Ανοιχτή επιστολή των δύο συναδέλφων στο έργο του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης
στις οποίες δόθηκε η εντολή απόλυσης
Στο πλαίσιο της κατασκευής ενός έργου, ο εντοπισμός αρχαιοτήτων πάντα αποτελούσε πεδίο σύγκρουσης σχετικά με την ταχύτητα των εργασιών και τη διαχείριση των ευρημάτων. Είναι συνηθισμένη η τακτική του εργολάβου να χρεώνει καθυστερήσεις του έργου μόνο στην παρουσία αρχαιοτήτων. Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στα έργα, αντιμετωπίζουν καθημερινά ψέματα και συκοφαντίες, ενώ τελευταία, λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας, ο κλάδος δέχεται δριμύτατη επίθεση και από τα ΜΜΕ, τα οποία τον βάλλουν υποστηρίζοντας «δεν είμαστε τώρα για αρχαία. Μόνο ανάπτυξη». Έχει σχηματιστεί στο ευρύ κοινό η εικόνα πως η σωστική ανασκαφή αποτελεί ένα είδος «ικανοποίησης επιστημονικής παραξενιάς» και όχι μία επεμβατική δραστηριότητα, η οποία περιορίζεται στα «απολύτως απαραίτητα» της τεκμηρίωσης, ώστε να διασφαλισθεί η διάσωση της αρχαιολογικής πληροφορίας.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, αλλά στον υπερθετικό βαθμό εντάσσεται η επίθεση του υπουργού Μεταφορών Ν.Σπίρτζη στις 11/5/2017 σε εργαζόμενους έκτακτους αρχαιολόγους του Μετρό Θεσσαλονίκης, στους σταθμούς Σιντριβάνι και Αγ. Σοφίας, εκτοξεύοντας κατηγορίες για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, σπατάλες εκατομμυρίων, άποψη για το ανασκαφικό έργο («για ποιο λόγο δεν είναι οι κασμάδες εδώ μέσα;») και απειλές («θα δούμε αν θα είσαι εδώ την άλλη βδομάδα»). Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί πως απευθυνόταν σε συμβασιούχους εργαζόμενους αρχαιολόγους, όχι σε προϊστάμενο, όχι σε ισότιμό του υπουργό. Στην συνέχεια, ξεκίνησε μια εκστρατεία ψεύδους σε sites πως ήρθε και δεν βρήκε ούτε ένα αρχαιολόγο να εργάζεται, κάτι που αποτελεί σαφή συκοφαντία (τα περισσότερα σκάμματα της Αγ. Σοφίας είναι κλειστά σε αναμονή της απόφασης του ΚΑΣ, στο Σιντριβάνι ήταν όλοι στις θέσεις τους). Επίσης, εμφανίστηκαν δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών που επιτίθεται ευθέως στο έργο του υπουργείου Πολιτισμού και στον τοπικό προϊστάμενο.
Και μετά από όλα αυτά, στις 12/5/2017 η ανάδοχος εταιρεία ειδοποίησε τις δύο συντονίστριες συμβασιούχους αρχαιολόγους της ανασκαφής στο σταθμό Σιντριβάνι να παραλάβουν τις απολύσεις τους, χωρίς να έχει ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, χωρίς να έχει προϋπάρξει καμία προειδοποίηση ή επίπληξη. Παράλληλα, η εταιρεία προχώρησε σε νέες προσλήψεις δύο νέων αρχαιολόγων ως συντονιστών ανασκαφής, χωρίς καμία συνεννόηση με την αρμόδια Υπηρεσία. Δεν είναι γνωστό σε κανέναν η αιτία απόλυσης των δύο αρχαιολόγων. Στην πορεία, ο κος Μυλόπουλος, πρόεδρος της Αττικό Μετρό, προχώρησε σε δηλώσεις του τύπου «μετά την απόλυση, η αναφορά στο ΚΑΣ προχώρησε» αποκρύπτοντας πως η αναφορά στο ΚΑΣ για τον σταθμό Σιντριβάνι έφυγε την ημερομηνία που είχε συμφωνηθεί με το υπουργείο Πολιτισμού, αγνοώντας το γεγονός ότι η υπόθεση προχώρησε παρότι είχαν ήδη κοινοποιηθεί οι απολύσεις (προκειμένου να είναι συνεπής η τοπική Υπηρεσία) και φυσικά παραβλέποντας ότι δεν πραγματοποιούνται συνεδριάσεις του ΚΑΣ, λόγω λήξης της θητείας του. Να σημειωθεί πως ο συντονιστής της ανασκαφής είναι συμβασιούχος έκτακτος αρχαιολόγος, ο οποίος οργανώνει τους ανασκαφικούς τομείς που ανασκάπτουν επίσης συμβασιούχοι έκτακτοι αρχαιολόγοι και συγκεντρώνει τα ανασκαφικά δεδομένα ώστε να παρουσιαστούν στο ΚΑΣ. ΔΕΝ έχει κανένα οικονομικό όφελος (δεν παίρνει μεγαλύτερο μισθό από τους υπόλοιπους αρχαιολόγους πεδίου ή κάποιο επίδομα ευθύνης).
Μετά το γεγονός αυτό υπήρξε κινητοποίηση της αρχαιολογικής κοινότητας (βλ. Δελτία Τύπου ΣΕΑ και ΣΕΚΑ), οργάνωση και συμμετοχή σε κινητοποιήσεις καθότι ήταν πασιφανής η άδικη επίρριψη ευθυνών για τις καθυστερήσεις του επίμαχου ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ στους συμβασιούχους εργαζόμενούς του (οι συμβάσεις είναι τρίμηνες ή εξάμηνες ή σχετίζονται με την ολοκλήρωση φάσεων του έργου) καθώς και η σκανδαλώδης εμπλοκή αναρμόδιου υπουργού σε έργο άλλου υπουργείου. Δυστυχώς, το υπουργείο Πολιτισμού μέχρι σήμερα δεν έχει καμία επίσημη αντίδραση στα συγκεκριμένα γεγονότα, δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται ούτε για την αμφισβήτηση του έργου του, ούτε για τις επιθέσεις σε υπαλλήλους του, μόνιμους και μη, ούτε καν για την επέμβαση του αναδόχου εργολάβου στην διαχείριση του τεράστιου όγκου αρχαιολογικού υλικού που προκύπτει από τις ανασκαφές του έργου. Στην ουσία, δείχνει να εγκαταλείπει το έργο, τα αρχαία και τους εργαζόμενους του και ουσιαστικά τον ίδιο του τον ρόλο.
Οι συνάδελφοί μας αρχαιολόγοι του έργου έχουν δηλώσει έμπρακτα τη συμπαράστασή τους, με τη συμμετοχή τους σε συνεχόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς, πέρα από τους αρχαιολόγους που απολύθηκαν, η στάση της αναδόχου εταιρείας, του κύριου του έργου και του υπουργείου Πολιτισμού θέτει σε κίνδυνο την προστασία όλων των εργαζομένων αλλά και των αρχαιοτήτων.
Αγαπητοί,
Η οργανωτική επιτροπή του CAA GR 2016 σας προσκαλεί να καταθέσετε
προτάσεις για προφορικές ή αναρτημένες ανακοινώσεις που αφορούν σε
ολοκληρωμένες ή εν εξελίξει επιστημονικές εργασίες στον τομέα εφαρμογών
ψηφιακών μέσων και πληροφορικής, καθώς και ποσοτικών μεθόδων στην
αρχαιολογία και την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και της Κύπρου.
Σχετικές έρευνες που διεξάγονται σε γείτονες χώρες θα γίνουν επίσης
δεκτές. Οι επίσημες γλώσσες του συνεδρίου είναι τα ελληνικά και τα αγγλικά.
Το δεύτερο συνέδριο «Εφαρμογές Πληροφορικής και Ποσοτικές Μέθοδοι στην
Αρχαιολογία (CAA-GR)» θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό και Καποδιστριακό
Πανεπιστήμιο Αθηνών και θα διαρκέσει από την Τρίτη 20 μέχρι
την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016.
Παρακαλώ δείτε το συνημμένο αλλά και την ιστοσελίδα του συνεδρίου
<http://caa-gr.org/2016> για περισσότερες πληροφορίες και προωθείστε το
μήνυμα σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Με εκτίμηση,
Η οργανωτική επιτροπή
------------------------------
Πρόγραμμα:
https://drive.google.com/file/
d/ 0B1YNOBsfi6LkVllYeXh5M3NFR0U/ view?usp=sharing Περιλήψεις-abstracts
https://drive.google.com/file/
d/ 0B1YNOBsfi6LkMFhQVkRsMUcyR2c/ view?usp=sharing
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Ο κύκλος της Γ’ Συνάντησης για το Αρχαιολογικό Έργο Κρήτης κλείνει επιτυχώς με την έκδοση των δύο τόμων των Πρακτικών. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται 122 συνολικά μελέτες, σχετικά με τις πρόσφατες και τρέχουσες έρευνες στο νησί, όπως και τις λοιπές αρχαιολογικές δραστηριότητες (έργα αναστήλωσης, εργασίες συντήρησης, εκπαιδευτικά προγράμματα), καταδεικνύοντας την ευρύτητα και τον πλούτο των εργασιών που διενεργούνται στην Κρήτη από ερευνητές διαφόρων ειδικοτήτων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, των Ξένων Αρχαιολογικών Σχολών και των Πανεπιστημίων.
Με την παρούσα εγκύκλιο αναγγέλλεται η Δ΄ Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο Κρήτης (ΑΕΚ 4). Η συνάντηση οργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, και θα πραγματοποιηθεί από τις 24 έως τις 27 Νοεμβρίου 2016 στο Ρέθυμνο.
Οι ανακοινώσεις των πεπραγμένων των Περιφερειακών και Ειδικών Περιφερειακών Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, θα είναι διάρκειας 25 λεπτών. Οι υπόλοιπες ανακοινώσεις, θα είναι διάρκειας 15 λεπτών. Παράλληλα, θα γίνουν δεκτές παρουσιάσεις σε μορφή αναρτημένων ανακοινώσεων (poster), οι οποίες στην τελική έκδοση των πρακτικών μπορούν να δημοσιευτούν ως πλήρη άρθρα. Γλώσσα των ανακοινώσεων είναι η ελληνική και η αγγλική. Οι συμμετέχοντες φέρουν την ευθύνη για την εξασφάλιση των αδειών μελέτης του υλικού, το οποίο θα παρουσιάσουν.
Σκοπός της διοργάνωσης είναι η ενημέρωση για τα αρχαιολογικά αποτελέσματα της τελευταίας τριετίας (2014 - 2016), η διεπιστημονική συζήτηση μεταξύ επιστημόνων διαφορετικών ειδικοτήτων και η παρουσίαση τόσο στους ειδικούς επιστήμονες, όσο και στο ευρύτερο κοινό:
α. των πεπραγμένων των αρμοδίων φορέων σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης,
β. του πρωτογενούς υλικού, όπως αυτό προκύπτει από τις πρόσφατες ανασκαφές και έρευνες πεδίου,
γ. των πορισμάτων από νέες έρευνες στην Κρήτη,
δ. των αναστηλωτικών και σωστικών επεμβάσεων σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και των εργασιών συντήρησης αρχαιοτήτων.
Την οργανωτική επιτροπή αποτελούν η Αναστασία Τζιγκουνάκη, Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και οι Παυλίνα Καραναστάση, Χριστίνα Τσιγωνάκη, μέλη Δ.Ε.Π. του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Η επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να μην αποδεχτεί ανακοινώσεις εφόσον κρίνει ότι δεν εμπίπτουν στο παραπάνω πλαίσιο.
Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να γνωστοποιήσουν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου την αποδοχή της πρόσκλησης μέχρι την 31η Μαΐου 2016, επιστρέφοντας συμπληρωμένο το συνημμένο Δελτίο Συμμετοχής, μαζί με μια σύντομη περίληψη, ταχυδρομικά στη διεύθυνση Αρκαδίου 214, 74100 Ρέθυμνο (υπόψη κ. Δήμητρας Γιαννακοπούλου), και ηλεκτρονικά στο .
Η αποστολή των περιλήψεων μαζί με το δελτίο συμμετοχής είναι υποχρεωτική, προκειμένου να αναρτηθούν στη σχετική ενημερωτική σελίδα του ΑΕΚ 4, η οποία φιλοξενείται στον ιστότοπο του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (http://www.history-archaeolog
Η εγκύκλιος απευθύνεται στους επικεφαλής των αρμόδιων φορέων, οι οποίοι θα πρέπει να φροντίσουν για την ενημέρωση του επιστημονικού προσωπικού και των συνεργατών τους.
Ρέθυμνο, 1η Μαρτίου 2016
Η Οργανωτική Επιτροπή
Αναστασία Τζιγκουνάκη,
Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου
Παυλίνα Καραναστάση,
Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης
Dear colleagues,
The 3rd Meeting for the Archaeological Work in Crete will be completed with the publication of the Proceedings, consisting of two volumes with a total of 122 papers. Scholars specialized in different fields, members of the Greek Archaeological Service, the Foreign Archaeological Schools as well as academic staff from various Universities, presented the results of their recent research, demonstrating the wide range of the archaeological activities conducted on the island.
With the present circular, we are pleased to announce the upcoming 4th Meeting for the Archaeological Work in Crete. The Meeting, jointly organized by the Ephorate of Antiquities of Rethymno and the Department of History and Archaeology, University of Crete, will be held in Rethymno, on November 24-27th, 2016.
The presentation of the work of the archaeological Institutions should not exceed 25 minutes. The other presentations should not exceed 15 minutes. Posters are also welcome, and may be published in the form of complete papers in the final publication of the Proceedings. The official languages of the Conference will be Greek and English. Participants are responsible for the permits of the archaeological material of their presentations.
The aim of the Meeting is to communicate the archaeological results of the last three years (2014 – 2016), to both scholars from different disciplines and to the wider audience. More specifically, the archaeological results include:
archaeological sites.
The Organizing Committee consists of Anastasia Tzigounaki, Director of the Ephorate of Antiquities of Rethymno, Ministry of Culture, Pavlina Karanastasi and Christina Tsigonaki, academic staff from the Department of History and Archaeology, University of Crete.
Please fill in the attached registration form, and send it with a short abstract of your paper to and by post to the Ephorate of Antiquities of Rethymno, 214 Arkadiou Str., 74100 Rethymno, Crete (Attn: Mrs Dimitra Giannakopoulou), no later than May 31th 2016.
The abstracts will be posted on the webpage of the Department of History and Archaeology, University of Crete.
(http://www.history-
The present circular is addressed to the Directors, who are kindly requested to inform their scientific staff and collaborators.
Rethymno, March 1st 2016
The Organising Commitee,
Anastasia Tzigounaki,
Director, Ephorate of Antiquities of Rethymnno
Pavlina Karanastasi,
Professor of Classical Archaeology, University of Crete
Christina Tsigonaki,
Lecturer of Byzantine Archaeology, University of Crete
Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι,
O Αιγεύς - Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας και το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών με μεγάλη χαρά ανακοινώνουν τις Αιγαιακές Διαλέξεις του εξαμήνου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2016 και σας προσκαλούν στην πρώτη Διάλεξη του Ιανουαρίου.
Ο Στράτος Νανόγλου (Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας) θα μιλήσει με θέμα «Ερμηνευτικές προσεγγίσεις στα προϊστορικά ειδώλια». Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών και θα λάβει χώρα στις 29 Ιανουαρίου, ώρα 19:00 (Μητσαίων 9, σταθμός μετρό Ακρόπολη).
Επισυνάπτουμε το πρόγραμμα των διαλέξεων και την πρόσκληση της πρώτης διάλεξης.
Περιλήψεις όλων των διαλέξεων μπορείτε να δείτε στον εξής σύνδεσμο:
http://www.aegeussociety.org/
Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Η ομάδα του Αιγέα
H προϊστορία της Αθήνας και της Αττικής
Διεθνές συνέδριο
Αθήνα, 27-31 Μαΐου 2015
Wednesday 27 May / Tετάρτη 27 Μαΐου (University of Athens, Central Building / Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κεντρικό Κτίριο)