ΕΦΑ και Απολύσεις στον ΤΑΡ: Στο ίδιο έργο θεατές
          Ξανά για την υπόθεση της Μ. Παρασκευής
 
Σε Πέλλα, Θεσσαλονίκη και Σέρρες, η Κοινοπραξία J&P-ΑΒΑΞ απολύει αρχαιολόγους και εργατοτεχνικό προσωπικό και οι ΕΦΑ πληροφορούνται το γεγονός από …τους ίδιους τους απολυμένους.
Από την πλευρά της Κοινοπραξίας η πρακτική αυτή, να μην ανανεώνει συμβάσεις ή και να διακόπτει συμβάσεις αορίστου χρόνου, δεν μας εκπλήσσει. Θυμίζουμε ότι στις Σέρρες στο παρελθόν η Κ/Ξ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έμπαινε καν στον κόπο να ενημερώσει τους ίδιους τους εργαζόμενους (!) ότι δεν θα ανανεωθούν οι μηνιαίες συμβάσεις τους, πόσο μάλλον να ενημερώσει την ΕΦΑ Σερρών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η Κ/Ξ του ΤΑΡ όχι μόνο προχωρά σε απολύσεις και μη ανανεώσεις συμβάσεων χωρίς την ενημέρωση και έγκριση από τις οικείες Εφορείες, αλλά πλέον, επιλέγει ποιοι από τους αορίστου χρόνου θα είναι εκείνοι που θα συνεχίσουν και ποιοι θα είναι εκείνοι που θα απολυθούν. Δηλαδή η ίδια η Κ/Ξ θέτει τα κριτήρια για την εργασία μας.
·         Καλούμε τις ΕΦΑ να παύσουν να μένουν θεατές στο ίδιο έργο, και να προστατέψουν τις αρχαιότητες και τους εργαζόμενους! Να μην παραδώσουν τον έλεγχο των ανασκαφών σε εργολάβους και κατασκευαστικές! Να ολοκληρωθούν κανονικά οι εργασίες στα ανασκαφικά μέτωπα, και να πραγματοποιηθούν οι διάδοχες εργασίες καταγραφής και μελέτης των ευρημάτων, σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο!

·         Προωθούμε το ψήφισμα του ΣΕΑ της 19.03.2018 «για το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP) και άλλων τεχνικών έργων τρίτων» (http://www.sea.org.gr/details.php?id=758) και θεωρούμε ότι η προάσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς είναι μία μεγάλη υπόθεση στην οποία μπορούμε και πρέπει να συναντηθούμε με τους μόνιμους συναδέλφους μας!

·         Απαιτούμε από την ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να πάρει θέση ενάντια στην εργολαβοποίηση του Πολιτισμού και να σταθεί απέναντι, όχι σύμμαχος, όπως κάνει μέχρι σήμερα, στις ορέξεις των μεγαλοεργολάβων και μεγαλοκατασκευαστών, ενάντια στις fasttrackεργασίες αποδόμησης της αρχαιολογικής υπηρεσίας και των εργαζομένων σε αυτή!

 

Διεκδικούμε:

Ø   Να ανακληθούν οι απολύσεις σε όσα σημεία οι εργασίες σε ανασκαφές και επιβλέψεις συνεχίζονται.
Ø   Να μην υπάρχει παρέμβαση του ΤΑΡ στο αρχαιολογικό έργο.
Ø   Να ερευνώνται ενδελεχώς και επιστημονικά όλες οι θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος σε όλο το πλάτος της ζώνης εργασίας του έργου (ROW).
Ø   Να ολοκληρώνεται η έρευνα με την καταγραφή και τεκμηρίωση του αρχαιολογικού υλικού μετά το τέλος της ανασκαφής από τους εργαζόμενους που δουλεύουν στην ανασκαφή.
Ø   Άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.

 

 

Δυστυχώς, εν όψει και της εφετινής Μ. Παρασκευής, ήδη υπάρχουν αναφορές από συναδέλφους που εργάζονται στον ΤΑΡ ότι η Κ/Ξ τους ζητάει να ορίσουν την ημέρα αυτή ως «ημέρα προσωπικής τους αδείας». Το αίτημα αυτό είναι παράνομο, και αντίκειται στην εργατική νομοθεσία.

Με δεδομένη την περσινή στάση της Κ/Ξ στο θέμα της Μ. Παρασκευής (πρώτα αποπειράθηκε να επιβάλει μονομερώς «άδειες» στους εργαζομένους, και αφού η παράνομη αυτή ενέργεια βρήκε αντιστάσεις, η Κ/Ξ σφράγισε τα εργοτάξια και έπειτα ψευδώς ισχυρίστηκε ότι οι εργαζόμενοι δεν προσήλθαν σε αυτά για να προσφέρουν την εργασία τους) καλούμε τους συναδέλφους να μη δεχτούν μονομερή επιβολή άδειας, και σε κάθε περίπτωση να ζητήσουν γραπτώς το αίτημα της Κ/Ξ σε βάρος τους.

Περιμένουμε έναν χρόνο την Κ/Ξ να ξεκαθαρίσει τη θέση της, αν η ημέρα της Μ. Παρασκευής είναι εργάσιμη ή όχι. Το ερώτημά μας αυτό θα μεταφερθεί τόσο στην ίδια της Κ/Ξ του ΤΑΡ, όσο και στα αρμόδια Σώματα Επιθεώρησης Εργασίας.

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Τελευταίες ανακοινώσεις

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις