Για τις συκοφαντικές προς τους αρχαιολόγους δηλώσεις Θ. Καράογλου

«Οι αρχαιολόγοι θέλουν να βγούνε στη σύνταξη από το έργο αυτό. Δε θέλουν να γίνει ποτέ. Θέλουν να σκάβουν όλη μέρα. Βέβαια η απορία η δική μου είναι πώς σε όλες τις οικοδομές εκεί γύρω όταν έχουν σκαφτεί κι έχουν γίνει και καινούργιες, δε βρίσκουν αρχαία κι όταν σκάβει ο Δήμος για να κάνει το πάρκινγκ στην πλατεία Διοικητηρίου κάτω από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης ή όταν σκάβει το κράτος για να κάνει το μέτρο, βρίσκονται τα αρχαία».

(Θ. Καράογλου, για τους αρχαιολόγους στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης)

 

Αυτές είναι οι αυτούσιες δηλώσεις του βουλευτή Θεσσαλονίκης, κ. Καράογλου. Δεν πρόκειται για κάποιο αστείο ή για παρερμηνεία, αλλά για μια αναίτια, προσβλητική και προκλητική λεκτική επίθεση προς τους αρχαιολόγους και τους εργαζομένους στον πολιτισμό εν γένει. Η πικρία από την απομάκρυνσή του από τον υπουργικό θώκο, αλλά και η προσπάθεια αιτιολόγησης μιας αποτυχημένης πολιτικής, είναι φανερό ότι αποτυπώνονται στα λόγια του.

Δεν ευθύνονται οι αρχαιολόγοι και συλλήβδην οι εργαζόμενοι στα αρχαιολογικά έργα για τις όποιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση, ολοκλήρωση και παράδοση του Μετρό Θεσσαλονίκης στο επιβατικό κοινό. Οι χειρισμοί της κυβέρνησης, των συναρμόδιων υπουργείων, της υπουργού πολιτισμού και της ιδιωτικής εταιρείας που έχει αναλάβει την εκτέλεση των εργασιών, είναι οι μόνοι υπαίτιοι που το μεγαλόπνοο και πολυδιαφημισμένο έργο δεν θα παραδοθεί εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων. Παρά την κατακραυγή του εγχώριου και παγκόσμιου επιστημονικού κόσμου, η κυβέρνηση προέκρινε τη λύση της απόσπασης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου. Από την πλευρά τους οι αρχαιολόγοι αντιστέκονται, γιατί έργο τους είναι η διάσωση, η αποκάλυψη, η προστασία και η ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της χώρας απέναντι σε όποια ιδιοτελή συμφέροντα και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Δυστυχώς όπως φαίνεται ο κ. Καράογλου δε γνωρίζει την ιστορία και τον πολιτισμό της περιφέρειας που τον εξέλεξε, αλλά και όλης της Ελλάδας, όταν θεωρεί ότι αποτελεί «κατασκεύασμα» των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ και των αρχαιολόγων. Εφευρίσκει σκευωρίες που διαπερνούν το σύνολο των ειδικοτήτων του υπουργείου πολιτισμού (αρχαιολόγοι, συντηρητές, εργατοτεχνίτες, κλπ.), μόνιμους ή επί συμβάσει, καταλογίζοντας σε βάρος τους πως είτε καθυστερούν με δόλο την εκτέλεση των εργασιών, είτε αποφασίζουν κατά το δοκούν εάν θα βρουν αρχαία ή όχι, πότε θα τα καταστρέψουν και πότε θα τα αναδείξουν.

Ο Σύλλογος των Εκτάκτων Αρχαιολόγων, που διεκδικούν -κατά τα λεγόμενα του κ. Καράογλου- «να πάρουν σύνταξη από το έργο», έλαβε απόφαση στη Γενική του Συνέλευση να καλέσει τα μέλη του να μην εργαστούν στο Μετρό Θεσσαλονίκης, και στην απόσπαση στον σταθμό Βενιζέλου, ώστε να μη συμβάλλουν με κανένα τρόπο στην υποφώσκουσα καταστροφή των μνημείων παγκόσμιας ακτινοβολίας που εντοπίστηκαν κατά τις εργασίες υλοποίησης του έργου αυτού.

Οι λάσπες και οι ιδιοτελείς μικροπολιτικές τακτικές ανήκουν σε εκείνους που επιφυλάσσουν φωτιά για τις αρχαίες Μυκήνες… τσιμέντο για το βράχο της Ακρόπολης… φωτορρυθμικά για τον Παρθενώνα… τεμαχισμό για τις βυζαντινές αρχαιότητες της Βενιζέλου… ανεμογεννήτριες για τον Ισθμό Ιεράπετρας και το Λυκαίον Όρος περί τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα… επαίνους στην ανέλκυση αρχαίων ναυαγίων από ιδιώτες… «δανεισμό» από τους Γάλλους μετόπης του Παρθενώνα…. εκπατρισμό αρχαιοτήτων σε Συλλογές του εξωτερικού για μισό αιώνα… μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ… μεταφορά αρμοδιοτήτων της Αρχαιολογικής υπηρεσίας και παραχώρηση διαχείρισης μνημείων σε ΟΤΑ και Ανώνυμες Εταιρείες… ξεπούλημα του πολιτισμού και πώληση στον καλύτερο πλειοδότη… αποπληρωμή και αποκατάσταση έκπτωτων ιδιωτών εργολάβων για εργασίες που δεν πραγματοποίησαν ποτέ… υποστελέχωση υπουργείου με προσλήψεις σταγονόμετρου κι ανά 10ετία… πατσαβούριασμα των διαδικασιών για την επιλογή ΙΔΟΧ προσωπικού… καταπάτηση για τα εργασιακά και συλλογικά δικαιώματα…  απαγόρευση για την ελεύθερη σκέψη και κρίση, και άλλα τόσα που φαντάζουν αποκυήματα ενός εργασιακού και πολιτιστικού μεσαίωνα.

Απαιτούμε την ανάκληση των δηλώσεων που υπερβαίνουν τα εσκαμμένα και προσβάλλουν την ηθική και την αξιοπρέπεια των αρχαιολόγων και των εργαζομένων στα έργα του Υπουργείου Πολιτισμού. 

Εφόσον ο κ. Καράογλου επιλέξει να μην ανακαλέσει τις συκοφαντικές δηλώσεις του, ο Σύλλογός μας επιφυλάσσεται να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την προάσπιση της τιμής, της αξιοπρέπειας και της επαγγελματικής ακεραιότητας των αρχαιολόγων και του συνόλου των εργαζομένων στον πολιτισμό.

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις