Ενημέρωση για τις δράσεις του Συλλόγου
 
 
1 – Σ.Σ.Ε.
Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) απέστειλε στις 05/12/2017 εξώδικη πρόσκληση στον Σύνδεσμο Ανωνύμων Τεχνικών Εταιριών (Σ.Α.Τ.Ε.) με σκοπό την έναρξη διαπραγματεύσεων για την υπογραφή καινούριας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Προς το παρόν, το συμβαλλόμενο μέρος δεν έχει ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας.
Η σημαντική αυτή προσπάθεια του Σ.ΕΚ.Α. επιχειρείται μια 5ετια μετά την προηγούμενη ανάλογη πρόσκληση προς τον Σ.Α.Τ.Ε. (το 2012), και είναι αναγκαίο να υποστηριχτεί από όλα τα μέλη του Συλλόγου.
Για τον λόγο αυτό καλούμε όλους τους συναδέλφους που έχουν εργαστεί με τη Συλλογική Σύμβαση στα έτη 2014-2017 να αποστείλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Συλλόγου (sekarchaeologists@gmail.com) αντίγραφο της υπογεγραμμένης σύμβασής τους, ώστε να είμαστε και σε θέση να αποδείξουμε εμπραγμάτως, αν αμφισβητηθεί από την πλευρά της εργοδοσίας, την έως τώρα ισχύ και γενικευμένη εφαρμογή της παρούσας ΣΣΕ. 
Σε κάθε περίπτωση, η συγκέντρωση υπογεγραμμένων συμβάσεων θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στο προσεχές διάστημα για την ενίσχυση όλων των μελών μας που διεκδικούν να εργαστούν με τους όρους που προβλέπει η σύμβασή μας.
Σημειώνουμε ότι έχει αξία να προωθηθούν ακόμα και οι συμβάσεις εκείνες που έχουν υπογραφεί με όρους που ταυτίζονται ή προσεγγίζουν εκείνους που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση του Συλλόγου μας έστω κι αν ο όρος «Σ.ΕΚ.Α.» δεν αναφέρεται ρητώς στις συμβάσεις αυτές.
Όλα τα προσωπικά στοιχεία των μελών μας που αναγράφονται στις συμβάσεις θα προστατευτούν και δεν θα κοινοποιηθούν σε τρίτους.
Η υποστήριξη του Συλλόγου με τις υπογεγραμμένες συμβάσεις από όσα περισσότερα μέλη μας, είναι πολύ σημαντική.
 
 
2 – Συνδρομές
Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου της 15/10/2017, για να διευκολυνθούν τα μέλη του Σ.ΕΚ.Α. τα οποία για διάφορους λόγους οφείλουν συνδρομές που υπερβαίνουν τα δύο έτη, θα τους χορηγηθεί η δυνατότητα να παραγράψουν το σύνολο των προηγούμενων οφειλών τους και πρακτικώς μεν να επανεγγραφούν, καταστατικώς δε να επανενεργοποιηθούν, με το συνολικό ποσό των 30 ευρώ (24 ευρώ: ποσό ετήσιας συνδρομής + 6 ευρώ: ποσό επανεγγραφής).
Θυμίζουμε ότι είτε πρόκειται για εγγραφή νέου μέλους (30 ευρώ), είτε για επανεγγραφή (30 ευρώ), είτε για ανανέωση συνδρομής (24 ευρώ), το ποσό κατατίθεται στον ακόλουθο λογαριασμό:
 
Alpha Bank 204.00.2002.000915
IBAN: GR79 0140 2040 2040 0200 2000 915
(όνομα: Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων)
Προσοχή: στην αιτιολογία να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του καταθέτη!
 
Η σταθερή οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο για τη λειτουργία αλλά και για την ίδια την ύπαρξη του Σ.ΕΚ.Α., σε μια περίοδο κατά την οποία οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για τον περιορισμό και τη φίμωση των πρωτοβάθμιων σωματείων έχουν την τιμητική τους, και πάντοτε μέσα στο κυρίαρχο ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο των τελευταίων δεκαετιών, της απαξίωσης, υπόσκαψης, συκοφάντησης του συνδικαλισμού.
 
 
3 – Προκήρυξη Α.Σ.Ε.Π.
Στις 14 και 15/12/2017, στα πλαίσια των απεργιακών κινητοποιήσεων στις οποίες μετείχε/προκήρυξε ο  Σ.ΕΚ.Α., κατατέθηκε στο ΥΠ.ΠΟ.Α., στο ΥΠ.ΕΣ. και στο Α.Σ.Ε.Π., το υπόμνημα του Συλλόγου μας ενάντια στην «εν πολλοίς παράνομη και φωτογραφική προκήρυξη του Α.Σ.Ε.Π. 16Κ/2017 που αφορά στην πλήρωση τακτικού προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ως ανήθικη και προσβλητική για τον κλάδο ΠΕ Αρχαιολόγων». Η πολυαναμενόμενη προκήρυξη (η οποία σχεδιαζόταν για περισσότερο από 1,5 χρόνο), αφορά τελικώς σε 34 θέσεις αρχαιολόγων και προφανώς διατελεί, μεταξύ άλλων, αναντίστοιχη ως προς τις πραγματικές ανάγκες της προστασίας, ανάδειξης και τεκμηρίωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων επιχειρηματολογεί ενάντια στην παράμετρο της ειδίκευσης (η οποία ακυρώνει και καταργεί τα πτυχία μας, ενώ είναι τουλάχιστον θολός και αβέβαιος ο τρόπος υπολογισμού της), και ενάντια στον άνισο/παράνομο τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται στην προκήρυξη οι ειδικές κατηγορίες και η εντοπιότητα.
Ο Σ.ΕΚ.Α., αποδοκιμάζοντας την προκήρυξη του Α.Σ.Ε.Π. 16Κ/2017, προχώρησε σε  μια πρώτη δημόσια καταγγελία της με την 3ωρη στάση εργασίας που πραγματοποίησε στις 29/11/2017, ενώ εξέδωσε Δελτίο Τύπου την 12/12/2017. Συνημμένο θα βρείτε το νομικό κείμενο που κατατέθηκε στα υπουργεία και στο Α.Σ.Ε.Π. ενάντια στην προκήρυξη. [Συνημμένο 1]
 
 
4 – Τ.Α.Ρ.
Την 01/12/2017 εκπρόσωπος του Δ.Σ. του Σ.ΕΚ.Α. παραστάθηκε σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Σ.Ε.Α.) στην οποία και παρουσίασε αρκετά διεξοδικά το θέμα του Διαδριατικού Αγωγού (Τ.Α.Ρ.) επιχειρώντας μια πρώτη συγκεντρωτική ανάδειξη των πολλών και ποικίλων προβλημάτων στο αρχαιολογικό κομμάτι του έργου. Οι συνάδελφοι μόνιμοι αρχαιολόγοι ζήτησαν όσο πιο συγκεκριμένη καταγραφή των προβλημάτων, για να δουν πώς από την πλευρά τους θα μπορέσουν να συμβάλουν στην αντιμετώπισή τους.
Συνημμένη θα βρείτε μια πρώτη συστηματοποιημένη καταγραφή -με συγκεκριμένες αναφορές- των προβλημάτων που σχετίζονται με τις αρχαιολογικές εργασίες στο έργο του Τ.Α.Ρ., σε κείμενο το οποίο έχει προωθηθεί ήδη και στον Σ.Ε.Α.. [Συνημμένο 2]
Επιπλέον, και σε ό,τι αφορά στο έργο του Τ.Α.Ρ., ενημερώνουμε ότι με την συνάντηση στο Σ.ΕΠ.Ε. Πέλλας στις 15/12/2017 (εκπρόσωπος Δ.Σ. Σ.ΕΚ.Α. – εκπρόσωπος Κοινοπραξίας J&PΑΒΑΞ Α.Ε. – εκπρόσωπος Επιθεώρησης Εργασίας) ολοκληρώθηκε ο κύκλος των τριμερών συναντήσεων στους 5 νόμους (Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Κιλκίς – Δράμα – Πέλλα) στους οποίους έχει ανοίξει προκλητικά το ερώτημα της μη καταβολής του ημερομισθίου της Μ. Παρασκευής από την εργοδοτική πλευρά. Στη Θεσσαλονίκη η απόφαση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας δικαίωσε τους εργαζόμενους, στις Σέρρες και στο Κιλκίς οι Επιθεωρήσεις Εργασίας «ένιψαν τας χείρας των» και παρέπεμψαν σε λύση της εργατικής διαφοράς στα δικαστήρια, ενώ ακόμη αναμένεται η απόφαση από Δράμα και Πέλλα.
 
 
5 – ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης
Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων από τις 06/12/2017 έχει αποστείλει προς την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας αίτημα για διενέργεια τριμερούς συνάντησης (Σ.ΕΚ.Α. – ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. – εκπρόσωπος Υπουργείου Εργασίας) με σκοπό να διελεγχθούν οι όροι εργασίας των συναδέλφων εκτάκτων αρχαιολόγων στο έργο του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης.
Οι συμβάσεις «βάθους», οι απολύσεις για να μη μετατραπούν οι συμβάσεις των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου, οι «αναστολές εργασιών» με το προσωπικό της αρχαιολογίας να παραμένει απλήρωτος όμηρος της Κοινοπραξίας, είναι μερικά από τα θέματα που επιδιώκουμε να εξεταστούν.
Η τριμερής στο ίδιο το Υπουργείο Εργασίας επέχει θέση συνάντησης σε Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σε αναβαθμισμένο επίπεδο. Οι κινήσεις σε νομικό επίπεδο προφανώς θα μπορέσουν να καρποφορήσουν στον βαθμό που θα μπορούν να υποστηριχτούν με ουσιαστική συνδικαλιστική πίεση από την πλευρά των εργαζομένων και του Συλλόγου. 
 
 
6 – Εφορείες Θεσσαλονίκης
Σε ό,τι αφορά στις δύο Εφορείες Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης (Πόλης και Περιφέρειας) ο Σ.ΕΚ.Α. εκφράζει τη βαθιά του αποδοκιμασία στον τρόπο με τον οποίο παρέμειναν ουδέτεροι παρατηρητές των απολύσεων προσωπικού αρχαιολογίας στο έργο του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης και του Τ.Α.Ρ. αντίστοιχα, στον τρόπο με τον οποίο υποκλίθηκαν στους σχεδιασμούς των μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης μάλιστα, όλες οι κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις προς τους εκπροσώπους του Δ.Σ. του Σ.ΕΚ.Α. από την Εφορεία της Πόλης Θεσσαλονίκης και από την ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. για επαναπρόσληψη όλων των συναδέλφων στις θέσεις τους, έγιναν κυριολεκτικά «γαργάρα» μπροστά στις μονομερείς αποφάσεις της Κοινοπραξίας του ΜΕΤΡΟ και του κ. Μυλόπουλου.
Με λύπη μας επίσης παρατηρήσαμε την Εφορεία της Πόλης Θεσσαλονίκης να ποιεί τη νήσσαν όταν η Κοινοπραξία J&PΑΒΑΞ Α.Ε. αποφάσιζε να κάνει οικονομία, απολύοντας συναδέλφους στον Νομό Θεσσαλονίκης και ενώ υπήρχαν ενεργά αρχαιολογικά μέτωπα.
Από τις 07/10/2017 έχει αποσταλεί συγκεκριμένο ερώτημα και στις δύο Εφορείες (σε συνέχεια ερωτημάτων που είχαν σταλεί ήδη από τον Σεπτέμβριο), σχετικά με τις απολύσεις-μη ανανεώσεις συμβάσεων προσωπικού της αρχαιολογίας. Τα ερωτήματα αυτά παραμένουν ακόμη αναπάντητα. Οι δύο Εφορείες δεν μπήκαν καν στον κόπο να δικαιολογηθούν. Το Δ.Σ. του Σ.ΕΚ.Α., πέρα από τη δημόσια καταγγελία της απαράδεκτης αυτής στάσης, επιφυλάσσεται να κινηθεί στα πλαίσια των υφιστάμενων νόμων ενάντια στους δύο αυτούς φορείς του Δημοσίου, οι οποίοι οφείλουν να απαντούν στα ερωτήματα που τους απευθύνονται μέσα σε ορισμένο χρονικό πλαίσιο.
 
 
7 – Ανάγκη συσπείρωσης στον Σύλλογο
Ένας πολύ μεγάλος συμβολισμός, αλλά και μια εξόφθαλμη προκλητική αλήθεια, βρίσκεται στο πρόσφατα υπογεγραμμένο Προεδρικό Διάταγμα (το οποίο μέχρι το τέλος του έτους θα επιχειρήσει να λάβει και την έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας) σύμφωνα με το οποίο εντός του Ελληνικού επιτρέπεται να κατασκευαστούν έξι ουρανοξύστες με ύψος 200 μέτρων έκαστος, και παρά τις αντιρρήσεις από την πλευρά των αρχαιολόγων ότι κανένα από τα κτήρια που θα ανεγερθούν δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ύψος των 156 μέτρων του λόφου της Ακρόπολης των Αθηνών.
Όταν η ίδια η υπουργός Πολιτισμού έχει το θράσος να δηλώνει στους κινητοποιημένους συναδέλφους της ψηφιοποίησης ότι πλησιάζει η ώρα να μείνουν άνεργοι προκειμένου να βρουν δουλειά κάποιοι άλλοι συνάδελφοί τους και να γίνει …μοιρασιά και ανακύκλωση της ανεργίας,
όταν τα ίδια τα γραφεία της γενικής γραμματέως και της γενικής διεύθυνσης αρχαιοτήτων, δεν μπορούν να υποστηρίξουν ότι έχουν ισχύ οι εγκύκλιοι που …το ίδιο το ΥΠ.ΠΟ.Α. έχει υπογράψει, και καταλήγουν συχνά να δίνουν έδαφος στις πιο αντεργατικές ερμηνείες του νομικού τους οπλοστασίου,
όταν οι πιο κεντρικές Εφορείες Αρχαιοτήτων (βλ. Ε.Φ.Α. Αθηνών) ετοιμάζονται να δώσουν συνθλιπτικό πλήγμα στην ενότητα και στο δικαίωμά μας στην εργασία σχεδιάζοντας την απελευθέρωση του τρόπου με τον οποίο οι έκτακτοι αρχαιολόγοι θα προσλαμβάνονται σε όλα τα έργα (με υπόδειξη από εργολάβο ή και από τον ίδιο τον …Σ.ΕΚ.Α.!!!),

η μόνη ουσιαστική απάντηση είναι η συσπείρωσή μας στον Σύλλογο, η αγωνιστική υποστήριξη των αποφάσεων και των κινήσεων που λαμβάνουμε με συλλογικό τρόπο, για την αντιμετώπιση των κοινών μας προβλημάτων, για την προάσπιση των κεκτημένων μας που γνωρίζουν κυριολεκτικά πρωτόγνωρη επίθεση. 

 

1. Υπόμνημα ΣΕΚΑ στο ΥΠΠΟΑ σχετικά με την προκήρυξη του ΑΣΕΠ

2. Υπόμνημα σχετικά με τον ΤΑΡ

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις