Σ.ΕΚ.Α.

Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων

Τ.Θ. 30084

Τ.Κ. 10033, Αθήνα

Fax210 3816584, Κιν. 6977509501

Emailsekarchaeologists@gmail .com,http://www.seka.net.gr

Αναφορικά με το θέμα των υπερ-εξ-ειδικεύσεων στις προκηρύξεις του ΥΠΠΟΑ,

και σε ό,τι αφορά στους αρχαιολόγους

Αξιότιμοι κ.κ.,

θέτουμε υπόψιν σας το «Υπόδειγμα προκήρυξης ΕΣΠΑ»υνημμένο 1) το οποίο είναι αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΔΕΠΟΛ, και στην ενότητα «Οδηγοί»

http://ep.culture.gr/el/Pages/odigoi.aspx

Σύμφωνα με το πλέον πρόσφατο υπόδειγμα αυτό, με ημερομηνία 06/2017, και τίτλο αρχείου «2η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ Εγχειριδίου Διαδικασιών Αρχαιολογικών Έργων που Εκτελούνται με τη Μέθοδο της Αυτεπιστασίας για το ΕΣΠΑ 2014-2020» υποδεικνύεται ο κατηγορηματικός τρόπος με τον οποίο οι ειδικότητες έχουν θέση στις προκηρύξεις.

Όπως μπορείτε να διαπιστώστε, η ειδικότητα ΠΕ Αρχαιολόγος ΔΕΝ επιδέχεται περαιτέρω κατάτμησης στις προκηρύξειςσε αντίθεση με άλλες ειδικότητες.

Θεωρούμε απολύτως μονοσήμαντο το περιεχόμενο του δεύτερου κελιού.

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ

ΠΕ Αρχαιολόγοι

ΠΕ Μηχανικοί ειδικότητας […] με εξειδίκευση στην […]

(π.χ. οι Αρχιτέκτονες στην αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείων)

ΠΕ Συντηρητές Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης

ΠΕ Πληροφορικής με εξειδίκευση στην […]

ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού με εξειδίκευση στην διοικητική και οικονομική διαχείριση έργων χρηματοδοτούμενων από προγράμματα της Ε.Ε. ή από άλλους πόρους

ΤΕ Συντηρητές Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Ομάδας…..με εξειδίκευση σε …(υλικό)

ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού με εξειδίκευση στην διοικητική και οικονομική διαχείριση έργων χρηματοδοτούμενων από προγράμματα της Ε.Ε. ή από άλλους πόρους

ΤΕ Μηχανικοί ειδικότητας […] με εξειδίκευση στην […]

ΔΕ Τεχνικοί Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης

ΔΕ Σχεδιαστές με εξειδίκευση στην αποτύπωση και σχεδίαση μνημείων και αρχαιολογικών ευρημάτων

ΔΕ Εργατοτεχνίτες

ΥΕ Ειδικευμένοι Εργάτες

ΥΕ Εργάτες

Επιπλέον, επειδή έχει σημειωθεί επανειλημμένη όσο και σφαλερή ερμηνεία του Οργανισμού του 2018, επισυνάπτουμε το ίδιο το αρχείο με τον Οργανισμό 2018 του ΥΠΠΟΑ (συνημμένο 2).

Τονίζουμε ότι η διάκριση στις ειδικότητες «Κλασικών-Προϊστορικών Αρχαιολόγων» και «Βυζαντινών-Μεταβυζαντινών Αρχαιολόγων» αφορά ρητώς τις «οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού» και το «προσωπικό ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ)».

Παρακαλούμε αναζητήστε την μονοσήμαντη επαλήθευση στις σελίδες 361 και 366.

Η πολιτεία και το ΥΠΠΟΑ αποφάσισαν και υλοποίησαν το 2014 την ενοποίηση των Εφορειών Αρχαιοτήτων (συνημμένο 3, άρθρο 18,4, σελ. 5544), επιχειρηματολογώντας για την ενότητα του αρχαιολογικού αντικειμένου. Σήμερα, πολλές προκηρύξεις του ΥΠΠΟΑ κατακερματίζουν την ενότητα αυτή, καθώς και το πτυχίο της αρχαιολογίας. Την ίδια ώρα, όλες οι προκηρύξεις του ΥΠΠΟΑ απαιτούν από τους συμβασιούχους, ως απαραίτητες μάλιστα προϋποθέσεις εργασίας τους, την άριστη γνώση ξένης γλώσσας καθώς και τον χειρισμό Η/Υ (προϋποθέσεις που δεν έχουν απαιτηθεί, και σωστά, ούτε από τους προϊσταμένους των Εφορειών). Προκλητική επίσης αδικία και διάκριση σε βάρος των συμβασιούχων είναι το γεγονός ότι δεν προσμετράται το σύνολο της προϋπηρεσίας τους (σε αντίθεση με τον δίκαιο τρόπο υπολογισμού της προϋπηρεσίας όπως αυτός εφαρμόζεται για τους μόνιμους και ΙΔΑΧ συναδέλφους αρχαιολόγους).

Σε ό,τι αφορά στην τοποθέτηση του Συλλόγου μαςειδικά στον επιζήμιο ρόλο των εξειδικεύσεων στις προκηρύξεις, επισυνάπτουμε εκτεταμένα κομμάτια από την ανοιχτή επιστολή του Συλλόγου μας με ημερομηνία 01-08-18, με την οποία αναπτύσσεται η επιχειρηματολογία μας ενάντια σε τέτοιου είδους παράνομες, όσο και αντεργατικές, προκηρύξειςυνημμένο 4).

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων επιφυλάσσεται να προστατεύσει με κάθε θεμιτό τρόπο τα δικαιώματα των μελών του, καταγγέλλοντας την καταπάτηση του δικαιώματός μας στην εργασία, αλλά και την κατά βούληση ελαστική ερμηνεία των νόμων, η οποία δίνει έδαφος σε αυθαιρεσίες όσον αφορά στις δυσεύρετες πλέον προκηρύξεις έκτακτου προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού.

Παρότι ο ΣΕΚΑ έχει επανειλημμένως εκφράσει κατά το παρελθόν στις πλείστες των περιπτώσεων και στο ισχύον, ανεπαρκές και αναντίστοιχο των δυνατοτήτων του, πλαίσιο λειτουργίας του ΥΠΠΟΑ το αντεργατικό και αντιεπιστημονικό περιεχόμενο των ειδικεύσεων, είναι, ατυχώς, αναπόφευκτο να δοθεί και μία νομολογικού τύπου απάντηση στην εσφαλμένη εφαρμογή του, ούτως ή άλλως, αντεργατικού νομικού πλαισίου του κράτους. Ο ΣΕΚΑ θα συνεχίζει να παλεύει για μαζικές προσλήψεις μόνιμων αρχαιολόγων με μόνο κριτήριο πρόσληψης το πτυχίο.

 

 

ΑΡΧΕΙΑ: 1 Υπόδειγμα προκύρηξης ΕΣΠΑ

              2 Οργανισμός ΥΠΠΟΑ 2018

              3 Οργανισμός ΥΠΠΟ 2014

              4 Ανοιχτή επιστολή ΣΕΚΑ

 

 

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις