Αναφορικά με το έργο κατασκευής του νέου Αεροδρομίου στο Καστέλλι Κρήτης

Για τις καταχρηστικές συμπεριφορές και τους καταχρηστικούς νέους όρους στις συμβάσεις

Οι προσληφθέντες της πιο πρόσφατης -και 4ης κατά σειρά- προκήρυξης της ΕΦΑ Ηρακλείου για τις αρχαιολογικές εργασίες στο Καστέλλι, κλήθηκαν να υπογράψουν συμβάσεις στις οποίες έχει προστεθεί για πρώτη φορά μια άκρως αντεργατική διατύπωση. Εν ολίγοις οι εργαζόμενοι καλούνται να αποδεχτούν ότι το ΥΠΠΟΑ, δηλαδή ο εργοδότης τους, ουδεμία ευθύνη φέρει για ενδεχόμενες καθυστερήσεις στην πληρωμή τους. Ότι υπεύθυνη είναι η γραφειοκρατία της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών και η αρμόδια για τις πληρωμές υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών! 

Το ΥΠΠΟΑ λοιπόν παραμένει στον παραλογισμό και την εκδικητικότητα που επέδειξε στην, ακόμα αδικαίωτη, περίπτωση της 6ήμερης επίσχεσης εργασίας του έκτακτου προσωπικού: αξιοποιεί τα δικαιώματα του εργοδότη αλλά δεν αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις του. Το ΥΠΠΟΑ γνωρίζει να εποπτεύει με απαξίωση τις, χαρακτηρισμένες από την ίδια την υπουργό ως ταπεινές (!), αρχαιότητες και τους …αργόσχολους αρχαιολόγους. Δεν αναγνωρίζει, ωστόσο, την υποχρέωσή του, ως εργοδότης, να πληρώνει τα δεδουλευμένα στην ώρα τους και προσπαθεί, συγχρόνως, να υποχρεώσει τους εργαζόμενους να αποδεχτούν τον άδικο αυτό παραλογισμό. Τους πίεσε, δηλαδή, να υπογράψουν τις συμβάσεις τους με την απειλή ότι όσο καθυστερούν τόσο θα καθυστερήσει η πληρωμή τους …η οποία δρομολογείται ούτως ή άλλως το νωρίτερο για τον Σεπτέμβριο(!). Αρκεί ενδεικτικά να σημειωθεί ότι συνάδελφος εκτός Κρήτης, που προσλήφθηκε στο έργο του Καστελλίου, παραιτήθηκε όταν έμαθε για το καθεστώς καθυστέρησης πληρωμών, αφού βέβαια είχε ξοδέψει ήδη ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για μετάβαση και διαμονή. Η αλήθεια είναι απλή: ο συνάδελφος δε θα μπορούσε να επιβιώσει απλήρωτος για δύο τουλάχιστον μήνες και το ΥΠΠΟΑ απαξίωσε έναν άνθρωπο που κατάφερε να βρει μια δουλειά.  

Απαιτούμε:

  • Να αρθεί η καταχρηστική όσο και αντεργατική διατύπωση στις συμβάσεις του έκτακτου προσωπικού του Καστελλίου.
  • Να σταματήσουν οι καθυστερήσεις πληρωμών. Έγκαιρη και τακτική καταβολή των δεδουλευμένων.
  • Να πληρωθούν τώρα οι ημέρες επίσχεσης του προσωπικού, οι οποίες παρανόμως δεν έχουν καταβληθεί.

Για την ασφάλεια του προσωπικού

Το ΥΠΠΟΑ δεν ενδιαφέρεται να διαφυλάξει την ασφάλεια του  προσωπικού του. Παρότι ο σύλλογός μας και οι εργαζόμενοι έχουν θίξει πολλές φορές τα ζητήματα ασφάλειας, λύση στο πρόβλημα της μετακίνησης εντός του εργοταξίου δεν έχει βρεθεί. Μάλιστα, όσο εντατικοποιούνται οι εργασίες τόσο δυσχεραίνουν οι συνθήκες στο πεδίο, το οποίο έχει μετατραπεί σε έναν κρανίου τόπο. Όλο και περισσότερα χωματουργικά οχήματα μεγάλων διαστάσεων διανύουν την αχανή έκταση του εργοταξίου και μεταβάλλουν συνεχώς την επιφάνεια του. Το έκτακτο, λοιπόν, προσωπικό αναγκάζεται όχι μόνο να μεταβαίνει με τα δικά του οχήματα στο Καστέλλι, αλλά και στα ίδια τα αρχαιολογικά σκάμματα μέσα στο εργοτάξιο. Όχι μόνο είναι παράνομο να κυκλοφορούν Ι.Χ. μέσα στο εργοτάξιο, αλλά τίθενται σοβαρά ζητήματα ασφάλειας και φθοράς των οχημάτων. Πολλές φορές, μάλιστα, δε μπορεί κανείς να επιστρέψει από την ίδια διαδρομή διότι απλά είναι αδύνατο λόγω των συνεχών εργασιών…

Συγχρόνως, η σκίαση και οι συνθήκες υγιεινής είναι εντελώς ανεπαρκείς. Ταινίες σήμανσης γύρω από τα αρχαιολογικά σκάμματα είτε δεν υπάρχουν είτε έχουν ελλιπώς τοποθετηθεί. Όλα αυτά τη στιγμή που φαίνεται ότι κανείς μηχανικός δε θέλει να αναλάβει την ευθύνη να οριστεί ως υπεύθυνος ασφαλείας.

Όλες αυτές οι δυσχέρειες και τα προβλήματα είναι αποτέλεσμα όχι μόνο κακής οργάνωσης και μη αξιοποίησης της άφθονης εμπειρίας της ΕΦΑ Ηρακλείου σε μεγάλα έργα, αλλά επιλογή του ΥΠΠΟΑ, καθώς τα ίδια προβλήματα υπάρχουν σταθερά έναν χρόνο τώρα. 

Απαιτούμε:

  • Να πληρώνονται οδοιπορικά οι εργαζόμενοι.
  • Να μη μετακινούνται με ΙΧ οι εργαζόμενοι εντός του εργοταξίου. Να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα της μετάβασης στα αρχαιολογικά σκάμματα. Να οριστούν συγκεκριμένες, ασφαλείς, διαδρομές εντός του εργοταξίου. Να οριστούν υπεύθυνοι ασφαλείας.
  • Να εξασφαλιστεί επαρκής αριθμός σε ομπρέλες και μέσα σκίασης των εργαζομένων (απαιτείται τουλάχιστον τριπλάσια ποσότητα από την τωρινή). Αντίστοιχα, και σε χημικές τουαλέτες.
  • Να μπαίνουν ταινίες σήμανσης και να ορίζεται ελάχιστο όριο απόστασης των χωματουργικών οχημάτων από τα αρχαιολογικά σκάμματα. 

Για την υπόσκαψη της αυτεπιστασίας από το ίδιο το υπουργείο και την ΕΦΑ

Η εμμονή στη μη επίλυση των ζητημάτων αυτών είναι που εξηγεί τελικά τη διάθεση της υπουργού να παύσει η αυτεπιστασία στις αρχαιολογικές εργασίες και να περάσει το έκτακτο προσωπικό στη διαχείριση της αναδόχου εταιρείας από το 2022 και έπειτα, όπως φάνηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στο Καστέλλι. Αυτό θα σημάνει, φυσικά, λιγότερο προσωπικό για τις ίδιες ανάγκες, εντατικοποίηση της εργασίας και μεγαλύτερη εργοδοτική πίεση. Μόνο που σε αυτήν θα προστεθεί και η πίεση της ΕΦΑ Ηρακλείου, που πλέον θα έχει μικρότερη και χειρότερη εποπτεία επί των εργασιών.

Συνεπάγεται, επίσης, την παραδοχή από πλευράς υπουργείου ότι δε θέλει να διαχειριστεί ένα, αντικειμενικά δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο, έργο. Συγχρόνως, ο ιδιώτης παρουσιάζεται πάλι ως η σωτήρια λύση στα προβλήματα της γραφειοκρατίας, παρά το γεγονός ότι και αυτός, ως συνήθως, πάλι από το κράτος θα χρηματοδοτείται… Είναι ξεκάθαρες οι επιλογές: οι εφαρμοζόμενες πολιτικές θέλουν να μετατρέψουν το ΥΠΠΟΑ σε διεκπεραιωτικό όργανο και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε αναγκαίο κακό.

Φυσικά, βάσει των όσων ήδη ακούγονται, εκτιμούμε ότι το ΥΠΠΟΑ θα αξιοποιήσει ένα πλαστό επιχείρημα για την αθέμιτη αυτή μεταβολή. Θα παρουσιαστεί ως αποτέλεσμα της αδυναμίας πλήρωσης των θέσεων προσωπικού της τελευταίας προκήρυξης. Θα τα ρίξει, δηλαδή, στο έκτακτο προσωπικό και θα κατηγορήσει τους άνεργους ότι …δε θέλουν να δουλέψουν. Συγκεκριμένα, από τα 160 άτομα που συνολικά ζητούσε η προκήρυξη, έχουν έως τώρα αποδεχτεί 60 περίπου εργαζόμενοι, εκ των οποίων η πλειονότητα ανήκει σε όσους έχουν προϋπηρεσία κάτω των 6 μηνών. Φυσικά, οι αιτήσεις ήταν πολλαπλάσιες από τις θέσεις. Για παράδειγμα περίπου 120 ήταν οι μη απορριφθείσες αιτήσεις αρχαιολόγων για 25 συνολικά θέσεις εργασίας.  Ό,τι σπείρεις, όμως, θα θερίσεις, όπως λέει ο λαός. Οι απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς, οι αυξανόμενες πιέσεις, τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, η σταθερά καθυστερημένη πληρωμή των μισθών, οι απλήρωτες μετακινήσεις, η αυταρχική και εκδικητική στάση του ΥΠΠΟΑ είναι που οδήγησαν στην αδυναμία εξεύρεσης του απαραίτητου προσωπικού..

Απαιτούμε:

  • Κάτω τα χέρια από την αυτεπιστασία των αρχαιολογικών εργασιών στο Καστέλλι. Η ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι υπόθεση άμεσης και αποκλειστικής διαχείρισης από το ΥΠΠΟΑ και το κράτος.
  • Να σταματήσει η απαξίωση και υποβάθμιση του ΥΠΠΟΑ

Για όλα αυτά τα ζητήματα ο ΣΕΚΑ καλεί την ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και τις υπηρεσίες του να αλλάξουν στάση και να αναιρέσουν άμεσα τα πολλά και σημαντικά προβλήματα που ήδη υπάρχουν ή προστίθενται. Ως Σύλλογος επιφυλασσόμαστε, στο αμέσως προβλεπτό διάστημα, και στο βαθμό που η ΕΦΑ και το ΥΠΠΟΑ δεν ανταποκριθούν σε μια προσπάθεια να λυθούν σε δικαίωση των εργαζομένων τα προβλήματα που περιγράφονται, να αξιοποιήσουμε κάθε σύννομο μέσο προστασίας των δικαιωμάτων των μελών και συναδέλφων μας.

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις