ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ

Υλοποίηση ΣΣΕ σε έργα της εταιρείας ΑΚΤΩΡ

Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του ΣΕΚΑ (Σεπτέμβριος 2021) είναι καρπός των πολύμηνων προσπαθειών μας στα προηγούμενα χρόνια, μία από τις 19 συνολικά συμβάσεις που υπογράφηκαν την περσινή χρονιά με ισχύ σε πανελλαδικό επίπεδο, και από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη, στον κατασκευαστικό τομέα και στον πολιτισμό. Κατακτάται πριν και μετά την ώρα της υπογραφής της, κατακτάται και συλλογικά, κατακτάται και με τον καθημερινό αγώνα και την ατομική στάση μας σε κάθε έργο ξεχωριστά.

Μετά από τις επίμονες ενέργειες του Συλλόγου μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (οι οποίες ξεκίνησαν ήδη από τον Νοέμβριο του 2021, δηλαδή αμέσως μετά από την υπογραφή της Συλλογικής μας σύμβασης) η εταιρεία ΑΚΤΩΡ υποχρεώνεται να καταβάλει στο ακέραιο τη ΣΣΕ του ΣΕΚΑ, πρώτα σε συναδέλφους που εργάζονται σε δημόσιο έργο της εταιρείας στην Αθήνα, και τώρα στους επί συμβάσει αρχαιολόγους – μέλη του Συλλόγου μας στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, η προσφυγή του ΣΕΚΑ στην Επιθεώρηση Εργασίας ήταν το «επιχείρημα» – κερασάκι στην τούρτα των συλλογικών προσπαθειών μας, που «έπεισε» την ΑΚΤΩΡ και την Αττικό ΜΕΤΡΟ, σε συνδυασμό με το αίτημα του ΣΕΚΑ προς το ΣΕΠΕ για επιβολή προστίμου στον ανάδοχο, για μαζική καταπάτηση της εργατικής νομοθεσίας. Τονίζουμε ότι ο φάκελος του Μετρό Θεσσαλονίκης στο ΣΕΠΕ ΔΕΝ έχει κλείσει σε ό,τι αφορά την καταβολή της ΣΣΕ μας, και ΔΕΝ θα κλείσει, μέχρι να επαληθευθεί στους λογαριασμούς των συναδέλφων η ακέραιη καταβολή του οφειλόμενου ποσού, και με αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία υπογραφής της ΣΣΕ. Σημειώνουμε επίσης, ότι η ΣΣΕ είναι διεκδίκηση και κεκτημένο μας, δεν χαρίστηκε από καμία παρέμβαση Εφορείας και από κανένα μεγαλόψυχο στέλεχος της ΑΚΤΩΡ ή της Αττικό Μετρό, που τώρα θα επιχειρήσουν να δώσουν στον εαυτό τους τα εύσημα για να χρυσώσουν το χάπι της τρίτης βάρδιας στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης. «Επτά γαρ νεκρών πεσόντων, ους εμάρψαμεν ποσίν, χείλιοι φονήες είμεν».

Καθώς η ΑΚΤΩΡ στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης θα υποχρεωθεί να δώσει τη ΣΣΕ στα μέλη του ΣΕΚΑ, οφείλει να τους δώσει να υπογράψουν νέα σύμβαση εργοδότη – εργαζόμενου, η οποία ακριβώς θα περιγράφει τους νέους όρους και τον μισθολογικό αναβιβασμό τους. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επιδειχτεί από τους εργαζόμενους μεγάλη προσοχή, για να μη προστεθούν όροι στη νέα σύμβαση που θα επιδεινώνουν το εργασιακό τους καθεστώς.

Στον βαθμό που και η ΑΚΤΩΡ αναλάβει την υποχρέωσή της και επανέλθει στη νομιμότητα, ενημερώνουμε ότι δεν υπάρχουν άλλες παραβιάσεις της ΣΣΕ μας, που να έχουν καταγγελθεί στο Σύλλογο. Παρακαλούμε τους συναδέλφους και μέλη μας, αν τυχόν εργάζονται σε δημόσιο έργο τρίτων, στο οποίο για οποιοδήποτε λόγο δεν υλοποιείται στο ακέραιο η ΣΣΕ μας, να επικοινωνήσουν με τον Σύλλογο.

Τακτική Γενική Συνέλευση ΣΕΚΑ στη Θεσσαλονίκη

Στις 19 Ιουνίου 2022 ο ΣΕΚΑ θα πραγματοποιήσει Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του στη Θεσσαλονίκη. Ανάμεσα στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, θα είναι οι εξελίξεις στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Με χαρά καταγράφουμε την έκρηξη ενδιαφέροντος συναδέλφων μας από το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης να εγγραφούν για πρώτη φορά ή να επανεγγραφούν (έπειτα από τη διαγραφή τους για την απόσπαση των Βυζαντινών αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου) στον Σύλλογο, ενδιαφέρον το οποίο παρακολουθεί την άμεση προοπτική υλοποίησης της ΣΣΕ μας και μισθολογικού αναβιβασμού τους. Όσοι τυχόν μέχρι σήμερα δεν πίστεψαν στον Σύλλογο, όσοι δεν έδιναν την παρελάχιστη πιθανότητα επιτυχίας στην προσπάθεια υπογραφής ΣΣΕ μας, αλλά και όσοι αποδοκίμαζαν (στην πραγματικότητα υπέσκαπταν) τη ΣΣΕ μας -πριν αλλά και μετά την υπογραφή της- ως ανεπαρκή, ίσως μπορούν να λάβουν υπόψιν τους αυτό το ζωηρό ενδιαφέρον.

Σε ό,τι αφορά τους συναδέλφους μας που εργάστηκαν στην απόσπαση και αιτούνται να (ξανα-)γίνουν μέλη του Συλλόγου, θυμίζουμε ότι η απόφαση για διαγραφή τους είναι απολύτως καταστατική, προϊόν απόφασης δύο Γενικών Συνελεύσεων, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Κανένα προεδρείο ΔΣ, κανένα Διοικητικό Συμβούλιο ή Διοικούσα Επιτροπή Παραρτήματος ή μέλος του ξεχωριστά, δεν έχει το δικαίωμα να αναιρέσει απόφαση Γενικής Συνέλευσης. Συνεπώς, κανένας από τους συναδέλφους που έχει εργαστεί στην απόσπαση των βυζαντινών αρχαιοτήτων στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης στον σταθμό Βενιζέλου, δεν μπορεί να (ξανα-)γίνει μέλος του ΣΕΚΑ, παρά μόνο έπειτα από σχετική αναιρετική απόφαση νέας Γενικής Συνέλευσης. Ως τότε, η ίδια η εταιρεία αν το θέλει, έχει το δικαίωμα με αποκλειστικά δική της πρωτοβουλία να δώσει τα αναβιβασμένα ποσά που αντιστοιχούν στη ΣΣΕ ή και ακόμη μεγαλύτερα σε όσους εργάστηκαν στην απόσπαση.

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις