ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΑΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ

Με αφορμή το από τις 10/6/2015 δημοσίευμα/καταγγελία του Π.Α.ΜΕ –  (βλ. σχ. http://www.imerisia-ver.gr/index.php/eidhseis/koinwnnia/topika/item/11381-pame-aplirosia-tromokratia-ergasiakos-meseonas-se-efa-hmathias.html) με τίτλο «Απληρωσιά- Τρομοκρατία-Εργασιακός Μεσαίωνας σε ΕΦ.Α. Ημαθίας» στο οποίο μεταξύ άλλων κατηγορούντο ο Αντιπρόεδρος του Σ.ΕΚ.Α. και κατ’ επέκταση ο Σύλλογος «…Να ενισχύσουν τις δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ. Να βγάλουν συμπεράσματα από το γεγονός ότι στην Εφορεία Αρχαιοτήτων, σε διάφορα έργα, δουλεύουν τα περισσότερα μέλη του προεδρείου και του ΔΣ του Σωματείου Οικοδόμων, αλλά και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων. Και όμως ούτε μία ανακοίνωση δεν έχουν βγάλει για την απληρωσιά, ούτε μία καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας δεν έχουν κάνει»-  το Δ.Σ. του Σ.ΕΚ.Α. συνέταξε την κάτωθι ανακοίνωση/απάντηση.

****************

Αθήνα, 21/6/2015

Σ.ΕΚ.Α.

Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων

Τ.Θ. 30084, Τ.Κ. 10033, Αθήνα

Fax: 210 3816584, Κιν. 6977509501

e-mail: sekarchaeologists@gmail.com, site www.seka.net.gr

ενότητα, όχι καταγγελίες!

Χωρίς έκπληξη διαβάσαμε τις πρόσφατες καταγγελίες της «Επιτροπής του Π.Α.ΜΕ. στους εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού» ενάντια στον «εργασιακό μεσαίωνα της ΕΦ.Α. Ημαθίας».

Μαζί με το Υπουργείο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, το Π.Α.ΜΕ. έκρινε σκόπιμο να καταγγείλει και τον Αντιπρόεδρο του Σ.ΕΚ.Α., για δύο λόγους: α) επειδή έχει το θράσος να εργάζεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, και β) επειδή ο ίδιος δεν εξέδωσε «ούτε μια ανακοίνωση για την απληρωσιά» και δεν έκανε «ούτε μια καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας».

Αν το Π.Α.ΜΕ. και οι Επιτροπές του επιθυμούν να γελοιοποιούνται, δεν έχουμε διάθεση να διακόψουμε το έργο τους.

Προς τους συναδέλφους της ΔΑΣ του Σ.ΕΚ.Α., οι οποίοι, φυσικά, τήρησαν σιγήν ιχθύος για το γεγονός, και προς αποκατάσταση της -παραμορφωμένης από το Π.Α.ΜΕ.- αλήθειας, επιθυμούμε να σημειώσουμε μόνο τα εξής:

Ο Σ.ΕΚ.Α., όχι απλώς το τελευταίο 3μηνο, αλλά από την αρχή κιόλας του 2015, οπότε και διαπιστώθηκε έκρηξη των καθυστερήσεων πληρωμών πανελλαδικά, κυρίως σε έργα ΕΣΠΑ, έστειλε καταρχάς επίσημη ενημέρωση (2456/13.2.2015) με αποδέκτες τους: 1. Γραφείο Αναπλ. Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων (Τομέας Πολιτισμού), 2.Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής κληρονομιάς, 3.Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, 4.Διεύθυνση Διοίκησης και Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού, 5. Τμήμα Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Τομέα Πολιτισμού, 6.Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, και 7.Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης.

Στις 20.3.2015 ο Σ.ΕΚ.Α. οργάνωσε σε συνεργασία με την ΠΟΕΙΔΔ και άλλα σωματεία εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού 24ωρη απεργία για τα ζητήματα του κλάδου, με έμφαση στο ζήτημα των καθυστερήσεων πληρωμών. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε και συνάντηση με τον Π. Δούρο, Διευθυντή του Γραφείου του Αν. Υπουργού Πολιτισμού.

Λίγες ημέρες μετά, στις 23.3.2015,ο Σ.ΕΚ.Α. ενημέρωνε ξανά τα μέλη του για τις εξελίξεις, καλώντας τα σε συμμετοχή στη συλλογική αντιμετώπιση του γενικευμένου προβλήματος.

Παράλληλα με τη γραπτή ενημέρωση, το Προεδρείο του Σ.ΕΚ.Α. είχε, και έχει, τακτική τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με το Υπουργείο και τη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης, όσο και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας. Το κυριότερο, ο Σ.ΕΚ.Α. συζήτησε και συζητάει με έκτακτους αρχαιολόγους της Ημαθίας και προσπαθεί να έχει συμβολή σε έναν πρώτο συντονισμό τους.

Ενημερώνουμε την Επιτροπή του Π.Α.ΜΕ. στο Υπουργείο Πολιτισμού, που άκοπα συντάσσει καταγγελίες, ότι ο Σ.ΕΚ.Α. απέστειλε όχι μία, αλλά δύο επιστολές προς την ΕΦ.Α. Ημαθίας το τελευταίο τρίμηνο (2487/1.4.2015 προςΕΦ.Α. ΗΜΑΘΙΑΣ και 2529/25.5.2015 προςΕΦ.Α. ΗΜΑΘΙΑΣ) ζητώντας την άμεση επίλυση του προβλήματος των καθυστερούμενων πληρωμών.

Ίσως οι Επιτροπές του Π.Α.ΜΕ. είναι πολύ απασχολημένες με τη σύνταξη καταγγελιών ώστε δεν παρακολουθούν τι συμβαίνει στους συνδικαλιστικούς χώρους στους οποίους θέλουν να παρεμβαίνουν.

Ίσως η ΔΑΣ, αφού έχει τόσο ειλικρινές ενδιαφέρον για τα προβλήματα της Ημαθίας, θα μπορούσε να συντάξει μία σχετική ανακοίνωση και να την υποβάλει στο Δ.Σ. του Σ.ΕΚ.Α., ή να την προωθήσει κατευθείαν στα μέλη του Συλλόγου, όπως συνηθίζει. Δεν το έκανε. Η ΔΑΣ προτιμάει να καταγγέλλει όσους (υποτίθεται) δεν κινητοποιούνται, παρά να κινητοποιηθεί η ίδια.

Ίσως η ΔΑΣ που -από την ανάγκη αυτοπροβολής της- κάλεσε πρόσφατα σε έκτακτο Δ.Σ. του Σ.ΕΚ.Α., θα μπορούσε να είχε θέσει το ζήτημα της Ημαθίας στα θέματα προς συζήτηση. Δεν το έκανε. Προτίμησε να ασχοληθεί με το συλλαλητήριο του Π.Α.ΜΕ..

Ως Δ.Σ. του Σ.ΕΚ.Α. θεωρούμε ότι τα προβλήματα των εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού, τόσο στην Ημαθία όσο και σε ολόκληρη την επικράτεια, είναι συλλογικά, και η αντιμετώπισή τους οφείλει να είναι συλλογική.

Αν το Π.Α.ΜΕ. και οι υπο-Επιτροπές του, δεν μπορούν να έχουν συμβολή στους συλλογικούς εργασιακούς και συνδικαλιστικούς αγώνες, τουλάχιστον να μη τους συκοφαντούν. Αν δεν μπορούν να έχουν συμβολή στην ενότητα, να παύσουν να διαιρούν, με ανυπόστατες καταγγελίες και διασπαστικές πρακτικές.

Ως Δ.Σ. του Σ.ΕΚ.Α. θα προασπίσουμε την ενότητα του Συλλόγου και θα απομονώσουμε ενέργειες που στοχεύουν στη διαίρεση και αποδυνάμωσή του.

Κατηγορίες: Αποφάσεις ΔΣ

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Αποφάσεις ΔΣ