Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει

 

Η κινητοποίηση του ΣΕΚΑ της 12ης Οκτωβρίου

Την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη κινητοποίηση-διαμαρτυρία του ΣΕΚΑ έξω από τα γραφεία του ΥΠΠΟΑ με αφορμή το ζήτημα της ΔΕΑΜ.

Συνάδελφοι έκτακτοι αρχαιολόγοι μοίρασαν την ανακοίνωση του ΣΕΚΑ έξω από το Υπουργείο, ενώ σύντομη ανταπόκριση της κινητοποίησης δόθηκε από μέλος του ΔΣ σε τηλεοπτικό σταθμό σε μια γενική προσπάθεια να κοινοποιηθεί όσο πιο πλατιά η υπόθεση της ψηφιοποίησης και οι προθέσεις του υπουργείου.

Αντιπροσωπεία μας μαζί με εκπροσώπους αλληλέγγυων σωματείων και ομοσπονδιών (από τον Ενιαίο Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής-Στερεάς και Νήσων, την Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΥΠΠΟ και το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού του ΥΠΠΟ), καθώς και βουλευτή του ΚΚΕ μπόρεσαν να συναντήσουν για λίγα λεπτά τον υπουργό κο Μπαλτά και εξέθεσαν τις απόψεις του Συλλόγου κυρίως πάνω στα προβλήματα που ανακύπτουν από τη β΄ φάση της ψηφιοποίησης.

Από την αντιπροσωπεία του ΣΕΚΑ εκφράστηκε σαφώς το μήνυμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του πολιτισμού, ενάντια στην παράδοση των έργων σε ιδιωτικές εταιρείες και αναδόχους, ενάντια στην υποβάθμιση -έως ευτελισμό- των όρων εργασίας των αρχαιολόγων στην ψηφιοποίηση.

Ο κος Μπαλτάς δήλωσε ότι δεν γνωρίζει το θέμα και ότι θα υποχρεωθεί, μετά τη συνάντησή μας αυτή, να το μελετήσει, χωρίς ωστόσο να δεσμεύεται για κάτι περισσότερο. Στο ερώτημα γιατί το έργο δεν προχωρά με αυτεπιστασία, ο υπουργός απάντησε ότι το δημόσιο δεν έχει λεφτά. Ο υπουργός βέβαια δεν ξεκαθάρισε πού βρέθηκαν τα υπέρογκα ποσά που θα δώσουν μέσω του προγράμματος της ψηφιοποίησης στις ιδιωτικές εταιρείες.

Υπάρχει μία πολιτική εκτίμηση σύμφωνα με την οποία ο υπουργός δέχτηκε να συναντήσει το Σύλλογο μετά από τρία χρόνια ανεπιτυχών αιτημάτων, επειδή γνωρίζει τη φημολογία για επικείμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό. Παρόλ’ αυτά είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι η όποια “άγνοια” του υπουργού επί του θέματος είναι απόρροια των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης που στοχεύει στην εργολαβοποίηση του έργου της αρχαιολογικής υπηρεσίας με γνώμονα την αύξηση των κερδών των εταιρειών αδιαφορώντας για τις εργασιακές συνθήκες και τους μισθούς των αρχαιολόγων.

Η κινητοποίηση του ΣΕΚΑ και η προσπάθεια υποστήριξης των συναδέλφων που εργάζονται στο έργο της ψηφιοποίησης, δεν τελειώνει στη συνάντηση με τον υπουργό. Αυτό ήταν μόνο ένα πρώτο βήμα. Συνεχίζουμε, διεκδικώντας το δικαίωμά μας στην εργασία με αξιοπρεπείς όρους, ενάντια στην εγκατάλειψη, την υποβάθμιση και την ιδιωτικοποίηση του Πολιτισμού και στην απαξίωση του επαγγέλματος του αρχαιολόγου.

Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες, ο αγώνας δεν έχει ακόμα τελειώσει. Αν και η παρατεταμένη ανεργία στον κλάδο μας πιέζει, είναι σημαντικό να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε.

Μπορούμε να πετύχουμε καλύτερες αμοιβές αλλά μόνο εάν διαπραγματευόμαστε όλοι μαζί. Kαλούμε τους συναδέλφους που θα δουλέψουν στο έργο να έρθουν σε επαφή με το σωματείο μας. Ακόμα και ορισμένοι συνάδελφοι, που υπέγραψαν συμβάσεις για 600 ευρώ, να μη διστάσουν. Να σκεφτούν ότι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τη σύμβαση. Οι εταιρείες δεν μπορούν να πάρουν το έργο χωρίς εμάς. Έχουμε δύναμη, ας την αξιοποιήσουμε.

Στην αλληλεγγύη και στις δυναμικές, συλλογικές κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν θα κριθεί η μάχη.

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις