Ανάπτυξη…ανέχειας

 

Μόνο θράσος και αδιαφορία από την πλευρά του ΥΠΠΟΑ και της κυβέρνησης μπορεί να δηλώνεται από το γεγονός ότι οι 60 και πλέον συμβασιούχοι εργαζόμενοί του στο έργο κατασκευής του νέου αερολιμένα Ηρακλείου στο Καστέλλι Πεδιάδος δεν έχουν λάβει τους μισθούς των δύο τελευταίων μηνών και δεν πρόκειται να λάβουν τίποτα μέχρι το τέλος του παρόντος. Το παράδειγμα του εν λόγω έργου, κράχτης της περιβόητης ανάπτυξης, αναδεικνύει τον βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων και χλευασμού του λαού.

Δε γίνεται, δηλαδή, να παρουσιάζεται ως έργο πνοής και ανάπτυξης, αλλά να μην υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι τη δουλειά τους. Δε γίνεται να αποζημιώνεται η έκπτωτη και αφερέγγυα Ι ΚΝOWHOW από την ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, αλλά να μη καλύπτονται οδοιπορικά στους εργαζόμενους, που καθημερινά διανύουν με δικά τους μέσα και έξοδα τουλάχιστον 80 χιλιόμετρα, για να μεταβούν στην εργασία τους. Δε γίνεται να ασκούνται πιέσεις για τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, αλλά να παραλαμβάνονται εργαλεία 7 μήνες μετά την έναρξη των αρχαιολογικών εργασιών. Δε γίνεται η κυβέρνηση να προπαγανδίζει χάριν της αστυνομοκρατίας την ασφάλεια των πολιτών, αλλά για την ασφάλεια των εργαζομένων να αδιαφορεί, παραδίδοντας 7 μήνες μετά την έναρξη των εργασιών τα υποχρεωτικά μέσα ατομικής προστασίας. Δε γίνεται το ΥΠΠΟΑ να δίνει οδηγίες στους εργαζόμενούς του πώς να συμπεριφέρονται μέσα σε ένα τόσο αχανές και επικίνδυνο εργοτάξιο, μόνο αφού έλαβε χώρα θανατηφόρο ατύχημα στο κατασκευαστικό προσωπικό της αναδόχου εταιρείας (ΤΕΡΝΑ). Δε γίνεται ακόμα και μέχρι σήμερα να μην έχουν οριοθετηθεί με ευκρινή σήμανση οι ανασκαφικές θέσεις. Δε νοείται στο μεγαλύτερο, την παρούσα στιγμή, αρχαιολογικό εργοτάξιο της χώρας να μην παρέχεται από την εργοδοσία, δηλαδή το ΥΠΠΟΑ, επαρκής στεγασμένος χώρος για την προστασία των εργαζομένων σε περίπτωση άσχημων καιρικών συνθηκών. Είναι παράλογο να επικαλούνται περιορισμένα χρονοδιαγράμματα, τη στιγμή που οι ανάγκες σε προσωπικό είναι οι διπλάσιες από αυτές που ικανοποιούνται. Ωστόσο, για τα δημοσιεύματα που ήδη μιλούν για εξάμηνη καθυστέρηση των εργασιών λόγω της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, το ΥΠΠΟΑ δε λέει κουβέντα, ενώ θα μπορούσε εγκαίρως να έχει αναζητήσει λύση στο πρόβλημα του 8μηνου, που, εκτός από ανακύκλωση ανεργίας, επιφέρει σημαντικές καθυστερήσεις στην αποπεράτωση των αρχαιολογικών ερευνών.   

Η πλέον του διμήνου καθυστέρηση πληρωμής των δεδουλευμένων στις παραπάνω συνθήκες εργασιακού κάτεργου, που επικρατούν στο εργοτάξιο του αερολιμένα Καστελλίου, είναι που, όχι μόνο ξεχειλίζουν το ποτήρι της ανοχής, αλλά έχουν καταφέρει να φέρουν στα όρια της ανέχειας την πλειονότητα των εργαζομένων.  

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων απαιτεί την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζόμενων στο έργο κατασκευής του νέου αερολιμένα στο Καστέλλι Πεδιάδος. Απαιτεί την έγκαιρη και συνεπή πληρωμή των μισθών τους και στηρίζει κάθε πρωτοβουλία που θα πάρουν για τη διεκδίκηση αξιοπρεπών συνθηκών και όρων εργασίας.

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Τελευταίες ανακοινώσεις

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις