Αυτό το ήθος δεν ταιριάζει στους ανθρώπους του Πολιτισμού

 

Δεν είναι δυνατόν να αποζημιωθούν όλοι οι καλλιτέχνες με το έκτακτο οικονομικό βοήθημα λόγω της πανδημίας του COVID-19 καθότι «πολλοί από αυτούς κινούνται στον χώρο της μαύρης οικονομίας». Αυτή είναι η άποψη, και ως φαίνεται το ήθος, της υπουργού Πολιτισμού, για τη στάση που πρέπει να κρατήσει η Πολιτεία σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις των -σκληρά δοκιμαζόμενων από την πανδημία και την οικονομική κρίση- καλλιτεχνών.

Στην πραγματικότητα η κα Λ. Μενδώνη έχει αποφασίσει να δώσει συνέχεια στην απαξιωτική και υποτιμητική αντιμετώπιση προς τους καλλιτέχνες και πολλές άλλες ειδικότητες του ΥΠΠΟΑ.

Η υπουργός της γιγαντωμένης ανεργίας στο ΥΠΠΟΑ, των ελάχιστων έργων, της υποχρηματοδότησης έως εγκατάλειψης του πολιτισμού, και της ταυτόχρονης ιδιωτικοποίησης και τουριστικοποίησής του, η υπουργός του «όχι μαγκιές σε εμένα», του τεμαχισμού των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου και του λαμπαδιασμένου χώρου των Μυκηνών, η υπουργός που επιλέγει συνεργάτες οι οποίοι υπόκεινται σε πειθαρχικούς ελέγχους, την ώρα που διαφημίζει ως συνταγματικό χρέος των εφοπλιστών την ιδιωτική ανέλκυση αρχαιοτήτων από τον βυθό των ελληνικών θαλασσών, αποκαθιστά τώρα την τάξη και ανάμεσα στους καλλιτέχνες, απαιτώντας …ασφαλιστική ενημερότητα για το δικαίωμα σε ένα βραχύβιο επίδομα.

Το μόνο που παρέλειψε να σημειώσει η υπουργός, είναι η αιτία. Ξέχασε να αναφέρει ποιος είναι εκείνος που ευθύνεται για την ανεργία, τη μισο-απασχόληση, την ομηρία, την εκ περιτροπής, ελαστική, μαύρη, ανασφάλιστη εργασία των καλλιτεχνών, και τόσων άλλων ειδικοτήτων (και) στο υπουργείο Πολιτισμού.

Σε ό,τι αφορά στους αρχαιολόγους, θυμίζουμε ότι είναι η ίδια η Πολιτεία που ΔΕΝ προκηρύσσει θέσεις μόνιμου προσωπικού, παρά τις ανάγκες και τα τεράστια κενά.

Πρόκειται για την ίδια Πολιτεία που διορίζει προσωπικό μόνο έπειτα από νομικές προσφυγές και πολυχρονισμένες αποφάσεις.

Πρόκειται για την ίδια Πολιτεία που μειώνει τις οργανικές θέσεις προσωπικού σε κάθε νέο οργανόγραμμα και καλύπτει τις ανάγκες της με έκτακτο και επί συμβάσει προσωπικό (σε δημόσια και υπό την εποπτεία ιδιωτικά έργα).

Πρόκειται για την ίδια Πολιτεία που από το 2012 (επί γενικής γραμματείας Λ. Μενδώνη) απαγορεύει με νόμο την εργασία στους αρχαιολόγους πάνω από 5 χρόνια στο δημόσιο!

Πρόκειται για την ίδια Πολιτεία, που έφτιαξε νόμο ο οποίος ΔΕΝ μας επιτρέπει να εργαστούμε περισσότερο από 8 μήνες ανά 12μηνο.

Πρόκειται για την ίδια Πολιτεία, που ενώ υποκριτικά ζητάει υπερ-εξ-ειδικευμένους αρχαιολόγους στις λιγοστές ούτως ή άλλως και ολιγόμηνες συμβάσεις που προκηρύσσει, ταυτόχρονα ΔΕΝ προσμετράει το σύνολο της προϋπηρεσίας τους, ενώ θέτει «ταβάνι» μοριοδότησης μέχρι 84 μήνες στην προϋπηρεσία τους στο δημόσιο.

Πρόκειται για την ίδια Πολιτεία, που ΔΕΝ αμείβει το εξειδικευμένο προσωπικό με τα προσόντα και το σύνολο της προϋπηρεσίας τους.

Οι ίδιοι άνθρωποι και οι ίδιες πολιτικές που μας έκαναν εργασιακούς ομήρους, «αναπληρωτές», «εκτάκτους», «συμβασιούχους», περιστασιακά και εκ περιτροπής απασχολούμενους και ημιμόνιμα ανέργους, έρχονται τώρα να μας κατηγορήσουν για την ανεργία μας.

Προσκαλούμε την υπουργό να ανακαλέσει και να ανασκευάσει την ατυχή δήλωσή της, η οποία δεν μπορεί να εκφέρεται από ανθρώπους του Πολιτισμού προς ανθρώπους του Πολιτισμού.

Καλούμε τους εργαζόμενους και ανέργους στον Πολιτισμό σε συστράτευση για την καταδίκη των συμπεριφορών και πολιτικών αυτών, και σε ενιαίο αγώνα μέχρι να αποδοκιμαστούν, μέχρι αυτές να αλλάξουν στην πράξη.

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Τελευταίες ανακοινώσεις

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις