Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων

Ανακοινώσεις

Λήξη πολυήμερης απεργίας στη Γραμμή 4.

Το τέλος είναι μόνο η αρχή

 

Η Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου, ήταν η πρώτη ημέρας επιστροφής στα σκάμματα για τους αρχαιολόγους, εργατοτεχνίτες, τοπογράφους στη Γραμμή 4, έπειτα από την πολυήμερη κοινή απεργία τους που ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου. Ενωμένες και αλληλέγγυες οι τρεις ειδικότητες κράτησαν σφραγισμένα όλα τα εργοτάξια της νέας γραμμής του Μετρό για όλο το διάστημα αυτό, χωρίς να επιτρέψουν εργασίες σε αυτά. Ευχαριστούμε όλους όσοι βοήθησαν στην προσπάθειά μας και στάθηκαν στο πλευρό μας με διάφορους τρόπους.

Οι αρχαιολόγοι επιστρέφουμε στα εργοτάξια έπειτα από δέσμευση της αναδόχου, ΕΡΕΤΒΟ, για ανακίνηση των διαδικασιών και μισθολογικό αναβιβασμό των αρχαιολόγων στο ύψος της ΣΣΕ του ΣΕΚΑ. Κρατάμε μικρό καλάθι, διότι αυτή είναι η 3η πρόταση που κατατίθεται από την εργοδοσία από τον Ιούλιο, και οι δύο προηγούμενες προτάσεις αποδείχτηκαν ανεφάρμοστες, με ευθύνη των εργοδοτών. Για τους αρχαιολόγους, που στήριξαν την απεργία μέχρι τέλους, το τέλος της είναι μόνο μια αρχή νέων διεκδικήσεων, ελπίζουμε με καλύτερους όρους, και με την εμπειρία της πολυήμερης προσπάθειας που δόθηκε.


Απεργία διαρκείας στη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας

 

Οι εργαζόμενοι αρχαιολόγοι, εργατοτεχνίτες, τοπογράφοι, στο έργο κατασκευής της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας βρίσκονται σε απεργία από την 1η Σεπτεμβρίου διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς και στα ημερομίσθιά τους.

Η απεργία του Σεπτεμβρίου θα είχε λήξει πριν καν προκηρυχτεί αν η ανάδοχος ΕΡΕΤΒΟ, ή ο κύριος του έργου Αττικό Μετρό, είτε τηρούσαν τη συμφωνία που είχαν κάνει με τους εργαζόμενους ήδη από τον Ιούλιο και τις αμέσως προηγούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των τριών ειδικοτήτων, είτε επιθυμούσαν να δώσουν, έστω και καθυστερημένα, λύση στα προβλήματα και απάντηση στα δίκαια αιτήματα των απεργών. Ας σημειωθεί πως, σε ό,τι αφορά τους αρχαιολόγους, οι προτάσεις των περισπούδαστων νομομαθών της Αττικό Μετρό και της ΕΡΕΤΒΟ αποσκοπούσαν απλώς να σπάσουν την απεργία, καθότι ήταν προτάσεις κενές, νομικά και πρακτικά ανέφικτες.

Απέναντι στους κοντόφθαλμους χειρισμούς της εργοδοσίας, όλες οι ειδικότητες συνεχίζουν ενωμένες, κόντρα στις διασπαστικές εκκλήσεις της αναδόχου προς τους εργαζόμενους «να επιστρέψουν στην εργασία τους και στη συνέχεια να αναζητηθούν οι λύσεις στα προβλήματα».

Πιθανότατα αυτή είναι μια είδηση που δεν θα διαβάσετε ούτε καν στα ψιλά γράμματα των εφημερίδων. Κρατάμε σαν παρακαταθήκη της προσπάθειας, την αλληλεγγύη και ενότητα των εργαζομένων, που σε καιρούς καλλιεργούμενου ατομικισμού και απάθειας, συνεχίζουν ενωμένοι, με όλους τους απεργούς να δηλώνουν πως δεν θα κάνουν πίσω, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα όλων των ειδικοτήτων. Αυτό είναι μια πρώτη, σημαντική νίκη, πριν τυχόν δικαιωθούν τα καθαυτά αιτήματα τους.


Κυβέρνηση και ΥΠΠΟΑ εμπλουτίζουν το νόημα

πατριωτισμού και επαναπατρισμού

Δεν έχασαν χρόνο. Τον Αύγουστο του 2019, κυβέρνηση και το ΥΠΠΟΑ,αποφάσιζαν να «δανειστούν»(!) για λογαριασμό της Ελλάδας, μια (λεηλατημένηαπό τους Γάλλους) μετόπη του Παρθενώνα, η οποία από το 1788 βρισκόταν στο Μουσείο του Λούβρου. Με αυτόν τον τρόπο θα εορτάζαμε πολιτιστικώς τα συμπληρωμένα 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα της …Ανεξαρτησίας. Παρεμπιπτόντως, η μετόπη αυτή, παρά τη δέσμευση της Γαλλικής κυβέρνησης, δεν ήρθε ποτέ στην Ελλάδα. Το ΥΠΠΟΑ δεν έβγαλε κάποια ανακοίνωση για αυτό το φιάσκο υποτέλειας.

Στο όνομα της διαφήμισης της χώρας μας στο εξωτερικό, στο τέλος του 2020, το ΥΠΠΟΑ ψήφιζε τη δυνατότητα μακροχρόνιου «δανεισμού» (έως και 50 έτη!) ελληνικών αρχαιοτήτων σε Μουσεία και Συλλογές του εξωτερικού. Μάλιστα η αρχική νομοθετική πρόταση προέβλεπε δανεισμό διάρκειας ενός αιώνα (!). Ας σημειωθεί ότι ο εκπατρισμός των αρχαιοτήτων ευνοείται από τα παράλληλα σχέδια της υπουργού Λ. Μενδώνη για μετατροπή κρατικών Μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Στο τέλος του 2021το ΥΠΠΟΑ υποδεχόταν από το Παλέρμο της Ιταλίας, με τη μορφή αντιδανείων ορισμένου χρόνου, άλλο λεηλατημένοθραύσμα (από τον λίθο VI) της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα. Ευτυχώς, έπειτα από «γόνιμο διάλογο μεταξύ της Κυβέρνησης της Σικελίας και της Ελληνικής Κυβέρνησης» το Νέο Μουσείο Ακρόπολης θα είχε την τύχη να κρατήσει για πάντα το αρχαίο Γλυπτό, πανηγυρίζοντας την «παραχώρησή του…» (sic) από την γείτονα, και διευκρινίζοντας, μάλλον ανακριβώς ή/και αναληθώς: «…χωρίς δηλαδή να περιλαμβάνονται όροι όπως δωρεά, δάνειο ή αγορά, τους οποίους έχει πάντοτε απορρίψει η Ελλάδα».

Πάντως ακριβώς την ίδια περίοδο, τέλος 2021, για το κυρίως λεηλατημένο κομμάτι των Γλυπτών του Παρθενώνα που εκτίθεται, ήδη από το 1817, στο Βρετανικό Μουσείο (18 εναέτια αγάλματα, 15 μετόπες, καθώς και περίπου 50 λίθοι της ζωφόρου που καλύπτουν συνολικό μήκος 75 μέτρων), η προσέγγιση του Πρωθυπουργού επαναλάμβανε το σκεπτικό ενός πρακτικού δανεισμού μας ή ενός ταυτόχρονου (αντι-)δανείου, με αρχαιότητες …μόνο από την πλευρά της Ελλάδας: «Στο τέλος της ημέρας,η διαφωνία μας δεν περιορίζεται στην ιδιοκτησία ή τη νομιμότητα» και «Η Ελλάδα είναι έτοιμη από την πλευρά της να επιτρέψει να εκτεθούν στο Βρετανικό Μουσείο κάποια από τα πλέον εμβληματικά δημιουργήματα παγκοσμίως, έργα τέχνης, που ουδέποτε έχουν βρεθεί εκτός Ελλάδας».

Τον Ιούνιο του 2022, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) δημοσίευε ανακοίνωσή του με τίτλο ««Σε λίγες ημέρες στα Christie’s», παρουσιάζοντας έναν μακρύ κατάλογο αρχαιοτήτων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που έβγαινε κυριολεκτικά στο σφυρί, και καταγγέλλοντας, για πολλοστή φορά, ότι «οι προς πώληση αρχαιότητες αποτελούν προϊόντα λεηλασίας και αρπαγής, και καμία «σύννομη» αγοραπωλησία τους, καμία «τυπική» διαδικασία και καμία ιδιοκτησία δεν μπορεί και δεν πρέπει να αναγνωρίζεται σε βάρος τους. Στην πραγματικότητα, όταν αναφερόμαστε σε οίκους δημοπρασιών που διαχειρίζονται αρχαιότητες, μόνο επιφανειακά νομικίστικα προσχήματα τους διακρίνουν από τους καθαρόαιμους κλεπταποδόχους. Οι οίκοι δημοπρασιών έχουν μετατραπεί στο εργαλείο εκείνο που «νομιμοποιημένα» μεταφέρει μοναδικά δημιουργήματα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε ιδιωτικές προθήκες. Για να το πετύχουν αυτό, οι οίκοι μετατρέπουν τα ευρήματα της αρχαιοκαπηλίας σε «έργα τέχνης», καμώνονται πως δεν γνωρίζουν την προέλευση των αρχαιοτήτων που κάθε φορά αγοράζουν, και δημοπρατούν. Για την ακρίβεια, εξυπηρετούνται όταν τα αρχαία αντικείμενα δεν έχουν ταυτότητα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παραδόξως, το ΥΠΠΟΑ απάντησε στην ανακοίνωση του ΣΕΚΑ (ίσως επειδή η καταγγελία γνώριζε ιδιαίτερη προβολή, καθότι άγγιζε μια σχετικώς άθικτη παθογένεια), και σημείωσε μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

«…κρίνοντας ότι η αγωνία για την τύχη των παράνομα διακινηθέντων ελληνικών πολιτιστικών αγαθών είναι κοινή, σας καλούμε ανεπιφύλακτα σε κάθε πιθανή συνεργασία στην προσπάθεια αυτή (…) Ας μας επιτραπεί επίσης να σας αναφέρουμε ότι η διεκδίκηση κινητών μνημείων άνευ επαρκούς και σαφούς τεκμηρίωσης της παράνομης διακίνησής τους, όχι μόνο αντίκειται στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και στις διεθνείς συμβάσεις που έχει κυρώσει η ελληνική πολιτεία, αλλά ελλοχεύει και τον κίνδυνο να εγερθεί απαίτηση αποζημίωσης εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου από τους Οίκους Δημοπρασιών για συκοφαντική δυσφήμιση ή διαφυγόντα κέρδη. (…) Εν κατακλείδι, το ΥΠΠΟΑ χειρίζεται τα εν λόγω θέματα με την απαιτούμενη αξιοπιστία, εντός των πλαισίων των Διεθνών Συμβάσεων και κανόνων δεοντολογίας, χωρίς να παρασύρεται από οποιαδήποτε πολιτική ή επικοινωνιακή εκμετάλλευση των θεμάτων αυτών».

Σήμερα, κυβέρνηση και ΥΠΠΟΑ, σχεδόν με διαδικασίες κατεπείγοντος, φέρουν για ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο για την «Κύρωση της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης και του Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντέλαγουερ σχετικά με την επιστροφή στην Ελλάδα ιδιωτικής συλλογής αρχαιοτήτων 161 αρχαιοτήτων του κυκλαδικού πολιτισμού, ευρισκόμενης στη Νέα Υόρκη και την έκθεση αυτής στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης». Πρακτικώς, κυβέρνηση και ΥΠΠΟΑ, επιτρέπουν να μένουν σε χέρια ιδιωτών προϊόντα λαθρανασκαφών και παράνομης διακίνησης. Από τη Συλλογή «Στερν», στο ΊδρυμαΑρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού «Ντέλαγουερ», και από εκεί στην …πάτρια γη, Αμερική. Αφού εμπλούτισαν την έννοια του πατριωτισμού, εμπλουτίζουν και την έννοια του επαναπατρισμού, με τη διαφορά ότι οι αρχαιότητες για τον επόμενο μισό αιώνα θα έχουν πατρίδα τους το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Καταγγέλλουμε την πρακτική εκποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από κυβέρνηση και ΥΠΠΟΑ!

Δεν «δανειζόμαστε» τα δημιουργήματα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ούτε αναγνωρίζουμε «παραχώρησή» τους από τους διεθνείς άρπαγες! Η επαναφορά τους είναι υποχρέωση, όχι παραχώρηση, της Αγγλίας, Γαλλίας, Ιταλίας!

Να επιστραφούν στη χώρα μας όλες οι κλεμμένες λεηλατημένες αρχαιότητες!

Όχι στα νομικίστικα προσχήματα που καλύπτουν τις αγοραπωλησίες αρχαιοτήτων στους διεθνείς οίκους δημοπρασιών!

Καταγγέλλουμε δημόσια την αποικιοκρατική συμφωνία που αφορά τον εκπατρισμό 161 μοναδικών κινητών μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς!

ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ»

 

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) χαιρετίζει τον απεργιακό αγώνα που δίνουν εδώ και πάνω από ένα μήνα οι εργάτες της «Μαλαματίνας» στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Απεργούν για να ανακληθούν οι απολύσεις 15 συναδέλφων τους, καθώς και για να υπογραφεί επιχειρησιακή ΣΣΕ. Η εργοδοσία, η οποία κερδίζει εκατομμύρια από τη δουλειά των εργατών, όχι μόνο προχωρά σε απολύσεις, αλλά θέλει να επιβάλει το καθεστώς των ατομικών συμβάσεων εργασίας, εξοπλισμένη και με τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη. Για να περάσει τη βαρβαρότητα του εργασιακού μεσαίωνα, για να σπάσει την απεργία, η κυβέρνηση και η εργοδοσία, μαζί με την «ανεξάρτητη Δικαιοσύνη», έστειλαν τα ΜΑΤ, έστειλαν στο νοσοκομείο απεργούς και έκαναν δύο συλλήψεις, στο όργιο καταστολής στις 31 Αυγούστου. Ωστόσο, οι απεργοί πιο αποφασισμένοι συνεχίζουν.

Όλοι οι εργαζόμενοι έχουν κοινά αιτήματα με τους απεργούς. Τα αιτήματα για αξιοπρεπείς μισθούς, για σταθερή εργασία με ωράριο, για ΣΣΕ με δικαιώματα, είναι κοινά. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και παλεύουμε μαζί τους για τα κοινά μας προβλήματα!

 

 

ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ

ΓΙΑ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ»

ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

Πέμπτη και Παρασκευή, 1 και 2 Σεπτεμβρίου,

48ωρη απεργία ΣΕΚΑ στο έργο κατασκευής του Μετρό Αθήνας, Γραμμή 4

 

Οι συμβασιούχοι αρχαιολόγοι, εργατοτεχνίτες, τοπογράφοι στο έργο κατασκευής του Μετρό Αθήνας, Γραμμή 4, αποφάσισαν σε κοινή τους συνέλευση την πραγματοποίηση 48ωρης απεργίας, την Πέμπτη και Παρασκευή, 1 και 2 Σεπτεμβρίου. Ο ΣΕΚΑ στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων που διεκδικούν την πλήρη και χωρίς αστερίσκους εφαρμογή της συμφωνίας στην οποία ήρθαν -ήδη από τον Ιούλιο- ως απεργοί με την ανάδοχο εταιρεία ΕΡΕΤΒΟ. Χαιρετίζει την αλληλεγγύη και την ενότητα ανάμεσα στους απεργούς και στα σωματεία τους. Καταγγέλλει την ανάδοχο εταιρεία για την αθέτηση των δεσμεύσεών της, και την καλεί να καταβάλει χωρίς άλλη καθυστέρηση τους συμφωνημένους μισθούς και αναδρομικά. Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν από Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου, με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, στον βαθμό που δεν θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα όλων των ειδικοτήτων.

 

Κόντρα στον Αντεργατικό - Αντιπολιτιστικό συναγωνισμό κορυφής

εργολάβων και ΕΦΑ Πόλης Θεσσαλονίκης

 

Οι επί συμβάσει αρχαιολόγοι στο έργο κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης βρεθήκαμε την εβδομάδα αυτή σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες.

Καταγγέλλουμε απερίφραστα τη διοίκηση της ΕΦΑ Πόλης Θεσσαλονίκης για την ταυτόχρονα αντιεπιστημονική και αντεργατική στάση της. Βασιλικότερη του βασιλέως στην απόσπαση των βυζαντινών αρχαιοτήτων, αλλά και των υποκείμενων στρωμάτων που έφυγαν άκλαυτα ειδικά τις ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεών μας, η διοίκηση της ΕΦΑ την εβδομάδα αυτή λειτούργησε ως απεργοσπαστικός μηχανισμός ενώ εκβιαστικά και με έμμεσες απειλές στο παρελθόν δρομολόγησε τις νυχτερινές βάρδιες. Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι η απεργία υπονομεύτηκε από την ΕΦΑΠΟΘ καθώς τις ημέρες της απεργιακής κινητοποίησης η ανασκαφή συνεχίστηκε αφενός με επίβλεψη μόνιμης υπαλλήλου, αφετέρου με ελάχιστους αρχαιολόγους αναλογικά με τον αριθμό των εργατών -και ενώ η μεγάλη πλειοψηφία του εξειδικευμένου προσωπικού συμμετείχε στην απεργία- παραδίδοντας μάλιστα τον σταθμό με ξεπάτωμα των ελληνιστικών στρωμάτων. Μάλιστα όλο αυτό δεν έφτανε στην ΕΦΑΠΟΘ, η οποία παραβιάζοντας την εργατική νομοθεσία, προχώρησε σε πρόσληψη αρχαιολόγου κατά τη διάρκεια νόμιμης απεργίας.

Αλλά ούτε αυτό ήταν αρκετό στην ΕΦΑΠΟΘ, η οποία τώρα ετοιμάζει εκδικητικές απολύσεις «στοχοποιημένων» εργαζομένων ενώ μάλιστα υφίστανται αρχαιολογικά μέτωπα. Πολύ περίεργο, την εβδομάδα που τώρα κλείνει, να αναγνωρίζεται η ανάγκη για πρόσληψη καινούριου αρχαιολόγου αλλά και εργατών, και την ίδια στιγμή να δρομολογούνται απολύσεις από την επόμενη εβδομάδα! Ανάμεσα στους υπό απόλυση συναδέλφους, έγκυος αρχαιολόγος! Αλήθεια, πόσο πιο χαμηλά μπορεί να πέσει μια υπηρεσία που θέλει μάλιστα να αναφέρεται στον Πολιτισμό;! Η ανασκαφή πήγε περίπατο παίρνοντας μαζί και την απαραίτητη αρχαιολογική τεκμηρίωση του σταθμού! Απαιτούμε να μην υπάρξει καμία απόλυση, και να συνεχιστεί χωρίς διακοπή η εργασία όλων των συναδέλφων, τόσο στις καταγραφές όσο και στα νέα σκάμματα, την ανάγκη των οποίων έχει μάλιστα ανοιχτά δηλώσει ο ανάδοχος και ο κύριος του έργου!

Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμά μας να ζούμε, όχι να επιβιώνουμε, από τους μισθούς μας. Να ανταμειβόμαστε επάξια. Καταγγέλλουμε τους εργοδότες μας για την αδικαιολόγητη, συμπληρωμένη 8μηνη χρονοτριβή καταβολής των οφειλομένων αυξήσεων στις μισθοδοσίες μας, καθυστέρηση από την οποία ήδη είμαστε οικονομικά ζημιωμένοι κατά 20%, λόγω παρακράτησης φόρου. Η σύμπραξη ΑΚΤΩΡ και Αττικό Μετρό στην ανεύθυνη όσο και αέναη αμοιβαία μετάθεση ευθυνών από τον έναν στον άλλο, έχει οδηγήσει το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης να είναι το μοναδικό στη χώρα που δεν έχει καταφέρει να συμμορφωθεί στην πλήρη εφαρμογή της ΣΣΕ του ΣΕΚΑ.

Απαιτούμε να καταβληθούν άμεσα οι μισθοί και τα αναδρομικά σε όλους τους συναδέλφους αρχαιολόγους στο έργο της κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης με ορθή προσμέτρηση του συνόλου των προσόντων, κοινωνικών κριτηρίων και προϋπηρεσίας, όπως εφαρμόζεται εδώ και μήνες από όλες τις εταιρείες σε όλη την επικράτεια. Ζητάμε να υπογραφούν τώρα οι επικαιροποιημένες συμβάσεις μας, χωρίς εμβόλιμους αντεργατικούς νέους όρους.

Καλούμε το ΥΠΠΟΑ και την ΕΦΑ Πόλης Θεσσαλονίκης να μην εφαρμόσουν ποτέ ξανά στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης την εξοντωτική 3η βάρδια, που πλήττει ταυτόχρονα εργαζόμενους και αρχαιότητες. Είναι καθαρό ότι τα απάνθρωπα ωράρια, οι βάρδιες που δεν συναντώνται για να συνεργαστούν στον έλεγχο και προγραμματισμό των απαιτητικών επιστημονικών εργασιών, οι fasttrackδιαδικασίες, είναι συνέχεια και το αποκορύφωμα της καταστροφής που προκάλεσε η επίσημη απόσπαση αρχαιοτήτων, με άλλα μέσα. ΑΚΤΩΡ, Αττικό Μετρό και ΕΦΑ βρέθηκαν ιδιαίτερα τους τελευταίους 12 μήνες σε έναν αντεργατικό συναγωνισμό κορυφής χωρίς τέρμα, λες και δεν τους αρκούν οι ήδη απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και το επικίνδυνο εργοταξιακό περιβάλλον. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις αυθαίρετες συμβάσεις αρχαιολόγων -που είχαν υπογράψει για τις εισόδους- οι οποίοι δεν είχαν καν ιατρικές εξετάσεις για υπόγεια έργα, και υποχρεώνονταν να εργαστούν στο κέλυφος του σταθμού. Ούτε καν έξοδος ασφαλείας έχει προβλεφθεί για το εργοτάξιο της Βενιζέλου, με την Επιθεώρηση Εργασίας (η οποία δεν έχει κατορθώσει ακόμη να αναδειχθεί σε κομμάτι λύσης του προβλήματος) να δικαιολογεί το γεγονός παρατηρώντας ότι …πρόκειται για «ειδική περίπτωση». Κόντρα σε όλους αυτούς αγωνιζόμαστε σήμερα.

Διεκδικώντας εργασιακή αξιοπρέπεια, το δικαίωμά μας να υπηρετούμε τον Πολιτισμό και όχι τα συμφέροντα των εργολάβων, την προστασία και ανάδειξη και όχι το ξεπάτωμα των μνημείων, οι συμβασιούχοι αρχαιολόγοι στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης θεωρούμε ότι δίνουμε μια μικρή μάχη για όλους τους συναδέλφους μας: διεκδικούμε ο Πολιτισμός και οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό να παύσουν να νοούνται «πάρεργο» ή συμπλήρωμα του …υπουργείου Υποδομών. Διεκδικούμε μια μικρή ανάσα για τις αρχαιότητες αλλά και τους εργαζομένους στον τομέα του Πολιτισμού που σήμερα δέχονται ολέθριες πιέσεις, περισσότερο ίσως από ποτέ στην πρόσφατη ιστορία του τόπου.

 

καμία απόλυση αρχαιολόγου στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης!

άμεση εφαρμογή της ΣΣΕ μας, άμεση καταβολή των δεδουλευμένων μας!

στην υπηρεσία του Πολιτισμού, όχι στις διαταγές του ΥΠΟΜΕΔΙ!