Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων

Warning: DOMDocument::loadHTML(): Tag wbr invalid in Entity, line: 9 in /var/www/vhosts/seka.net.gr/httpdocs/s/plugins/content/imagegallery/imagegallery.php on line 45

Warning: DOMDocument::loadHTML(): Tag wbr invalid in Entity, line: 9 in /var/www/vhosts/seka.net.gr/httpdocs/s/plugins/content/imagegallery/imagegallery.php on line 45

Ανακοινώσεις

Υποκατάστημα φωτογραφείου, στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης

 

«Όλες οι προσλήψεις έχουν γίνει με τον “γνωστό τρόπο”...» δήλωνε το μακρινό 2010, έξω από το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, ο αείμνηστος Δημήτρης Παντερμαλής, απευθυνόμενος στους συναδέλφους του ΣΕΚΑ που βρίσκονταν σε κινητοποίηση μπροστά στο πρώτο Μουσείο - Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, ωστόσο συμπλήρωνε παρηγορητικά: «…άλλα αυτό, θα αλλάξει».

13 γρουσούζικα χρόνια μετά, το σωτήριο 2023, αν κάτι έχει αλλάξει, αυτό έχει αλλάξει προς το χειρότερο. Οι άλλοτε ανυπόκριτες προσλήψεις προσωπικού στο ΝΜΑ με ευθεία υπόδειξη του πολιτικού εργοδότη (στις οποίες οι πιθανότητες επιτυχίας του υποψήφιου εργαζόμενου ήταν αντιστρόφως ανάλογες προς τη χιλιομετρική απόσταση του τόπου καταγωγής του από το κέντρο της Μεσσηνίας) δίνουν τη θέση τους σε υποκριτικούς, δημόσιους διαγωνισμούς επιλογής των «αρίστων».

Περιττό είναι να σημειώσουμε ότι η προκήρυξη με αριθμό πρωτοκόλλου 4117 του ΝΜΑ για μία θέση αρχαιολόγου, δεν παρακολουθεί κανένα πρότυπο προκήρυξης ή μοριοδότησης, κανένα υπόδειγμα, κανένα οργανόγραμμα, τίποτα που να έχουμε γνωρίσει ως τώρα με τις προκηρύξεις των Εφορειών, των Υπηρεσιών, και Περιφερειακών Μονάδων του ΥΠΠΟΑ. Αλλά είπαμε, το ΝΜΑ «καινοτομεί».

Έτσι λοιπόν, και χωρίς να αναφέρεται εκ των προτέρων το ονοματεπώνυμο του υπό πρόσληψη «υποψήφιου» ΙΔΑΧ εργαζόμενου, η προκήρυξη αναζητά αρχαιολόγο σε θέση Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού με κάποιες πολύ απαιτητικές και συγκεκριμένες προϋποθέσεις, πχ. «Εμπειρία/προϋπηρεσία σε επιμέλεια ή σχεδιασμό ή οργάνωση ή επιστημονική υποστήριξη τουλάχιστον δύο (2) μόνιμων ή περιοδικών αρχαιολογικών εκθέσεων στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό για διάστημα τουλάχιστον έξι (6) ετών (αντικείμενο συναφές με τα καθήκοντα της θέσης - αρμοδιότητες του Τμήματος Εκθέσεων)», και ταυτόχρονα πολύ χαλαρές αξιώσεις σε κριτήρια που (κακώς) συναντάμε σε όλες τις άλλες προκηρύξεις του ΥΠΠΟΑ, όπως η γνώση χρήσης Η/Υ (εν προκειμένω δεν απαιτείται).

Καθώς η προκήρυξη προαπαιτεί την άριστη γνώση συγκεκριμένα της αγγλικής γλώσσας (και όχι εναλλακτικά της γαλλικής ή ιταλικής ή γερμανικής, κλπ., όπως συμβαίνει με τις προκηρύξεις του ΥΠΠΟΑ), θα ρισκάρουμε την πρόβλεψη ότι ο τελικός νικητής ΔΕΝ θα διαθέτει άριστη γνώση δεύτερης γλώσσας, ενώ η προαπαιτούμενη εμπειρία του για το διάστημα των έξι ετών ΔΕΝ θα αποδεικνύεται με συνεχείς συμβάσεις στο δημόσιο, καθότι η προκήρυξη διευκολύνει τον υποψήφιο ζητώντας «αποδεικτικά ευδόκιμης εργασιακής πείρας/προϋπηρεσίας διάρκειας έξι ετών με οποιαδήποτε έννομη σχέση (σχέση δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, σύμβαση εργασίας, έργου, παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών κλπ.) (…) στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ασχέτως νομικής μορφής του φορέα οργάνωσης…».

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) καταγγέλλει την προεκλογική προκήρυξη υπ’ αριθμ. 4117 της 30/03/23 του ΝΜΑ, και ζητά την ανακοινοποίησή της στο ορθό. Έξω τα υποκαταστήματα φωτογραφείων από τα Μουσεία, και τους χώρους Πολιτισμού!

Απαιτούμε διαφανείς διαδικασίες, με τήρηση των προτύπων, χωρίς δημιουργικές παραλλαγές των κανόνων αλλά και της ίδιας της ειδικότητας του αρχαιολόγου με κάθε νέα προκήρυξη!

Μοναδική προϋπόθεση εργασίας, το πτυχίο μας. Κανένα άλλο προαπαιτούμενο - κυβερνητικό εργαλείο ανεργίας, στις προκηρύξεις του Πολιτισμού!

Άμεσα μαζικές προσλήψεις εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων με σχέση μόνιμης και σταθερής εργασίας στο ΥΠΠΟΑ, για να αντιμετωπιστεί το γιγαντωμένο πρόβλημα της υποστελέχωσής του!

Αποδοκιμάζουμε τον αντιεπιστημονικό, μονοδιάστατα κλασικοκεντρικό χαρακτήρα του ΝΜΑ. Όχι στην ιδιωτικοποίηση του Πολιτισμού, όχι στα Μουσεία ΝΠΔΔ!

 

Πρωτομαγιά 2023

 

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) καλεί τα μέλη του να ενισχύσουν τις εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς. Προασπιζόμαστε τα εργασιακά δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας, καταθέτουμε τη συμβολή μας στην ενότητα των εργαζομένων και όλων των καταπιεζόμενων κομματιών της κοινωνίας, κόντρα στις πολιτικές εκείνες που επιθυμούν την Πρωτομαγιά κάτι ανάμεσα σε ιστορικό μαυσωλείο και γιορτή των λουλουδιών, κάτι ανάμεσα σε ψοφοδεές μνημόσυνο και ευκαιρία για παραγοντισμούς.

Στη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά, οι εργαζόμενοι πρέπει να σταθούν ενωμένοι, πρέπει να αντιμετωπίσουν το ισχυρότατο αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό πλήγμα που ακούει στο όνομα «Νόμος Χατζηδάκη», ο οποίος ήρθε για να σαρώσει κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα όπως το 8ωρο, η Κυριακάτικη Αργία, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, το δικαίωμα στην απεργία, το ίδιο το δικαίωμα στο συνέρχεσθαι και στη συγκρότηση και ύπαρξη σωματείων και φορέων συλλογικής δράσης. Μόνο με τους αγώνες υπερασπιζόμαστε πραγματικά τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας!

Ως αρχαιολόγοι που εργαζόμαστε με συμβάσεις, έχουμε γνωρίσει σε όλο τους το μεγαλείο την ανεργία, την εργασιακή ομηρία, τις σκληρές συνθήκες εργασίας που επιδεινώνονται από τον γραφειοκρατικό παραλογισμό του δημοσίου και την αυθαιρεσία των ιδιωτών εργοδοτών. Χέρι χέρι βαδίζουν η υπόσκαψη από την πλευρά της επίσημης πολιτείας των εργασιακών μας δικαιωμάτων και της επιστημονικής μας ταυτότητας, με την εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού και την παράδοσή του, κομμάτι κομμάτι, στον ιδιωτικό τομέα.

Ως Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι η μόνιμη και σταθερή εργασία είναι δικαίωμά μας, όχι παραχώρηση! Διεκδικούμε:

 

 • Άμεσα μαζικές προσλήψεις αρχαιολόγων!
 • Κατάργηση των απαράδεκτων αντεργατικών χρονικών περιορισμών στην εργασία μας (συνολική διάρκεια 60 μηνών για την εργασία μας στο δημόσιο, όριο 84 μηνών στον υπολογισμό της προϋπηρεσίας μας)!
 • Κατάργηση των προαπαιτουμένων της ξένης γλώσσας και της γνώσης χειρισμού Η/Υ που αφαιρούν το δικαίωμα συμμετοχής μας στις προκηρύξεις του δημοσίου!
 • Να μοριοδοτηθεί το σύνολο της προϋπηρεσίας μας, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα! Να προσμετράται σε κάθε περίπτωση στη μισθολογική εξέλιξη των αρχαιολόγων ο μεταπτυχιακός τίτλος τους (μεταπτυχιακό ή διδακτορικό)! Όχι στην κατάτμηση της εμπειρίας μας και στην υπό προϋποθέσεις προσμέτρησή της!
 • Να σταματήσουν επιτέλους οι αυθαίρετες απαιτήσεις εξειδίκευσης στις προκηρύξεις, οι οποίες διαιρούν την ενιαία ειδικότητά μας «ΠΕ Αρχαιολόγος», μαζί με τα εργασιακά μας δικαιώματα! Μοναδικό προαπαιτούμενο για την εργασία, ο τίτλος σπουδών μας!
 • Ένταξη του κλάδου των αρχαιολόγων στις ειδικότητες στις οποίες χορηγείται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας!
 • Ίσα δικαιώματα, καμία διάκριση ανάμεσα σε ΙΔΟΧ, ΙΔΑΧ, μονίμους αρχαιολόγους!
 • Όχι στην υποβάθμιση της επιστημονικής μας ταυτότητας! Μετά το πέρας της ανασκαφής, να δίνεται ο απαραίτητος χρόνος για σύνταξη αρχαιολογικών ημερολογίων, καταλόγων, ευρετηρίων ευρημάτων, κλπ. Ανεμπόδιστο δικαίωμα σε δημοσιεύσεις για ευρήματα των δικών μας ανασκαφικών/εκσκαφικών επιτηρήσεων!
 • Κανένα σκάμμα, κανένα δίκτυο, καμία εκσκαφή, χωρίς αρχαιολογική επίβλεψη!
 • Ανεξαίρετη εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης του ΣΕΚΑ στα δημόσια έργα που εκτελούνται από εταιρείες μέλη του ΣΑΤΕ.
 • Διεκδικούμε την επέκταση της σύμβασής μας σε όλα τα δημόσια έργα, ενώ καλούμε όλες τις εταιρίες να προσχωρήσουν στη ΣΣΕ του ΣΕΚΑ και να την εφαρμόσουν. Όχι στη δημιουργία αρχαιολόγων πολλών ταχυτήτων!
 • Απαιτούμε την απόσυρση του φακελωματικού μητρώου ΓΕΜΗΣΟΕ και καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργαζόμενους στη συνολική απόρριψη του εργατοκτόνου νόμου Χατζηδάκη!
 • Να αποσυρθεί ο Νόμος για τη μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ!
 • Όχι στην εργολαβοποίηση, όχι στην τουριστικοποίηση - ιδιωτικοποίηση του Πολιτισμού!

 

Η μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση της Πρωτομαγιάς έχει μεγάλη σημασία για την πάλη των εργαζομένων ενάντια στην πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας και του ποδοπατήματος των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στις κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις τιμής της 1ης Μάη.

Συγκεντρώσεις:

Αθήνα, πλατεία Κλαυθμώνος, 11:00

Θεσσαλονίκη, Καμάρα, 10:00

Κρήτη, Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, 10:00


Ο Σ.ΕΚ.Α. αποχαιρετά την Ελένη Ηλιοπούλου

 

Ο Σ.ΕΚ.Α. με βαθιά θλίψη αποχαιρετά τη συνάδελφο Ελένη Ηλιοπούλου η οποία υπήρξε επί σειρά ετών δραστήριο μέλος του συλλόγου, φίλη και συνεργάτης πολλών από εμάς. Τα συλλυπητήριά μας στους οικείους της. Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί αύριο, 25 Απριλίου, στις 11:00, στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΕΣΑΡΑΣ, ΣΑΒΒΑΤΟ 22/4, 10 ΠΜ

 

Το Σάββατο 22/4/2023, ανήμερα της προκήρυξης των βουλευτικών εκλογών, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Μενδώνη εγκαινιάζει τη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσαράς. Την ίδια στιγμή που εγκαινιάζει το Μουσείο, το οποίο έχει δημιουργηθεί με την υπερπροσπάθεια των υπαλλήλων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας όλων των ειδικοτήτων, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού:

-Υποτιμά και λοιδωρεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες των Μουσείων και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, το αποτέλεσμα του υπερδεκαετούς έργου των οποίων εγκαινιάζει και παρουσιάζει ως δικό της.

-Με τον Ν. 5021/2023 αποκόπτει τα πέντε μεγαλύτερα δημόσια αρχαιολογικά Μουσεία -μεταξύ αυτών και του Μουσείου Ηρακλείου- από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αποκόπτοντας και τα έσοδά τους, από τα οποία εξαρτάται και η βιωσιμότητα των μικρότερων Μουσείων, όπως το νέο Μουσείο Μεσαράς.

-Διόρισε προεκλογικά και ρουσφετολογικά τους «εκλεκτούς» της κυβέρνησης στα Διοικητικά Συμβούλια των Μουσείων, το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης, χρεώνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό με τους μισθούς και τα έξοδα των Γενικών Διευθυντών και των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων της αποκλειστικής επιλογής της Υπουργού

-Τη στιγμή που «διορίζει» τους εκλεκτούς της με ειδικές απολαβές στα ΔΣ, οι υπηρεσίες και τα Μουσεία παραμένουν υποστελεχωμένα, δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ακόμη και αυτές που είχαν δρομολογηθεί, παρά μόνο προσλήψεις συμβασιούχων με το σταγονόμετρο, με εργασιακή ανασφάλεια και εργασιακή περιπλάνηση. Η Υπουργός ετοιμάζει εγκαίνια στο Μουσείο Μεσαράς, αλλά δεν έχει ασχοληθεί με το ότι δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας μόνιμος υπάλληλος για το Μουσείο το οποίο εγκαινιάζει. Προεκλογικές φιέστες για τις ψήφους, αλλά δεν ενδιαφέρεται κανείς ούτε για την υπερπροσπάθεια των εργαζόμενων για να στηθεί το Μουσείο με το λιγοστό προσωπικό, ούτε για το αν το Μουσείο θα έχει επαρκές προσωπικό για να λειτουργήσει.

-Μέσω της μετατροπής των μεγάλων δημόσιων αρχαιολογικών Μουσείων σε ΝΠΔΔ με δοτές κομματικές διοικήσεις, φοβόμαστε ότι  η Υπουργός προετοιμάζει το έδαφος για την έμμεση ιδιωτικοποίηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, με την είσοδο ιδιωτικών εταιρειών security σε Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, με την ανάθεση έργου που σήμερα πραγματοποιούν οι υπάλληλοι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σε ιδιώτες εργολάβους, με απευθείας αναθέσεις.

-Δεν έχει δεχτεί ποτέ τα σωματεία των εργαζομένων για να ακούσει τα αιτήματά τους και κωφεύει σε κάθε δικαίωμα των υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η φωνή μας θα ακουστεί δυνατά

Καλούμε σε κινητοποίηση στα εγκαίνια του Μουσείου Μεσαράς

Προσυγκέντρωση: στις 10 πμ στο πάρκινγκ του Αρχαιολογικού χώρου της Γόρτυνας

 

Παλεύουμε για δημόσια Μουσεία ανοιχτά σε όλους-ες

και όχι μουσεία-κυβερνητικά υποχείρια, παραδομένα στην εμπορευματοποίηση και στην οικονομική ελίτ της χώρας.

Παλεύουμε για τον πολιτισμό ως δημόσιο αγαθό, με μόνιμο προσωπικό και μαζικές προσλήψεις ώστε τα αιτήματα των πολιτών να εξυπηρετούνται άμεσα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία

Κάτω τα χέρια από τα Κρατικά Μουσεία! Συνεχίζουμε! Ο ν. 5021/2023 θα μείνει στα χαρτιά!

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων

Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων

Παγκρήτια Ένωση Πτυχιούχων Αρχαιοφυλάκων

Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων

 

Η υποκρισία στο απόγειό της

(για τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσαράς)

 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο, 22/4/23, στις 10:00,

στην πλατεία του Μουσείου Μεσαράς

 

Μόνο ως κύκνειο άσμα υποκρισίας για την επαίσχυντη πολιτική που εφαρμόστηκε στον Πολιτισμό από την κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να θεωρηθεί η εγκαινίαση του νέου Μουσείου Μεσαράς στην Κρήτη στις 22 Απριλίου ’23, παρουσία μάλιστα της υπουργού Λίνας Μενδώνη και, πιθανότατα, του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Υποκρισία όχι μόνο επειδή χρειάστηκε, λόγω της απαξιωτικής υποστελέχωσης της ΕΦΑΗ και όλων των Εφορειών Αρχαιοτήτων της Ελλάδας, να περάσουν 3 χρόνια από τότε που παραδόθηκε το κτήριο του Μουσείου Μεσαράς (που μάλιστα είχε φιλοξενήσει και περιοδική έκθεση το 2020!) για να εξοπλιστεί με τη μόνιμη συλλογή του (είναι, χαρακτηριστικό ότι σε κανέναν διαγωνισμό ΑΣΕΠ για αρχαιολόγους της τελευταίας 6ετίας δεν προβλέφθηκε θέση για την ΕΦΑΗ!). Αλλά και επειδή είναι ακόμα τόσο νωπό το θανάσιμο πλήγμα που, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, δέχθηκε η πολιτιστική μας κληρονομιά από την επιχειρηματικοποίηση και, ουσιαστικά, την ιδιωτικοποίηση των μεγαλύτερων κρατικών μουσείων της χώρας, που με νόμο εφάρμοσε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Με περίσσιο θράσος, λοιπόν, επιλέγει να κλείσει τη θητεία της και την απολύτως καταστροφική, μεστή συμβολισμών, πολιτική της για τον Πολιτισμό η κυβέρνηση αυτή. Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους: φωτιά στην Ακρόπολη των Μυκηνών, τσιμέντο στην Ακρόπολη Αθηνών, τεμαχισμός αρχαιοτήτων στη Βενιζέλου, παράδοση νησιών και βουνών στους κατασκευαστές ανεμογεννητριών, γενικά παραρτηματοποίηση του ΥΠΠΟΑ στο Υπουργείο Μεταφορών, νόμος για μακροχρόνιο δανεισμό αρχαιοτήτων, δολοφονική επίθεση, μαφιόζικου τύπου, σε αρχαιολόγο, νομιμοποίηση αρχαιοκαπηλίας και επαναπατρισμός αρχαιοτήτων στην ...Αμερική, πρωτόγνωρο χτύπημα σε εργασιακά δικαιώματα, διαγωνισμός-εμπαιγμός με προσλήψεις 0,3 αρχαιολόγων ανά νομό της χώρας, απαξίωση των καλλιτεχνών κλπ...

Για όλα τα παραπάνω θεωρούμε απαράδεκτη και προκλητική την εργαλειοποίηση του Πολιτισμού και τις στημένες, προεκλογικές, φιέστες από την κυβέρνηση, ειδικά μέσα από την εγκαινίαση ενός νέου αρχαιολογικού μουσείου, αφού η κυβέρνηση αυτή άνοιξε το δρόμο για την δραματική εγκατάλειψη και απαξίωση του ΥΠΠΟΑ και την ιδιωτικοποίηση των μουσείων της χώρας μας. Για όλους αυτούς τους λόγους, δίπλα και μαζί με τους συναδέλφους μας των άλλων σωματείων, καλούμε τα μέλη μας σε παράσταση διαμαρτυρίας το Σάββατο, 22/4/23, στις 10:00, στην πλατεία του Μουσείου Μεσαράς.

Φυτεύτηκαν Μ. Πέμπτη οι νέες Διοικήσεις των Μουσείων - Νομικών Προσώπων

 

Ήταν Μεγάλη Πέμπτη του 2021, όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας, στην καταστροφική για τις αρχαιότητες γραμμή που είχε χαράξει/υποδείξει ο πρωθυπουργός, αποφάσιζε κατά πλειοψηφία -έστω και με διαφορά μιας ψήφου- τον τεμαχισμό του μνημειακού συνόλου της Βενιζέλου. Εννοείται, ότι δεν πρόκειται να απολογηθεί κανείς, ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε η υπουργός, ούτε η Αττικό Μετρό, ούτε το ΣτΕ, για το γεγονός ότι ο σταθμός της Θεσσαλονίκης ΔΕΝ θα είναι έτοιμος τον Δεκέμβριο αυτού του έτους, και παρά τις αντι-αρχαιολογικές, fasttrackδιαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί όλους αυτούς τους μήνες, σε εφαρμογή του κυβερνητικού, καταστροφικού για το μοναδικό μνημείο της βυζαντινής κοσμικής Θεσσαλονίκης, σχεδιασμού.

Μεγάλη Πέμπτη του 2023, το υπουργείο ανακοινώνει τους εκλεκτούς του, οι οποίοι θα αποτελέσουν τις Διοικήσεις των 5 μεγάλων Μουσείων της χώρας με τη νέα τους μορφή, αυτή των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Ο Σύλλογός μας, στάθηκε από την πρώτη στιγμή, και στέκεται, ενάντια στο σοβαρό βήμα ιδιωτικοποίησης των Μουσείων, και καταγγέλλει τις φυτευτές διοικήσεις τους. Χαιρετίζουμε τη στάση των ακαδημαϊκών και συναδέλφων που δεν δέχτηκαν να μπουν στις διοικήσεις των Μουσείων - ΝΠΔΔ, που αρνήθηκαν τους «τίτλους» και δεν έγιναν συνυπόλογοι και συνυπεύθυνοι στην καταστροφική αντι-πολιτιστική μεταρρύθμιση. Σε ό,τι αφορά εκείνους που δέχτηκαν τις θέσεις που τους προσφέρθηκαν, θεωρούμε ότι έκαναν μια επιλογή που δεν τους τιμά, κόντρα στους συναδέλφους τους, κόντρα στα σωματεία του Πολιτισμού, κόντρα στην κοινωνία, σε βάρος τόσο των εργαζομένων στα Μουσεία, όσο και των ίδιων των αρχαιοτήτων. Οι φυτευτές διοικήσεις ανά Μουσείο, 7 μέλη διορισμένα από το ΥΠΠΟΑ και 1 μέλος υποδεικνυόμενο από την ΠΟΕ-ΥΠΠΟ (!) η οποία ξεπλένει και δίνει άλλοθι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, όπως ανακοινώθηκαν στις 13-04-23, είναι οι ακόλουθες:

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

 1. Δημήτρης Οικονόμου, Πρόεδρος
 2. Μαρία Λαγογιάννη-Γεωργαράκου, Αντιπρόεδρος
 3. Γεώργιος Δεοδάτης
 4. Ανδρέας Κούρκουλας
 5. Κωστάντζα Σμπώκου-Κωνσταντακοπούλου
 6. Ελενα Κουντούρη
 7. Θεόδωρος Κωνσταντακόπουλος

Γενική Διευθύντρια διορίζεται η Αννα-Βασιλική Καραπαναγιώτου

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών

 1. Γιώργος Πανέτσος, Πρόεδρος
 2. Ναταλία Πούλου, Αντιπρόεδρος
 3. Νέλλος Κανελλόπουλος
 4. Μιχάλης Μαδένης
 5. π. Θωμάς Συνοδινός
 6. Μαρία Μερτζάνη
 7. Κρυσταλλία Μαντζανά

Γενική Διευθύντρια διορίζεται η Κατερίνα Δελλαπόρτα

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

 1. Νίκη Μάνου-Ανδρεάδη, Πρόεδρος
 2. Βασιλική Μισαηλίδου-Δεσποτίδου, Αντιπρόεδρος
 3. Πασχάλης Ανδρούδης
 4. Αλεξάνδρα Λιάγκα
 5. Άννα Μιχαηλίδου
 6. Κωνσταντίνος Φρισήρας
 7. Ευάγγελος Κίτσιος

Γενική Διευθύντρια διορίζεται η Αναστασία Γκαδόλου

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης

 1. Χαράλαμπος Μπακιρτζής, Πρόεδρος
 2. Γιάννης Κανονίδης, Αντιπρόεδρος
 3. Ευάγγελος Γεροβασιλείου
 4. Σμαραγδή Δούδου
 5. Αναστάσιος Τάντσης
 6. Ιουλία Παπαγεωργίου
 7. Ανδρομάχη Σκρέκα

Γενική Διευθύντρια διορίζεται η Αγαθονίκη Τσιλιπάκου

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

 1. Ιωακείμ Γρυσπολάκης, Πρόεδρος
 2. Κωνσταντίνος-Αλκέτας Ουγγρίνης, Αντιπρόεδρος
 3. Ευτύχης Βασιλάκης
 4. Πέπη Μαυρουδή-Ταβλαρίδου
 5. Τόνια Τζαννετάκη
 6. Βάσω Παπαγεωργίου
 7. Ελένη Παπαδοπούλου

Γενική Διευθύντρια διορίζεται η Στέλλα Χρυσουλάκη

Οι ως άνω συνθέσεις θα «εκσυγχρονίσουν» τα πιο εμβληματικά Μουσεία μας, δηλαδή θα τα οδηγήσουν στην αποκοπή τους από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, θα τα κάνουν πιο απρόσιτα στο κοινό, πιο ιδιωτικά, λιγότερο ποιοτικά αλλά περισσότερο «τουριστικά», θα επιδεινώσουν τις εργασιακές σχέσεις εντός των Μουσείων, και θα επιφυλάξουν κακή μοίρα για τις αρχαιότητες, κάποιες εκ των οποίων θα βρεθούν δανεισμένες εκτός χώρας για μισό αιώνα.

Μεγάλη Πέμπτη, ημέρα της πιο περίφημης προδοσίας στη θρησκευτική μας παράδοση, διάλεξε η υπουργός για να ανακοινώσει τις φυτευτές της διοικήσεις, ίσως με την ελπίδα συνολικά από την πλευρά της κυβέρνησης ότι η κακή αυτή είδηση θα θαφτεί κάπου κάτω από το εορταστικό 4ήμερο.

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) καταγγέλλει το ΥΠΠΟΑ και το μεγάλο βήμα ιδιωτικοποίησης των Δημόσιων Μουσείων. Τα τραγικά πρόσφατα γεγονότα έδειξαν τις ολέθριες συνέπειες της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, μια πολιτική την οποία η κυβέρνηση και το ΥΠΠΟΑ φαίνεται ότι θα υπηρετήσουν μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας τους.

 

--