Εισαγωγική ενημέρωση

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων καταγγέλλει την προκήρυξη 16Κ/2017 με παράλληλες ενέργειες ανάδειξης του προβλήματος δημοσιοποιώντας το καταρχάς στην επιστημονική κοινότητα αλλά και σε όλη την ελληνική κοινωνία. 

Ο Σύλλογός μας δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα και απορίες των συναδέλφων, οι οποίοι δικαίως κατά τα άλλα ζητούν να μάθουν πώς θα βεβαιώνεται η ειδίκευσή τους, πώς θα υπολογιστεί η προϋπηρεσία τους, και ποια είναι τα παραστατικά που οφείλουν να αναζητήσουν και να προσκομίσουν.

Την ώρα ακριβώς που ο Σύλλογός μας καταγγέλλει την προκήρυξη 16Κ/2017, διότι έχει θολά και ασαφή όσο και άδικα κριτήρια, και την ώρα ακριβώς που το ίδιο το ΑΣΕΠ δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να απαντήσει συγκεκριμένα στα συγκεκριμένα ερωτήματα που τίθενται, έχοντας μάλιστα επιλέξει να μοριοδοτήσει με καινούριο τρόπο (επιτρέποντας τη συζήτηση για «φωτογραφική προκήρυξη»), δεν είναι δυνατόν ο ΣΕΚΑ να γίνει «ερμηνευτής των γραφών», καθότι, με δύο λόγια, η πλευρά που διενεργεί την προκήρυξη δίνει πολλά σημάδια αναξιοπιστίας, αστάθειας και αφερεγγυότητας.

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για την απόσυρση της προκήρυξης 16Κ/2017 και για την ανακοινοποίησή της στο ορθόν, επιφυλασσόμενος για κάθε νόμιμη ενέργεια που θα προστατεύσει τα δικαιώματα των μελών του. Σημειώνουμε ότι η πολιτεία και το νομικό μας σύστημα φρόντισαν να κάνουν σχεδόν απαγορευτική, καταρχάς από οικονομική πλευρά, την προσφυγή μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με ένα κόστος που προσεγγίζει τα 2.500 ευρώ, μόνο για την κατάθεση παραβόλων και το αίτημα εξέτασης της καταγγελίας μας. 

Για την προκήρυξη του ΑΣΕΠ:

Δεν δεχόμαστε τη διδασκαλία εργασιακού κανιβαλισμού

της κυβέρνησης και του υπουργείου …«Πολιτισμού»!

Στις 14 και 15 Δεκεμβρίου του 2017, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) κατέθεσε στο ΑΣΕΠ (αρ. πρωτ. 24643), αλλά και στο ΥΠΠΟΑ και στο ΥΠΕΣ, την επίσημη και τεκμηριωμένη καταγγελία του ενάντια στην παράνομη και δυνάμει φωτογραφική προκήρυξη 16Κ/2017 του ΑΣΕΠ που αφορά στην πλήρωση τακτικού προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τέσσερεις περίπου εβδομάδες μετά την κατάθεση της καταγγελίας του ΣΕΚΑ που ζητούσε ρητώς την «ανακοινοποίηση της προκήρυξης στο ορθόν», μετά λύπης μας διαπιστώνουμε ότι οι δέκτες της καταγγελίας μας επέλεξαν να σφυρίξουν, και συνεχίζουν να σφυρίζουν, αδιάφορα.

Προφανώς, δεν ενοχλεί καθόλου το ΑΣΕΠ, τα υπουργεία και την κυβέρνηση η κατάτμηση της ειδικότητας «ΠΕ Αρχαιολόγος» σε κομμάτια, πρακτικώς η ακύρωση του πτυχίου μας, η υπόσκαψη των εργασιακών μας δικαιωμάτων και η αμφισβήτηση της προϋπηρεσίας μας. Δεν τους ενοχλεί, διότι αυτή είναι η πολιτική τους ούτως ή άλλως. Μολονότι τους είδαμε να ενοποιούν Εφορείες Αρχαιοτήτων προτάσσοντας το επιχείρημα της ενότητας του αντικειμένου της αρχαιολογίας και της ανασκαφικής μεθοδολογίας, τώρα διαπιστώνουν ότι οφείλει να υπάρχει διάκριση ανάμεσα στις ειδικεύσεις.

Προφανώς, δεν ενοχλεί καθόλου το ΑΣΕΠ, τα υπουργεία και την κυβέρνηση το «παιχνίδι» με τις ειδικές κατηγορίες και την κατανομή των θέσεων, ούτε και ο προκλητικός έως φωτογραφικός τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείται η εντοπιότητα («…προτάσσονται εντός του ιδίου πίνακα προσόντων, των λοιπών υποψηφίων ανεξάρτητα από το σύνολο των μονάδων που συγκεντρώνουν, οι υποψήφιοι που είναι μόνιμοι κάτοικοι των δήμων των αντίστοιχων νομών ή των νησιών…»). Δεν τους ενοχλεί, διότι θέλουν να εμπεδωθεί η θέλησή τους, ότι δεν λογοδοτούν και δεν απολογούνται για την καταπάτηση των κριτηρίων που οι ίδιοι άλλοτε έθεσαν. Για την ίδια αυθαιρεσία εξάλλου έχουμε γίνει δυστυχώς μάρτυρες πολλές φορές στις προκηρύξεις των Εφορειών Αρχαιοτήτων για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού.

Η πιο μεγάλη πρόκληση όμως από την πλευρά της κυβέρνησης και των λοιπών φορέων είναι ο αριθμός των …34 αρχαιολόγων της προκήρυξης. Αποτελεί αφενός έκφραση της κυβερνητικής αμφισβήτησης της -φαεινότερης του ηλίου- υποστελέχωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αφετέρου είναι η διδασκαλία της ανθρωποφαγίας, η πρόθεση καλλιέργειας αυτοματισμών και αντισυναδελφικών ενστίκτων μέσα σε έναν ακόμη κλάδο που μαστίζεται από την ανεργία. Η πιο μεγάλη επιτυχία μας απέναντι στην προκήρυξη αυτή θα είναι να μην επιτρέψουμε να αποτελέσει σπόρο διαίρεσης ανάμεσά μας! Δεν αποδεχόμαστε, δεν ασπαζόμαστε τον εργασιακό κανιβαλισμό τον οποίο διδάσκει το υπουργείο … «Πολιτισμού»!

Εκφράζοντας τη βαθιά αποδοκιμασία μας στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση και τα εμπλεκόμενα υπουργεία της, αλλά και ο αδιάβλητος «ΑΣΕΠ», χρησιμοποιούν τις προκηρύξεις για να αναπαράξουν, όχι να δώσουν τέλος, στην εργασιακή ομηρία, για να διαιρέσουν πτυχία και εργασιακά δικαιώματα και να διαιωνίσουν την ανεργία, συνεχίζουμε, και διεκδικούμε:

Άμεση απόσυρση της προκήρυξης 16Κ/2017 και επαναπροκήρυξη νέας με υπερπολλαπλάσιες θέσεις!

Να σταματήσει ο εμπαιγμός με τα αενάως εναλλασσόμενα κριτήρια!

Άμεσα μαζικές προσλήψεις στο υπουργείο Πολιτισμού!

Να υπηρετηθεί η προοπτική της μόνιμης και σταθερής εργασίας για όλους μας!

Κανένας φραγμός στο δικαίωμά μας στην εργασία. Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο μας!

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις