηρίζουν και σήμερα όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο των εργοδοτών, το οποίο η σημερινή κυβέρνηση διατηρεί και εμπλουτίζει. Δεν μας ξεγελάει ο ψευτοκαβγάς τους. Δεν αφορά στις ανάγκες μας αλλά στην καρέκλα και την εξυπηρέτηση διαφορετικών τμημάτων του κεφαλαίου.

Σε αυτή την κατάσταση έρχεται να προστεθεί και η φημολογία για απολύσεις τη Δευτέρα 31/7/2017 αρκετών εργαζομένων. Ειδικότερα, για τους εργαζόμενους στις αρχαιολογικές αποθήκες του έργου στο Καλοχώρι, των οποίων η σύμβαση λήγει και πρέπει να ανανεωθεί αφού υπάρχει φυσικό αντικείμενο, η «αιτία» μη ανανέωσης που φημολογείται, είναι να μη γίνει η σύμβασή τους αορίστου χρόνου, επειδή έχουν ήδη προηγηθεί 3 ανανεώσεις. Ομολογεί δηλαδή η εργοδοσία ότι τους απολύει για να τους ξαναπροσλάβει σε 45 ημέρες, ώστε να μην έχουν εργασιακά δικαιώματα! Και όλα αυτά με τη γνώση και τη κάλυψη του ΥΠΠΟΑ! Παράλληλα, φημολογείται απόλυση και για εργαζόμενους που είναι σε αναστολή εργασιών εδώ και καιρό. Αντί να τους καλέσουν για δουλειά μετά από τόσο καιρό ομηρίας, θα τους απολύσουν.

Και φτάνουμε να μιλάμε για φημολογίες, διότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από τον εργοδότη. Μόνο προφορικές -και αυτές αποσπασματικές- πληροφορίες.

Πρέπει να αντιπαλέψουμε την κατάσταση!

Να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας!

Συνάδελφοι,

Τη Δευτέρα 31 Ιουλίου, στη 1 μμ., αντιπροσωπεία του Δ.Σ. και της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Β. Ελλάδας του Σ.ΕΚ.Α. θα προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας στην εταιρεία. Θα ζητήσουμε επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις και θα θέσουμε τις απαιτήσεις μας:

  • Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις που λήγουν στις 31/7/2017.
  • Να γίνουν όλες οι συμβάσεις αορίστου χρόνου.
  • Να σταματήσει η ομηρία των εργαζομένων που είναι σε αναστολή εργασιών.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους που μπορούν, να παραστούν σε συγκέντρωση την ίδια ώρα μπροστά στα γραφεία της εταιρείας.

Καλούμε τους συναδέλφους να μην υπογράψουν κανένα χαρτί απόλυσης ή άλλο χωρίς την παρουσία του Σ.ΕΚ.Α. Όποιος ειδοποιηθεί αύριο ή τις επόμενες μέρες για απόλυση ή κάποια αλλαγή στην εργασία του, να επικοινωνήσει άμεσα με τον Σύλλογο.

Κανείς μόνος του!

Συνάδελφοι,

Δεν αποδεχόμαστε την κατάσταση. Ανασκουμπωνόμαστε και με αποφασιστικότητα, επιμονή και οργάνωση διεκδικούμε τα δικαιώματά μας.

Για την άμεση οργάνωσή μας και τη συζήτηση των εξελίξεων προχωράμε σε Συνέλευση των εργαζομένων του έργου την Τετάρτη, στη 1 μμ., στον Σταθμό Αγίας Σοφίας. Για την συμμετοχή όλων των συναδέλφων στην Συνέλευση, ο Σ.ΕΚ.Α θα προκηρύξει 3ωρη στάση εργασίας για το έργο (12:30-15:30).

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις