Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων

Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων

ΔΑΣ Σ.ΕΚ.Α.

 

 

Συνάδελφοι,

σας στέλνουμε τη διακήρυξή μας για τις εκλογές στις 24 Οκτώβρη. 

Σας καλούμε να τη διαβάσετε, να σκεφτείτε την πείρα σας από τις εξελίξεις των τελευταίων 2,5 χρόνων και να προβληματιστείτε. 

 

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά στις αρχαιρεσίες και να ενισχύσουν το Σωματείο μας.

 

Διακήρυξη ΔΑΣ 2021


Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων

(ΔΑΣ ΣΕΚΑ)

Δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ. στο ΥΠΠΟ

 

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες,

Δημοσιεύτηκε από την ΕΦΑ Ηρακλείου η ‘Απευθείας ανάθεση παροχής υπηρεσιών αρχαιολόγου για την υλοποίηση της πράξης με τίτλο «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΝΕΤΙΚΟΥ ΦΡΟΥΡΙΟΥ ΚΟΥΛΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ» [Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» του Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013].’

 

Πρόκειται δηλ. για την προσπάθεια να λειτουργήσει ένα έργο, όχι με την πρόσληψη εργαζόμενου, αλλά με την ανάθεση εργολαβίας της αρχαιολογικής εργασίας. Αποτελεί συνέχεια απευθείας αναθέσεων από την ίδια ΕΦΑ τα τελευταία δυο χρόνια για το ίδιο έργο σε διάφορες ειδικότητες επιστημονικού προσωπικού (πολιτικό μηχανικό, μηχανολόγο μηχανικό κλπ).

 

Βρισκόμαστε μπροστά στην υλοποίηση της πλήρους απαξίωσης της δουλειάς με δικαιώματα για τους εργαζόμενους του ΥΠΠΟΑ. Στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα της τεράστιας ανεργίας, της δουλειάς με τα 5μηνα προγράμματα της φτώχειας, που η κυβέρνηση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ υλοποιεί, έρχεται να προστεθεί και αυτό της δουλειάς με μπλοκάκι.

 

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες,

Εδώ και καιρό έχουμε προειδοποιήσει ότι θα ερχόταν αυτή η μορφή εργασίας πιο εντατικά, με σκοπό να παγιωθεί. Αυτή είναι η ανάπτυξη που μας πιπιλίζουν το μυαλό, αυτά είναι τα ΕΣΠΑ «της ευκαιρίας και της δουλειάς». Το γεγονός αυτό αποτελεί επικίνδυνη εξέλιξη, που ανοίγει έμπρακτα το δρόμο στο περαιτέρω χτύπημα των δικαιωμάτων μας αλλά και στην περαιτέρω εργολαβοποίηση του αρχαιολογικού έργου. Ο αρχαιολόγος, αλλά και οι υπόλοιπες ειδικότητες, ειδικά οι  επιστημονικές, πλέον θα εργάζονται στο ΥΠΠΟΑ σαν ελεύθεροι επαγγελματίες.

 

Αυτό σημαίνει εργαζόμενοι-λάστιχο:

 

-        χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

-        χωρίς ωράρια, άδειες, προστασία της μητρότητας και κανένα δικαίωμα

-        τεράστια φορολογία και τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές (ΟΑΕΕ- πρώην ΤΕΒΕ)

Επίσης:

-        η Υπηρεσία δε θα έχει καμία υποχρέωση και ευθύνη απέναντι στον αρχαιολόγο – αυτοαπασχολούμενο πια, που με το τέλος των εργασιών του δε θα έχει ούτε το δικαίωμα του ταμείου ανεργίας.

-      παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος της υλοποίησης εργασιών από μεγαλοεργολάβους, από μεγάλες επιχειρήσεις, που τώρα θα αντικαθιστούν τους αρχαιολόγους.

 

Για κάποιους συναδέλφους της πλειοψηφίας του ΔΣ, που δεν θεωρούν απαραίτητα κακή αυτή την εξέλιξη, που είναι υπέρ των εργολάβων γιατί «αυτή είναι η πραγματικότητα», ας σκεφτούν κι ας απαντήσουν: όταν θα έρχεται ο Μπόμπολας, ο Νιάρχος και ο κάθε μεγαλοεργολάβος να αναλάβει ένα έργο, ποιός θα είναι πιο ανταγωνιστικός και θα παίρνει το έργο, αυτός ή εμείς; Ας σκεφτούν σε τι κατάσταση βρίσκονται οι μηχανικοί, που οι περισσότεροι είναι ανασφάλιστοι επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε το ΤΣΜΕΔΕ.

 

Συνάδελφοι, ήρθε η ώρα να μας βρουν μπροστά τους!

 

Να απαντήσουμε τώρα με την άμεση κινητοποίησή μας στην ΕΦΑ Ηρακλείου και ταυτόχρονα στο ΥΠΠΟΑ. Προτάσσουμε το αίτημα για ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. Να μην επιτρέψουμε τη δουλειά με μπλοκάκι.

 

Μας καταδικάζουν στην ανεργία και στη δουλειά όποτε και αν, με μπλοκάκι, με ελαστικές μορφές εργασίας. Μας λένε ότι το μέλλον μας είναι να περιμένουμε τα έργα ΕΣΠΑ της ΕΕ, τα οποία είδαμε ότι με το τέλος τους δημιούργησαν στρατιές ανέργων σε όλους τους κλάδους, αλλά και κατά τη διάρκειά τους χτύπησαν τη λογική της μόνιμης και σταθερής δουλειάς. Η τωρινή κυβέρνηση, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων, στρώνει το δρόμο μέσα από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει το μεγάλο κεφάλαιο. Για αυτούς δουλεύει, για αυτούς νομοθετεί αντιασφαλιστικά και φορολογικά νομοσχέδια και τους χαρίζει φτηνούς εργαζόμενους. Μας δείχνουν σαφώς ότι θέλουν τους αρχαιολόγους αναλώσιμους, να μας χρησιμοποιούν με τα ελάχιστα, όποτε μας χρειαστούν, με συμβάσεις έργου σαν να ήμασταν εργολάβοι και όχι με συμβάσεις εργασίας.

 

Πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα, να τινάξουμε από πάνω μας αυταπάτες και φόβο και να διεκδικήσουμε τη ζωή μας. Με συμμετοχή στο σωματείο, με ζωντάνεμά του. Το σωματείο δεν είναι το ΔΣ αλλά όλοι εμείς. Να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας. Να μην αφήνουμε άλλους να μας εκπροσωπούν εκεί που μπορούμε να είμαστε και εμείς για να αποφασίζουμε για το μέλλον μας.

 

Ήδη, ως ΔΑΣ, θέσαμε το θέμα στο ΔΣ και προτείναμε την άμεση οργάνωση κινητοποίησης τη Δευτέρα σε ΕΦΑ Ηρακλείου και ΥΠΠΟΑ. Περιμένουμε την απάντησή τους. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει όλοι άμεσα να πάρουν θέση.

 

Καλούμε τους όλους συναδέλφους να είναι σε ετοιμότητα, ειδικά σε Κρήτη και Αθήνα. Να είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε όλοι. Ως ΔΑΣ δεσμευόμαστε ότι δεν θα το αφήσουμε αυτό να περάσει έτσι.

 

Απαιτούμε:

 

s  Να ανακληθεί η εν λόγω ανάθεση. Ο  αρχαιολόγος, που θα δουλέψει για το έργο, να έχει κανονικά σύμβαση εργασίας.

s  Σταθερή, μόνιμη δουλειά για όλες τις ειδικότητες, για την κάλυψη όλων των αναγκών. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μισθούς, δικαιώματα, σύνταξη και Ασφάλιση που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες μας.

s  Όχι στις ελαστικές μορφές εργασίας, τέλος στην ομηρία των εργαζομένων (πεντάμηνα - οκτάμηνα).

 

s  Απόλυτη προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

s  Προβολή και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων όχι με κριτήριο την καπιταλιστική ανάπτυξη. Αύξηση του προϋπολογισμού για τον Πολιτισμό. Διεξαγωγή των έργων με εθνικούς πόρους και εφαρμογή του θεσμού της αυτεπιστασίας.

 

ΔΑΣ ΣΕΚΑ, 12/5/2016


Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Ανοιχτή επιστολή προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.ΕΚ.Α.

Συνάδελφοι,

Στις 13/1 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του ΔΣ. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν ο ορισμός Γενικής Συνέλευσης στις 14/2/2016. Με απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ αποφασίστηκε η συνέλευση να γίνει σε ένα μόνο μέρος, στην Αθήνα.

Από τη μεριά της ΔΑΣ ΣΕΚΑ, θεωρώντας ότι είναι επιβεβλημένο το Σώμα της ΓΣ να είναι όσο γίνεται πιο μαζικό και γνωρίζοντας ότι είναι εξαιρετικά δαπανηρή και δυσχερής η μετακίνηση των μελών σε μια πόλη, όπως έδειξε και η πείρα των 3 τελευταίων Συνελεύσεων, προτείναμε να βρεθούν χώροι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο με γρήγορη σύνδεση internet,ώστε να είναι δυνατή η διεξαγωγή της Συνέλευσης με κάμερα, μικρόφωνα, ηχεία κλπ. Πιο συγκεκριμένα προτείναμε να εξετάσουμε άμεσα τη δυνατότητα ανεύρεσης ή το κόστος ενοικίασης χώρων για κάποιες ώρες στις αντίστοιχες πόλεις, όπου λειτουργεί σύστημα τηλεδιάσκεψης (συνεδριακοί χώροι πανεπιστημίων ή ξενοδοχείων κ.λπ.).

Ενώ κάποια μέλη του ΔΣ συμφώνησαν γενικά με το σκεπτικό, δεν φάνηκε διάθεση να γίνει προσπάθεια εξεύρεσης χώρων, έτσι ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η Γενική Συνέλευση να γίνει στην Αθήνα. Κατόπιν τούτων, ως ΔΑΣ, πήραμε την πρωτοβουλία και κάναμε μία προσπάθεια προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια, και οι προφάσεις από ορισμένους, και να γίνει η πρότασή μας πράξη.

Έτσι, στο Ηράκλειο Κρήτης βρέθηκε αίθουσα που υποστηρίζει την τηλεδιάσκεψη στο ΤΕΕ και μπορεί να παραχωρηθεί την ημερομηνία που έχει ήδη οριστεί η ΓΣ (14/2) με κόστος 150 ευρώ αρχική. Αν επικοινωνήσουμε ως σωματείο με την εκεί διοίκηση του ΤΕΕ μπορεί να είναι ακόμα μικρότερο το κόστος. Ωστόσο, αν σκεφτούμε ότι μόνο τα έξοδα μετάβασης στην Αθήνα για τη ΓΣ των μελών του ΔΣ, που βρίσκονται στην Κρήτη, ανέρχονται μέχρι και τα 180 ευρώ, βλέπουμε ότι το κόστος της αίθουσας στο ΤΕΕ είναι μικρότερο. Αν κάποιοι συνάδελφοι από την Κρήτη θελήσουν να είναι στη ΓΣ στην Αθήνα, τότε το κόστος μετακίνησης που θα πληρώσει ο Σύλλογος είναι πολλαπλάσιο της ενοικίασης της αίθουσας. Και θα συμμετέχουν πολλαπλάσια μέλη στην ΓΣ.

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη υπάρχει αίθουσα στο Βυζαντινό Μουσείο, που πιθανόν υποστηρίζει την τηλεδιάσκεψη(χρειάζεται τεστάρισμα, όπως μας είπαν). Εκτός αυτής, και στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, από τηλεφωνική επαφή που είχαμε, μας είπαν ότι μπορούν να προσπαθήσουν να μας εξυπηρετήσουν. Το δίκτυό τους αναβαθμίζεται αυτές τις μέρες και μπορούμε να κάνουμε δοκιμή. Τέλος, αίθουσα τηλεδιάσκεψης, που πιθανόν θα παίρναμε δωρεάν, υπάρχει στο ΑΠΘ. Ωστόσο, μας είπαν ότι μόνο καθημερινές, και απογεύματα, είναι ανοιχτά. Φυσικά θα μπορούσαμε άνετα να βρούμε αίθουσα στη ΔΕΘ, αλλά με ενοίκιο. Μπορούμε άμεσα να δούμε και αυτό. Και εδώ, αν σκεφτούμε τα έξοδα μετακίνησης μελών του ΔΣ, αλλά και άλλων που θα κατέβουν Αθήνα, η λύση είναι οικονομικότερη, ακόμα και αν τελικά νοικιάσουμε αίθουσα, εφόσον δεν καλυφθούμε με τις δωρεάν, και θα έχουμε και μεγαλύτερη συμμετοχη.

Ως προς την Αθήνα, μπορεί να ζητηθεί χώρος από το ΥΠΠΟ. Άλλωστε είμαστε εργαζόμενοι του Υπουργείου και θα πρέπει να έχουμε πρόσβαση στις εγκαταστάσεις που διαθέτει. Ακόμα και το αμφιθέτρο στη Μπουμπουλίνας μπορεί να μας εξυπηρετήσει τεχνικά, όπως μας είπε τεχνικός που εργάζεται εκεί, όμως μόνο καθημερινές, και απογεύματα, καθώς είναι κλειστό τα Σαββατοκύριακα. Με μία πρόχειρη επαφή με άλλα σωματεία διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ελεύθερη αίθουσα που στηρίζει τηλεδιάσκεψη στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ. Το κόστος είναι 213 ευρώ, όμως μπορούμε να ζητήσουμε σαν σωματείο προς σωματείο άλλη τιμή, συμβολική, αίτημα που πιθανόν θα γίνει δεκτό.

Συνεπώς υπάρχει σαφώς η δυνατότητα να λειτουργήσουμε στη Γενική Συνέλευη ως ένα σώμα και με διαδικασία που θα τηρηθεί όπως εάν πραγματοποιούσαμε τη συνέλευση σε ένα μέρος. Η επιλογή των τηλεδιασκέψεων θα δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερα μέλη να συμμετέχουν στη ΓΣ. Ταυτόχρονα το κόστος θα είναι πολύ μικρότερο αναλογικά και με τη συμμετοχή.

Έτσι προτείνουμε:

 1. να νοικιάσουμε την αίθουσα στο Ηράκλειο ζητώντας και μία καλύτερη τιμή,
 2. στην Αθήνα να έρθουμε σε επαφή με το ΥΠΠΟ σε ανώτερο επίπεδο (Γενική Δ/νση) και να ζητήσουμε χώρο. Εάν είναι αρνητική, στην παρούσα φάση και για μην χάνουμε χρόνο, να δούμε επαφή με ΔΣ ΕΣΗΕΑ για να πετύχουμε καλύτερη τιμή στην αίθουσα τους και
 3. στη Θεσσαλονίκη, μόλις κλείσουμε τους παραπάνω χώρους, να κάνουμε άμεσα δοκιμή στο Βυζαντινό Μουσείο και το ΕΚΘ για να δούμε πιο από τα δύο ανταποκρίνεται καλύτερα.
 4. Παράλληλα, για όσους συναδέλφους μετακινηθούν από αλλού (Ήπειρο, Θεσσαλία, Μακεδονία-Θράκη, Πελοπόννησο κ.λπ.) σε ένα από τα τρία σημεία για τη ΓΣ να καλυφθούν τουλάχιστον κατά το ήμισυ τα εισιτήριά τους. Το ιδανικό βέβαια είναι οι συνάδελφοι να κανονίζουν ομάδες 3-4 με αυτοκίνητο, οπότε να μπορεί να καλυφθεί τουλάχιστον το 70% των εξόδων (βενζίνες, διόδια).

Με βάση τα παραπάνω η πρόταση μας κοστίζει λιγότερο με την πραγματοποίηση της συνέλευσης μόνο στην Αθήνα, που θα είναι και κοστοβόρα και με πολύ μικρότερη συμμετοχή.

Θεωρούμε ότι, ως μέλη του ΔΣ, ευθύνη μας είναι να εξαντλούμε κάθε δυνατότητα, ώστε να μαζικοποιούνται οι συνελεύσειςκαι κάθε μορφή δράσης του Συλλόγου. Με άμεση δράση, και εφόσον όντως εννοούμε πραγματικά όλοι μας ότι θέλουμε την συμμετοχή των μελών στη ΓΣ, μπορούμε να υλοποιήσουμε την παραπάνω πρόταση. Ως ΔΑΣ ΣΕΚΑ μπορούμε να δεσμευτούμε για την άμεση εμπλοκή μας και βοήθεια για τις παραπάνω ενέργειες.

Συνάδελφοι,

Βρισκόμαστε μπροστά στη ψήφιση του νέου ασφαλιστικού, ενώ ταυτόχρονα με τη λήξη των έργων ΕΣΠΑ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των συναδέλφων βρίσκονται στην ανεργία. Τα μέλη του Συλλόγου τώρα είναι αναγκαίο όσο ποτέ να βγουν μπροστά, ώστε να μπορέσουν να βάλουμε εμπόδια στους σχεδιασμούς της συγκυβέρνησης, που κάνει πλάτες στους επιχειρηματικούς όμιλους και τους προσφέρει στο πιάτο φτηνούς, ευέλικτους και χωρίς δικαιώματα εργαζόμενους. Αυτούς εξυπηρετεί η απομαζικοποίηση των σωματείων και η κατευθυνσή τους σε αιτήματα και πρακτικές μακριά απο τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Πρέπει να έχουμε καθαρό στο μυαλό μας ότι το σωματείο δεν είναι το ΔΣ, αλλά παράλληλα οι εργαζόμενοι δεν μπορούν μεμονωμένα και ατομικά να γυρίσουν τούμπα την κατάσταση και να κερδίσουν μια ζωή με μόνιμη-σταθερή δουλειά και αξιοπρέπεια. Γι' αυτό η συμμετοχή στη ΓΣ πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας και πιστεύουμε ότι, ως πανελλαδικός σύλλογος, ένα μέτρο που μπορούμε να πάρουμε για την αύξηση της συμμετοχής, είναι η ταυτόχρονη διεξαγωγή ΓΣ, ως ένα σώμα, από διαφορετικά μέρη. Άλλωστε η τεχνολογία είναι με το μέρος μας!

 

Για τη ΔΑΣ ΣΕΚΑ

τα εκλεγμένα μέλη στο ΔΣ

Ρίτα Χατζή Γιάννα Ποθητού

12/1/2016

Προς: Β. Ζυγούρη, πρόεδρο Σ.ΕΚ.Α.

 

Κοιν.: 1) Δ. Παπούδα, αντιπρόεδρο Σ.ΕΚ.Α.

2) Π. Δαμούλο, γραμματέα Σ.ΕΚ.Α.
3) Β. Λαναρά, ταμία Σ.ΕΚ.Α.
4) Γ. Σταυριδόπουλο, Γ. Παππά, Δ. Κουφοβασίλη, Α. Δαλαβέρα, Στ. Παπαγιαννάκη, μέλη Δ.Σ. Σ.ΕΚ.Α.
 
 

Θέματα για τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Σ.ΕΚ.Α. (13/1/2016, ώρα 17:00)

Συνάδελφοι,

Θεωρούμε σημαντικό να βελτιώσουμε τη λειτουργία και την επικοινωνία του ΔΣ, καθώς η επίθεση στα δικαιώματά μας συνεχίζεται.

Η διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, η ακόμα μεγαλύτερη ανεργία με το τέλος του ΕΣΠΑ και η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του λαού μας αποτελούν μεγάλες προκλήσεις για τις ζωές μας, για την επιβίωσή μας.

Όλα τα παραπάνω, στη δική μας αντίληψη, είναι κομμάτια του ίδιου παζλ και γίνονται στοχευμένα για την εξασφάλιση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, εγχώριων και ξένων.

Αυτό το δείχνει και η ίδια η ζωή, για αυτό όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται καλύτερα την ανάγκη να χτυπηθεί η αιτία των προβλημάτων. Εξάλλου, και στις Γενικές Συνελεύσεις (ΓΣ) του Σ.ΕΚ.Α. τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερο γίνεται κατανοητό ότι τα διάφορα θέματα των ΓΣ δεν είναι άσχετα μεταξύ τους, αλλά αντίθετα ότι προέρχονται όλα από την ίδια μήτρα. Η μήτρα αυτή έχει όνομα και είναι ο καπιταλισμός.

Συνάδελφοι,

Ξέρουμε ότι με πολλούς έχουμε ριζικές διαφορές στην αντίληψη για τα αίτια και, φυσικά, την λύση των προβλημάτων. Ωστόσο, πρέπει η αντιπαράθεση των απόψεων να γίνεται ανοιχτά και χωρίς προκαταλήψεις. Μόνο να κερδίσουμε έχουμε σαν σωματείο από την πολιτικοποίηση της δράσης μας, παρά τις διαφωνίες μας.

Στο πλαίσιο αυτό καλούμε άλλη μία φορά την πλειοψηφία του ΔΣ να τοποθετηθεί στα θέματα που θα εξετάσουμε με επιχειρήματα και όχι με αφορισμούς. Να δούμε πως θα κάνουμε το σωματείο μας πιο ισχυρό ενάντια στη μοιρολατρία, τις αυταπάτες και την λογική της ανάθεσης.

Έτσι προτείνουμε τα εξής για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης:

         1. Κοινωνική Ασφάλιση (ασφαλιστικό).

Αυτή την περίοδο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πιστή στις δεσμεύσεις της σε ΕΕ και στους  επιχειρηματικούς ομίλους, συνεχίζει την επίθεση στον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, προετοιμάζοντας την οριστική διάλυσή της. Δεν φέρνουν απλώς νέα αντιασφαλιστικά μέτρα. Πρέπει να έχουμε καθαρό ότι το ασφαλιστικό δεν αφορά μόνο τους τωρινούς συνταξιούχους, αλλά ιδιαιτέρως τους νέους, που με τις σύγχρονες εργασιακές σχέσεις λάστιχο, το μόνο που θα λαμβάνουν ειναι σύνταξη-επίδομα στην καλύτερη περίπτωση.

Συνάδελφοι,

δεν είναι δυνατόν να συμβιβαστούμε και με σκυμμένο το κεφάλι να πούμε ότι "υπάρχουν και χειρότερα". Το ασφαλιστικό δεν είναι μόνο οι συντάξεις. Είναι οι παροχές υγείας, τα φάρμακα, όλα αυτά που λυμαίνονται οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και σαν τα κοράκια περιμένουν την ταφόπλακα του ασφαλιστικού, ώστε να οδηγούμαστε στην  ιδιωτική ασφάλιση από ανάγκη. Γι'αυτούς δουλεύει η συγκυβέρνηση κάνοντας τη βρώμικη δουλειά που οι προηγούμενοι άφησαν ημιτελή. Θέλουν να μετατρέψουν σε προσωπική υπόθεση το κοινωνικό αγαθό της ασφάλισης, το οποίο οι εργαζόμενοι έχουν χρυσοπληρώσει σε όλο τον εργασιακό τους βίο.

Συνάδελφοι,

πραγματικά το ασφαλιστικό δεν μπορεί παρά να ειναι αιτία πολέμου. Πώς θα απαντήσουμε;

Ήδη εκατοντάδες σωματεία, ομοσπονδίες και φορείς έχουν πάρει απόφαση για συμμετοχή σε απεργία. Ξεσηκωμός τώρα για να εμποδίσουμε την επίθεση και το νέο ασφαλιστικό όλεθρο.

Προτείνουμε την κήρυξη απεργίας για την ημέρα κατάθεσης και ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Ωστόσο αυτό από μόνο δεν λέει τίποτα. Σκοπός είναι οι εργαζόμενοι να καταλάβουν τηn σημασία των αλλαγών που θα φέρουν για ψήφιση. Να ενημερωθούν και να πάρουμε μέτρα για την επιτυχία της απεργίας. Δεν γίνονται μαζικές κινητοποιήσεις με ένα mail που θα στείλουμε 1-2 φορές.

Οπότε η πρότασή μας είναι:

Α. Συμμετοχή του Σ.ΕΚ.Α. στην κινητοποίηση που οργανώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας στο υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου με ραντεβού στις 18:00 στην πλ. Κάνιγγος.

 

Β. Άμεσα, μέσα στην άλλη εβδομάδα (18-24 Ιανουαρίου), να καλέσουμε τα μέλη του σωματείου σε συσκέψεις τουλάχιστον σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης για να ενημερωθούν. Να επικοινωνήσουμε με την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ προκειμένου να στείλουν εκπρόσωπο που θα βοηθήσει στην συζήτηση.

 

Γ. Προκήρυξη απεργίας την ημέρα κατάθεσης και ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Ταυτόχρονα, να είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να συμμετέχουμε και σε άλλες κινητοποιήσεις που θα υπάρξουν όλο το επόμενο διάστημα.

Ευθύνη δική μας ως μέλη του ΔΣ είναι να οργανώσουμε άμεσα περιοδείες και τηλεφωνικές επικοινωνίες, ώστε το κάλεσμα για τις συσκέψεις και την απεργία να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους. Να ιεραρχήσουμε τους χώρους δουλειάς που μπορούμε να παρέμβουμε καλώντας σε μαζικό ξεσηκωμό. Φυσικά αν τα μέλη του ΔΣ δεν πιστεύουν ότι πραγματικά μπορούμε να βασιστούμε στη δύναμή μας και ότι μπορούμε συλλογικά να κερδίσουμε μια ζωή με δικαιώματα που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, τότε με ευθύνη τους και η προετοιμασία των συσκέψεων και της απεργίας θα είναι αντίστοιχη.

       
            2.  Σχετικά με τα έργα ΕΣΠΑ.

Με τη λήξη των συγχρηματοδοτούμενων έργων ΕΣΠΑ στις 31/12/2015 οδηγήθηκαν στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενοι στο χώρο της αρχαιολογίας. Το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, που με την υλοποίησή του οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η τωρινή συγκυβέρνηση ευαγγελίζονταν την “ανάπτυξη”, χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο για την περαιτέρω εργολαβοποίηση και ιδιωτικοποίηση του αρχαιολογικού έργου και το περαιτέρω χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, με την κάλυψη θέσεων μόνιμου προσωπικού από συμβασιούχους. Οι ανάγκες πολλών υπηρεσιών καλύπτονται σχεδόν αποκλειστικά από συμβασιούχους των ΕΣΠΑ, οι οποίοι υπολείπονται μισθολογικά αλλά και σε εργασιακά δικαιώματα σε σχέση με το αντίστοιχο μόνιμο προσωπικό. Πέρα από τα διαχρονικά προβλήματα που προκαλεί η διαρκής υποχρηματοδότηση του Πολιτισμού με τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες, αυτή τη στιγμή οι εργαζομένοι των ΕΣΠΑ έχουν βρεθεί σε εργασιακό αδιέξοδο για μία ακόμη φορά, έχοντας στο χέρι το χαρτί της απόλυσης ή περιμένουν χωρίς να υπάρχει σαφής ενημέρωση για το πώς και εάν θα επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους σε περίπτωση που εργάζονταν σε έργο που συνεχίζεται.

Στις 8/1/2015 εκδόθηκε έγγραφο του ΥΠΠΟ με υπογραφή του υπουργού κου Μπαλτά και με τίτλο Έγκριση παρατάσεων προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου  ορισμένου χρόνου στο πλαίσιο των Υποέργων Αρχαιολογικών Εργασιών και Ερευνών”, στο οποίο αναφέρεται το παρακάτω:

“..... Σε συνέχεια των ανωτέρω είναι δυνατή η παράταση συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, του απαραίτητου προσωπικού για την ολοκλήρωση των Υποέργων Αρχαιολογικών Εργασιών και Ερευνών, που υλοποιούνται στο πλαίσιο δημοσίων έργων που είναι ενταγμένα στο Ε.Π. Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη και συνεχίζονται με οποιοδήποτε καθεστώς μετά την 31η – 12 – 2015 (έργα phasing μεταξύ των Προγραμματικών Περιόδων 2017 – 2013 και 2014 – 2020, έργα που ολοκληρώνονται με εθνικούς πόρους κ.λπ), σύμφωνα με το υπ΄ αριθμό 15 σχετικό έγγραφο.

Επισημαίνουμε ότι οι παρατάσεις προσωπικού ισχύουν από την ημερομηνία λήξης των προηγούμενων συμβάσεων.”

Παράλληλα, με τη λήξη του προγράμματος πολλά έργα παρέμειναν ανολοκλήρωτα. Είναι ευθύνη του Υπουργείου και των Υπηρεσιών η ανάκληση των απολύσεων των συναδέλφων στο σύνολό τους, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο οι εργαζόμενοι θα βρέθουν πίσω στις θέσεις εργασίας τους.

Να ανακληθούν τώρα οι απολύσεις για τους συναδέλφους που εργάζονται σε έργα που συνεχίζονται αλλά και για όσους εργάζονταν σε έργα που δεν συνεχίζονται αλλά και δεν  ολοκληρώθηκαν. Αυτά να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και να αποδοθούν στην ελληνική κοινωνία.

Δεν είναι δυνατόν να μην ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Θα δεχτούμε με μοιρολατρία ότι το καλύτερο είναι να περιμένουμε τα επόμενα ΕΣΠΑ για να διεκδικήσουμε μια θέση εργασίας, όπου και εαν μας τύχει;

Τώρα να διεκδικήσουμε σταθερή και μόνιμη δουλειά με μισθολογικές απολαβές και εργασιακά δικαιώματα, ίσα των αντίστοιχων θέσεων που καλύπτουμε. Να επιβάλουμε εμείς οι ίδιοι να σταματήσει αυτή η κοροϊδία από το ΥΠΠΟ και να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.  Δεν ανεχόμαστε να ζούμε στα απόνερα της δικιάς τους ανάπτυξης.

Προτείνουμε λοιπόν τα εξής:

1. άμεση παρέμβαση στο ΥΠΠΟ με παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο υπουργού και γενικής γραμματέως. Όχι μόνο του ΔΣ αλλά με κάλεσμα ανοιχτό τόσο στα μέλη του Σ.ΕΚ.Α όσο και σε όλα τα σωματεία του ΥΠΠΟ, εκτάκτων και μη. Για να βγαίνει συμπέρασμα και από την στάση του καθενός στο θέμα.

2. καλούμε τους συναδέλφους, όπου τα έργα συνεχίζονται ή δεν ολοκληρώθηκαν, να κάνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Εφορείες. Να μας ενημερώσουν για το που και πότε ώστε να βγάζουμε ανακοίνωση ανοιχτού καλέσματος προς όλα τα σωματεία της περιοχής αλλά και για παρεμβαίνουμε έιτε με φυσική παρουσία, όπου μπορούμε, είτε και τηλεφωνικά στις Εφορείες.

3. βασικό αίτημα στην απεργία για την κοινωνική ασφάλιση και εξίσου σημαντικό να είναι η μόνιμη και σταθερή δουλεια με μαζικές προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων στο ΥΠΠΟ.

Για την ημέρα ή ημέρες της απεργίας να δούμε μόλις οριστικοποιηθούν οι ημερομηνίες και δράσεις και προς αυτή την κατεύθυνση με δυναμική παρουσία στο ΥΠΠΟ.

 
          3. Σχετικά με το έργο της ΔΕΑΜ.
 

Ήδη στις 17/10/2014 - μόλις αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες επιτυχόντων για την προκήρυξη της ΔΕΑΜ - η ΔΑΣ δημοσίευσε ανακοίνωση προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα που θεωρούσαμε ότι θα προέκυπταν - και όντως προέκυψαν (μετακινήσεις στην επικράτεια των Εφορειών με έξοδα του έργου, σαφής δέσμευση ότι θα υπάρξει σταθερή και αδιάκοπη καταβολή του μισθού κάθε μήνα, για το σεμινάριο τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής να τα καλύψει το έργο και όχι οι εργαζόμενοι – αναλυτικά βλ.  http://www.seka.net.gr/s/paratakseis/17-10-2014). Το θέμα μάλλον δεν συγκίνησε την πλειοψηφία του ΔΣ, αφού δεν υπήρξε καμία αντίδραση.

Το θέμα το θέσαμε σε επόμενο ΔΣ αλλά και σε Γενική Συνέλευση, όπου η πρότασή μας υπερψηφίστηκε. Ωστόσο, μετά από το πέρας αρκετού χρονικού διαστήματος και αφού η πλειοψηφία δεν προχωρούσε τις διαδικασίες (π.χ. ραντεβού με τη ΔΕΑΜ), με αίτησή μας για έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο στις 14/12/2014, ξαναθέσαμε τα αιτήματα, εμπλουτισμένα, αυτή τη φορά (αναλυτικά βλ. http://www.seka.net.gr/s/paratakseis/14-12-2014).

Τελικά τα μέλη της ΔΑΣ στο ΔΣ χρεώθηκαν και έκλεισαν το ραντεβού εντός 3 ημερών, όπως είχαν δεσμευτεί. Φυσικά η αντίληψή μας ακόμα και για τα ραντεβού είναι διαφορετική. Η επικρατούσα δυστυχώς δεν απέδωσε τίποτα ιδιαίτερο εκτός από μία εθιμοτυπική ανταλλαγή απόψεων, πού μακριά από κάθε έννοια διεκδίκησης. Η απραξία εξάλλου του επόμενου διαστήματος, αφού η ϋποχρέωση» είχε βγει το επιβεβαιώνει.

Τα προβλήματα με τις καθυστερήσεις πληρωμών αλλά και η εμπλοκή των εργολάβων από την αρχή μας απασχόλησαν ως παράταξη, όπως φαίνεται και από τα κείμενά μας (βλ. παραπάνω links). Έτσι, όσο ο καιρός περνούσε και πλησίαζε η ώρα να μπουν οι εργολάβοι, ξαναβάλαμε το θέμα με αίτηση για έκτακτο ΔΣ τον Ιούνιο 2015 (αναλυτικά βλ. http://www.seka.net.gr/s/paratakseis/3-6-2015).

Το καλοκαίρι πέρασε και καμία ενέργεια δεν προχώρησε. Όταν τελικά έγινε γνωστό ότι ιδιωτικές εταιρείες πληροφορικής θα αναλάμβαναν να υλοποιήσουν τη δεύτερη φάση του έργου, με πρωτοβουλία της ΔΑΣ, στις 14/10/2015, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προτείναμε στο ΔΣ εκ νέου την ενημέρωση των εταιρειών, αλλά και της ίδιας της ΔΕΑΜ για την ενεργή ΣΣΕ του ΣΕΚΑ και να απαιτήσουμε την εφαρμογή της. Υπήρξε συμφωνία από κάποια μέλη του ΔΣ- κάποια άλλα δεν απάντησαν ποτέ- και εστάλη έγγραφο στις 17/10/2015. Ωστόσο, από τότε δεν έγινε άλλη κίνηση και δεν έχουμε άλλη ενημέρωση εάν υπήρξε κάποια απάντηση.

Κατόπιν αυτών, και αφού πλέον ήδη κάποιοι συνάδελφοι έχουν στείλει βιογραφικά σε εταιρείες, προτείνουμε:

Άμεση συνάντηση με τους εργολάβους όπου θα κάνουμε ξεκάθαρο ότι:

 1. Κανείς εργαζόμενος με μπλοκάκι. Οι μισθοί θα πρέπει να δίνονται με βάση τη ΣΣΕ του ΣΕΚΑ.
 2. Αγγελίες δημόσια από τους εργολάβους, ώστε οι συνάδελφοι να ενημερωθούν και να κάνουν αίτηση για δουλειά.
 3. Οι εργαζόμενοι που θα χρειαστεί να μετακινηθούν σε διάφορες περιοχές θα πρέπει να αποζημιωθούν για τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής.
 4. Μετά τις συναντήσεις να βγει ανακοίνωση που να ενημερώνει τους συναδέλφους και να τους καλεί να μην υπογράφουν σύμβαση εργασίας με τις εταιρείες, που θα τις κατονομάσουμε, χωρίς προηγούμενη επαφή με το Σωματείο μας.
 
 
 

 

           4. Ορισμός Γενικής Συνέλευσης

Έχουμε μπροστά μας, εκτός από το τελικό κείμενο της ΣΣΕ, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από τη ΓΣ μιας και υπάρχουν αλλαγές, και άλλα ζητήματα (ΕΣΠΑ, Μισθολόγιο, Ασφαλιστικό κλπ).

Προτείνουμε λοιπόν τον ορισμό Γενικής Συνέλευσης για τα μέσα με τέλη Φεβρουαρίου.

Μάλιστα, θεωρώντας ότι είναι επιβεβλημένο το Σώμα της ΓΣ να είναι όσο γίνεται πιο μαζικό και γνωρίζοντας ότι είναι εξαιρετικά δαπανηρή και δυσχερής η μετακίνηση των μελών σε μια πόλη, όπως έδειξε και η πείρα των 3 τελευταίων Συνελεύσεων, προτείνουμε να βρεθούν χώροι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο με γρήγορη σύνδεση internet, ώστε να είναι δυνατή η διεξαγωγή της Συνέλευσης με κάμερα, μικρόφωνα, ηχεία κλπ. Φυσικά θεωρούμε ακόμα καλύτερο να εξετάσουμε τη δυνατότητα ανέυρεσης ή το κόστος ενοικίασης χώρων για κάποιες ώρες στις αντίστοιχες πόλεις, όπου λειτουργεί σύστημα τηλεδιάσκεψης (συνεδριακοί χώροι πανεπιστημίων ή ξενοδοχείων κ.λπ.).

 

Για τα υπόλοιπα θέματα θα τοποθετηθούμε και προφορικά. Ευχόμαστε σε όλους καλή χρονιά με υγεία και δύναμη για οργανωμένη αντεπίθεση των εργαζομένων ώστε να πάρουμε ότι μας ανήκει.

Για τη ΔΑΣ Σ.ΕΚ.Α. τα μέλη στο ΔΣ

Ρίτα Χατζή                 Γιάννα Ποθητού

 

Επιτροπή του Π.Α.ΜΕ. στους εργαζόμενους του ΥΠΠΟ

Όχι στην απληρωσιά, την τρομοκρατία και τον εργασιακό μεσαίωνα

στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας.

Η Επιτροπή του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου στους εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού καταγγέλλει το Υπουργείο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας για τις απαράδεκτες πρακτικές και την συμπεριφορά απέναντι στους συμβασιούχους εργαζόμενους, που δουλεύουν στα διάφορα έργα της Εφορείας.

Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι πολλοί εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι. Μάλιστα σε κάποια έργα παραμένουν απλήρωτοι για όλο το 2015, δηλ. για Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο και Μάιο! Ενώ σε άλλα τους χρωστάνε δύο μήνες, τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Αυτό είναι το αποκορύφωμα μιας απαράδεκτης κατάστασης, αφού συχνότατες είναι γενικά οι καθυστερήσεις πληρωμών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι εργαζόμενοι σε πολλά έργα πληρώθηκαν αρχές Απριλίου, μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα, για Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, ήταν δηλ. τρεις μήνες απλήρωτοι.

Επιπλέον, η εν λόγω Εφορεία Αρχαιοτήτων αμφισβητεί το δικαίωμα των συμβασιούχων εργαζομένων στην άδεια αιμοδοσίας, ενώ εργαζόμενοι ανέφεραν προβλήματα και με την παροχή γονικής άδειας.

Πάγια τακτική της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας είναι να προκηρύσσει συνεχώς μικρές σε χρονική διάρκεια συμβάσεις με δυνατότητα παράτασης, ακόμα και σε έργα που έχουν μεγάλο χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσής τους. Έτσι, με την απειλή της μη παράτασης της σύμβασης τρομοκρατεί και εκβιάζει τους εργαζόμενους και επιβάλλει σιγή νεκροταφείου για τα προβλήματα που υπάρχουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετές φορές επαναπροκηρύσσονται θέσεις από τις οποίες είχε μόλις απολυθεί προσωπικό που δεν πήρε παράταση. Ακόμα και όταν είναι να παραταθεί τμήμα του προσωπικού σε ένα έργο, δεν τηρείται ο αρχικός πίνακας μορίων κατάταξης, αλλά η επιλογή γίνεται αυθαίρετα και με αδιαφανείς διαδικασίες.

Απέναντι σε όλα αυτά καλούμε τους εργαζόμενους να μην σκύψουν το κεφάλι και να παλέψουν για τα δικαιώματά τους. Κανείς δεν τους κάνει χάρη και δεν τους «δίνει δουλειά». Το αντίθετο, τους κρατάει ομήρους με όλη αυτή την κατάσταση. Ο νομός Ημαθίας είναι πολύ πλούσιος σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία. Είναι άμεση ανάγκη να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Οι εργαζόμενοι που ανακυκλώνονται μεταξύ δουλειάς και ανεργίας δεν είναι «έκτακτοι» ή «εποχικοί». Καλύπτουν πάγιες ανάγκες, για αυτό και οι συμβασιούχοι είναι διαρκώς κατά πολύ περισσότεροι των μονίμων εργαζόμενων.

Οι εργαζόμενοι να σκεφτούν τη στάση και όλων των τοπικών παραγόντων, που δεν λένε κουβέντα για σταθερή δουλειά, αλλά τους τάζουν συνεχώς ολιγόμηνες συμβάσεις για να τους κρατάνε ως εκλογική πελατεία. Να σκεφτούν και σχετικά με την ανάγκη οργάνωσης στα σωματεία τους αλλά και την αλλαγή συσχετισμών σε αυτά. Να ενισχύσουν τις δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ. Να βγάλουν συμπεράσματα από το γεγονός ότι στην Εφορεία Αρχαιοτήτων, σε διάφορα έργα, δουλεύουν τα περισσότερα μέλη του προεδρείου και του ΔΣ του Σωματείου Οικοδόμων αλλά και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων. Και όμως ούτε μία ανακοίνωση δεν έχουν βγάλει για την απληρωσιά, ούτε μία καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας δεν έχουν κάνει.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

 • Καταβολή όλων των δεδουλευμένων σε όλα τα έργα της Εφορείας. Συστηματική τακτική καταβολή της μισθοδοσίας τις τρεις (3) πρώτες μέρες κάθε μήνα.
 • Οι παρατάσεις των συμβάσεων να γίνονται εξίσου σε όλο το προσωπικό. Εάν το έργο κλείνει και χρειάζεται μέρος του προσωπικού για κανένα μήνα στο τέλος, μόνο για το κλείσιμο, να ακολουθείται η αρχική κατάταξη των εργαζομένων με βάση τα μόρια. Είναι η μόνη διαφανής διαδικασία.
 • Κανονική παροχή των αδειών αιμοδοσίας και γονικών σε όλους τους εργαζόμενους, δηλ. και στους συμβασιούχους.

Αυτά είναι μόνο τα αυτονόητα. Υπάρχουν όμως και άλλα ζητήματα που μας αφορούν και καλούμε όλους τους εργαζόμενους να τα διεκδικήσουμε.

 • Καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος και στους συμβασιούχους εργατοτεχνίτες και συντηρητές. Επίσης να ενταχθούν και οι άλλες ειδικότητες εργαζομένων στα ανθυγιεινά, που δουλεύουν στους ίδιους χώρους, δηλ. σε επικίνδυνο και ανθυγιεινό περιβάλλον (εργοτάξια, ανασκαφές, εργαστήρια συντήρησης, αποθήκες κ.λπ.).
 • Ασφάλιση των εργατοτεχνιτών με το οικοδομικό ένσημο 781 για να τους καταβάλλεται και το δωρόσημο από το ΙΚΑ, αντί του 822 που τους ασφαλίζουν τώρα και αφορά σε συντηρήσεις/ανακαινίσεις κτηρίων, δηλ. εργασίες άσχετες από αυτές που κάνουν.
 • Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ).
 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Συνάδελφοι,

Κάνουμε το βήμα και διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν. Για εμάς και τις οικογένειές μας.

Ενισχύουμε τις δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.

Ιούνιος 2015, Επιτροπή του Π.Α.ΜΕ. στο ΥΠΠΟ